Toelatingseisen
Op deze pagina vind je belangrijke details m.b.t. het aanmeldingsproces (zoals deadlines, toelatingseisen, benodigde documenten en beoordeling) voor de master Arts-Klinisch Onderzoeker voor studiejaar 2025-2026.
De informatie op deze pagina is voor studenten die willen starten in studiejaar 2024-2025.
Klik hier om de toelatingseisen voor studiejaar 2024-2025 te bekijken.
Selectie
Per jaar kunnen maximaal 50 studenten starten met de master Arts-Klinisch Onderzoeker (A-KO). Studenten worden via een competitieve selectieprocedure uitgekozen. Alleen de beste kandidaten worden toegelaten. Vijfentwintig plaatsen zijn gereserveerd voor studenten die een equivalente bacheloropleiding aan de Universiteit Maastricht hebben afgerond.
Belangrijke deadlines voor aanmelding
De masteropleiding Arts-Klinisch Onderzoeker begint in september.
Onderstaande deadlines zijn van toepassing voor aanmelders die in september 2025 willen starten met hun studie.
Tip: als je deze webpagina op je telefoon bekijkt, raden we je aan de landscape modus te gebruiken.
Datum | Wat je moet weten met betrekking tot deze datum |
---|---|
1 oktober 2024 | Studielink is open voor aanmeldingen voor het studiejaar 2025-2026 |
Tot en met 15 januari 2025, 23.59 CET |
Deadline voor het afronden van het hele aanmeldingsproces inclusief het uploaden in de MyApplication portal van alle vereiste documenten volgens de richtlijnen in de handleiding Niet-EU/EER-aanmelders hebben een visum of verblijfsvergunning nodig |
12 mei 2025, 23.59 CET |
Deadline voor acceptatie opleidingsplaats en wachtlijst |
15 juni 2025, 23.59 CET | Deadline voor afmelding opleidingsplaats zonder administratieve kosten |
Let op: selecteer in Studielink het juiste startmoment in het pulldown-menu. Wil je starten in september 2025, dan kies je september 2025.
Algemene eisen: vooropleiding
Je vooropleiding is bepalend of je in aanmerking komt voor toelating tot de masteropleiding Arts-Klinisch Onderzoeker. Lees hieronder welke toelatingseisen van studiejaar 2025-2026 voor jou gelden.
Met enkel een hbo-bacheloropleiding heb je geen toegang tot de master A-KO.
Indien je al beschikt over een bachelordiploma Geneeskunde van een Nederlandse universiteit, kom je niet in aanmerking voor toelating tot de master A-KO. Dit is een algemene, landelijke regel.
Afgestudeerden van een universitaire bacheloropleiding in een relevant domein
De onderzoeksmaster Arts-Klinisch Onderzoeker is in beginsel toegankelijk voor studenten met een equivalent universitair bachelordiploma met biomedische signatuur. Bij een equivalent diploma moet je minimaal 90 studiepunten (ECTS) hebben behaald aan biomedische en/of wetenschapsgerelateerde vakken. Daarnaast moeten ten minste vijf van de volgende onderwerpen voldoende aan bod zijn gekomen:
Anatomie/Embryologie en Histologie; Fysiologie van organen in thorax en abdomen; Hormonale regelsystemen; Immunologie; (Moleculaire) Celbiologie en Genetica; Stofwisseling (koolhydraat-, eiwit- en vetmetabolisme); Wetenschapsgerelateerde vakken (Epidemiologie, Methodiek en Statistiek); Zenuwstelsel.
Voorbeelden van relevante vooropleidingen zijn:
(Medische) Biologie; Biomedische Wetenschappen; Technische Geneeskunde; University College (Medical track). Deze bacheloropleidingen zijn echter niet per definitie equivalent voor de master A-KO.
Dit zijn trouwens maar enkele voorbeelden van relevante opleidingen, ook andere opleidingen kunnen een equivalent diploma opleveren. Je individuele keuzes in keuzevakken, minor- en majorstages kunnen ervoor zorgen dat het totaal aan biomedische studiepunten onder of boven de vereiste 90 studiepunten uitkomt.
Bij aanmelding worden alle vooropleidingen getoetst op equivalentie-eisen. Mocht blijken dat jouw diploma niet voldoet aan de equivalentie-eisen, dan kom je niet in aanmerking voor deelname aan ronde 1 van de selectieprocedure.
Vul een Equivalentie- en GPA-formulier in
Om te kunnen beoordelen of je vooropleiding equivalent is, en wat je cijfergemiddelde is, moet je een Equivalentie- en GPA-formulier invullen (zie de paragraaf ‘Benodigde documenten voor het aanmeldingsproces’ op deze pagina).
Aanvullende eisen
Voor alle kandidaten geldt:
- Je bent academisch vaardig en creatief, en kunt goed communiceren.
- Je kent je eigen kwaliteiten en bent vaardig in zelfanalyse en zelfreflectie.
- Je hebt de juiste houding en bent aantoonbaar gemotiveerd voor het beroep arts-klinisch onderzoeker.
- Je bent bereid om hard te werken. Dit bewijs je met je studieresultaten en studievoortgang tijdens je bacheloropleiding.
- Je beheerst het Nederlands goed.
Taaleisen bij een Nederlandstalige bachelor en master
Bij deze opleiding is Nederlands de instructietaal. Je moet het Nederlands daarom voldoende beheersen om intensieve en uitdagende vakken in het Nederlands te kunnen volgen en om toetsen in het Nederlands af te kunnen leggen.
Beantwoord onderstaande vragen om te achterhalen of je aan de taaleisen voldoet.
Gedurende de opleiding wordt ook gebruik gemaakt van Engelstalig onderwijsmateriaal. Een goede beheersing van de Engelse taal is daarom zeer aan te bevelen, maar geen eis.
Aanmelders die hun vooropleiding in een niet-EU/EER-land gevolgd hebben (handling fee)
Aanmelders voor deze opleiding die hun vooropleiding in een niet-EU/EER-land gevolgd hebben, moeten een handling fee (administratiekosten) betalen. Meer informatie over deze handling fee en over hoe je deze betaling kunt regelen vind je op de Handling fee pagina.
Benodigde documenten voor het aanmeldingsproces
Tijdens het aanmeldingsproces voor deze opleiding moet je een aantal taken uitvoeren, waarvoor je vaak documenten zult moeten uploaden in de MyApplication portal. Doe dit zo snel mogelijk, maar in elk geval vóór de aanmelddeadline. Hieronder geven we alvast een overzicht van welke documenten je (misschien) moet voorbereiden.
Zie de handleiding voor informatie over het invullen van het Portfolio, het Equivalentieformulier en het GPA-formulier.
-
Een recente pasfoto*
De pasfoto moet voldoen aan bepaalde richtlijnen. Je vindt deze richtlijnen in de taakomschrijving ‘Upload pasfoto’ in de MyApplication portal.
- Een kopie van je geldig paspoort of EU-identiteitskaart*
Maak een kopie van de pagina met je persoonsgegevens. Sla deze kopie op als 'paspoortkopie' en niet als 'paspoortfoto'.
- Een kopie van je meest recente cijferlijst EN/OF een kopie van je diploma indien je dat al behaald hebt
- Als je nog niet bent afgestudeerd, kun je officiële cijferlijsten van je bacheloropleidingen uploaden.
- Een kopie van je diploma en de cijferlijst moet je als onderdeel van je Portfolio uploaden in de MyApplication portal.
- Een ingevuld Portfolio
- Het Portfolio is een formeel onderdeel van je sollicitatie naar een plaats in de UM-masteropleiding Arts-Klinisch Onderzoeker. Het bestaat uit vijf onderdelen: persoonlijke gegevens; middelbare schoolopleiding; overige opleidingen; uitgebreid CV; en (indien van toepassing) de uitslag van je taaltest (NT2, programma II).
- Het door jou in te vullen en te uploaden ‘Portfolio’ word je in de MyApplication portal aangeboden onder de taak ‘Upload portfolio’. - Een ingevuld Equivalentieformulier
- Aan de hand van de gegevens die jij in dit formulier invult, kan de selectiecommissie beoordelen of jouw vooropleiding equivalent is (zie de paragraaf ‘Afgestudeerden van een universitaire bacheloropleiding in een relevant domein’ op deze pagina).
- Het door jou in te vullen ‘Equivalentieformulier’ word je in de MyApplication portal aangeboden onder de taak ‘Upload equivalentieformulier’. - Een ingevuld GPA-formulier én onderliggende cijferlijst(en) met alle behaalde bachelor- en eventuele mastervakken
- In dit formulier vul je je cijfers in, waarna jouw gemiddeld gewogen cijfer (Grade-Point-Average) van je wo-bacheloropleiding berekend wordt.
- De cijferlijst moet zoveel als mogelijk cijfers bevatten en niet bijvoorbeeld een 'P' van 'Pass'; indien dit vak wél met een cijfer beoordeeld werd. Deze cijferlijst wordt gebruikt om het berekende GPA te controleren.
- Het door jou in te vullen en te uploaden ‘GPA-formulier’ word je in de MyApplication portal aangeboden onder de taak ‘Upload GPA-formulier’.
*Let op: als UM-student hoef je de pasfoto en paspoort/EU-identiteitskaart niet te uploaden in de MyApplication portal. Tenzij je paspoort niet meer geldig is op 1 september 2025; in dat geval moet je alsnog een kopie van je paspoort uploaden dat wel op deze datum geldig is.
Hoe beoordelen we je aanmelding?
Als je je voor een opleiding wil aanmelden, of bezig bent met een aanmelding, is het fijn om te weten hoe jouw aanmelding beoordeeld wordt. Meer informatie hierover vind je hieronder.
Zorg, indien je dit nog niet hebt gedaan, dat je alle vereiste documenten hebt geüpload op zijn laatst op 15 januari 2025, 23.59 CET.
Als je aanmelding niet op tijd compleet is, ontvang je hier bericht van en is verdere deelname aan de selectieprocedure 2025 uitgesloten.
Je aanmelding wordt op compleetheid beoordeeld vanaf 16 januari 2025. Zijn alle vereiste documenten correct en in het juiste format (zie de handleiding) geüpload en/of gemaild, dan wordt je aanmelding door de selectiecommissie inhoudelijk beoordeeld. Bij een positieve beoordeling ontvang je een uitnodiging voor de eerste selectieronde. Bij een negatieve beoordeling ontvang je een afwijzing.
Het doel van de selectieprocedure is om een zo goed mogelijke inschatting te maken van de kans dat een kandidaat de A-KO-master succesvol zal gaan doorlopen. Deze inschatting is gemaakt op grond van de resultaten van een aantal selectierondes.
Let op: je kunt maximaal twee keer deelnemen aan de selectieprocedure van de masteropleiding Arts-Klinisch Onderzoeker in Maastricht. Onder deelname wordt verstaan dat je uitgenodigd wordt voor ronde 1 van de selectieprocedure.
Selectierondes
Ronde 1
Je voert een serie opdrachten uit op de computer. Hierbij wordt gekeken naar je cognitieve en non-cognitieve eigenschappen, vaardigheden, en motivatie voor de opleiding. Je doet ook een opdracht in het kader van de component 'klinisch onderzoeker' van de opleiding.
Je eindscore van ronde 1 is een combinatie van je scores op een selectie van deze opdrachten, aangevuld met het gewogen grade-point-average (GPA) van je wo-bacheloropleiding. De 120 kandidaten met de hoogste scores worden toegelaten tot ronde 2.
Ronde 1 wordt gehouden op zaterdag 15 maart 2025.
Ronde 2
Je score van ronde 1 bepaalt of je wordt uitgenodigd voor ronde 2.
Tijdens deze ronde heb je een aantal korte interviews met leden van de Selectiecommissie. In deze gesprekken staan je motivatie, past performance, communicatieve en andere relevante vaardigheden centraal. De Selectiecommissie kijkt ook naar de realiseerbaarheid van de opleiding.
Deze selectieprocedure resulteert in een rangorde van kandidaten.
In 2025 vindt ronde 2 plaats van 10 tot en met 16 april 2025.
Bericht over uitslag
Op grond van de door jou aangeleverde documenten en de selectieprocedure neemt de UM zo spoedig mogelijk een beslissing over je toelating, in ieder geval uiterlijk begin mei. Wanneer een besluit is genomen over je toelating, ontvang je hierover een e-mail van de UM.
Indien je geselecteerd bent, vragen wij je om formeel én uiterlijk 12 mei 2025 aan ons door te geven of je wel of geen gebruik maakt van de aangeboden opleidingsplaats. Hiertoe verzoeken wij je het meegestuurde acceptatieformulier in te vullen en terug te sturen.
Als wij op 13 mei 2025 geen bericht van je hebben ontvangen, vervalt de aan jou toegewezen plaats en zal een kandidaat die op de wachtlijst staat in jouw plaats toegelaten worden.
Verder dien je, indien je ten tijde van je aanmelding voor de A-KO-selectieprocedure nog niet in het bezit was van je bachelordiploma, uiterlijk 20 augustus 2025 een up-to-date cijferlijst te uploaden.
Wij gebruiken deze informatie om te verifiëren of je diploma voldoet aan de equivalentie-voorwaarden (m.a.w. of je alle vakken gehaald hebt die in het equivalentieformulier zijn opgenomen). Hierover krijg je bericht in de MyApplication portal.