Master

Kunst en Erfgoed: Beleid, Management en Educatie

In de masteropleiding Kunst- en Cultuurwetenschappen (Arts and Culture) staat cultuur in wording centraal. Cultuur is geen vaststaand gegeven, maar altijd in beweging en voortdurend in ontwikkeling. Als begrip verwijst cultuur naar de resultaten van intellectuele en artistieke creativiteit en reflectie, zoals wetenschappelijke en literaire teksten of kunstwerken. Het duidt ook de culturele praktijken aan waarin mensen hun dagelijks leven vormgeven en die tot uiting komen in hun individuele smaak en omgangsvormen. Ten slotte vormt cultuur het hart van de maatschappelijke processen waarin mensen ethische, esthetische en politieke betekenissen en waarden uitdrukken en betwisten.

In de specialisatie Kunst en Erfgoed: Beleid, Management en Educatie bestudeer je de begrippen 'kunst' en 'erfgoed' als uitdrukkingen van cultuur in het verleden en heden. Je leert hoe de betekenissen, waardes en gebruik van kunst en erfgoed door de tijd heen zijn veranderd. Wat is de wetenschappelijke en maatschappelijke betekenis van kunst, cultuur en erfgoed? Waarom worden sommige kunstwerken, cultuuruitingen, gebruiken en objecten uit het verleden wel gewaardeerd en andere niet? Vind jij het interessant om op zoek te gaan naar de antwoorden op deze vragen en heb je affiniteit met kunst en erfgoed? Dan is de specialisatie Kunst en Erfgoed: Beleid, Management en Educatie iets voor jou! In deze opleiding - die zowel in het Nederlands als in het Engels wordt gegeven - ontdek je welke academische en professionele kennis en vaardigheden je nodig hebt om een goede beleidsmaker, programmamaker, kunstmanager, museumeducator of curator te zijn. Je benadert kunst en erfgoed vanuit verschillende perspectieven en krijgt veel mogelijkheden om je eigen master op maat samen te stellen.

 

Belangrijke informatie voor Nederlandstalige studiekiezers

Wij vinden het belangrijk dat je de Nederlandse en Vlaamse context in een internationaal perspectief kunt plaatsen.
1ste semester – september t/m januari

Alle onderwijsgroepen en workshops worden bij voldoende Nederlandstalige studenten in het Nederlands gedoceerd en sommige studiematerialen zijn beschikbaar in het Nederlands. Tijdens de onderwijsgroepen wordt er ruim aandacht besteed aan de Nederlandse en Vlaamse context. Je schrijft je essays en opdrachten in het Nederlands. De hoorcolleges worden in het Engels gedoceerd en volg je samen met je internationale studiegenoten.
2e semester – januari t/m juli
De academische vaardigheidstraining wordt bij voldoende Nederlandstalige studenten in het Nederlands gegeven. De keuzevakken worden in het Engels gedoceerd en volg je samen met je internationale studiegenoten. Vervolgens kun je een stage in het binnen- of buitenland kiezen. Je blijft je essays en je opdrachten in het Nederlands schrijven. De scriptie schrijf je uiteraard ook in het Nederlands.

De Nederlandstalige specialisatie Kunst en Erfgoed vindt alleen doorgang bij een minimum van 7 studenten. Studenten die meer informatie willen ontvangen over de keuze tussen de Engelstalige specialisatie Arts & Heritage: Policy, Management & Education en de Nederlandstalige specialisatie Kunst & Erfgoed: Beleid, Management en Educatie, wordt aangeraden contact op te nemen met de opleidingsdirecteur of zich voor beide specialisaties aan te melden.

 Download onze Kunst en Erfgoed flyer

 Engelstalige variant van deze opleiding: Arts and Heritage, Policy, Management and Education
 

Daniel Rivera Rodriguez, Student Ambassadeur Arts and Heritage

Daniel voltooide zijn bacheloropleiding als musicus aan het Maastrichts Conservatorium. Hij besloot in Maastricht te blijven om de master Arts and Culture aan de Faculty of Arts and Social Sciences te volgen.

Waarom Daniel koos voor de Engelstalige specialisatie Arts and Heritage:
"In deze opleiding analyseren we kritisch het veld van Arts and Heritage in de huidige samenleving. Als kunstenaar en muzikant vind ik het belangrijk om te weten wat we kunnen veranderen in de samenleving en hoe we die verandering kunnen bewerkstelligen. Ik wil nauw samenwerken met de instellingen om andere kunstenaars te helpen hun horizon te verbreden, hun ideeën vorm te geven en hen te ondersteunen bij het verwezenlijken van hun dromen. "

Volg Daniel:

 op Instagram

 

Daniel Rivera Rodriguez, Studient Ambassador MA Arts and Culture: Arts and Heritage 2022-2023

"Komend vanuit Mexico City was het contrast met Maastricht groot. Maar de internationale gemeenschap van medestudenten en alle activiteiten hier wegen makkelijk op tegen de grootte van de stad."

Ontdek FASoS

Honingraat FASoS ambassadors 22-23

Ontdek alles over FASoS en het leven en studeren in Maastricht. Volg ons op Facebook, Instagram en YouTube. We bieden je vlogs, columns en interessante achtergrondartikelen. Ben je geinteresseerd in een specifiek masterprogramma? Volg dan de ambassadeur van jouw keuze op Facebook of Instagram om alle inside informatie te krijgen waarnaar je zoekt. En aarzel niet om vragen te stellen!

UM Campus Tour

Wil je beginnen aan een masteropleiding aan de Universiteit Maastricht? Tijdens onze Campus Tour bieden we aankomende studenten de kans om de stad, onze faculteitsgebouwen en faciliteiten te verkennen! Ontdek hoe het is om te wonen en te studeren in deze bruisende stad!

Geef je carrière een kickstart op onze Master Open Dag

Ervaar de Universiteit Maastricht: leer meer over de meest internationale universiteit van Europa, kom alles te weten over de opleiding van jouw keuze en ontdek onze mooie stad. De volgende Master Open Dag is op zaterdag 11 november 2023.

Meer events vind je op onze Online Master events pagina.

UM Campus Tour - Register now!

UM dertiende beste jonge universiteit ter wereld

Times Higher Education 'Young Universities' 2023
Social media FASoS

Volg ons op:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
 LinkedIN