Waarom deze studie?
Wil je werken aan een betere gezondheid en een duurzamere aarde? Bij UCV leren we je hoe je dit kunt doen. Je studeert aan de hand problemen en vragen uit de praktijk, zoals:
- Verlaagt eten van lokaal geteelde producten echt je CO2-voetafdruk?
- Wanneer vinden we alternatieven voor vlees wel of niet lekker?
- Hoe kweek je klimaatbestendige voedingsgewassen?
UCV in het kort
- Stel je eigen curriculum samen
- Kleinschalig, gepersonaliseerd onderwijs
- Alle vakken worden in het Engels gegeven
- Internationale academische gemeenschap
- Nauwe samenwerking met bedrijven en onderzoekers
- Studentenwoningen op de campus
Kies je eigen focus
University College Venlo geeft je de kans om zelf je interesses te ontdekken en je studie vorm te geven. Je kunt de focus kunt leggen op één of meer van onze sterke punten: voeding, duurzaamheid, klimaatverandering, biodiversiteit, gezondheid, psychologie en ondernemerschap. Je stelt je eigen interdisciplinaire curriculum samen uit zo’n 100 vakken. Welke richting kies jij? De opties zijn de specialisatie Social Sciences (bijv. psychologie, sociologie, economie, gezondheidsmanagement, volksgezondheid en recht) of de specialisatie Life Sciences (bijv. biologie, scheikunde, informatica en fysiologie). Of je maakt je vakkenpakket nog meer interdisciplinair en kiest uit beide disciplines. Zo kun je je ook richten op Duurzaamheid met een groeiend aantal vakken als Sustainable Development, Sustainable Food Production, Sustainability and Social Justice, maar ook Social and Environmental Entrepreneurship. Onze aandacht voor het ondernemerschap komt op alle vlakken terug in de opleiding, dus wil je later je eigen bedrijf starten, dan zit je goed bij ons.
Samen met je persoonlijke academic adviser (je mentor) geef je je bacheloropleiding vorm, zodat deze perfect aansluit op de masteropleiding of baan die je op het oog hebt.
Multi-Inter-Trans
Omdat de maatschappij vraagt om wetenschappers die buiten de kaders kunnen denken, ligt de focus bij UCV op samenwerking op alle vlakken:
- Multidisciplinair onderzoek omvat samenwerkende onderzoekers uit verschillende vakgebieden
- Interdisciplinair onderzoek gaat een stap verder, hierbij hebben onderzoekers kennis en begrip van elkaars vakgebied
- Transdisciplinair onderzoek betrekt ook de omgeving bij het vormgeven en uitvoeren van het onderzoek
Moderne faciliteiten
In Villa Flora, ook in Venlo, beschikt UCV over hightech laboratoria waar je tijdens je opleiding mag werken. Je werkt er met de meest moderne innovaties en technieken, zoals TIM die de spijsvertering in de maag, dunne en dikke darm nabootst. Hier kun je de wereld van de wetenschap met eigen handen leren verkennen. Je krijgt genoeg tijd om zelf te experimenteren tijdens je projectperiodes. Villa Flora is het hoofdgebouw van de Brightlands Campus Greenport Venlo. Op de Brightlands Campus zijn meer onderzoeksfaciliteiten te vinden, zoals in een hypermoderne en duurzame kas voor wetenschappelijk onderzoek gericht op de land- en tuinbouw van de toekomst.
Onderzoeksinstituten en -groepen waar UCV mee samenwerkt:
- System Earth Sciences
- Brightlands Future Farming Institute
- Centre for Healthy Eating & Food Innovation
- Brightlands NovaBite
- Food Claims Centre Venlo
Liberal Arts and Sciences college
Zoek je een opleiding die meer biedt dan studeren alleen? UCV is een Liberal Arts and Sciences college. Het is een kleinschalige community waarin je samen studeert, werkt en leeft met studenten met verschillende culturele achtergronden en interesses. Deze smeltkroes helpt je je talenten beter te ontwikkelen, zodat je jezelf en de wereld kunt ontdekken. De inspiratiebronnen voor University College Venlo zijn de hechte studentengemeenschappen die je bij Amerikaanse Liberal Arts and Sciences-programma's en de colleges van bijvoorbeeld het Engelse Oxford University vindt. Naast UCV biedt de Universiteit Maastricht nog twee colleges: het algemene University College Maastricht en het Maastricht Science Programme met de nadruk op natuurwetenschappen.
Als je breed geïnteresseerd bent en van alles wilt proeven, zou ik UCV kiezen. Je kunt er experimenteren met je vakkenpakket om zo je interesses te vinden.
Probleem Gestuurd Onderwijs
Studeren aan de Universiteit Maastricht is uniek vanwege de manier waarop wij het onderwijs verzorgen. Tijdens je studie maak je gebruik van probleemgestuurd onderwijs; je volgt minder colleges dan bij andere universiteiten, maar in plaats daarvan werk je in kleine onderwijsgroepen en doe je mee aan practica. Samen met zo’n twaalf tot vijftien medestudenten duik je, gecoacht door een tutor, in een wetenschappelijk vraagstuk uit de praktijk. Dankzij deze actieve manier van studeren onthoud je je nieuwe kennis beter en leer je vaardigheden die essentieel zijn voor je carrière, zoals kritisch en probleemoplossend denken of spreken en presenteren voor een groep.
Bij UCV maken we ook gebruik van onderzoek-georiënteerd leren. Aan de hand van onderzoeksprojecten leer je over onderzoeksprocessen, onderzoeksmethodes en het publiceren van je resultaten. Je deelt ervaringen met de andere 5-12 studenten in jouw projectgroep. Je bespreekt de voortgang en de uitdagingen van het onderzoek en geeft en ontvangt feedback over voorstellen, concepten en presentaties. Onderzoekers begeleiden en ondersteunen jou en je groep bij het kiezen van een onderwerp en het opzetten en uitvoeren van het project.
Ik heb veel baat bij het samenwerken dat ik leerde tijdens de Probleem Gestuurd Onderwijsgroepen net als bij het logisch redeneren en argumenteren.
Onze studenten over Probleemgestuurd onderwijs
Voordelen van Probleem Gestuurd Onderwijs
Probleem Gestuurd Onderwijs…
- helpt je informatie beter te onthouden
- leert je zelfstandig over problemen na te denken
- verbetert je sociale vaardigheden
- moedigt je aan om actief mee te doen in de onderwijsgroep
- geeft je de ruimte om je eigen ideeën te ontwikkelen
Het probleemgeoriënteerde onderwijs van de Universiteit Maastricht speelde een grote rol bij mijn keuze. Je docenten vertellen je bijvoorbeeld niet hoeveel gram eiwit een mens per dag moet eten, maar vragen je waarom je lichaam zoveel eiwit nodig heeft, zodat je over dit onderwerp moet nadenken.
Je vakken kiezen
De vrijheid om je curriculum zelf samen te stellen is leuk en motiverend, maar kan ook een uitdaging zijn. Aan het begin van je studie krijg je een zogenaamde academic advisor toegewezen, die je helpt keuzes te maken die passen bij je interesses, talenten en ambities. Je adviseur helpt je met vragen als:
Wat zijn mijn talenten en interesses en hoe kan ik deze vertalen naar een succesvolle carrière?
- Welke vakken zullen mij helpen mijn doelen te bereiken?
- Moet ik andere academische opties nastreven, zoals een stage?
- Hoe moet ik me voorbereiden op een masteropleiding? Of de arbeidsmarkt?
Studeren in het buitenland
Sylke de Jong
UCV-studente uit Nederland, ging op uitwisseling naar de Universiteit van Glasgow in Schotland
“Ik studeerde een jaar in het buitenland aan de universiteit van Glasgow. Daar heb ik gemerkt hoe waardevol verenigingen zijn voor de ervaring van een student.”
Augustin Poncelet
UCV-student uit België, ging op uitwisseling naar de Chinese Universiteit van Hongkong (CUHK) in Hong Kong
“Een semester studeren in Hongkong was niet alleen een leuke studie-ervaring, maar ik heb er ook veel levenservaring opgedaan!”
Valentina de Wolff
UCV-studente uit Duitsland, ging op uitwisseling naar de Universiteit van Waikato in Nieuw-Zeeland
“Ik besloot mijn semester in het buitenland door te brengen in Nieuw-Zeeland. Ik wilde meer ontdekken over de relatie van het land met milieubehoud en gelijkheid. Doordat ik in aanraking kwam met een nieuwe omgeving en cultuur, werd ik aangemoedigd om over mezelf na te denken en te leren.”
UCV is een topopleiding in de categorie Liberal Arts and Sciences-programma in Nederland: Keuzegids
Keuzegids Universiteiten 2024Studeren aan de Faculty of Science and Engineering
Je studeert niet zomaar aan een faculteit, maar bij een opleiding van de Faculty of Science and Engineering. Onze studieprogramma's staan consequent aan de top van het onderwijs in Nederland. We leiden je op tot iemand die het verschil kan maken, iemand die in staat is om:
- antwoorden te vinden voor maatschappelijke uitdagingen door het combineren van kennis en inzichten uit verschillende wetenschappelijke en technische disciplines
- de creatieve en probleemoplossende vaardigheden die je bij ons leert, toe te passen
- de leiding te nemen over zowel je eigen werk als het werk in (internationale) teams
- samen te werken en zich te verbinden aan ons netwerk van partners bij bedrijfsleven en overheid
UCV-studievereniging
ISA BEET is de door studenten geleide studievereniging van UCV. ISA BEET organiseert verschillende evenementen buiten het UCV-curriculum. De studievereniging bestaat uit verschillende commissies en clubs en biedt UCV-studenten allerlei soorten ontspannen, sociale en academische activiteiten.
Huisvesting
Huisvesting op de campus
Campus Venlo biedt studentenstudio's op de campus. Dit is op loopafstand van het marktplein, restaurants en cafés, en tegenover de bioscoop. Alle studio's zijn gemeubileerd en hebben een eigen keuken, badkamer en een gecombineerde woon- en slaapkamer. Wil je meer weten, download dan deze pdf.
Studentenkamers in Venlo
Ben je van plan om in Venlo te gaan wonen? Kom hier meer te weten over studentenkamers en hoe je ze kunt vinden!