Master

Master Arts and Culture: Contemporary Literature and Arts: Cultural Interventions and Social Justice

De masteropleiding Arts and Culture is gericht op cultuur in wording. Het begrip cultuur kan verwijzen naar de producten van intellectuele en artistieke creativiteit, zoals wetenschappelijke en literaire teksten of kunstwerken. Het duidt ook op de culturele praktijken die het dagelijks leven van mensen vormgeven en die tot uiting komen in hun individuele smaak en omgangsvormen. Ten slotte staat cultuur centraal in de processen waarin mensen ethische, esthetische en politieke betekenissen en waarden uitleggen en ter discussie stellen.

Hedendaagse literatuur en kunst gaan de confrontatie aan met de ethische uitdagingen van onze tijd. Door hun nadruk op onbeperkte betekenis en spel, creëren zij ruimte voor het onderzoeken van onrechtvaardigheden en het verbeelden van gemarginaliseerde identiteiten. Literatuur en kunst bieden ons ook manieren om ons te verbinden met andere mensen en culturen. In de specialisatie Contemporary Literature and Arts: Cultural Interventions and Social Justice (CLA) onderzoek je hoe de 21e-eeuwse literatuur en kunst zich bezighouden met kwesties rond maatschappelijke rechtvaardigheid, zoals raciale onrechtvaardigheid, klasse- en genderongelijkheid, klimaatrechtvaardigheid, de rechten van migranten en vluchtelingen, de discriminatie van LHBTQ-plussers, leeftijdsdiscriminatie en validisme. CLA leert je om hedendaagse literatuur en kunst niet alleen te begrijpen als reflecties op en/of representaties van vraagstukken van maatschappelijke rechtvaardigheid, maar ook als actieve interventies in de politiek en de samenleving in het algemeen.

Hoe vertellen vluchtelingen over hun eigen ervaringen, waardoor ze er betekenis aan geven? Hoe gaan graphic memoirs om met het thema handicap? Hoe creëert performancekunst ruimte voor transgender stemmen? Hoe wordt politiek activisme beïnvloed door eco-kunst? Je onderzoekt deze en andere case studies vanuit theoretische en kritische perspectieven zoals postkoloniale studies, genderstudies en seksuologie, milieu- en gezondheidswetenschappen, en kritische age and disability studies. Met behulp van een interdisciplinaire methodologie leer je analytische benaderingen toe te passen uit de literatuur- en cultuurwetenschappen, kunstgeschiedenis, geschiedenis en filosofie, en vanuit de verschillende raakvlakken van de geesteswetenschappen met de sociale wetenschappen. Je wordt ook getraind in het gebruik van geavanceerde onderzoeks- en schrijfvaardigheden en schrijft je masterscriptie onder toezicht van een expert op dit gebied. 

Andere specialisaties in deze masteropleiding:

 

Elena Cassina, Student Ambassadeur Contemporary Literature and Arts 2023-2024

Waarom Elena voor deze masteropleiding koos:
"Ik heb mijn bachelor gedaan aan University College Maastricht. In die tijd heb ik me vooral gericht op genderstudies en identiteitsstudies. In mijn derde jaar heb ik ook een aantal literatuurvakken gevolgd. Ik was altijd al geïnteresseerd in literatuur en heb er zelfs over nagedacht om Engelse literatuur te gaan studeren. Ik wilde echter iets eigentijds en niet alleen de klassieke literatuur bestuderen. In mijn tweede jaar was een van onze professoren een nieuw programma aan het ontwerpen. Het is nog steeds relatief nieuw. Maar vooral het hedendaagse aspect van de literatuur en kunst, gecombineerd met sociale rechtvaardigheid klonk erg interessant. Ik denk dat het een natuurlijke voortzetting is van wat ik al studeerde en waarin ik geïnteresseerd was."

Wat ze uit dit programma hoopt te halen:
"We denken vaak dat sociale rechtvaardigheid draait om veel hands-on actie. Maar ik geloof dat kunst en literatuur ook kunnen helpen om sociale en ecologische rechtvaardigheid aan te pakken. We hebben kunst en cultuur nodig om mensen te onderwijzen en te activeren. In het masterprogramma leren we over de theoretische achtergronden achter dingen die inherent onrechtvaardig of oneerlijk zijn. Als ik nu het nieuws lees of bekijk, kan ik het gemakkelijker verbinden met wat we hier leren. Eigenlijk denk ik dat dit programma me helpt om de wereld om me heen te begrijpen."
 

elena_cassina_cla1.jpg

Elena Cassina

"Ik hoop in de toekomst in de uitgeverswereld te werken. Omdat ik geloof dat literatuur kan helpen bij het onderwijzen van mensen en het aanzwengelen van onderwerpen over sociale rechtvaardigheid."

UM Campus Tour

Bij FASoS bieden we onze aankomende studenten de mogelijkheid om deel te nemen aan een campus tour op 13 maart en 1 mei 2024. Tijdens deze campusrondleiding laat een van onze studentambassadeurs je onze faculteit, binnenstad en alle belangrijke UM-gebouwen zien. Ben je niet in de gelegenheid om op een van de bovengenoemde data te komen? Geen zorgen! We bieden ook campusrondleidingen aan tijdens onze Open Dagen, Experience Days en Introductiedagen. Ben je niet in de gelegenheid om vanuit het buitenland te komen voor een campus tour? We bieden ook een virtuele campus tour! Bekijk hem hier.

Geef je carrière een kickstart op onze Master Open Dag

Ervaar de Universiteit Maastricht: leer meer over de meest internationale universiteit van Europa, kom alles te weten over de opleiding van jouw keuze en ontdek onze mooie stad. De volgende Master Open Dag is op zaterdag 23 maart 2024.

Q&A sessies

Wij organiseren regelmatig Instagram Live Q&A sessies waar je al je vragen over onze opleidingen en studeren in Maastricht kunt stellen aan onze student ambassadeurs. Kijk op onze Master events pagina voor meer informatie en registratie.

UM Campus Tour - Register now!

Schakeljaar

Als je niet aan de toelatingseisen voor dit programma voldoet kun je je aanmelden voor een schakeljaar (Pre-master). Hier vind je meer informatie over het schakeljaar Arts and Culture, de vakken en de toelatingseisen.

Social media FASoS

Volg ons op:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
 LinkedIN