Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Terug naar homepage
  • Opleidingsoverzicht

U bent hier

  1. Home
  2. Opleidingsoverzicht
  3. Bachelor
  4. Data Science and Artificial Intelligence
  5. Toelatingseisen
  • NL
  • EN
Vind een ander programma
Data Science and Artificial Intelligence

Toelatingseisen

Op deze pagina vind je belangrijke details m.b.t. het aanmeldingsproces (zoals deadlines, toelatingseisen, benodigde documenten en beoordeling) voor de bacheloropleiding Data Science and Artificial Intelligence voor studiejaar 2025-2026.

Belangrijke deadlines voor aanmelding

De bacheloropleiding Data Science and Artificial Intelligence start in september.
Onderstaande deadlines zijn van toepassing voor aanmelders die in september 2025 willen starten met hun studie.

Tip: als je deze webpagina op je telefoon bekijkt, raden we je aan de landscape modus te gebruiken.

Datum Wat je moet weten met betrekking tot deze datum
1 oktober 2024 Studielink is open voor aanmeldingen voor het studiejaar 2025-2026
1 april 2025, 23:59 CET Deadline voor het afronden van het hele aanmeldingsproces voor niet-EU/EER-aanmelders (deze aanmelders hebben een visum of verblijfsvergunning nodig)
1 juni 2025, 23:59 CET Deadline voor het afronden van het hele aanmeldingsproces voor aanmelders uit de EU/EER of Zwitserland. Let op: de 2025 aanmelddeadline voor dit programma is verlengd van 1 mei naar 1 juni.
31 augustus 2025, 23:59 CET  Indien van toepassing: deadline voor het indienen van het resultaat van de Engelse taalvaardigheidstest
31 augustus 2025, 23:59 CET  Indien van toepassing: deadline voor het indienen van de resultaten van een extra wiskundetoets

Let op: selecteer in Studielink het juiste startmoment in het dropdownmenu. Wil je starten in het komende studiejaar, dan kies je voor september 2025.

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op!

Algemene eisen: vooropleiding

De toelatingseisen voor studiejaar 2025-2026 voor de bacheloropleiding Data Science and Artificial Intelligence zijn afhankelijk van je vooropleiding. Bekijk hieronder welke eisen voor jou gelden. 

Aanmelders met een Nederlands diploma

Ben je in het bezit van één van de onderstaande diploma's, dan kom je in principe in aanmerking voor toelating:

  • Vwo-diploma met wiskunde B
  • Een relevant hbo-propedeuse of bachelorsgraad waarbij toelatingseisen voor Engels en Wiskunde gelden

Aanmelders met een niet-Nederlands diploma

Je komt in aanmerking voor toelating als je één van de volgende diploma’s hebt:

  • België: ASO met minstens 4 uur wiskunde per week gedurende de laatste 2 jaar.
    KSO, TSO, of BSO (BSO, mits je het zevende jaar volgde) worden op individueel niveau geëvalueerd
  • Duitsland: Zeugnis der Allgemeinen Hochschulreife met Grundkurs Mathematik tot en met het laatste jaar
  • Internationaal Baccalaureaat uit Geneve: Mathematics Analysis and Approaches HL
  • Europees Baccalaureaat: minimaal 5 uur wiskunde per week gedurende de laatste 2 jaar
  • Brits A/AS-levels, (I)GCE’s en/of AICE: wiskunde GCE A-Level

Als je diploma niet in bovenstaande opsomming staat, moet het eerst door de UM geëvalueerd worden. De UM beoordeelt op basis van jouw diploma of je voldoende kennis van het vak wiskunde hebt.

  • Lijst van diploma’s gelijkwaardig aan het Nederlandse vwo-diploma 2025-2026
  • Aanvullende eisen met betrekking tot de kwalificatie van niet Nederlandse aanmelders 2025-2026

Aanmelders die niet aan de toelatingseisen voldoen

Als je niet over een vereist diploma beschikt, of niet voldoet aan de aanvullende toelatingseisen, dan zijn er verschillende manieren waarop je je achterstand kunt aanvullen (afhankelijk van de kennis die je al hebt).

Wegwerken achterstand in wiskunde 

De UM controleert altijd of je aan de algemene toelatingseisen en eisen voor wiskunde voldoet. We informeren je als dat niet zo is. Als je aan de algemene toelatingseisen voldoet, maar je wiskundeniveau onvoldoende is, dan heb je verschillende opties.

  • Je kunt eind juni 2025 in Maastricht een toelatingsexamen doen bij het Department of Advanced Computing Sciences. Voor vragen hierover kun je contact opnemen met onze Admissions Officer via dacs-admissions@maastrichtuniversity.nl.
  • Je kunt een aanvullende cursus wiskunde volgen en/of een examen bij een extern instituut doen (een lijst met mogelijkheden staat hieronder).

Waar kan ik een externe wiskundecursus en/of een examen op vwo-niveau doen?

  • Nederlands sprekende aanmelders kunnen een examen vwo wiskunde B doen bij bijvoorbeeld NHA of LOI
  • Alle aanmelders kunnen een VWO Mathematics B cursus en/of examen doen via het Boswell Institute. We raden je aan minimaal een 7 te scoren om het eerste jaar Data Science and Artificial Intelligence succesvol te kunnen halen
  • Alle aankomende studenten kunnen de online OMPT-D test doen. Je kunt maximaal twee keer proberen de test te halen met een score van minimaal 60%
  • Nederlandse studenten kunnen ook vwo-deelcertificaten behalen om deficiënties weg te werken

Houd rekening met de deadlines voor het inleveren van de resultaten van je extra wiskundetoets. De deadline staan in de tabel onder 'Belangrijke deadlines voor deze opleiding' op deze pagina.

Wanneer kom ik voor bovenstaande opties in aanmerking?

Je hebt een vwo-diploma of equivalent, maar voldoet niet aan de toelatingseisen voor wiskunde.

Colloquium Doctum

Voldoe je op basis van je vooropleiding niet aan de toelatingseisen en/of kun je niet aan de aanvullende eisen voldoen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een toelatingsexamen, het zogenaamde Colloquium Doctum.

Als je slaagt voor het Colloquium Doctum en voldoet aan de taaleisen, krijg je een certificaat. Met dit certificaat kom je in aanmerking voor toelating tot de bacheloropleiding.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een Colloquium Doctum?

  • Je hebt geen vwo-diploma of hbo-propedeuse certificaat en je bent 21 of ouder.

Als je je wilt aanmelden voor het Colloquium Doctum:

  • Geef dit aan in Studielink.
  • Geef in een persoonlijk bericht in het aanmeldingsportaal aan dat je je aanmeldt op basis van een Colloquium Doctum.

Voor vragen over (hoe te slagen voor) het Colloqium Doctum, neem contact op met onze Admissions Officer via dacs-admissions@maastrichtuniversity.nl

Houd er rekening mee dat de Universiteit Maastricht geen overeenkomsten heeft met externe instituten en daarom niet kan helpen bij het aanmelden voor wiskunde cursussen en examens aangeboden door externe partijen.

Taaleisen voor Engelstalige bacheloropleidingen

Deze bacheloropleiding wordt in het Engels gegeven. Het is daarom belangrijk dat je die taal voldoende beheerst om in het Engels intensief en uitdagend onderwijs te volgen en tentamens te maken.

Beantwoord de onderstaande vragen om te achterhalen of je voldoet aan de taaleisen.

Vrijstellingen

Als je eerder een universitaire of hogere beroepsopleiding hebt gevolgd, kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen. Hierdoor kun je de resultaten die je elders hebt behaald gebruiken voor je opleiding aan de Universiteit Maastricht.

De examencommissie beoordeelt of je in aanmerking komt voor vrijstellingen. Ze vergelijken de inhoud en het niveau van je vorige opleiding met de vakken of onderwerpen waarvoor je vrijstelling aanvraagt. Om van een vrijstelling gebruik te kunnen maken moet je een aanvraag indienen bij de examencommissie. De commissie neemt een aanvraag alleen in behandeling als je bent toegelaten tot de opleiding. Je zult je dus eerst moeten aanmelden en toegelaten moeten worden tot het eerste jaar van Data Science and Artificial Intelligence.

Voor meer informatie over vrijstellingen kun je contact opnemen met de Examencommissie van deze opleiding: dacs-boe@maastrichtuniversity.nl

Benodigde documenten voor het aanmeldingsproces

Tijdens het aanmeldingsproces voor deze opleiding moet je een aantal taken uitvoeren, waarvoor je vaak documenten zult moeten uploaden. Hieronder geven we alvast een overzicht van welke documenten je (misschien) moet voorbereiden
 

Benodigde documenten voor alle aanmelders voor deze opleiding

  • Een recente pasfoto
    De pasfoto moet voldoen aan bepaalde richtlijnen. Je vindt deze richtlijnen in de taakomschrijving ‘Upload pasfoto’ in de MyApplication portal.
  • Een kopie van je geldig paspoort of EU-identiteitskaart
    Maak een kopie van de pagina met je persoonsgegevens. Sla deze kopie op als ‘paspoortkopie’ en niet als ‘paspoortfoto’. 
     
  • Een kopie van je meest recente cijferlijst en/of een kopie van je diploma indien je dat al hebt behaald.
     

Mogelijk benodigde documenten, afhankelijk van je achtergrond

  • Bewijs van je Engelse taalvaardigheid
    Beantwoord de vragen over je kennis van het Engels onder het kopje ‘Taaleisen’ op deze pagina om te achterhalen of je aanvullende documenten moet aanleveren. Je antwoorden geven aan welke documenten je kunt gebruiken om je taalvaardigheid aan te tonen
  • Bewijs van voldoende beheersing van wiskunde met bewijs van extra wiskunde cursussen en/of examens
    Als het Studentenservicecentrum je bij je aanmelding of daarna liet weten dat je niet voldoet aan de toelatingseisen voor wiskunde, dan moet je een extra wiskunde examen doen (zie ‘Wegwerken achterstand in wiskunde’ op deze pagina) en moet je de resultaten hiervan met ons delen.

Hoe beoordelen we je aanmelding?

Studiekeuzecheck

De Universiteit Maastricht biedt je de mogelijkheid om gebruik te maken van een Studiekeuzecheck. Het doel hiervan is een beter begrip te krijgen van het door jou gekozen studieprogramma. We bekijken ook hoe goed het programma aansluit bij jouw behoeften en verwachtingen. De Studiekeuzecheck is een vrijwillig onderdeel van de toelatingsprocedure.

Voor de bacheloropleiding Data Science and Artificial Intelligence werkt de Studiekeuzecheck als volgt:

Je ontvangt een online intakevragenlijst op het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Beantwoord die vragenlijst liefst voor 1 mei. Hoe opener en spontaner je antwoorden zijn, hoe beter de feedback en het advies kan zijn. Lees de blokbeschrijvingen en de programma-informatie voordat je de vragen beantwoordt.

Nadat je de procedure doorlopen hebt, beoordeelt de toelatingscommissie de resultaten en stuurt je een reactie per e-mail.

Lees meer over de toelatingsprocedures in het algemeen.

Privacyverklaring Studiekeuzecheck

Lees meer over de privacyverklaring voor de Studiekeuzecheck

Bindend Studieadvies

Voor deze opleiding geldt een bindend studieadvies. Dat betekent dat je tijdens je eerste studiejaar minimaal 45 van de vereiste 60 ECTS-studiepunten moet halen. Studenten die onvoldoende studiepunten halen, krijgen een negatief bindend studieadvies. Dit betekent dat de student de komende zes jaar wordt uitgesloten van de betreffende opleiding. Studenten die het risico lopen op een negatief studieadvies krijgen na het eerste semester een eerste waarschuwing.

Share this page:

  • Facebook logo Facebook
  • Twitter logo Twitter
  • LinkedIn logo LinkedIn
  • Forward
  • Pinterest
  • Reddit logo Reddit
  • Bachelor
  • Master
  • Professionals
  • Overige cursussen

Data Science and Artificial Intelligence

  • Waarom deze studie?
  • Vakken & curriculum
  • Rankings & erkenning
  • Jouw toekomst
  • Toelatingseisen
  • Toelating & inschrijving
  • Collegegelden
  • Contact & meet us