Bachelor

Data Science and Artificial Intelligence

In onze moderne maatschappij zijn data van essentieel belang. Sommige mensen noemen data zelfs de nieuwe olie, zo waardevol zijn ze. Net als olie moeten data worden verwerkt om van nut te zijn. Als jij aan de slag gaat met Data Science en Artificial Intelligence, is het jouw taak om data te verwerken tot zinvolle informatie en kennis. Jouw inzichten kunnen intelligente besluitvorming door mensen en door computers ondersteunen.

Of je nu aan het werk wilt als datawetenschapper, data-analist of specialist in machine learning en kunstmatige intelligentie: de vraag naar experts in deze vakgebieden is zeer groot. Overweeg je om in dit avontuur te stappen? Onze bacheloropleiding Data Science and Artificial Intelligence is echt iets voor jou als je het leuk vindt om problemen op te lossen en een logische manier van denken hebt.

Wat zijn Data Science en Artificial Intelligence?

Data Science is de wetenschap die kennis haalt uit grote hoeveelheden data, ongeacht waar die vandaan komen. Neem bijvoorbeeld een MRI-scanner. Deze verzamelt grote hoeveelheden data, die met behulp van Data Science worden omgezet naar een foto van de organen van een patiënt. Een dokter kan de foto gebruiken om afwijkingen te vinden.

Kunstmatige intelligentie (artificial Intelligence) gaat over systemen die zelfstandig kunnen handelen om problemen op te lossen. Denk bijvoorbeeld weer aan de MRI-scans. Kunstmatig intelligente software kan leren afwijkingen automatisch te detecteren en door te geven aan de dokter.

Zowel Data Science als kunstmatige intelligentie worden in allerlei vakgebieden toegepast. Logistiek, gezondheidszorg, games, IT en robotica zijn maar een paar van de mogelijkheden.

Waarom deze opleiding beide behandelt

Data Science en kunstmatige intelligentie zijn nauw met elkaar verbonden. Omdat de hoeveelheid data blijven toenemen, vertrouwt Data Science steeds meer op kunstmatige intelligentie om besluitvorming te automatiseren en patronen te vinden die moeilijk handmatig te ontdekken zijn. Omgekeerd vertrouwt kunstmatige intelligentie op methoden vanuit Data Science om de omgeving te begrijpen en intelligente keuzes te maken.

Lang verhaal kort: als je in één van deze disciplines wilt uitblinken, heb je diepgaande kennis van beide nodig. Wij zijn er om je daarbij te helpen.

Volg onze studenten op Instagram

Luisa Congedo en Mathijs Brouwers, studentenambassadeurs Data Science and Artificial Intelligence @um_dsai

"Ben je nieuwsgierig naar het leven als DSAI-student? Volg ons op Instagram! Kijk door onze lens en verken de verschillende vakken, boeiende stages en de levendige studentensfeer in Maastricht!"

Heb je een vraag over Data Science and Artificial Intelligence? Stuur Luisa en Mathijs een DM!

Maak kennis met Data Science and Artificial Intelligence

Campus Tour Desktop - PHS redirect

Wat ga ik leren?

De bacheloropleiding gaat diep in op de theorie en technologie achter Data Science en kunstmatige intelligentie. Je verzamelt en ordent relevante informatie met behulp van wiskunde en intelligente computertechnieken.

Je leert over onderwerpen zoals:

 • Toegepaste wiskunde, inclusief de praktische toepassing van belangrijke wiskundige concepten, methoden en technieken
 • Programmeren, met een nadruk op software, algoritmen en logica

Na je afstuderen heb je uitzicht op een veelbelovende carrière. Er is veel vraag naar mensen die de vaardigheden beheersen die wij je leren.

Waarom zou ik voor Universiteit Maastricht kiezen om Data Science and Artificial Intelligence te studeren?

 • De theoretische kennis die ik opdeed, had ik niet tijdens mijn werk kunnen leren.
  Marcell Ignéczi (Hungarije), Bsc Data Science and Artificial Intelligence / Msc Data Science for Decision Making
 • Het mooie is dat deze theorie direct toepasbaar is in de praktijk.
  Amanda Kane, Data Science and Artificial Intelligence
 • Toen ik hier kwam, was ik in eerste instantie wat gespannen omdat ik nog nooit eerder had geprogrammeerd. Maar dit bleek geen enkel probleem te zijn.
  Camille Bouvy, Data Science and Artificial Intelligence
Student werkt achter laptop

Kennismaken

Ben jij je aan het oriënteren op een bacheloropleiding? Wij zijn er om je te helpen! We begrijpen hoe belangrijk het voor je is om de juiste bacheloropleiding te vinden. Daarom bieden wij je meerdere mogelijkheden om met Data Science and Artificial Intelligence kennis te maken.

Praat met onze studenten, plan een persoonlijke afspraak of schrijf je in voor een Experience Day