Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Terug naar homepage
  • Opleidingsoverzicht

U bent hier

  1. Home
  2. Opleidingsoverzicht
  3. Master
  4. Biobased Materials
  5. Vakken & curriculum
  • NL
  • EN
Vind een ander programma
Biobased Materials

Vakken & curriculum 2024 - 2025

Bij de master Biobased Materials ben jij de vormgever van je eigen opleiding. Je krijgt de ruimte om een vakkenpakket samen te stellen dat past bij jouw interesses en carrièreambities.

Kies uit vakken over onderwerpen zoals bio-organische chemie, biopolymeren, materialenwetenschap en -engineering, moleculaire- en bio-engineering.

Wil je de vakken van de afgelopen jaren bekijken?

  • 2024-2025
  • 2023-2024
  • 2022-2023
  • 2021-2022
  • 2020-2021
  • 2019-2020
Grafische weergave van leerjaar 1

Jaar 1

Periode 1 en 2: een introductie in Biobased Materials
In de eerste twee perioden, die allebei acht weken duren, start je met vier verplichte vakken die een brede basis aan kennis vormen. Je maakt kennis met de fundamenten van de verschillende disciplines binnen de opleiding: biobased materials, process technology, biology, material science and organic chemistry.

Periode 3: projectperiode 1
Met de basis die je in de eerste twee periodes legde, start je een onderzoeksproject. Je leert aanvullende vaardigheden en doet praktijkervaring op. Vier weken lang werk je samen met een kleine groep studenten aan een uitdaging uit de praktijk. Je werkt hierbij meestal samen met bedrijven of onderzoeksinstituten zoals het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM).

Periode 4 en 5: een opleiding op maat
In de vierde en vijfde periode volg je keuzevakken. Je kiest uit acht vakken waarmee je jouw curriculum afstemt op je interesses en ambities. De vakken zijn: Molecular

Genetics and Bioengineering, Advanced Macromolecular Chemistry, Applied Materials Science and Engineering, Biomedical Materials, Plant-derived Building Blocks, Organic coatings, Nanoscience and Nanotechnology en Sustainability of Biobased Materials.

We begeleiden je natuurlijk tijdens dit proces. Zo kun je keuzes maken die passen bij jouw doelen.

Periode 6: projectperiode 2
Je sluit je eerste jaar af met een laatste onderzoeksproject. Dankzij de keuzevakken deden jij en je teamleden allemaal verschillende kennis en vaardigheden op. Daarom is het nu tijd om die gezamenlijke kennis in de praktijk te testen bij een tweede onderzoeksproject

Grafische weergave van leerjaar 2

Jaar 2

Periode 1: een opleiding op maat
Je begint je tweede jaar met keuzevakken. Dit is ook het moment waarop je kiest om eventueel je ondernemende ambities verder uit te breiden. Je hebt namelijk de keuze uit deze lessen: Commercialisation and Entrepreneurship, Biopolymers en Polymer Processing.

Periode 2 tot en met 6
De rest van het tweede jaar staat in het teken van de grote finale: je masterscriptie. Je scriptie helpt je om je academische profiel op te bouwen door middel van een integraal onderzoek en/of op onderzoek gebaseerd ondernemerschap. Zo ben je voorbereid op je toekomstige carrière. Je kunt je afstudeerproject uitvoeren bij een bedrijf, een onderzoeksinstituut, een maatschappelijke organisatie, in het buitenland, of in Maastricht: het is helemaal aan jou. Tijdens je afstudeerproject heb je een persoonlijke begeleider die je ondersteunt en adviseert.

Legenda om de grafische weergave van het curriculum te begrijpen

Legenda

  • Jaar 1

  • Jaar 2

  • Legenda

Projecten van studenten

Student in laboratorium

Stephane Kouame

“Dit is een belangrijke opleiding”, zegt tweedejaarsstudent Stephane Kouame over de Master Biobased Materials aan de Universiteit Maastricht. “De studie zou veel studenten moeten trekken. Meer bachelorstudenten moeten weten dat deze master bestaat.” De Amerikaan Stephane volgde een bachelor in scheikunde aan de McGill University in Montréal en heeft zijn ogen gericht op een baan in duurzame consultancy of een baan in het onderwijs.

“Er zijn wereldwijd maar weinig masters die materiaalkunde en duurzaamheid zo combineren als de Universiteit Maastricht dat doet. Dat was voor mij de reden om naar Nederland te komen. De andere reden is dat ik de Europese levensstijl leuker vind dan de Amerikaanse. Hier wordt duurzaamheid omarmd door de samenleving. In de VS doen vaak alleen wetenschappers dat.”

Wetenschappelijk project

Stephane en zijn medestudenten werken aan een gezamenlijk project over materiaalkunde met behulp van duurzame bronnen. Onder begeleiding van projectmentor Katie Saralidze doen ze hun experimenten in één van de laboratoria op de Chemelot Campus. Het is hun eerste projectmaand dit jaar. Hun opdracht is simpel: doe iéts met de antioxidant resveratrol.

Studente in laboratorium

Michelle Mendez Fonseca

“Ik zou willen dat ik ze kon opeten, zo waren zó sappig”, zegt Michelle Mendez Fonseca over de 18 kilo druiven die ze pelde. Natuurlijk is eten in een laboratorium niet verstandig, dus het enige dat Michelle kon doen tijdens het werken, was watertanden. De schillen van de rode druiven zijn de belangrijkste biologische bron van de antioxidant resveratrol. Michelle, afkomstig van Aruba, is één van 18 studenten die werkt aan het gezamenlijk doel, materiaalonderzoek met resveratrol.

Michelle haalde haar bachelor in de scheikunde aan de Hogeschool InHolland in Amsterdam, de overstap naar Universiteit Maastricht ervoer ze als overweldigend: “Het tempo en de werkdruk zijn een stuk hoger dan ik gewend was. Nu, een paar maanden later, heb ik alles onder controle. Als je erover denkt om deze master te volgen, dan is mijn advies: stop met twijfelen en schrijf je gewoon in.” Als ze klaar is met haar studie, wil Michelle haar PhD halen.

Studente in laboratorium

Tessa Lokate

Resveratrol is het hoofdonderwerp van het onderzoek, vanwege de gezondheidsvoordelen. Maar, toen de studenten werd gevraagd om iets met deze antioxidant te doen, kwamen ze juist met een idee op het gebied van materiaalkunde. “We begonnen met een uitgebreide literatuurstudie en vonden één artikel waarin de rol van resveratrol als brandvertrager wordt onderzocht”, vertelt de Nederlandse Tessa Lokate. “We onderzoeken of resveratrol het duurzame polymeer polylactaat brandbestendiger maakt. Dit doen we omdat hier nu nog maar weinig over bekend is. We weten niet of ons project zal slagen, maar dat is wat mij betreft juist wat de wetenschap zo leuk maakt. Zelfs als we falen, slagen we. Want een negatief resultaat is ook een resultaat.”

Tessa behaalde haar bachelor in de scheikunde aan de Avans Hogeschool in Breda. De overstap naar de Universiteit Maastricht was best pittig. “Hoewel de theorie die ik tijdens mijn bachelor leerde goed aansluit op de master, had iedereen in het begin moeite met de werkdruk.” Nadat ze is afgestudeerd, wil Tessa in een lab werken. Een PhD doen, dat is niets voor haar, vertelt ze.

Studente in laboratorium

Emese Szikszai

Niet elk onderzoeksproject begint succesvol. En daar weten de 18 studenten van de Master Biobased Materials alles van. Iedereen had hetzelfde doel: het testen van de brandvertragende eigenschappen van resveratrol. Toch hadden ze allemaal een andere aanpak. Enkele studenten slaagden er al in om wat resveratrol te isoleren uit druivenschillen. Helaas was de opbrengst teleurstellend. “We wisten niet of de experimenten zoals verwacht zouden uitpakken. Toen dat inderdaad niet zo was, accepteerden we dat en probeerden we weer wat anders”, zegt Emese Sziksai, die eerder Biotechniek studeerde aan de Hongaarse Universiteit voor Landbouw en Levenswetenschappen in Boedapest. Iets anders proberen, betekende voor de meeste studenten een greep in de voorraadpot met resveratrol.

Toekomst

Emese twijfelt over wat ze na het halen van haar masterdiploma wil doen. Eerst wilde ze zeker niet promoveren, maar ze is van gedachten veranderd en denkt nu toch na over een baan als promovendus.

Student in labjas

Xavier Nauts

Alle studenten hebben een andere achtergrond in de chemie-, materiaal- of biomedische wetenschap. “Dat is wat ik zo leuk vind aan onze groep”, zegt de Nederlander Xavier Nauts. “Iedereen heeft vanwege de eigen expertise een andere kijk op het project.” Nauts behaalde zijn bachelordiploma Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit Maastricht. “De opleiding is zo opgezet dat mensen, ongeacht hun bachelor, kunnen deelnemen. Als je, net als ik, een achtergrond hebt in de biomedische wetenschappen, begin je met het volgen van vakken met de nadruk op chemie en materiaalwetenschap. Iets soortgelijks geldt ook voor mensen met een achtergrond in de andere twee expertises.”

Xavier is blij met de overstap van Biomedische Wetenschappen naar Biobased Materials. “Elk jaar studeren ongeveer 300 mensen af in Biomedische Wetenschappen. Bij Biobased Materials zijn dat er maar een paar. Ik wilde de engineering-kant op en dat lukt met deze master, mijn thesis gaat over biomedische materialen. Van biomedische wetenschap naar biomedische materialen: de cirkel is rond. Hoe duurzaam is dat!”

  • Stephane Kouame

  • Michelle Mendez Fonseca

  • Tessa Lokate

  • Emese Szikszai

  • Xavier Nauts

Onze beste eigenschappen

Hoogwaardig, kleinschalig en persoonlijk onderwijs

Je krijgt les van experts uit het vakgebied, in een kleine, internationale groep studenten. Daarnaast heb je een persoonlijke mentor die je tijdens de tweejarige opleiding begeleidt.

Stel je eigen curriculum samen

In het eerste semester volg je verplichte vakken en vorm je sterke multidisciplinaire basis. Daarna volg je een eigen gekozen curriculum. Dankzij het gevarieerde aanbod aan keuzevakken, kun je je opleiding aanpassen aan jouw interesses en carrièreambities.

Ultramoderne faciliteiten, gelegen in het hart van de sector

De opleiding is opgezet door de Faculty of Science and Engineering (FSE) in samenwerking met het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM). AMIBM is onderdeel van de Brightlands Campussen en bevindt zich in het hart van de sector. De focus ligt op onderzoek en nieuwe strategieën om geavanceerde duurzame materialen en chemische bouwstenen op een groene en economisch bewuste manier te produceren. Tijdens de master krijg je training van de toponderzoekers van AMIBM en maak je gebruik van hun ultramoderne experimentele faciliteiten.

Meer informatie over AMIBM

Sorry, het overzicht van het curriculum is momenteel alleen beschikbaar in het Engels

Naar het curriculum

Share this page:

  • Facebook logo Facebook
  • Twitter logo Twitter
  • LinkedIn logo LinkedIn
  • Forward
  • Pinterest
  • Reddit logo Reddit
  • Bachelor
  • Master
  • Professionals
  • Overige cursussen

Biobased Materials

  • Waarom deze studie?
  • Vakken & curriculum
  • Jouw toekomst
  • Toelatingseisen
  • Toelating & inschrijving
  • Collegegelden
  • Contact & meet us