Vakken & curriculum 2024 - 2025
Het Arts-Klinisch Onderzoeker programma bestaat uit vier opeenvolgende fasen. De elementen kennis, vaardigheden, professioneel gedrag en wetenschappelijke vorming komen in alle fasen aan bod. Verder krijg je in de opleiding tot basisarts steeds meer contact met patiënten. Je eigen verantwoordelijkheid in die contacten neemt gaandeweg toe.
Studie-opbouw
De opleiding tot klinisch onderzoeker begint met de basale wetenschappelijke vorming. Uiteindelijk verricht je zelf klinisch-wetenschappelijk onderzoek, voer je wetenschappelijke probleemanalyses uit en schrijf je een wetenschappelijk verslag. Aan het einde van deze studie kun je al een begin maken met je promotietraject.
Om de klinische stages (ZIP-stage in fase 1; WIP-stage in fase 2; co-schappen/keuzeonderwijs en participaties in fase 3) te kunnen volgen, is een Verklaring Omtrent Gedrag nodig. Deze moet in de eerste maanden van fase 1 (eerste jaar) geregeld worden. Wil/kun je geen VOG regelen, dan is het niet mogelijk om de verplichte klinische stages te gaan doen, en kun je de opleiding niet met succes afronden.
Fase 1 (39 weken): Grondslagen van geneeskunde en wetenschap
In thematische modules staan patiëntproblemen centraal. Tegelijkertijd is er alle aandacht voor het verwerven van wetenschappelijke kennis en de vertaling daarvan naar patiëntproblemen en andersom.
Fase 2 (27 weken): Patiënt en Wetenschap: tussen theorie en praktijk
In deze fase leer je klinisch en wetenschappelijk redeneren en werk je verder aan je wetenschappelijke vorming.
Fase 3 (64 weken): Medisch handelen en klinisch onderzoek in de praktijk
In deze fase loop je co-schappen, dus stages in de medische praktijk. Maar ook tijdens die co-schappen werk je aan je onderzoeksopleiding, direct gerelateerd aan je klinische werkplek.
Let op: vanaf 1 februari 2018 is het noodzakelijk om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen, voordat je kunt starten met de klinische fase van je opleiding.
Fase 4 (30 weken): Wetenschap in de zorg
Je werkt zelfstandig in de gezondheidszorg en doet patiënt gerelateerd onderzoek in een zogenaamde combistage. Een Engelstalige master’s thesis over je zelfstandig uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek is onderdeel van je Fase 4-portfolio.