Specialisaties
Bij de onderzoeksmaster European Studies kun je je programma zelf samenstellen.
In je eerste jaar kun je 1 van deze 3 specialisaties kiezen:
In je tweede jaar kun je 1 van deze 3 specialisaties kiezen:
Specialisaties Jaar 1
In dit programma staat je eigen onderzoek vanaf het begin centraal. Na een introductieperiode van acht weken ga je je in het eerste jaar meteen specialiseren in een van de drie thematische gebieden en in kwalitatieve of kwantitatieve onderzoeksmethoden.
1. Histories of European Integration
Je bestudeert bestuursvormen buiten de natiestaat in negentiende- en vroeg-twintigste-eeuwse internationale organisaties. Wat is de plek van de EU en haar voorgangers in de geschiedenis van samenwerking op inter- en transnationaal niveau? Verder onderzoek je hoe 'Europa' symbolisch wordt geconstrueerd in verschillende beleidsdomeinen en door middel van verschillende strategieën. Ook analyseer je de rol van geschiedenis, erfgoed, herinnering, symbolen en representaties bij het ontwikkelen van een 'Europees saamhorigheidsgevoel'.
- Methodologische afstudeerrichting: historische/kwalitatieve onderzoeksmethoden (track1)
2. Democracy and representation in Europe
Je bestudeert vraagstukken rond democratie, legitimiteit en aansprakelijkheid in de EU, waaronder de rol van het Europees Parlement, nationale parlementen, het maatschappelijk middenveld en directe betrokkenheid van burgers. Verder onderzoek je spanningen tussen democratisch en bestuurlijk beheer, en de invloed van niet-gekozen ambtenaren, lobbygroepen en experts/expertise op de EU-politiek.
- Methodologische afstudeerrichting: kwalitatief (track 2a) of kwantitatief (track 2b)
3. Europe and the world
Je bestudeert het EU-beleid op het gebied van externe betrekkingen en het tot stand komen van het buitenlandse beleid van de EU, met inbegrip van de wisselwerking tussen de EU-instellingen en de nationale hoofdsteden. Verder onderzoek je welke invloed het kernbeleid van de EU heeft op derde landen en andere mondiale regio's, en hoe het promoten door de EU van regionale en mondiale bestuurlijke normen zich verhoudt tot het promoten van regionale en mondiale bestuurlijke normen door andere internationale actoren, zoals de VS, Rusland of China. Op basis van theorieën over internationale betrekkingen analyseer je ook de specifieke kenmerken van de EU als internationale speler en de rol van de EU in de nieuwe wereldorde.
- Methodologische afstudeerrichting: kwalitatief (track 3a) of kwantitatief (track 3b)
Specialisaties Jaar 2
1. Dubbele master bij de Universität zu Köln, Duitsland
De onderzoeksintensieve masteropleiding European Studies kan ook als dubbele master worden gevolgd in samenwerking met de Faculty of Management, Economics and Social Sciences van de Universität zu Köln – wereldwijd een van de topfaculteiten op dit gebied. Je volgt het eerste jaar in Maastricht en het tweede jaar in Keulen, met vakken in de Europese politiek. Verder neem je deel aan een mastercolloquium en schrijft je je scriptie onder gezamenlijke begeleiding van hoogleraren van beide instellingen. Met een dubbele master heb je een sterkere positie op de internationale arbeidsmarkt, waar steeds meer vraag is naar afgestudeerden die in meer dan één land hebben gestudeerd.
Aanvullende toelatingseisen
Als je je wilt inschrijven voor het dubbele master-traject, moet je dit vermelden in je motivatiebrief bij je aanmelding bij de Universiteit Maastricht (vermeld expliciet of je een dubbele master wilt doen en leg kort uit waarom). Je aanmelding wordt beoordeeld door de Toelatingscommissie van de Universiteit Maastricht en, onafhankelijk daarvan, door de Toelatingscommissie van de Universität zu Köln. Houd er rekening mee dat de Universität zu Köln specifieke toelatingseisen en selectiecriteria hanteert.
Aanmeldprocedure
Alle kandidaten moeten zich inchrijven bij de Universiteit Maastricht. Zowel de Universiteit Maastricht als de Universität zu Köln beoordelen de aanmeldingen, en zorgen ervoor dat de kandidaten aan de toelatingseisen van beide universiteiten voldoen en de selectieprocedure met succes doorlopen.
Als je wordt toegelaten tot het dubbele master-traject, en je hebt je aangemeld met een niet-Duits bachelorsdiploma, moet je tijdens je eerste studiejaar gewaarmerkte kopieën van je documenten ter beoordeling naar uni-assist sturen. Je moet ook de bijbehorende administratiekosten betalen (momenteel 75 euro; onder voorbehoud).
Als je aanmelding voor de masteropleiding European Studies (Research) aan de Universiteit Maastricht wordt geaccepteerd, maar wordt afgewezen voor het dubbele master-traject met de Universität zu Köln, kun je de masteropleiding European Studies aan de Universiteit Maastricht volgen met een van de andere aangeboden opties (stage of studie in het buitenland).
Collegegeld voor een dubbele master
Eerste jaar
In het eerste jaar betaal je het reguliere collegegeld van de UM. Je staat ingeschreven bij de UM.
Tweede jaar
In het tweede jaar sta je ingeschreven bij de Universität zu Köln. Alle studenten van de Universität zu Köln moeten een semesterbijdrage van 320 euro per semester betalen. Dit is geen collegegeld, maar een solidariteitsbijdrage. De kosten van het semesterabonnement voor gratis openbaar vervoer zijn hierbij inbegrepen.
Aan het begin van het tweede studiejaar hoef je je niet in te schrijven bij de Universiteit Maastricht. Om af te studeren aan de Universiteit Maastricht moet je je echter wel inschrijven voor de maand waarin je je masterscriptie inlevert en betaal je 1/12 van het collegegeld. Het toelatingsbureau van de UM neemt in mei van je tweede jaar contact met je op om je te informeren over de inschrijfprocedure van de UM. Voor vragen kun je contact opnemen met masteroffice-fasos@maastrichtuniversity.nl.
2. Onderzoeksstage
Studenten kunnen kiezen uit twee soorten onderzoeksstages
Een onderzoeksstage is een kans om voor een periode van ten minste 4 maanden deel uit te maken van een groter onderzoeksproject en onderzoeksactiviteiten uit te voeren onder begeleiding van ervaren onderzoekers, die ofwel samenwerken met medewerkers van de FASoS, ofwel met onderzoekers aan andere universiteiten in Nederland of in het buitenland. Een onderzoeksstage biedt ook de mogelijkheid om onderzoek te doen bij een van de instellingen van de EU of bij een ngo, denktank of bedrijf naar keuze. Een onderzoeksstage biedt kandidaten voor een MSc European Studies de kans om diepgaand onderzoek te doen dat verband houdt met hun masterscriptie.
Onderzoeksstages: organisaties
Studenten hebben gewerkt bij en met organisaties als:
- CBS, Heerlen
- European Journalism Centre, Maastricht
- European Institute for Public Affairs, Maastricht
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Den Haag
- Centre for European Policy Studies, Brussel
- Institute for European Studies, Ha Noi, Vietnam
3. Studeren in het buitenland
In het tweede jaar kunnen studenten ervoor kiezen om het eerste semester in het buitenland te studeren aan een partneruniversiteit. De uitwisselingsuniversiteit en cursussen worden geselecteerd met het oog op de inhoudelijke en methodologische afstudeerrichting van de student en de voorgestelde masterscriptie.
Studeer het eerste semester van het tweede jaar bij een van onze 4 partneruniversiteiten:
- Cursussen politicologie aan de Universität Mannheim, Duitsland
- Cursus Europees bestuur aan Sciences Po Grenoble, Frankrijk.
- Cursussen internationaal beleid en overheidsbeleid aan de Hitotsubashi Universiteit Tokio, Japan
- Cursussen Europese studies aan de University of Portsmouth, VK