Jouw toekomst
De Master Biobased Materials bereidt je voor op een expertise in biobased materialen. De master is multidisciplinair en biedt je een stevige wetenschappelijke basis in de biologie, chemie, materiaalkunde en techniek. Er is een breed aanbod aan keuzevakken, waarmee je deze disciplines met elkaar verbindt en andere relevante technische vaardigheden en soft skills leert.
Na je afstuderen ben je klaar voor een carrière in de biowetenschappen, biotechnologie, chemie of energie-industrie. Daarnaast heb je de kennis en vaardigheden in huis om innovatieve en experimentele strategieën te ontwerpen voor een breed scala aan nieuwe sustainable biobased materialen. Zo help jij mee aan de transitie naar een duurzamere toekomst.
Deze expertise is zeer gewild en relevant op veel verschillende werkplekken, zoals:
- Kleine en middelgrote bedrijven die zich richten op innovatieve product-, technologie- of procesontwikkeling, met een focus op biobased materialen en duurzame productie
- Bedrijven of fabrieken die betrokken zijn bij de productie van materialen of (bio)moleculen voor industriële of biomedische toepassingen
- Bedrijven of fabrieken die betrokken zijn bij de extractie van biomassa en/of biologische of landbouwtoepassingen en biologische en chemische leveranciers
- Chemische industrie of ingenieursbedrijven die (delen van) chemische processen ontwerpen
- Adviesbureaus, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen die zich richten op materiaalevaluatie, duurzaamheid of circulariteit
- Je eigen onderneming, je kunt namelijk ook een eigen startup te beginnen
Met je kennis van biobased materialen kun je een professional worden op verschillende gebieden. Daarnaast ben je gekwalificeerd om het onderzoek in te gaan. Bijvoorbeeld door een PhD te doen, of door bij een academische groep of instituut te werken als onderzoeksassistent of technicus.
Is er veel vraag naar afgestudeerden van de Master Biobased Materials?
Ja, de vooruitzichten op een baan zijn veelbelovend. Nu de maatschappij snel aan het overschakelen is naar een circulaire economie, blijft de vraag naar afgestudeerden in de biobased-sector groeien.
Janique Hupperretz
Na het afronden van haar masterscriptie bij TNO/Brightlands Materials Centre in Geleen, bood de organisatie haar een functie aan als junior onderzoeker binnen de afdeling Sustainable Buildings. “Momenteel doe ik innovatief onderzoek naar ‘slimme ramen’. Daarbij gaat het voornamelijk om coatings en pigmenten die in de zomer de zonnewarmte tegenhouden en in de winter juist binnenlaten. Dit dynamische systeem zal een positieve bijdrage leveren aan de huidige energietransitie.”
Janique begon haar bacheloropleiding Chemical Engineering aan de Hogeschool Zuyd in Heerlen. Ze besloot haar Master Biobased Materials te volgen aan de Faculty of Science and Engineering van de Universiteit Maastricht, omdat de locatie haar interesse wekte. “Dat deze master werd gegeven op de Brightlands Chemelot Campus hielp mij echt bij het maken van een connectie met de industrie. Experts uit het bedrijf werden regelmatig betrokken bij onze lessen over duurzaamheid. Tijdens mijn masterstudie leerde ik veel over het belang van de overgang naar een circulaire economie en welke veranderingen er nodig zijn voor een duurzame toekomst. Dit bewustzijn motiveerde mij om onderzoek te doen naar deze belangrijke transitie.”
“Jezelf uitdagen en tegelijk genieten van waar je mee bezig bent”, zo voelde de opleiding voor Janique. Beiden zijn mogelijk dankzij de onderwijsvisie van de Universiteit Maastricht. “Ik vond het kleinschalige onderwijs geweldig. De docenten zijn oprecht betrokken bij iedere student. Daarnaast was het probleemgestuurd leersysteem van de masterstudie heel waardevol, omdat het je als student ondersteunt om creatief te zijn en in kleine groepjes projectideeën te bedenken.”
Charles Wesemann
Na zijn bachelor Cellular and Molecular Biology aan de University of Puerto Rico op de Rio Piedras Campus, vertrok Charles Wesemann naar Maastricht om zijn Master Biobased Materials (BBM) aan de Universiteit Maastricht doen. “De Universiteit Maastricht is bijzonder vergeleken met andere plaatsen. De cultuur is ontzettend rijk en divers. De campus ligt midden in de stad en zorgt voor een fijne overgang van de academische wereld naar het studentenleven”, zegt hij.
“Op dit moment doe ik mijn PhD aan de Technische Universiteit Eindhoven op het gebied van Material Science and Engineering. Mijn onderzoek richt ik op het gebruik van fase-veranderende materialen uit duurzame bronnen en de toepassing ervan voor seizoensgebonden warmteopslag in gebouwen.” Zo hielp Charles laatst bij een onderzoek naar manieren om silica terug te winnen uit de as van verbrand huishoudelijk afval.
Over zijn tijd in Maastricht vertelt Charles: “Mijn academische ervaringen in de BBM-groep waren echt interdisciplinair en gaven me de kracht om flexibel te werken. De kennis die ik opdeed, pas ik in mijn huidige onderzoek nog steeds toe.” Hij heeft een duidelijk advies voor zijn opvolgers die nu of in de toekomst BBM studeren: “Geniet van je studententijd, want voor je het weet zit je in een heel andere levensfase.”
Liliana Joosten
“Aarzel niet om uit je comfortzone te stappen”, zegt Liliana Joosten. Zelf is ze daar zeker niet bang voor, want ze heeft in verschillende landen gestudeerd. Eerst een bachelor Biobased Products and Bioenergy aan de Duitse Hohenheim Universiteit, daarna haar Master Biobased Materials aan de Universiteit Maastricht. Nu werkt ze als PhD Research Fellow aan de Université Claude Bernard Lyon in Frankrijk.
Als ze die drie universiteiten vergelijkt, merkt Liliana het volgende op: “Door het probleemgestuurde onderwijs is de studie-ervaring in Maastricht heel anders. De klassen zijn klein en omdat je je kennis met elkaar uitwisselt, weet je veel van de inhoud. De studenten worden meer begeleid tijdens hun studie, vergeleken met wat ik tijdens mijn bachelor heb ervaren. In Maastricht leerde ik om relevante vragen te stellen in een zeer interdisciplinaire omgeving, en om nieuwsgierig te blijven naar het onderwerp van mijn onderzoek.”
Liliana’s onderzoek in Frankrijk richt zich op de synthese en verwerking van vitrimeren, een nieuw klasse polymeren. “Het is een sterk materiaal dat gerecycled, hersteld en opnieuw verwerkt kan worden, met toepassingen die in lijn liggen met duurzame ontwikkeling en de circulaire plastic-economie.”
Jules Stouten
Na het behalen van zijn bachelor aan de Hogeschool Zuyd in Heerlen, volgde Jules Stouten een master in Biobased Materials aan de Universiteit Maastricht. “De bacheloropleiding sloot goed aan op de master. Het was hard werken, maar zeker mogelijk om de overstap te maken van het hbo naar de universiteit.“
“De technische kennis die ik tijdens mijn studie opdeed, is voor mij van groot belang in mijn werk als chemicus. Daarnaast is voor wetenschappers belangrijk om internationale mensen te leren kennen”, vertelt Jules. “Eén van de belangrijkste verschillen tussen beide instellingen is het internationale karakter van de UM.”
Het maken van vrienden heeft Jules geholpen bij het afronden van zijn master. Daarom heeft hij advies voor huidige en toekomstige studenten: “Je hoeft het niet alleen te doen! Sluit je aan bij studiegenoten met andere talenten en studeer samen. Zo kom je door elk onderdeel van je studie heen.”
Jules’ Maastrichtse avontuur eindigde niet na het behalen van zijn diploma BBM. “Ik bleef bij de UM om te promoveren op het gebied van polymeerchemie op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen.” Hij onderzocht de ontwikkeling en synthese via biobased polymeren voor latexcoatings op waterbasis. Op dit moment is Jules werkzaam als compounding chemist bij Stahl in Waalwijk.
Over zijn tijd aan de UM zegt Jules: “Maastricht is een mooie en aantrekkelijke stad om te studeren. Alles is goed bereikbaar met de fiets en de stad is ook nog eens dichtbij de Belgische en Duitse grens. Dat Stadium Generale in het centrum van Maastricht wetenschappelijke lezingen organiseerde, vond ik enorm interessant.”