Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Terug naar homepage
  • Opleidingsoverzicht

U bent hier

  1. Home
  2. Opleidingsoverzicht
  3. Master
  4. Artificial Intelligence
  5. Toelatingseisen
  • NL
  • EN
Artificial Intelligence

Toelatingseisen

Op deze pagina vind je belangrijke details m.b.t. de aanmeldingsprocedure (zoals deadlines, toelatingseisen, benodigde documenten en beoordeling) voor de masteropleiding Artificial Intelligence voor studiejaar 2025-2026. 

Belangrijke deadlines voor aanmelding

De masteropleiding Artificial Intelligence start in september en in februari

Onderstaande deadlines zijn van toepassing voor aanmelders die in september 2025 of februari 2026 willen starten met hun studie

Tip: als je deze webpagina op je telefoon bekijkt, kun je het best de landscape modus gebruiken.

Start in februari 2025 (academisch jaar 2024-2025)

Datum Wat je moet weten met betrekking tot deze datum
1 juli 2024 Studielink is open voor aanmeldingen voor het studiejaar 2024-2025 (studie start in februari 2025)
1 november 2024, 23:59 CET Deadline voor het afronden van de hele aanmeldprocedure voor niet-EU/EER-aanmelders (deze aanmelders hebben een visum of verblijfsvergunning nodig)
1 december 2024, 23:59 CET Deadline voor het afronden van de hele aanmeldprocedure voor aanmelders uit de EU/EER of Zwitserland
31 januari 2025, 23:59 CET Indien van toepassing: deadline voor het indienen van het resultaat van de Engelse taalvaardigheidstest (TOEFL/IELTS) voor alle aanmelders

Start in september 2025 (academisch jaar 2025-2026)

Datum Wat je moet weten met betrekking tot deze datum
1 oktober 2024 Studielink is open voor aanmeldingen voor het studiejaar 2024-2025 (studie start in september 2025)
1 mei 2025, 23:59 CET Deadline voor het afronden van de hele aanmeldprocedure voor niet-EU/EER-aanmelders (deze aanmelders hebben een visum of verblijfsvergunning nodig)
1 juni 2025, 23:59 CET Deadline voor het afronden van de hele aanmeldprocedure voor aanmelders uit de EU/EER of Zwitserland
31 augustus 2025, 23:59 CET Indien van toepassing: deadline voor het indienen van het resultaat van de Engelse taalvaardigheidstest (TOEFL/IELTS) voor alle aanmelders

Let op:

  • Het februari startmoment van deze opleiding begint al op 27 januari 2025 (introductie op 24 januari 2025). Dit heeft geen effect op de deadlines die hierboven staan aangegeven.
  • Het programma Artificial intelligence staat bij de mycourses tab van Studielink vermeld onder ‘Transnationale Universiteit Limburg (tUL)”. De Universiteit Maastricht is partner van de tUL. Het onderwijs vindt plaats in Maastricht, net als het onderwijs van onze andere masterprogramma’s
  • Selecteer in Studielink het juiste startmoment in het pulldownmenu. Wil je starten in het komende studiejaar, dan kies je voor  september 2025
  • Bekijk of je je kunt aanmelden voor een beurs of voor financiële ondersteuning. Deadlines voor de aanmelding voor beurzen zijn meestal eerder dan de data vermeld in de tabel hierboven

De informatie op deze pagina is voor studenten die willen starten in studiejaar 2025-2026.
Klik hier om de toelatingseisen voor studiejaar 2024-2025 te bekijken.

Algemene eisen: vooropleiding

De toelatingseisen voor studiejaar 2025-2026 voor de masteropleiding Artificial Intelligence zijn afhankelijk van je vooropleiding. Bekijk hieronder welke eisen voor jou gelden. 

Bachelors van gerelateerde programma’s van de universiteiten in Maastricht, Hasselt en Aken

Na je afstuderen bij één van de volgende bacheloropleidingen kom je in aanmerking voor toelating:

  • Bacheloropleiding Data Science and Artificial Intelligence (voorheen Data Science and Knowledge Engineering) van de Universiteit Maastricht

  • Bacheloropleiding Computer Science van de Universiteit Maastricht

  • Bacheloropleiding Computer Science van de Universiteit Hasselt

  • Bacheloropleiding Angewandte Mathematik und Informatik (voorheen Scientific Programming) van de Universiteit Aken (MATSE)

  • Bacheloropleiding Computer Science van Zuyd Hogeschool inclusief een schakelminor met goedkeuring van het Departement of Advanced Computing Sciences van de Universiteit Maastricht. (zie ‘Afgestudeerden van Hogescholen’ hieronder)

Studeerde je af bij één van de volgende bachelorprogramma’s, dan kom je, afhankelijk van het precieze curriculum dat je hebt gevolgd, ook in aanmerking voor toelating:

  • Bacheloropleiding Maastricht Science Programme van de Universiteit Maastricht
  • Bacheloropleiding Business Engineering van de Universiteit Maastricht
  • Bacheloropleiding Brain Science (met meer dan 30 ETCS DACS minor) van de Universiteit Maastricht

Let op: Als je in september wilt starten, moet je uiterlijk 31 augustus alle aan eisen die we aan je bachelordiploma stellen voldoen. Wil je in februari starten, dan moet je uiterlijk 31 januari aan alle eisen voldoen.

Afgestudeerden van andere instituten

De Toelatingscommissie kan je aanmelding in overweging nemen als je een bachelordiploma of een equivalent hiervan hebt op het gebied van Artificial Intelligence, Computer Science of Technical Data Science.

Afgestudeerden van universiteiten

Toelating is mogelijk als je vooropleiding je voldoende voorbereidde op zowel academisch als inhoudelijk niveau. Het niveau van je opleiding dient overeen te komen met het niveau van een bachelorprogramma aan een Nederlandse universiteit. Om te bepalen of dit het geval is, hanteren we de richtlijnen van Nuffic (Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs), en kijken we naar het nationale niveau van je universiteit en de cijfers die je haalde.

Check of jouw bachelor voldoet aan de richtlijnen van Nuffic, voordat je start met je aanmelding.

De vereiste competenties zijn:

  • Computer science: inclusief software development, data structures & algorithms.
  • Programmeren: ervaring met object-georiënteerde talen als Java, C#, C++, Python.
  • Wiskunde: inclusief differentiaal- en integraalrekening, lineaire algebra, waarschijnlijkheidsleer en statistiek.

KION bacheloropleidingen

Met een bachelordiploma van een Nederlandse Universiteit die lid is van het KION-bachelornetwerk, ben je direct toelaatbaar tot de master Artificial Intelligence.

Afgestudeerden van Hogescholen

Afgestudeerden van Zuyd Hogeschool
Studeerde je af in Computer Science bij Zuyd Hogeschool en volgde je tijdens je opleiding een vereist aantal minors en volgde je ook de schakelminor bij het Department of Advanced Computing Sciences, dan ben je direct toelaatbaar tot de masteropleiding Artificial Intelligence. Als je interesse hebt in deze optie kun je contact opnemen met je studieadviseur van Zuyd Hogeschool.

Afgestudeerden van andere hogescholen
Ook met een diploma van een andere hogeschool (Nederlands hbo of internationaal equivalent), op een gerelateerd vakgebied, kun je toegang krijgen tot het masterprogramma. Je moet dan eerst een premasterprogramma van één semester succesvol afronden.

We hebben doorlopende toelatingen. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe eerder je weet of je al dan niet een plek in het programma hebt. We raden je aan om zo vroeg mogelijk te solliciteren, vooral als je denkt dat je waarschijnlijk een pre-masteradvies krijgt. We raden je aan om je minimaal een maand voor de deadline aan te melden.

Meer informatie over de premaster voor de masteropleiding Artificial Intelligence

Je kunt deze pre-master volgen als je een beetje kennis tekortkomt. De Toelatingscommissie kan je dan een één semester durende pre-master bij het Departement of Advanced Computing Sciences aanbieden. Als je de pre-master in één semester succesvol afrondt, kom je direct in aanmerking voor het masterprogramma. De pre-master wordt op maat gemaakt, gebaseerd op je kennis en vaardigheden. Voor meer informatie, neem contact op met dacs-admissions@maastrichtuniversity.nl

Heb je een niet-EER-diploma, dan kun je niet rechtstreeks aan ons pre-masterprogramma deelnemen. Meld je dan eerst aan voor één van onze reguliere masterprogramma’s (te vinden in Studielink bij de transnationale Universiteit Limburg). Als je diploma en vooropleiding onvoldoende zijn voor directe toelating tot een van onze masterprogramma's, dan bepaalt de Toelatingscommissie of ze je een pre-masterprogramma aanbiedt.

 

Heb je een niet-EER-diploma, dan kun je niet rechtstreeks aan ons pre-masterprogramma deelnemen. Meld je dan eerst aan voor één van onze reguliere masterprogramma’s (te vinden in Studielink bij de transnationale Universiteit Limburg). Als je diploma en vooropleiding onvoldoende zijn voor directe toelating tot een van onze masterprogramma's, dan bepaalt de Toelatingscommissie of ze je een pre-masterprogramma aanbiedt.

Aanvullende eisen

Taaleisen bij een Engelstalige master

Bij deze masteropleiding is Engels de instructietaal. Je moet het Engels daarom voldoende beheersen. Een minimaal niveau gelijk aan academic IELTS 6.5 is vereist voor deze opleiding.

Indien je aan één of meer van de onderstaande voorwaarden voldoet, voldoe je daarmee automatisch aan de taaleis voor deze opleiding:

  • je hebt een Engelstalige bachelor- of masteropleiding afgerond
  • je hebt een Internationaal of European Baccalaureaat afgerond, een US high school diploma behaald of UK GCE A-levels behaald
  • je hebt een NIET Engelstalige bachelor- of masteropleiding afgerond, maar je kunt aantonen dat je het Engels voldoende beheerst aan de hand van bijvoorbeeld Engelstalige cursussen, stage- of werkervaring in een Engelstalige omgeving

Als je niet aan een van bovenstaande voorwaarden voldoet, dan kun je een certificaat van een van onderstaande taaltesten voorleggen (de minimum scores staan tussen haakjes achter de test). Als je reeds in het bezit bent van een taaltest dan raden we je aan deze met de aanmelding mee te sturen.

  • IELTS (6.5)
  • TOEFL Paper-based test (575)
  • TOEFL Internet test (90)
  • TOEIC listening and reading (720) and speaking and writing (310)
  • Cambridge [Advanced (CAE) Grade C (scale 180-184), First Certificate in English (FCE) Grade A (scale 180-184), First Certificate in English (FCE) Grade B (scale 176-179)]
  • or similar accredited certification

Indien de UM echter gerede twijfel heeft over je taalbeheersing, kan de UM aanvullende eisen stellen om het benodigde taalniveau daadwerkelijk aan te tonen.

Vrijstellingen

Je kunt vrijstellingen krijgen als je eerder vakken, met een vergelijkbare inhoud en niveau, afrondde bij een erkend en geaccrediteerd instituut voor hoger onderwijs.

Voor meer informatie over vrijstellingen kun je contact opnemen met de Examencommissie van deze opleiding.

Benodigde documenten voor je aanmelding

Tijdens de aanmelding voor deze opleiding moet je een aantal documenten uploaden. Hieronder geven we alvast een overzicht van de documenten die je (misschien) bij de hand moet houden.

Benodigde documenten voor alle aanmelders voor deze opleiding

  • Een recente pasfoto*
    De pasfoto moet voldoen aan bepaalde richtlijnen. Je vindt deze richtlijnen in de taakomschrijving ‘Upload pasfoto’ in de MyApplication portal.
     
  • Een kopie van je geldig paspoort of EU/EER-identiteitskaart*
    Maak een kopie van de pagina met je persoonsgegevens. Sla deze kopie op als ‘paspoortkopie’ en niet als ‘paspoortfoto’.
     
  • Een kopie van je meest recente cijferlijst en een kopie van je diploma als je je diploma al hebt.
    Als je diploma’s voor meer relevante studies behaalde, upload dan al je diploma’s en cijferlijsten.
     
  • Je Curriculum Vitae
    Noem je opleidingen, relevante buitenschoolse activiteiten, stages en beroepservaringen.
     
  • Motivatie essay
    Geef goede argumenten over waarom je deze masteropleiding aan de Universiteit Maastricht wilt volgen en waarom je verwacht dat je de opleiding succesvol kunt afronden.

*Ben je al UM-student, dan is het niet nodig om deze documenten te uploaden in de MyApplication-portal. Tenzij je paspoort niet geldig is op 1 september 2025; dan moet je wel een nieuwe kopie van je paspoort uploaden.

Mogelijk benodigde documenten, afhankelijk van je (academische) achtergrond

  • Beschrijving (in het Engels) van de vakken die, op het gebied van wiskunde en computer science, op je cijferlijst staan.
    We adviseren je altijd dit document op te sturen, zeker als je cijferlijst niet dezelfde namen voor de vakken gebruikt die bij de toelatingseisen staan
     
  • Bewijs van andere cursussen of examens op het gebied van wiskunde en computer science die niet op je cijferlijst staan en waarvan je denkt dat ze relevant zijn voor onze evaluatie van je aanmelding (bijvoorbeeld aanvullende (online) cursussen programmeren). Aanbevolen voor iedereen die zich aanmeldt.
     
  • Bewijs van voldoende beheersing van de Engelse taal
    Beantwoord de vragen over je kennis van het Engels onder het kopje ‘Taaleisen voor Engelstalige masterprogramma’s’ op deze pagina om te achterhalen of je aanvullende documenten moet aanleveren. Je antwoorden geven aan welke documenten je kunt gebruiken om je taalvaardigheid aan te tonen.

Let op:

  • Alleen complete aanmeldingen worden in behandeling genomen
  • Alle andere documenten mag je in het Nederlands, Engels of Duits aanleveren

Hoe beoordelen we je aanmelding?

Wil je je voor deze opleiding aanmelden of ben je bezig met je aanmelding, dan is het handig te weten hoe we je aanmelding beoordelen.

Afhankelijk van de documenten die je aanleverde en de toelatingsprocedure voor de door jou gekozen opleiding, beoordeelt de Universiteit Maastricht of je wordt toegelaten. Zodra de UM een besluit over je toelaatbaarheid neemt, informeert ze je hierover via email.

Share this page:

  • Facebook logo Facebook
  • Twitter logo Twitter
  • LinkedIn logo LinkedIn
  • Forward
  • Pinterest
  • Reddit logo Reddit
  • Bachelor
  • Master
  • Professionals
  • Overige cursussen

Artificial Intelligence

  • Waarom deze studie?
  • Specialisaties
  • Vakken & curriculum
  • Jouw toekomst
  • Toelatingseisen
  • Toelating & inschrijving
  • Collegegelden
  • Contact & meet us