Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Terug naar homepage
  • Opleidingsoverzicht

U bent hier

  1. Home
  2. Opleidingsoverzicht
  3. Master
  4. Specialisatie Customs and International Supply Chain Taxation
  5. Waarom deze studie?
  • NL
  • EN
Vind een ander programma

Waarom deze studie?

Specialisatie Customs and International Supply Chain Taxation

Internationale supply chain belastingheffing bevindt zich in de voorhoede van wereldwijde ontwikkelingen. Wist je dat landen concurreren met hun belastingstelsels om hun handelsbalans te beïnvloeden? Dat de politiek zich vaak mengt in de heffing van douanerechten? En dat miljarden euro's ieder jaar verloren gaan door belastingontduiking? De vakken in deze specialisatie hebben de focus op belastingsystemen vanuit het perspectief van de wereldwijde supply chain. Ook geschiedenis, de zakenwereld, politiek en economie vergeten we niet. Integendeel, het bestuderen van recht en jurisprudentie gaan hand-in-hand met praktisch begrip van de maatschappij. Enkele onderwerpen die aan de orde komen in deze specialisatie: 

  • Wat is BTW- en douanefraude en waarom komt het vooral voor in grensoverschreidende omgevingen?
  • Hoe en waarom zijn anti-dumping heffingen een essentieel instrument om oneerlijke concurrentie te bestrijden?
  • Op welke manier beïnvloeden politieke overwegingen de douanerechten in de wereld?
  • Wat is de rol van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) op het gebied van internationale supply chain belastingheffing?
  • Wat zijn de belangrijkste milieuheffing initiatieven van de Europese Commissie en hoe beïnvloeden deze de internationale handel?
  • Wat zijn accijnzen en hoe worden ze geheven in een grensoverschreidende context?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Er is zoveel meer om te bespreken in Customs and International Supply Chain Taxation!

Waarom kiezen voor Customs and International Supply Chain Taxation?

Er zijn vele redenen om je aan te melden voor deze specialisatie: uitstekende arbeidsmarktperspectieven, boeiende vakken, zeer goede studentevaluaties, gedreven en ervaren stafleden met praktijkervaring. Bovendien zijn de douanevakken officieel door de Europese Commissie gecertificeerd als 'state-of-the-art'. Maar als er een reden is die we zeker willen benoemen dan is het deze: elk jaar creëren we een hechte gemeenschap van studenten waarin openheid, behulpzaamheid en academische nieuwsgierigheid weerspiegeld zijn. Met een positieve 'team spirit' werkt iedereen samen om de leerervaring zo prettig en vruchtbaar als mogelijk te maken. Volgens ons is de academie zoveel meer dan alleen informatie van buiten leren. Dus sluit je aan bij onze specialisatie!

Onderwijsstaf

Deze specialisatie wordt georganiseerd door:

Dr. Frank Nellen: werkzaam als belastingadviseur sinds 2008, eerst bij KPMG en nu bij Baker Tilly in Utrecht. Hij behaalde zijn PhD aan Maastricht University op het gebeid van fiscaal recht. Frank coördineert deze specialisatie. Naast zijn loopbaan in de beroepspraktijk en de wetenschap is Frank romanschrijver. Hij voetbalt graag en gaat regelmatig wandelen buiten de gebaande paden.

Emma van Doornik: meer dan 10 jaar werkzaam als belastingadviseur bij Deloitte. Naast haar academisch werk is Emma ook werkzaam als geschillenexpert bij Loyens en Loeff. Ze houdt van zwemmen en heeft een scherp gevoel voor humor. 

Khalid Abdullah: belastingadviseur bij KPMG Meijburg & Co en docent bij Maastricht University.

Kevin van Abswoude: PhD student bij Maastricht University waarbij hij zich specialiseert in BTW, douanerecht en internationale supply chain belastingheffing.

Onze studenten over Probleemgestuurd Onderwijs

In ons onderwijs staat Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) centraal. Het vereist dat je proactief bent in het stellen van leerdoelen en moedigt je aan om met je studiegenoten te werken aan juridische vraagstukken. Zo bouw je sociale vaardigheden op die je nodig hebt voor de toekomstige rechtspraktijk. Wat vinden onze studenten over het Probleemgestuurd Onderwijs? Dat leggen ze uit in deze video!

Onze studenten over Probleemgestuurd onderwijs

Voldoen aan de vereisten van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs

Studenten met een bachelordiploma Fiscaal Recht of Fiscale Economie kunnen de beide vakken 'Fundamentals of International Taxation' en 'European Corporate Tax' vervangen door het vak 'Europese en Nederlandse Vennootschapsbelasting' en een keuzevak. Met een dergelijke Nederlandse fiscaal recht achtergrond kun je met deze specialisatie voldoen aan de vereisten om lid te worden van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB). De internationale oriëntatie van de opleiding staat het nastreven van een carrière in Nederland dus niet in de weg.

Stages

Met een stage verrijk je niet alleen je studie met praktische ervaring, maar je hebt ook een streepje voor als je werk gaat zoeken. Veel afgestudeerden gaan zelfs werken bij de organisatie waar ze stage hebben gelopen. De faculteit vindt stages een onmisbare ervaring en moedigt master studenten aan om stage te lopen tijdens hun opleiding. Studenten kunnen credits, die meetellen voor de opleiding, aanvragen voor een stage waar de universiteit toezicht op houdt. Studenten zijn zelf verantwoordelijk voor het regelen van een stage bij een bedrijf of instantie waar de student niet al werkzaam is. Ons Stagebureau van de faculteit kan helpen bij het regelen van het toezicht door de universiteit.

Stage voorbeelden

In het verleden hebben International and European Tax Law studenten stage gelopen bij:

  • Belastingadvieskantoren
  • Belastingdiensten

Moot courts en pleitwedstrijden

Elk jaar nemen studententeams van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UM deel aan de meest prestigieuze nationale en internationale pleitwedstrijden (zgn. moot court competitions), waar teams het tegen elkaar opnemen in gesimuleerde procedures om een overtuigende juridische zaak te presenteren aan een deskundige jury. Onze rechtenfaculteit heeft een uitstekende reputatie opgebouwd door uitmuntende prestaties en heeft de eerste prijs gewonnen in competities zoals de European Law Moot Court Competition, de VAR Moot Court Competition en de nationale ronde van de Philip Jessup Moot Competition.

 Lees meer

Deelname aan pleitwedstrijden, moot courts en legal clinics is extracurriculair. Er worden geen credits voor toegekend binnen het programma.

Honours programma's

Premium
Wil je een streepje vóór hebben door tijdens je studie al ervaring te verkrijgen in het werkveld? Het PREMIUM honours programma helpt je daarbij. Je doet werkervaring op en ontwikkelt de vaardigheden die werkgevers belangrijk vinden. Onder begeleiding van academici voer je in een team drie maanden lang een opdracht uit voor een bedrijf, non-profit organisatie of onderwijsinstelling. Je werkt ook aan een persoonlijk ontwikkelingsplan, krijgt intensieve coaching en neemt deel aan colleges en workshops. Het programma zal je ongeveer 250 uur kosten. In ruil daarvoor verwerf je vaardigheden waar je de rest van je leven profijt van zult hebben.
 Meer over PREMIUM  

Master Honours Research Track
Overweeg je om na je afstuderen onderzoeker te worden? Kijk dan eens naar onze Master Honours Research Track. Naast je reguliere studie programma schrijf je een jaar lang aan een uitgebreide masterscriptie op het gebied van Europees vergelijkend recht en humanitair recht. Je maakt kennis met de belangrijkste methodologieën die op dit academisch gebied worden gebruikt en verbetert je praktische onderzoeksvaardigheden. Deze track biedt je de ervaring die je nodig hebt om een succesvolle Ph.D kandidaat te zijn.
 Meer over de Master Honours Reseach Track

Share this page:

  • Facebook logo Facebook
  • Twitter logo Twitter
  • LinkedIn logo LinkedIn
  • Forward
  • Pinterest
  • Reddit logo Reddit
  • Bachelor
  • Master
  • Professionals
  • Overige cursussen

Specialisatie Customs and International Supply Chain Taxation

  • Waarom deze studie?
  • Vakken & curriculum
  • Rankings & erkenning
  • Jouw toekomst
  • Toelatingseisen
  • Toelating & inschrijving
  • Collegegelden
  • Contact & meet us