Paulina Raniecka (Polen), University College Maastricht
UCM voelde als een grote familie – ik heb me nooit alleen gevoeld of verveeld.

Buiten UCM

In mijn vroege tienerjaren ontwikkelde ik een voorliefde voor voetbal, uiteindelijk speelde ik als verdediger bij de lokale voetbalclub. Na enkele jaren stopte ik met voetballen om me te concentreren op drama en kunstgeschiedenis. Toen ik naar Maastricht verhuisde, bleef ik deze interesses houden. Ik heb voor het vrouwenvoetbalteam van UCM gespeeld bij UCSRN-toernooien en ging in mijn eerste jaar bij de theatercommissie. Onlangs heb ik mijn interesses nog verder uitgebreid door bij de commissie Pluralism in Economics te gaan en events voor hen te gaan organiseren, zoals de jaarlijkse Economics-conferentie.

Eerste indrukken

Toen ik bij UCM kwam, voelde ik me meteen thuis. Ik herinner me dat ik verbaasd was over hoe gemakkelijk het voelde toen ik voor het eerst het gebouw binnenliep. De gemeenschap is fantastisch, waardoor iedereen zich welkom voelt. UCM is een open ruimte waar zowel studenten als docenten gesprekken kunnen voeren. Mijn eerste onderwijsgroepen gaven me een soortgelijke indruk, omdat we allemaal betrokken werden bij de gesprekken. Het voelde alsof UCM de grenzen beslechtte die er zo vaak zijn bij universiteiten, wat ertoe leidde dat er een diverse omgeving ontstond die je uitdaagt en stimuleert. Ik herinner me dat ik dacht dat ik gewoon 'op de juiste plek' ben.

Studeren in het buitenland

Ik heb vorig jaar mijn buitenlandsemester gedaan. Ik koos ervoor om aan de University of Granada in Zuid-Spanje te studeren. Mijn keuze was vooral gebaseerd op mijn wens om Spaans te leren. Daarom had ik me ook alleen maar ingeschreven voor Spaanstalige vakken. Dat was een grote uitdaging, vooral in de eerste maand. Het volgen van onderwijs en onderhouden van sociale contacten in een vreemde taal bleek moeilijker dan ik had verwacht. Maar na een paar weken kreeg ik er handigheid in, waardoor ik mijn Spaans aanzienlijk kon verbeteren. Het was een geweldige ervaring om in een ander land te leven, waar ik veel van heb geleerd, niet alleen over de andere cultuur, maar ook over mezelf. Ik leerde kanten van mezelf te omarmen die ik eerder nooit aansprak. De aanpassing aan een ander academisch systeem hielp me mijn vaardigheden verbeteren en flexibeler te worden in mijn academische methoden. Granada is een mooie en veelzijdige stad die veel te bieden heeft op het gebied van geschiedenis, kunst, natuur en cultuur. Ik ben ongelofelijk blij dat ik dat heb mogen ervaren.

Kamer vinden

Het vinden van een kamer in Maastricht is een uitdaging. Ik herinner me dat ik met mijn moeder hier kwam in juni, me via lokale kamerbureaus inschreef voor meerdere bezichtigingen en continu berichten stuurde naar kamergroepen op Facebook. Met zo'n grote vraag naar studentenkamers was het erg moeilijk om een kamer te vinden voor een redelijke prijs. Maar uiteindelijk had ik super veel geluk. De medewerker van het bureau die me verschillende plekken in Maastricht toonde, kreeg mee dat ik niet zeker was van een kamer en bracht me in contact met zijn vriend die op dat moment vertrok. De kamer van zijn vriend aan het Emmaplein werd uiteindelijk mijn kamer gedurende mijn eerste jaar in Maastricht. In de jaren daarna was het veel gemakkelijker om een nieuwe kamer te vinden, omdat het beide keren via vrienden ging die ik bij UCM had leren kennen.

Other testimonials

 • Sophie Dinh
  Sophie Dinh (Duitsland/Vietnam), University College Maastricht
  Ik herinner me mijn eerste indruk van UCM: ik liep het gebouw binnen waar de leiding me begroette. De gemeenschappelijke ruimte was vol met studenten die verschillende talen spraken terwijl op de achtergrond iemand gitaar speelde; het leek wel een scène uit een film.
 • Yago Hecht
  Yago Hecht (Spanje/Duitsland), University College Maastricht
  Ik denk dat het de gemeenschap is die UCM zo speciaal maakt. Het voelt altijd alsof je studeert met een grote familie om je heen, die klaar staat om je te steunen als het nodig is, maar die ook de meest fantastische ervaringen met je deelt.
 • Kate Robinson
  Kate Robinson (Zuid-Afrika), University College Maastricht
  Ik heb de studentengemeenschap bij UCM altijd als zeer gastvrij ervaren. Of je nu een praatje maakt met een student terwijl je wacht op een kopje thee of iemand om hulp vraagt in een college, iedereen is heel benaderbaar en vriendelijk.
 • Katja Hein
  Katja Hein (Duitsland/Ierland), University College Maastricht
  Ik had nooit gedacht dat Probleemgestuurd Leren zo'n positieve impact zou kunnen hebben op mijn motivatie en bereidheid om meer tijd in de academische wereld te steken!
 • Ambre Derumier
  Ambre Derumier (Frankrijk), University College Maastricht
  Mijn eerste semester bij UMC bevestigde dat ik de juiste keuze maakte.
 • Liza Diane Gordin
  Liza Diane Gordin (België), University College Maastricht
  Het belangrijkste wat ik heb geleerd in mijn tijd bij UCM is dat 'het niet altijd zo diep is'. Soms moet je je extreme zorgen over bepaalde dingen loslaten...
 • Testimonial Julia König Maastricht University College
  Julia König (Duitsland), University College Maastricht
  Het is voor mensen die meer dan een ding willen doen en vakken willen combineren zoals zij willen.