Jouw toekomst
De bacheloropleiding Data Science and Artificial Intelligence biedt uitstekende mogelijkheden voor mensen die een verschil willen maken in de wereld.
Sinds we met de bacheloropleiding begonnen, steeg de vraag naar experts in Data Science en kunstmatige intelligentie enorm. Onze diploma's bieden uitstekende carrièremogelijkheden in binnen- en buitenland. En misschien wil je, voordat je begint te werken, je kennis wel uitbreiden en één van onze masteropleidingen volgen.
Masteropleidingen
Binnen de Universiteit Maastricht kan je met een bachelor in Data Science and Artificial Intelligence je kennis verdiepen met een masteropleiding, bijvoorbeeld:
- Artificial Intelligence (MSc): een tweejarige masteropleiding, gegeven in het Engels. Je leert intelligente computersystemen ontwerpen voor diverse toepassingen: van diagnostiek, beeldherkenning en traditionele spellen als schaken tot interactieve spellen, informatieverwerking en natural language processing (het door computers verwerken en analyseren van menselijke taal). Lees meer
- Data Science for Decision Making (MSc): een tweejarige masteropleiding, gegeven in het Engels. Je maakt gebruik van machine learning en toegepaste wiskunde om processen te analyseren en optimaliseren, en om uitdagingen mee op te lossen. Denk hierbij aan de planning van klantenservice, het optimaliseren van logistiek, het herkennen van patronen die klantbehoeften voorspellen, het bepalen van optimale onderhandelingsstrategieën en het filteren van waardevolle data uit hersensignalen. Lees meer
Universiteit Maastricht geeft je veel vrijheid tijdens je masteropleiding. Er zijn 4 hoofdvakken in iedere masteropleiding. De overige vakken zijn keuzevakken. Afhankelijk van je interesses kun je vakken uit de masteropleidingen Artificial Intelligence en Data Science for Decision Making combineren. In het tweede jaar heb je de mogelijkheid om stage te lopen bij een bedrijf of onderzoeksinstituut. Daarnaast kun je tijdens je je tijdens de master specialiseren in Quantum Computing.
Onze afgestudeerden werken als:
- Team Lead Data Science bij Bol.com
- Onderzoeker bij Facebook AI Research
- Chief Technology Officer bij myTomorrows
- Data and Software Engineer bij het Europees Ruimteagentschap ESA
- Senior Program Manager Business Operations bij Tesla
- PhD-student bij University College London
- Consultant Financial Advisory & Analytics bij Deloitte
- Methodologist bij CBS
- Senior Algorithm Software Engineer bij Pie Medical Imaging
Andere masteropleidingen
Je bachelordiploma geeft je over het algemeen toegang tot nationale en internationale masteropleidingen in Artificial Intelligence. Ook wanneer het over specifieke onderwerpen gaat zoals logica of cognitieve wetenschappen. Dankzij onze focus op datawetenschappen kom je ook in aanmerking voor masteropleidingen in Data Science, waaronder in gerelateerde onderwerpen als systeembiologie of business intelligence.
Alumni in de praktijk
Ruimte-technologie
Marta Dávila Mateu haalde een bachelordiploma in Data Science and Artificial Intelligence in Maastricht. Nu is ze een masterstudent in Computer Science bij de University of Southern California in Amerika. Tussen haar studies door werkte ze als data- en software-ingenieur voor het Meteosat-programma van het Europees Ruimteagentschap. "Ik was de enige programmeur in een team van vijf mensen. Als de software van de satelliet een update nodig had, dan was ik degene die de code schreef. Dat is best cool!"
E-Health
Marc Pont (die zowel zijn bachelor- als masterdiploma in Maastricht behaalde) werkt als Decision Support Specialist en Data Scientist bij e-health-bedrijf Intergrin. "Klassieke programmeurs denken vanuit het perspectief van de code die ze moeten schrijven, en vormen de data daarnaar. Wij leerden data als uitgangspunt te gebruiken. Daarom staan we veel dichter bij bedrijfsprocessen. Zodra bedrijven dat doorhebben, willen ze ons er maar wat graag bij hebben."
Data Science Consultancy
Nadat Nina Krommedijk was afgestudeerd in Data Science and Artificial Intelligence, begon ze haar carrière als Data Science Consultant. Ze werkt bij Datacation, een start-up in Data Science Consultancy in Eindhoven en Amsterdam. "Op dit moment maak ik een dashboard om bedrijven te adviseren over de nieuwe pensioenregels van de overheid. Ook ontwerp ik een methode voor analyse van alvleesklierkanker bij patiënten met behulp van CT-scans.” Bij de Universiteit Maastricht kreeg Nina de mogelijkheid de 'Educatieve Minor' te volgen. "Ik heb mijn tweedegraads lesbevoegdheid voor wiskunde behaald. Weten hoe je je kennis goed overdraagt, is zeer belangrijk. Zeker met onze achtergrond is deze praktische kennis erg waardevol."