Master

Kunst en Erfgoed: Beleid, Management en Educatie

In de masteropleiding Kunst- en Cultuurwetenschappen (Arts and Culture) staat cultuur in wording centraal. Cultuur is geen vaststaand gegeven, maar altijd in beweging en voortdurend in ontwikkeling. Als begrip verwijst cultuur naar de resultaten van intellectuele en artistieke creativiteit en reflectie, zoals wetenschappelijke en literaire teksten of kunstwerken. Het duidt ook de culturele praktijken aan waarin mensen hun dagelijks leven vormgeven en die tot uiting komen in hun individuele smaak en omgangsvormen. Ten slotte vormt cultuur het hart van de maatschappelijke processen waarin mensen ethische, esthetische en politieke betekenissen en waarden uitdrukken en betwisten.

In de specialisatie Kunst en Erfgoed: Beleid, Management en Educatie bestudeer je de begrippen 'kunst' en 'erfgoed' als uitdrukkingen van cultuur in het verleden en heden. Je leert hoe de betekenissen, waardes en gebruik van kunst en erfgoed door de tijd heen zijn veranderd. Wat is de wetenschappelijke en maatschappelijke betekenis van kunst, cultuur en erfgoed? Waarom worden sommige kunstwerken, cultuuruitingen, gebruiken en objecten uit het verleden wel gewaardeerd en andere niet? Vind jij het interessant om op zoek te gaan naar de antwoorden op deze vragen en heb je affiniteit met kunst en erfgoed? Dan is de specialisatie Kunst en Erfgoed: Beleid, Management en Educatie iets voor jou! In deze opleiding - die zowel in het Nederlands als in het Engels wordt gegeven - ontdek je welke academische en professionele kennis en vaardigheden je nodig hebt om een goede beleidsmaker, programmamaker, kunstmanager, museumeducator of curator te zijn. Je benadert kunst en erfgoed vanuit verschillende perspectieven en krijgt veel mogelijkheden om je eigen master op maat samen te stellen.

 

Belangrijke informatie voor Nederlandstalige studiekiezers

Wij vinden het belangrijk dat je de Nederlandse en Vlaamse context in een internationaal perspectief kunt plaatsen.
1ste semester – september t/m januari

Alle onderwijsgroepen en workshops worden bij voldoende Nederlandstalige studenten in het Nederlands gedoceerd en sommige studiematerialen zijn beschikbaar in het Nederlands. Tijdens de onderwijsgroepen wordt er ruim aandacht besteed aan de Nederlandse en Vlaamse context. Je schrijft je essays en opdrachten in het Nederlands. De hoorcolleges worden in het Engels gedoceerd en volg je samen met je internationale studiegenoten.
2e semester – januari t/m juli
De academische vaardigheidstraining wordt bij voldoende Nederlandstalige studenten in het Nederlands gegeven. De keuzevakken worden in het Engels gedoceerd en volg je samen met je internationale studiegenoten. Vervolgens kun je een stage in het binnen- of buitenland kiezen. Je blijft je essays en je opdrachten in het Nederlands schrijven. De scriptie schrijf je uiteraard ook in het Nederlands.

De Nederlandstalige specialisatie Kunst en Erfgoed vindt alleen doorgang bij een minimum van 7 studenten. Studenten die meer informatie willen ontvangen over de keuze tussen de Engelstalige specialisatie Arts & Heritage: Policy, Management & Education en de Nederlandstalige specialisatie Kunst & Erfgoed: Beleid, Management en Educatie, wordt aangeraden contact op te nemen met de opleidingsdirecteur of zich voor beide specialisaties aan te melden.

 Download onze Kunst en Erfgoed flyer

 Engelstalige variant van deze opleiding: Arts and Heritage, Policy, Management and Education
 

Daniel Rivera Rodriguez, Student Ambassadeur Arts and Heritage

Daniel voltooide zijn bacheloropleiding als musicus aan het Maastrichts Conservatorium. Hij besloot in Maastricht te blijven om de master Arts and Culture aan de Faculty of Arts and Social Sciences te volgen.

Waarom Daniel koos voor de Engelstalige specialisatie Arts and Heritage:
"In deze opleiding analyseren we kritisch het veld van Arts and Heritage in de huidige samenleving. Als kunstenaar en muzikant vind ik het belangrijk om te weten wat we kunnen veranderen in de samenleving en hoe we die verandering kunnen bewerkstelligen. Ik wil nauw samenwerken met de instellingen om andere kunstenaars te helpen hun horizon te verbreden, hun ideeën vorm te geven en hen te ondersteunen bij het verwezenlijken van hun dromen. "

Volg Daniel:

 op Instagram

 

Daniel Rivera Rodriguez, Studient Ambassador MA Arts and Culture: Arts and Heritage 2022-2023

"Komend vanuit Mexico City was het contrast met Maastricht groot. Maar de internationale gemeenschap van medestudenten en alle activiteiten hier wegen makkelijk op tegen de grootte van de stad."

UM en FASoS Campus Tour

Bij FASoS bieden we onze aankomende studenten de mogelijkheid om deel te nemen aan een campus tour op 18 december, 12 maart 2025 en 7 mei 2025. Tijdens deze campusrondleiding laat een van onze studentambassadeurs je onze faculteit, binnenstad en alle belangrijke UM-gebouwen zien. Ben je niet in de gelegenheid om op een van de bovenstaande data te komen? Geen zorgen! We bieden ook campusrondleidingen aan tijdens onze Open Dagen, Experience Days en Introductiedagen.

Campus

Online Campus Tour

Ben je niet in staat om vanuit het buitenland te komen voor een campus tour? We bieden ook een virtuele campus tour! Bekijk deze via de interactieve video aan de linkerkant.

UM FASoS

Geef je carrière een kickstart op onze Master Open Dag

Ontdek meer over een van de meest internationale universiteiten in Europa, ervaar onze unieke benadering van het onderwijs, verdiep je in het programma van je keuze en ontdek onze prachtige stad. De volgende Master Open Dag vindt plaats op 9 november 2024.

Q&A sessies

Wij organiseren regelmatig Instagram Live Q&A sessies waar je al je vragen over onze opleidingen en studeren in Maastricht kunt stellen aan onze student ambassadeurs. Kijk op onze Master events pagina voor meer informatie en registratie.

UM dertiende beste jonge universiteit ter wereld

Times Higher Education 'Young Universities' 2023
Social media FASoS

Volg ons op:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
 LinkedIN