Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Terug naar homepage
  • Opleidingsoverzicht

U bent hier

  1. Home
  2. Opleidingsoverzicht
  3. Master
  4. Data Science for Decision Making
  5. Waarom deze studie?
  • NL
  • EN

Waarom deze studie?

Data Science for Decision Making

Data Science for Decision Making maakt je vertrouwd met methoden, technieken en algoritmen die je nodig hebt om de belangrijkste uitdagingen in je vak het hoofd te bieden. Tijdens onze lessen, groepsprojecten en het werk voor je masterscriptie, doe je praktijkervaringen op. De unieke mix van vakken zorgt ervoor dat je alle kennis en vaardigheden beheerst voor een succesvolle carrière. 

Een arsenaal aan mogelijkheden

Data Science for Decision Making verbindt data science met het maken van weloverwogen besluiten. Het biedt een arsenaal aan mogelijkheden in het bedrijfsleven en de engineering. Denk bijvoorbeeld aan het plannen van de inzet van klantenservicemedewerkers, het optimaliseren van toeleveringsketens, het ontdekken van patronen in tijdreeksen en data, het controleren van dynamische systemen, het modelleren van biologische processen, het vinden van optimale onderhandelingsstrategieën en het extraheren van zinvolle informatie uit hersensignalen. Na je afstuderen kun je dus bij veel verschillende bedrijven en instellingen een carrière starten.

Onderwerpen van de opleiding

Data Science for Decision Making omvat de volgende onderwerpen:

  • Productieplanning en het optimaliseren van roostering en toeleveringsketens
  • Modellering en besluitvorming, rekening houdend met toevalligheden, bijvoorbeeld bij de wachtrijtheorie en simulatie
  • Signaal- en beeldverwerking met de nadruk op wavelet analyse en toepassingen in de biologie
  • Algoritmen voor big data
  • Benadering en identificering van wiskundige modellen en het fitten van modellen bij de data
  • Dynamische speltheorie, niet-coöperatieve spellen en strategische besluitvorming met toepassingen in de evolutionaire speltheorie en biologie
  • Ontwerp feedbackcontrole en optimale controle, voor stabilisatie en voor het volgen van gewenst gedrag
  • Symbolic computation en exact numerical computation, met aandacht voor snelheid, efficiëntie en geheugengebruik
Biobased Materials

Voorbeelden van projecten die het Department of Advanced Computing Sciences aanbiedt:

  • Ontwikkeling klimaatmodellen
  • Analyse van hartsignalen
  • Intelligent search engines
  • Beeldherkenningssystemen
  • Interactieve wiskunde

Dit vinden onze studenten

Bekijk de video en ontdek waarom onze student Jurriaan voor de masteropleiding Data Science for Decision Making koos en wat hij het leukst vindt aan zijn opleiding.

Ontmoet onze studenten

Onze studenten beantwoorden graag je vragen over de opleiding en over het studentenleven in Maastricht.

Vraag een persoonlijk gesprek aan
Download de informatie bundel

Why I chose to study MSc Data Science for Decision Making @ Maastricht University - Student Jurriaan

Project-georiënteerd Leren

Onze opleiding gebruikt de onderwijsmethode Project-georiënteerd Leren (PGL). Je werkt in kleine groepen aan complexe en uitdagende projecten, waarbij je opgedane kennis onmiddellijk toepast op problemen uit de praktijk. Zo ontwikkel je diverse vaardigheden zoals projectmanagement, schrijven, presenteren en in teamverband werken. We bieden vaardigheidsworkshops aan om deze competenties verder te ontwikkelen. Ze zijn immers ook van belang voor je toekomstige carrière.

Voorbeelden van projecten

Projecten zijn gebaseerd op recent onderzoek, of weerspiegelen praktijksituaties van bedrijven en organisaties, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, IT en logistiek. Aan het einde van elk project lever je een functioneel product af en presenteer je je bevindingen aan je medestudenten en de docenten.

Bekijk hier enkele voorbeelden van projecten

BA_DKE_CoursesCurriculum.jpg

Vakken en curriculum

Studentenonderzoek en masterprojecten

Wist je dat zo’n 30% van onze masterstudenten hun onderzoek in een wetenschappelijk tijdschrift publiceert, of op een hoogstaand wetenschappelijk congres presenteert? Het onderzoek dat de studenten doen tijdens hun projecten, scriptieperiode, stage en honoursprojecten, vindt dus vaak zijn weg naar de wetenschappelijke literatuur. Hierdoor gaan studenten vaak op reis om het onderzoek te presenteren.

Hieronder een paar voorbeelden:

In 2019 bouwden vijf studenten Data Science for Decision Making een chatbot die slachtoffers van seksuele intimidatie helpt. Het sci & tech blog The Register schreef over de chatbot. Het project bereikte Den Haag, waar Kamerleden er vragen over stelden. Ook academisch gezien was de chatbot een grote hit. Een publicatie over de chatbot kreeg de prijs voor beste artikel tijdens de vierde Workshop on Data Science for Social Good.

Vijf studenten van de masteropleidingen Artificial Intelligence en Data Science for Decision Making doken in AI-modellen en zochten een manier waarmee ze beter te interpreteren zijn. Lees hun blog over dit onderzoek en hun resultaten.

Wil je meer weten over Project-georiënteerd Leren? Het Studenten Project Blog verzamelt samenvattingen voor leken. Zo’n lekensamenvatting is één van de opdrachten die je moet vervullen voor het afronden van je onderzoeksproject. Het blog bevat bachelorscripties en masterprojecten.

Specialisatie in Quantum Computing

Onderzoeker aan het werk met een quantumcomputer

Quantum computing is een echte trend in de informatica en daarbuiten. Hoewel quantum computing hardware nog in de kinderschoenen staat, willen wetenschappers, bedrijven en overheden klaar zijn voor het echte werk.

Wil je je voorbereiden op de voordelen die kwantumcomputers kunnen bieden in de informatica en specifiek op het gebied van data science, kunstmatige intelligentie en machine learning? Dan ben je bij de Universiteit Maastricht aan het juiste adres. Wij zijn de enige Nederlandse universiteit die een specialisatie in Quantum Computing aanbiedt als onderdeel van de masteropleidingen Data Science for Decision Making en Artificial Intelligence. Als je je specialisatie met succes afrondt, wordt dit vermeld op je masterdiploma.

Lees meer over de specialisatie

Opleiding op maat

Bij deze opleiding krijg je volop de kans om je te concentreren op specifieke interessegebieden en je te specialiseren in een bepaald vakgebied. In het eerste jaar start je met een aantal kernvakken die worden aangevuld met twee (semesterlange) projecten. Tijdens deze projecten pas je je kennis toe op problemen uit de praktijk. Vanaf het tweede semester volg je je eigen interesses door kernvakken te combineren met keuzevakken.

Het tweede jaar van de masteropleiding geeft je de mogelijkheid je te specialiseren in specifieke onderwerpen en profielen, zodat je je persoonlijke behoeften kunt vervullen en kunt bouwen aan je toekomst. Je kunt deelnemen aan stages binnen een bedrijf, een internationaal uitwisselingssemester volgen aan een van onze partneruniversiteiten of vakken volgen van andere masteropleidingen aan de Universiteit Maastricht. Het laatste semester wijd je volledig aan je scriptie.

Ga voor meer informatie over de opleiding naar de pagina Vakken & curriculum.

Onze verschillen zijn onze grootste kracht

Bij de Universiteit Maastricht investeren we veel tijd in de ontwikkeling van onze International Classroom; een plek waar verschillen op waarde worden geschat. Vanaf dag één word je uitgedaagd met afwijkende standpunten en ervaringen, terwijl je communiceert met medewerkers en studenten uit de hele wereld. Deze interactie verbetert je wereldbeeld, waardoor je dichter bij het opleidingsdoel komt: niet alleen feiten en concepten leren, maar ook internationale toegankelijkheid en internationaal begrip. Ongeveer de helft van alle studenten aan de Universiteit Maastricht komt niet uit Nederland. Door deze diversiteit heerst er een internationale sfeer, die wordt versterkt door de internationale oriëntatie van de opleiding.

Stages

Bij het Department of Advanced Computing Sciences beschouwen we stages als een onmisbare schakel. Met een stage doe je praktijkervaring op die je studie verrijkt en je inzetbaarheid vergroot. Veel afgestudeerden blijven werken bij de organisatie waar ze stagelopen. Daarom krijg je in het eerste semester van je tweede jaar de kans om zes maanden stage te lopen.

Studenten volgden stage bij:

  • Philips Research
  • CERN
  • RWTH
  • Vodafone
  • Xerox

Studeer een semester in het buitenland.

Studenten Data Science for Decision Making krijgen de kans om een half jaar of langer in het buitenland te studeren. Stel je zelf voor in Rome met een kopje cappuccino, in IJsland tijdens een gletsjertoer of tijdens een lange weekendwandeling in de buurt van Montreal, terwijl je tegelijkertijd studeert aan één van onze partneruniversiteiten in één van deze steden. Het Department of Advanced Computing Sciences werkt samen met partnerinstituten in Azië, Noord-Amerika en Europa. Tijdens zo’n buitenlandse stage doe je de ervaring van je leven op. Je reist over de wereld, leert nieuwe mensen en culturen kennen en rondt tegelijkertijd je studie af.

Scriptie

In het tweede semester van het tweede jaar schrijf je je masterscriptie over een onderwerp dat jou interesseert, onder begeleiding van één van onze academische medewerkers. Je kunt ervoor kiezen je masterscriptie te schrijven aan de Universiteit Maastricht, bij een bedrijf naar keuze of bij één van de academische partners van het Department of Advanced Computing Sciences.

PREMIUM honors programma

PREMIUM honours programma

Wil je een streepje voor hebben door tijdens je studie al ervaring te verkrijgen in het werkveld? Het PREMIUM honours programma helpt je daarbij. Je doet werkervaring op en ontwikkelt de vaardigheden die werkgevers belangrijk vinden. Onder begeleiding van academici voer je in een team drie maanden lang een opdracht uit voor een bedrijf, non-profit organisatie of onderwijsinstelling. Je werkt ook aan een persoonlijk ontwikkelingsplan, krijgt intensieve coaching en neemt deel aan colleges en workshops. Het programma zal je ongeveer 250 uur kosten. In ruil daarvoor verwerf je vaardigheden waar je de rest van je leven profijt van zult hebben.

Ben jij toe aan een extra uitdaging? 

 Meer over PREMIUM  

Share this page:

  • Facebook logo Facebook
  • Twitter logo Twitter
  • LinkedIn logo LinkedIn
  • Forward
  • Pinterest
  • Reddit logo Reddit
  • Bachelor
  • Master
  • Professionals
  • Overige cursussen

Data Science for Decision Making

  • Waarom deze studie?
  • Specialisaties
  • Vakken & curriculum
  • Jouw toekomst
  • Toelatingseisen
  • Toelating & inschrijving
  • Collegegelden
  • Contact & meet us