Vakken & curriculum 2024 - 2025
Bij UCV volg je vakken in de academische disciplines die je leuk vindt. Zo ontdek je welke studierichting bij je past. Nadat je je richting kiest, volg je vakken die dieper op de stof ingaan. Je kunt je daarbij richten op één discipline (bijvoorbeeld psychologie of duurzaamheid) of een combinatie van onderwerpen en disciplines.
Naast de vakken in de gekozen richting volg je bij UCV vier kernvakken die je fundamentele academische kennis geven. De vakken gaan over wereldoriëntatie, het modelleren van de natuur, filosofie van de wetenschap en informatievaardigheid. Zo leer je vanuit verschillende perspectieven denken en begrijpen hoe mensen in andere academische vakgebieden redeneren en werken.
De keuze van je richting is het centrale onderdeel van je curriculum, waardoor je diepgaande kennis verkrijgt in de vakgebieden die jij interessant vindt. UCV biedt je de keuze uit twee specialisaties:
- Sociale wetenschappen
- Geesteswetenschappen
Je kunt ook een interdisciplinaire specialisatie kiezen met vakken uit beide specialisaties om zo een nog breder profiel te creëren. Na je studie bij UCV heb je genoeg specialistische kennis om je succesvol aan te kunnen melden bij de masteropleiding van jouw keuze.
Bij UCV kon ik zelf een curriculum samenstellen met vakken over gezondheid, psychologie en een beetje economie (consumentengedrag). Dankzij de opleiding begrijp ik nu beter hoe en waarom mensen keuzes maken over bijvoorbeeld voeding en gezondheid.
Studiegids downloaden
Download de UCV-studiegids 2024-2025 voor een volledig overzicht van de vakken en gedetailleerde beschrijvingen.
Wil je de vakken van voorgaande jaren bekijken?
Academische kern en algemene ontwikkeling
Bij UCV moet je vier verplichte kernvakken doorlopen. Deze kern brengt je kennis en vaardigheden waarover alle UCV-alumni moeten beschikken. Om je daarnaast te stimuleren om je horizon te verbreden, stelt UCV het verplicht om te werken aan je algemene ontwikkeling: alle studenten volgen enkele vakken buiten hun specialisatie.
Academisch jaar
Het academisch jaar is verdeeld in twee semesters. Elk semester bestaat uit twee blokperioden van zeven weken, gevolgd door een projectperiode van drie weken. In elk semester is de studielast ongeveer 40 uur per week. Dit omvat 12-14 lesuren. De rest van de tijd besteed je aan zelfstudie en opdrachten.
Period 1 (7 weeks) | Period 2 (7 weeks) | Period 3 (3 weeks) |
---|---|---|
Course A (5 ECTS) | Course C (5 ECTS) | Project Period (5 ECTS) |
Course B (5 ECTS) | Course D (5 ECTS) | |
Skills training A (2.5 ECTS) | Skills training B (2.5 ECTS) |
Studieniveau en vereisten
De vakken worden aangeboden op drie niveaus: inleidend (1000), verdiepend (2000) en gevorderd (3000). Om te garanderen dat je voldoende diepgaande en specialistische kennis opdoet, is het aantal inleidende vakken dat je mag volgen beperkt tot vier. Je moet ook minimaal vier vakken op gevorderd niveau volgen. Je academic advisor helpt je bij het plannen van je vakken en zorgt ervoor dat je voldoet aan de voorwaarden voor de vakken waarvoor je je wilt inschrijven.
Beoordeling
UCV maakt gebruik van verschillende examenmethoden: werkstukken, essays, tests die je thuis moet maken of mondelinge examens. Elk vak wordt altijd op ten minste twee manieren beoordeeld, zodat je voortdurend feedback krijgt over je voortgang.
Vaardigheidsonderwijs
Bij UCV verbeter je je onderzoeksvaardigheden, zoals het schrijven van een onderzoeksvoorstel, het uitvoeren van onderzoek en het presenteren van de resultaten. Daarnaast kies je een aantal specifieke vaardigheidstrainingen, bijvoorbeeld over laboratoriumvaardigheden in de biochemie of moleculaire celbiologie, of over kwantitatieve onderzoeksmethoden.
Projecten
Aan het eind van elk semester werk je samen met medestudenten aan een project. Het project helpt je de kennis en vaardigheden toe te passen die je tijdens je vakken hebt geleerd. Je project, waarvoor je wat onderzoek moet doen, kan bijvoorbeeld de vorm aannemen van een debat of conferentie, een adviesrapport of een innovatief product.
Capstone
Je capstone is je afstudeerproject en integreert alles wat je hebt geleerd in één uitgebreid onderzoek of product. Je besteedt hier een volledig semester aan. Het onderzoek voor je capstone kan worden opgezet en uitgevoerd tijdens een stage of in een universitaire omgeving.
Sorry, het overzicht van het curriculum is op momenteel alleen beschikbaar in het Engels