Toelatingseisen
Op deze pagina vind je belangrijke details m.b.t. de aanmeldingsprocedure (zoals deadlines, toelatingseisen, benodigde documenten en beoordeling) voor de masteropleiding Biobased Materials voor studiejaar 2025-2026.
Belangrijke deadlines voor aanmelding
De masteropleiding Biobased Materials start in september
Onderstaande deadlines zijn van toepassing voor aanmelders die in september 2025 willen starten met hun studie.
Tip: als je deze webpagina op je telefoon bekijkt, kun je het best de landscape modus gebruiken.
Start in september 2025 (academisch jaar 2025-2026)
Datum | Wat je moet weten met betrekking tot deze datum |
---|---|
1 oktober 2024 | Studielink is open voor aanmeldingen voor het studiejaar 2025-2026 |
1 mei 2025, 23:59 CET | Deadline voor het afronden van de hele aanmeldprocedure voor niet-EU/EER-aanmelders (deze aanmelders hebben een visum of verblijfsvergunning nodig) |
1 juni 2025, 23:59 CET | Deadline voor het afronden van de hele aanmeldprocedure voor aanmelders uit de EU/EER of Zwitserland |
Let op:
- Bekijk of je je kunt aanmelden voor een beurs of voor financiële ondersteuning. Deadlines voor de aanmelding voor beurzen zijn meestal eerder dan de data vermeld in de tabel hierboven.
- Selecteer in Studielink het juiste startmoment in het pulldownmenu. Wil je starten in het komende studiejaar, dan kies je voor september 2025.
Algemene eisen: vooropleiding
De toelatingseisen voor studiejaar 2025-2026 voor de masteropleiding Biobased Materials zijn afhankelijk van je vooropleiding. Bekijk hieronder welke eisen voor jou gelden.
Bachelor’s van gerelateerde bacheloropleidingen
Je komt in aanmerking voor toelating tot de masteropleiding Biobased Materials als je:
- een BSc hebt in een relevant vakgebied en minstens 180 ECTS (of equivalent) behaalde.
Relevante vakgebieden zijn:
-
Biologie
-
Biomedische engineering
-
Biomedische wetenschappen
-
Biotechnologie
-
Chemische engineering
-
Chemie
-
Polymeerwetenschappen en engineering
-
Studies gerelateerd aan of met (bio)chemie en/of materiaalwetenschappen
-
Liberal Arts & Sciences/Technology and Liberal Arts & Sciences
-
Andere bacheloropleidingen in een gerelateerde discipline
Als je niet zeker bent of je een geschikte bacheloropleiding volgde, neem dan contact op met ons admissions office.
Bachelors van gerelateerde opleidingen van de Universiteit Maastricht
Je komt in aanmerking voor toelating als je één van de volgende bacheloropleidingen van de Universiteit Maastricht met succes afrondde:
-
Bacheloropleiding Biomedical Sciences
-
Bacheloropleiding Maastricht Science Programme
-
Bacheloropleiding Circular Engineering
-
Bacheloropleiding Regenerative Medicine and Technology.
Afgestudeerden van equivalente opleidingen aan hogescholen
Je komt in aanmerking voor toelating, maar je hebt aanvullende toestemming van de toelatingscommissie nodig.
Afgestudeerden van hogescholen
Studenten met een diploma van een hogeschool (Nederlandse HBO of een internationaal equivalent) in een verwant vakgebied, kunnen direct toegang krijgen tot het masterprogramma zonder eerst een pre-master te volgen. Neem contact op met ons toelatingsteam om dit verder te bespreken. Als je net niet aan de toelatingseisen voldoet, kan het zijn dat je een pre-master van één semester moet volgen.
We hanteren doorlopende toelatingen. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe eerder je weet of je een plek in het programma hebt. We raden je aan om zo vroeg mogelijk te solliciteren, vooral als je denkt dat je waarschijnlijk een pre-master advies zult ontvangen. We adviseren je om ten minste een maand voor de deadline te solliciteren.
Meer informatie over de pre-master voor de master Biobased Materials
Je kunt deze pre-master volgen als je kleine tekortkomingen hebt in je voorkennis. De Toelatingscommissie kan je dan een pre-masterprogramma van één semester aanbieden. Als je de pre-master met succes afrondt binnen één semester, kom je in aanmerking voor directe toelating tot het masterprogramma.
Voor aanvragers met een niet-EER-diploma is het niet mogelijk om direct te solliciteren voor onze pre-masterprogramma's. Je moet eerst solliciteren voor een van onze reguliere masterprogramma's. Als je kwalificaties en eerdere opleiding onvoldoende zijn voor directe toelating tot een van onze masterprogramma's, zal de Toelatingscommissie bepalen of er een pre-masterprogramma kan worden aangeboden.
Het pre-masterprogramma wordt op maat gemaakt op basis van je eerdere kennis en vaardigheden.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met fse-admissions@maastrichtuniversity.nl
Aanvullende eisen
Taaleisen bij een Engelstalige master
Bij deze masteropleiding is Engels de instructietaal. Je moet het Engels daarom voldoende beheersen. Een minimaal niveau gelijk aan academic IELTS 6.5 is vereist voor deze opleiding.
Indien je aan één of meer van de onderstaande voorwaarden voldoet, voldoe je daarmee automatisch aan de taaleis voor deze opleiding:
- je hebt een Engelstalige bachelor- of masteropleiding afgerond
- je hebt een Internationaal of European Baccalaureaat afgerond, een US high school diploma behaald of UK GCE A-levels behaald
- je hebt een NIET Engelstalige bachelor- of masteropleiding afgerond, maar je kunt aantonen dat je het Engels voldoende beheerst aan de hand van bijvoorbeeld Engelstalige cursussen, stage- of werkervaring in een Engelstalige omgeving
Als je niet aan een van bovenstaande voorwaarden voldoet, dan kun je een certificaat van een van onderstaande taaltesten voorleggen (de minimum scores staan tussen haakjes achter de test). Als je reeds in het bezit bent van een taaltest dan raden we je aan deze met de aanmelding mee te sturen.
- IELTS (6.5)
- TOEFL Paper-based test (575)
- TOEFL Internet test (90)
- TOEIC listening and reading (720) and speaking and writing (310)
- Cambridge [Advanced (CAE) Grade C (scale 180-184), First Certificate in English (FCE) Grade A (scale 180-184), First Certificate in English (FCE) Grade B (scale 176-179)]
- or similar accredited certification
Indien de UM echter gerede twijfel heeft over je taalbeheersing, kan de UM aanvullende eisen stellen om het benodigde taalniveau daadwerkelijk aan te tonen.
Benodigde documenten voor de aanmeldprocedure
Tijdens de aanmelding voor deze opleiding moet je een aantal documenten uploaden. Hieronder geven we alvast een overzicht van de documenten die je (misschien) bij de hand moet houden.
Benodigde documenten voor alle aanmelders voor deze opleiding
- Een recente pasfoto*
De pasfoto moet voldoen aan bepaalde richtlijnen. Je vindt deze richtlijnen in de taakomschrijving ‘Upload pasfoto’ in de MyApplication portal.
- Een kopie van je geldig paspoort of EU/EER-identiteitskaart*
Maak een kopie van de pagina met je persoonsgegevens. Sla deze kopie op als ‘paspoortkopie’ en niet als ‘paspoortfoto’
- Een kopie van je meest recente cijferlijst van je huidige bacheloropleiding
Een gecertificeerde kopie van je diploma van je huidige bacheloropleiding, als je dat al haalde. Als je nog niet bent afgestudeerd, kun je ook je meest recente cijferlijst van deze opleiding uploaden
- Een kopie van je diploma van je huidige bacheloropleiding (als je deze al hebt behaald).
- Je Curriculum Vitae
Noem je opleidingen, relevante buitenschoolse activiteiten, stages en beroepservaringen
- Motivatiebrief (maximaal 500 woorden)
Geef goede argumenten over waarom je deze masteropleiding aan de Universiteit Maastricht wilt volgen en waarom je verwacht dat je de opleiding succesvol kunt afronden.- Je brief moet de volgende vragen beantwoorden:
- waarom koos je voor de Universiteit Maastricht?
- waarom wil je de master Biobased Materials volgen?
- waarom ben je een geschikte kandidaat?
- hoe verhouden je achtergrond, vaardigheden en sterke punten zich tot het vakgebied van Biobased Materials. Om deze vraag te beantwoorden, kun je elke ervaring die je hebt beschrijven. Denk hierbij aan: de vakken en cursussen die je volgde, je eventuele deelname aan bachelor of extracurriculaire (onderzoeks)projecten, je ervaring met de Engelse taal, je ervaring of mening over teamwork, enzovoorts. Alles telt mee.
- Wat hoop je van de opleiding Biobased Materials aan de Universiteit Maastricht te leren?
* Ben je al UM-student, dan is het niet nodig om deze documenten te uploaden in de MyApplication-portal. Tenzij je paspoort niet geldig is op 1 september 2025; dan moet je wel een nieuwe kopie van je paspoort uploaden.
Mogelijk benodigde documenten, afhankelijk van je (academische) achtergrond
-
Bewijs van voldoende beheersing van de Engelse taal (indien van toepassing)
Beantwoord de vragen over je kennis van het Engels onder het kopje ‘Taaleisen voor Engelstalige masteropledingen’ op deze pagina om te achterhalen of je aanvullende documenten moet aanleveren. Je antwoorden geven aan welke documenten je kunt gebruiken om je taalvaardigheid aan te tonen.
-
Een brief van je huidige opleiding die aangeeft dat je opleiding in het Engels werd gegeven (indien van toepassing).
Hoe beoordelen we je aanmelding?
Als je je wilt aanmelden of al met je aanmelding bezig bent, dan is het handig te weten hoe we je aanmelding beoordelen.
Voor deze masteropleiding vindt een selectie plaats.
De Toelatingscommissie zal je aanmelding beoordelen. We delen je mee of je al dan niet geselecteerd bent voor een interview.
Het toelatingsinterview
Het interview moet uitwijzen of er een match is tussen jou en onze masteropleiding. Het gesprek, via zoom/teams, met een lid van de toelatingscommissie, vindt in het Engels plaats en duurt ongeveer 30 minuten.
Voorbereiding
Je aanmelding en motivatiebrief zijn het vertrekpunt voor het interview. Zorg dat je op de hoogte bent van het programma van Biobased Materials. Bronnen die je kunt gebruiken zijn onze website, onze (online) Experience Days, en (indien mogelijk), een bezoek aan onze open dag.
Na het interview
Binnen een week na het interview laat de toelatingscommissie je weten of je wel of niet bent aangenomen voor de opleiding Biobased Materials.
Afronden van je aanmelding voor Biobased Materials
Als je onze uitnodiging om Biobased Materials te studeren accepteert en de aanmeldprocedure succesvol afmaakt, krijg je een email met uitleg over hoe je je inschrijving bij de Universiteit Maastricht afrondt. Daarnaast krijg je een verzoek je collegegeld te betalen.
UM-beurzen voor inkomende studenten
Informatie over beurzen van de Universiteit Maastricht krijg je rechtstreeks via het Scholarship office (en dus niet via de opleidingen zelf). Voor meer informatie over de beschikbare beurzen en de deadlines, kijk op de website van het Scholarship Office.