Master

Arts and Culture

De masteropleiding Arts and Culture is gericht op cultuur in wording. Het begrip cultuur kan verwijzen naar de producten van intellectuele en artistieke creativiteit, zoals wetenschappelijke en literaire teksten of kunstwerken. Het duidt ook op de culturele praktijken die het dagelijks leven van mensen vormgeven en die tot uiting komen in hun individuele smaak en omgangsvormen. Ten slotte staat cultuur centraal in de processen waarin mensen ethische, esthetische en politieke betekenissen en waarden uitleggen en ter discussie stellen. Je bestudeert hoe culturen veranderen en hoe deze veranderingen verband houden met zowel maatschappelijke problemen en debatten als met mondiale uitdagingen, zoals klimaatverandering en de toenemende maatschappelijke ongelijkheid.

De masteropleiding Arts and Culture biedt drie specialisaties:

De masteropleiding Arts and Culture onderzoekt hoe culturen veranderen. We willen weten hoe deze veranderingen samenhangen met zowel maatschappelijke problemen en debatten als met mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering en maatschappelijke ongelijkheid. Om deze vraagstukken en problemen te begrijpen en praktisch te benaderen, ontwikkel je een geesteswetenschappelijk perspectief op culturele praktijken. Aan de hand van disciplines als kunst- en literatuurtheorie, geschiedenis, filosofie en antropologie leer je hoe geesteswetenschappelijk onderzoek van fundamenteel belang is bij het omgaan met de problemen waarmee hedendaagse samenlevingen worden geconfronteerd. Voorbeelden hiervan zijn de manieren waarop de geschiedenis burgers in staat stelt hun nationale erfgoed en cultuur vorm te geven, te behouden of ter discussie te stellen; hoe de kunsten kunnen bijdragen aan kritisch denken en handelen; en hoe betwiste hedendaagse politieke ideeën het resultaat zijn van lange en ingewikkelde ontstaansgeschiedenissen. Het programma omvat een breed scala aan onderwerpen en benaderingen die niet alleen gebaseerd zijn op westerse (d.w.z. Europese en Noord-Amerikaanse) perspectieven, maar het mondiale karakter van hedendaagse maatschappelijke vraagstukken en debatten weerspiegelen.

De masteropleiding Arts and Culture kent drie specialisaties. Elk op hun eigen manier willen ze laten zien hoe de geesteswetenschappen en de kwalitatieve sociale wetenschappen een fundamenteel perspectief bieden voor het analyseren en begrijpen van de meest urgente vragen van onze tijd.

Wat ga je leren?

Je leert verschillende (trans)disciplinaire theoretische benaderingen en onderzoeksmethoden herkennen, evalueren en gebruiken. Hierbij worden benaderingen uit de geesteswetenschappen en de kwalitatieve sociale wetenschappen gecombineerd, waaronder kritische discoursanalyse, filosofische reflectie en analyse, archiefonderzoek, close reading en interpretatie van teksten en artefacten, en etnografisch veldwerk. Je zult niet alleen 'leren begrijpen', maar ook hoe je de vraagstukken die je wilt begrijpen praktisch kunt benaderen.

De didactische aanpak van de master is gebaseerd op de probleemgestuurde en interdisciplinaire onderwijs- en leervormen die kenmerkend zijn voor het onderwijs aan de FASoS. Tijdens het hele curriculum krijg je de kans om te netwerken buiten het universitaire domein, zowel bij je onderzoek als via stages.

Programma op maat

Je schrijft je masterscriptie over een onderwerp naar keuze dat verband houdt met je specialisatie Je krijgt begeleiding van onze wetenschappelijke staf en ontvangt gedurende het hele academische jaar individuele feedback op je werk. Je wordt verder ondersteund door een scriptiecursus die je helpt je wetenschappelijke vaardigheden te ontwikkelen en je oefent met het opzetten van onderzoek en het toepassen van methodologieën. Je krijgt ook de mogelijkheid om een stage of extracurriculaire stage te doen.

 

Ontdek FASoS

Honingraat FASoS ambassadors 22-23

Ontdek alles over FASoS en het leven en studeren in Maastricht. Volg ons op Facebook, Instagram en YouTube. We bieden je vlogs, columns en interessante achtergrondartikelen. Ben je geinteresseerd in een specifiek masterprogramma? Volg dan de ambassadeur van jouw keuze op Facebook of Instagram om alle inside informatie te krijgen waarnaar je zoekt. En aarzel niet om vragen te stellen!

UM Campus Tour

Wil je beginnen aan een masteropleiding aan de Universiteit Maastricht? Tijdens onze Campus Tour bieden we aankomende studenten de kans om de stad, onze faculteitsgebouwen en faciliteiten te verkennen! Ontdek hoe het is om te wonen en te studeren in deze bruisende stad!

Geef je carrière een kickstart op onze Master Open Dag

Ervaar de Universiteit Maastricht: leer meer over de meest internationale universiteit van Europa, kom alles te weten over de opleiding van jouw keuze en ontdek onze mooie stad. De volgende Master Open Dag is op zaterdag 11 november 2023.

Meer events vind je op onze Online Master events pagina.

UM Campus Tour - Register now!