Waarom deze studie?
Global Studies leert je om complexe wereldwijde problemen te begrijpen en er oplossingen voor te ontwikkelen. De opleiding kent vijf thema’s. Bij alle vijf wordt gebruik gemaakt van de kennis, theorieën, methodes en wetenschappelijke en beroepsvaardigheden uit verschillende disciplines:
- Milieu & Economie;
- Migratie & Burgerschap;
- Tolerantie & Opvattingen;
- Vrede & Gerechtigheid;
- 21st Century Learning.
De thema’s worden voorafgegaan door een semester waarin Global Studies wordt geïntroduceerd. In je laatste jaar kun jij je expertise testen tijdens lokaal of international veldonderzoek, een interdisciplinaire bachelorscriptie, en het ontwikkelen van een interventie voor een maatschappelijk probleem dat wordt aangedragen door een ngo, overheidsinstelling, bedrijf of school. Je krijgt zelfs de kans om aan eerste- en tweedejaarsstudenten les te geven over je ervaringen.
Grenzen oversteken
Tijdens deze opleiding leer je op verschillende manieren om grenzen over te steken. Je zal grenzen overbruggen tussen verschillende disciplines, je kijkt verder dan Eurocentrische perspectieven door auteurs uit andere delen van de wereld te lezen, je doet veldonderzoek, en je schrijft een interdisciplinaire bachelorscriptie.
Disciplines overbruggen
Complexe, wereldwijde problemen vragen om multidisciplinaire oplossingen. Global Studies leert je om kennis en vaardigheden te integreren die behoren tot de natuur- en technische wetenschappen (milieuwetenschap, datawetenschap), sociale wetenschappen (ontwikkelingsgeografie, politieke economie, governance, recht, sociologie, economie, internationale betrekkingen en technologiestudies), life sciences (gezondheidszorg, psychologie) en geesteswetenschappen (antropologie, geschiedenis en filosofie). Wetenschappers uit minstens drie disciplines ontwikkelen samen alle semesters en thema’s, en geven onderwijs. Door bij deze experts te studeren:
- Leer je begrijpen hoe individuele disciplines naar bepaalde kwesties kijken;
- Discussieer je over op welke manier de theorieën en aannames van verschillende disciplines met elkaar in verband kunnen worden gebracht om een bredere kijk op de zaak te krijgen;
- Leer je onderzoeksmethoden die worden gebruikt door verschillende disciplines, en brengt deze in praktijk; je verzamelt je eigen data, maakt sterke analyses en trekt relevante conclusies;
- Formuleer je op bewijs gebaseerde adviezen en aanbevelingen voor complexe problemen;
- Ontwikkel je de vaardigheden die je nodig hebt als professional, wetenschapper en als wereldburger.
Wereldwijde perspectieven
Om ervoor te zorgen dat de opleiding echt een wereldwijde focus heeft, waarbij alle perspectieven evenveel aandacht krijgen, komen er in elke blok theorieën en concepten van niet-westerse wetenschappers aan bod, die worden vergeleken met westerse theorieën en concepten.
Veldonderzoek
Tijdens het thema over Vrede & Gerechtigheid (Peace & Justice) heb je de mogelijkheid om een maand lang veldonderzoek te doen, waarbij je een relevant probleem in een door jou gekozen lokale gemeenschap (bijv. Colombia, Mozambique, Cyprus, Uruguay, Thailand en Den Haag) onderzoekt. Met een kleine groep medestudenten, en begeleid door een expert en een lokale partner, bestudeer je een complex probleem, ontdekt lokale oplossingen en brengt je eigen vaardigheden als wereldburger in de praktijk.
Bachelorscriptie
De laatste opdracht van je bacheloropleiding Global Studies is het schrijven van een bachelorscriptie. Je kunt zelf het onderwerp kiezen. Wordt het een verdieping en voortzetting van je veldstudie, een onderzoek naar een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, of een onderwerp dat te maken heeft met 21st Century Learning, het thema van het laatste semester? In je scriptie integreer je de expertise uit ten minste twee disciplines, en het dient als een brug naar de volgende stap in je carrière.
Global Studies studenten nemen deel aan Migration Governance summer school
In de eerste week van november 2021 werden 3 studenten Global Studies uitgenodigd om deel te nemen aan een internationale zomercursus over "Migration Governance at the Local Level", georganiseerd door de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen van Ludwigsburg, Duitsland. Ze beleefden een fantastische en goed georganiseerde week vol studie, socialiseren en netwerken.
Zij namen ook deel aan een excursie naar Straatsburg om de Raad van Europa te bezoeken.
Internationale studentengemeenschap
Het bevorderen van een echt internationale studentengemeenschap is essentieel voor de doelstellingen van Global Studies. Je werkt samen met studenten met diverse culturele en sociaaleconomische achtergronden, zowel binnen als buiten de universiteit. Dit helpt je om competenties te verwerven op het gebied van twee van de centrale doelstellingen van de bachelor Global Studies: Wereldburgerschap en Interpersoonlijke Competenties in relatie tot interculturele en transdisciplinaire communicatie en begrip.
Vaardigheden
Je ontwikkelt vaardigheden en competenties in de volgende gebieden:
- Methodologisch: het vermogen om nieuwe kennis te verwerven en toe te passen;
- Sociaal: het vermogen om met andere mensen op een respectvolle en empathische manier om te gaan;
- Communicatief: het vermogen om nieuwe relaties aan te gaan en oude te onderhouden, en jezelf duidelijk en precies uit te drukken;
- Wetenschappelijk: relevante kennis van wetenschappelijke theorieën en modellen;
- Professioneel: vaardigheden op het gebied van zakelijk en overtuigend schrijven, presenteren, samenwerken en het creatief oplossen van problemen.
Probleem-gestuurd Onderwijs (PGO)
Aan de Universiteit Maastricht studeer je volgens de methode van het Probleemgestuurd Onderwijs (PGO). In kleine onderwijsgroepen met een maximum van 12 studenten analyseer je uitdagende vragen en casussen. Je werkt nauw samen met je tutors en je medestudenten en onderzoekt vragen als ‘Is verstand het compleet tegenovergestelde van geloof of is dat een Europees idee?’ Samen met je groep ga je op zoek naar meer informatie en formuleer je je antwoorden. Begeleiders helpen je alleen als dat nodig is; op die manier leer je om zelfstandig te denken en ontwikkel je de probleemoplossende vaardigheden die je in een werkomgeving nodig zult hebben. Je verwerft niet alleen feitenkennis, maar leert ook om te werken in internationale teams, een overtuigend betoog te houden, en wetenschappelijk onderzoek te doen.
Maastricht University students on Problem-Based Learning
Samenwerken met stakeholders
Tijdens je opleiding leer je methodes en vaardigheden voor het werken aan projecten met en voor stakeholders, zoals ngo’s, overheidsinstellingen, bedrijven en scholen. In het laatste semester doe je daarmee ervaring op als je met een stakeholder samenwerkt aan een probleem dat zij moeten oplossen. Je brengt de wetenschappelijke en professionele vaardigheden, projectmatige methodes en kennis die je in je opleiding hebt opgedaan in praktijk, om het probleem van de stakeholder te analyseren en met hen samen te werken aan een relevante en realistische interventie.