Toelatingseisen
Op deze pagina vind je belangrijke details m.b.t. het aanmeldingsproces (zoals deadlines, toelatingseisen, benodigde documenten en beoordeling) voor de research masteropleiding European Studies voor studiejaar 2025-2026.
Bij ddit programma vindt selectie plaats op basis van je kwaliteit en geschiktheid. Daarbij zijn zowel je motivatie, vooropleiding als je (professionele) ervaring belangrijk.
De informatie op deze pagina is voor studenten die willen starten in studiejaar 2025-2026.
Klik hier om de toelatingseisen voor studiejaar 2024-2025 te bekijken.
Belangrijke deadlines voor een aanmelding
Onderstaande deadlines zijn van toepassing voor aanmelders die in september 2025 willen starten met hun studie.
Tip: als je deze webpagina op je telefoon bekijkt, raden we je aan de landscape modus te gebruiken.
Datum | Wat je moet weten met betrekking tot deze datum |
---|---|
1 oktober 2024 | Studielink is open voor aanmeldingen voor het studiejaar 2025-2026 |
1 mei 2025, 23:59 CET |
Deadline voor het afronden van het hele aanmeldingsproces voor niet-EU/EER aanmelders (deze aanmelders hebben een visum of verblijfsvergunning nodig) |
1 juni 2025, 23:59 CET | Deadline voor het afronden van het hele aanmeldingsproces voor aanmelders uit de EU/EER of Zwitserland. |
Let op: Bekijk deze pagina's om te zien of je in aanmerking komt voor een beurs of financiele ondersteuning. Deadlines voor beurzen zijn vaak vroeger dan de genoemde data hierboven.
In Studielink moet je, in een dropdown-menu, je startmoment selecteren. Wil je starten in het komende studiejaar, dan kies je voor september 2025.
Algemene eisen: vooropleiding
De toelatingseisen voor het studiejaar 2025/26 voor de masteropleiding European Studies (Research) hangen af van je vooropleiding. Kijk hieronder welke eisen op jou van toepassing zijn.
Afgestudeerden van een relevante bacheloropleiding
Je komt in aanmerking voor toelating als je een relevant bachelorsdiploma hebt in: Europese studies, sociale of politieke wetenschappen, geschiedenis, economie, internationale betrekkingen, rechten of een vergelijkbaar vakgebied. Voorwaarde is wel dat opleiding een component had die in voldoende mate Europa-georiënteerd was.
Aanvullende eisen
Je moet sterke wetenschappelijke vaardigheden hebben, niet bang zijn om hard te werken en een grote interesse hebben om onderzoek te doen op het gebied van Europese integratie.
Let op: er zijn aanvullende eisen wanneer je je aanmeldt voor de dubbele master (zie hieronder).
Taaleisen bij een Engelstalige master
Bij deze opleiding is Engels de instructietaal. Je moet het Engels daarom voldoende beheersen om intensieve en uitdagende vakken in het Engels te kunnen volgen en om toetsen in het Engels af te kunnen leggen.
Je kunt nagaan of je voldoet aan de taaleisen door de vragen in het klikschema ‘Language requirements for English-language master’s programmes’ op de Engelstalige versie van de toelatingseisen-pagina voor deze opleiding te beantwoorden.
Aanmelders die hun vooropleiding in een niet-EU/EER-land gevolgd hebben (handling fee)
Aanmelders voor deze opleiding die hun vooropleiding in een niet-EU/EER-land gevolgd hebben, moeten een handling fee betalen. Meer informatie over deze handling fee en over hoe je deze betaling kunt regelen vind je op de Handling fee pagina.
Aanvullende vereisten voor de inschrijving voor een dubbele master
Als je je wilt inschrijven voor een dubbele master, moet je dit aangeven in je motivatiebrief (vermeld expliciet of je een dubbele master wilt doen en leg kort uit waarom). Je aanvraag wordt beoordeeld door de Toelatingscommissie van de Universiteit Maastricht (UM) en, onafhankelijk daarvan, door de Toelatingscommissie van de Universität zu Köln. Houd er rekening mee dat de Universität zu Köln specifieke toelatingseisen en selectiecriteria hanteert (zie de website van de Universität zu Köln).
Alle kandidaten moeten hun aanvraag indienen bij de Universiteit Maastricht. Zowel de Universiteit Maastricht als de Universität zu Köln beoordelen de aanvragen en zorgen ervoor dat de kandidaten aan de toelatingseisen van beide universiteiten voldoen en de selectieprocedure met succes doorlopen.
Als je wordt toegelaten tot de dubbele master-opleiding, en je hebt een niet-Duits bachelorsdiploma, moet je tijdens je eerste studiejaar gewaarmerkte kopieën van je documenten ter beoordeling naar uni-assist sturen. Je moet ook de bijbehorende administratiekosten betalen (momenteel 75 euro; onder voorbehoud).
Als je aanvraag voor de master European Studies (Research) aan de Universiteit Maastricht wordt geaccepteerd, maar wordt afgewezen voor de dubbele master bij de Universität zu Köln, kun je de masteropleiding European Studies aan de Universiteit Maastricht volgen met een van de andere opties (stage of studie in het buitenland).
Collegegeld voor de dubbele master
Eerste jaar
In het eerste jaar sta je ingeschreven aan de UM en betaal je het reguliere collegegeld van de UM.
Tweede jaar
Alle studenten aan de universiteit van Keulen moeten een sociale bijdrage van ongeveer € 320 per semester betalen. Dit is geen collegegeld, maar een solidariteitsbijdrage. Het omvat ook de kosten van het semesterabonnement voor gratis openbaar vervoer. Je bent ingeschreven aan de Universiteit van Keulen.
Om te kunnen afstuderen, moet je je aan het begin van het tweede studiejaar ook inschrijven aan de Universiteit Maastricht. Voor het tweede jaar betaal je geen collegegeld aan de Universiteit Maastricht. Het toelatingsbureau van de UM neemt in mei van het tweede jaar contact met je op om je te informeren over de inschrijfprocedure aan de UM.
Voor vragen kun je contact opnemen met masteroffice-fasos@maastrichtuniversity.nl.
Benodigde documenten voor het aanmeldproces
Tijdens het aanmeldproces voor deze opleiding moet je een aantal taken uitvoeren, waarvoor je vaak documenten zult moeten uploaden. Hieronder geven we alvast een overzicht van welke documenten je (misschien) moet voorbereiden.
Benodigde documenten voor alle aanmelders voor deze opleiding
- Een recente pasfoto*
De pasfoto moet voldoen aan bepaalde richtlijnen. - Kopie van je geldig paspoort of EU-identiteitskaart*
Maak een kopie van de pagina met je persoonsgegevens. Sla deze kopie op als ‘paspoortkopie’ en niet als ‘paspoortfoto’. Je paspoort moet geldig zijn op 1 september 2025. - Een kopie van je meest recente cijferlijst en een kopie van je bachelor- of masterdiploma indien je dat al behaald hebt
Als je nog niet bent afgestudeerd, kun je officiële cijferlijsten van je bachelor- of masteropleiding uploaden. - Je curriculum vitae
Beschrijf je opleiding, je buitenschoolse activiteiten en stages/professionele ervaring.
Een motivatiebrief
Ga in op de volgende onderwerpen:
- Waarom ben je geïnteresseerd in de Research Master European Studies aan de Universiteit Maastricht?
- In welke van de volgende drie thema's ben je het meest geïnteresseerd? 1) de geschiedenis van het Europese integratieproces; 2) bestuur en vertegenwoordiging in de Europese Unie; 3) Europa en de wereld (zie hier voor meer informatie). Geef voorbeelden van onderzoeksvragen die u aanspreken binnen deze thema's.
- Wat voor training heb je tot nu toe gehad in onderzoeksmethoden? Heb je de meeste ervaring met en/of interesse in kwalitatieve of kwantitatieve onderzoeksmethoden?
- Wat zijn je plannen voor jaar 2 van de Research Master? Geef aan of je geïnteresseerd bent in het double degree programma (met de Universiteit van Keulen), de onderzoeksstage of de uitwisseling naar het buitenland, en leg kort uit waarom.
- Twee schrijfopdrachten
Het bewijs leveren van voldoende academische schrijf-/onderzoeksvaardigheden. De Toelatings- en Beoordelingscommissie vraagt de kandidaat om het volgende in te dienen: een zelfstandig geschreven research paper, en/of een scriptie van een universitaire bacheloropleiding (door de kandidaat geschreven in de taal van de gekozen opleiding), en/of een essay over een door de Toelatings- en Beoordelingscommissie gespecificeerd onderwerp (door de kandidaat geschreven in de taal van de gekozen opleiding). De schrijfvoorbeelden moeten je onderzoekservaring en academische schrijfvaardigheid weerspiegelen en bestaan uit ten minste 2.000 woorden (exclusief voetnoten en referentielijst). Het ingediende werk moet in het Engels zijn geschreven.
*Als UM-student hoef je bovenstaande documenten niet te uploaden in MyApplication portal. Mocht je paspoort echter niet meer geldig zijn op 1 september 2025, dan moet je alsnog een kopie van je paspoort uploaden dat wel op deze datum geldig is.
Documenten die nodig kunnen zijn afhankelijk van je (academische) achtergrond
Beantwoord de vragen over taaleisen onder 'Taaleisen' op de Engelstalige pagina van deze opleiding om erachter te komen wat de eisen zijn. De uitkomst van je antwoorden geeft aan welke documenten je moet opsturen om je taalvaardigheid te bewijzen.
Hoe beoordelen we je aanmelding?
Als je je wilt aanmelden of aanmeldt voor deze opleiding, is het handig om te weten hoe we je aanmelding beoordelen. Meer informatie hierover vind je hier.
Voor de onderzoeksmaster European Studies is de inschrijving gebaseerd op je kwaliteit en geschiktheid. Hiervoor zijn je motivatie, vooropleiding en je (werk)ervaring belangrijk. Bewijs hiervan lever je door verschillende documenten te uploaden. Alle volledige aanmeldingsdossiers worden beoordeeld door de UM.
Een interview kan ook deel uitmaken van de selectieprocedure voor toelating tot deze opleiding. Selectiegesprekken vinden plaats in de periode april tot en met juni.
Op basis van de door jou ingediende documenten en de toelatingsprocedure van de opleiding van jouw keuze beslist de UM of je wordt toegelaten. Zodra de UM een besluit heeft genomen over je toelaatbaarheid, word je hierover per e-mail geïnformeerd.