Toelatingseisen
Op deze pagina vind je belangrijke details m.b.t. het aanmeldingsproces (zoals deadlines, toelatingseisen, benodigde documenten en beoordeling) voor de masteropleiding International and European Tax Law - specialisatie Customs and International Supply Chain Taxation voor studiejaar 2024-2025.
Belangrijke deadlines voor een aanmelding voor deze opleiding
De masteropleiding International and European Tax Law start in september.
Onderstaande deadlines zijn van toepassing voor een aanmelding om in september 2024 te starten
Als je je voor een opleiding wil aanmelden, of bezig bent met een aanmelding, is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de deadlines die voor jou van belang zijn. De deadlines die belangrijk zijn bij een aanmelding voor deze opleiding zijn in de tabel hieronder weergegeven.
Tip: als je deze webpagina op je telefoon bekijkt, raden we je aan de landscape modus te gebruiken.
Datum | Wat je moet weten met betrekking tot deze datum |
---|---|
1 oktober 2023 |
Studielink is open voor aanmeldingen voor het studiejaar 2024-2025 |
Tot en met 1 mei 2024, 23.59 CET |
Deadline voor het afronden van het hele aanmeldingsproces voor niet-EU/EER-aanmelders (deze aanmelders hebben een visum of verblijfsvergunning nodig) |
Tot en met 1 juni 2024, 23.59 CET |
Deadline voor het afronden van het hele aanmeldingsproces voor aanmelders uit de EU/EER of Zwitserland. |
Algemene eisen: vooropleiding
De toelatingseisen voor studiejaar 2024-2025 voor de masteropleiding International and European Tax Law - specialisatie Customs and International Supply Chain Taxation zijn afhankelijk van je vooropleiding. Kijk hieronder welke toelatingseisen op jou van toepassing zijn.
Afgestudeerden van een geselecteerde relevante universitaire bacheloropleiding
Je komt in aanmerking voor toelating tot de master International and European Tax Law als je een Nederlandse of niet-Nederlandse universitaire bachelor Fiscaal Recht of Fiscale Economie hebt behaald (mits deze bachelor 12 ECTS aan fiscaalrechtelijke vakken bevat, waaronder inkomsten- en ondernemingsbelasting).
Als je een bachelordiploma hebt behaald aan de European Law School van de Universiteit Maastricht, kom je in aanmerking voor toelating als je de vakken "Concepts of Income and Business Taxation" (TAX3009) en "International and European Tax and Customs Law" (TAX3013) met een positief resultaat hebt afgerond.
Afgestudeerden van andere relevante universitaire bacheloropleidingen
Als je een ander Nederlands of niet-Nederlands bachelordiploma hebt van een onderzoeksuniversiteit (bijvoorbeeld in economie, bedrijfskunde of accounting), kom je in twee specifieke gevallen in aanmerking voor toelating tot de masteropleiding International and European Tax Law:
- als je met succes vakken of examens in fiscaal recht hebt afgerond aan een erkende instelling voor hoger onderwijs
OF
- als je lid bent geworden van een erkende instelling van belastingprofessionals, door vergelijkbare opleidingen te volgen of examens af te leggen.
In beide gevallen zouden de vakken of examens die je hebt gevolgd je de vereiste basiskennis (academische kennis) van het belastingrecht moeten hebben gegeven om op voort te kunnen bouwen tijdens de masteropleiding. Dit is over het algemeen het geval als je met goed gevolg vakken of examens fiscaal recht hebt afgelegd, gelijk aan ten minste 12 studiepunten. Let op: deze vakken of examens moeten inkomsten- en vennootschapsbelasting hebben omvat. 12 studiepunten (ECTS) komen overeen met een studiebelasting van ongeveer 336 uur (colleges en zelfstudie). Een scriptie, essay of stage telt niet mee voor de vereiste fiscale cursussen en studiepunten, evenmin als praktische (werk)ervaring.
Pre-master (Fiscaal) Recht
Wil je in studiejaar 2025-2026 instromen in de masteropleiding International and European Tax Law en kom je met je bachelordiploma niet in aanmerking voor directe toelating? Dan kun je je aanmelden voor de pre-master Rechten of de Nederlandse pre-master Fiscaal Recht. Dit zijn voorbereidingsprogramma's voor studenten met een hbo- of wo-bachelor die een universitaire master willen volgen aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UM, maar niet in aanmerking komen voor directe toelating tot onze Engelstalige opleidingen (pre-master Law) of onze opleidingen Fiscaal Recht (pre-master Fiscaal Recht).
Informatie over civiel effect en NOB
In Nederland is het belangrijk om onderscheid te maken tussen civiel effect, dat wil zeggen of je toegelaten kan worden tot de Nederlandse orde van advocaten, en beroepsorganisaties zoals de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB), dat wil zeggen of je lid kan worden van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs of een vergelijkbare organisatie.
Om lid te worden van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) moet je ten minste 52 studiepunten hebben behaald voor vakken op het gebied van belastingrecht, waarvan ten minste 30 studiepunten tijdens je masterstudie. Daarnaast moet je minimaal 9 studiepunten hebben behaald voor bedrijfseconomische vakken en 9 studiepunten voor privaatrechtelijke vakken. Je kunt ook de website van het NOB raadplegen. Onze masteropleiding International and European Tax Law (alle specialisaties) is zo opgezet dat je aan deze eisen kunt voldoen als je een bachelordiploma Fiscaal Recht of Fiscale Economie aan de Universiteit Maastricht hebt behaald.
Is civiel effect en/of NOB voor jou belangrijk? Zo ja, dan betekent directe toelating tot de masteropleiding Internationaal en Europees belastingrecht niet dat je na afronding van de opleiding ook in aanmerking komt voor civiel effect en/of NOB. Of je voor één van beide of beide in aanmerking komt, hangt af van je vooropleiding. Enkele combinaties vind je in onderstaand overzicht (let op: dit overzicht richt zich op de opleidingen die worden aangeboden aan de Universiteit Maastricht):
civiel effect (de afgestudeerde moet toegelaten kunnen worden tot de Orde van Advocaten in Nederland) | NOB (de afgestudeerde moet lid kunnen worden van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs) | |
---|---|---|
Bachelor Fiscaal Recht aan de UM + master IETL (alle specialisaties) | ja | ja |
Bachelor Fiscal Economics aan de UM + master IETL (alle specialisaties) | nee*) | ja |
Bachelordiploma European Law School aan de UM met ten minste 12 ECTS belastingrecht + masterdiploma IETL (alle specialisaties) | nee*) | nee |
Bachelordiploma Rechtsgeleerdheid aan de UM met minimaal 12 ECTS fiscaal recht + masterdiploma IETL (alle specialisaties) | ja | nee |
Nederlands toelatingsexamen Fiscaal Recht aan de UM + master IETL (alle specialisaties) | nee*) | ja |
Engelse pre-master Rechten aan de UM + master IETL (alle specialisaties) | nee*) | nee |
Bachelordiploma aan de UM (met uitzondering van de hierboven vermelde opleidingen) met minstens 12 ECTS fiscaal recht + masterdiploma IETL (alle specialisaties) | nee*) | nee**) |
*) Tenzij de afgestudeerde in het bezit is van een (aanvullende) bachelor Rechtsgeleerdheid aan de UM.
**) Tenzij de afgestudeerde in het bezit is van een (aanvullend) bachelordiploma van een universiteit met een voldoende aantal studiepunten om samen met de masteropleiding het vereiste aantal studiepunten te behalen voor vakken met betrekking tot fiscaal recht (waaronder loon- en inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en internationaal belastingrecht), evenals 9 studiepunten voor bedrijfseconomische vakken (waaronder de interpretatie van jaarrekeningen en bedrijfsadministraties) en 9 studiepunten voor privaatrechtelijke vakken (waaronder eigendomsrecht, verbintenissenrecht en ondernemingsrecht).
Aanvullende eisen
Taaleisen bij een Engelstalige master
Bij deze opleiding is Engels de instructietaal. Je moet het Engels daarom voldoende beheersen om intensieve en uitdagende vakken in het Engels te kunnen volgen en om toetsen in het Engels af te kunnen leggen.
Beantwoord onderstaande vragen om te achterhalen of je aan de taaleisen voldoet.
Benodigde documenten voor het aanmeldingsproces
Tijdens het aanmeldingsproces voor deze opleiding moet je een aantal taken uitvoeren, waarvoor je vaak documenten zult moeten uploaden. Hieronder geven we alvast een overzicht van welke documenten je (misschien) moet voorbereiden.
Benodigde documenten voor alle aanmelders voor deze opleiding
- Een recente pasfoto*
De pasfoto moet voldoen aan bepaalde richtlijnen.
- Een kopie van je geldig paspoort of EU-identiteitskaart*
Maak een kopie van de pagina met je persoonsgegevens. Sla deze kopie op als “paspoortkopie” en niet als “paspoortfoto”.
- Een kopie van je meest recente gecertificeerde cijferlijst en een kopie van je gecertificeerd diploma indien je dat al behaald hebt
Als je nog niet bent afgestudeerd, kun je de officiële cijferlijst van je bacheloropleiding uploaden
- Een motivatiebrief
Alle aanmelders moeten een goed voorbereide en gestructureerde motivatiebrief schrijven voor deze specifieke masteropleiding. In de brief moet je uitleggen waarom je voor deze specifieke masteropleiding hebt gekozen. Het moet ook een overzicht bevatten van wat je van plan bent te leren en hoe dit programma past in je toekomstige professionele plannen. Daarnaast raden we je aan toe te lichten waarom je denkt te voldoen aan de eisen voor directe toelating tot de masteropleiding (bijvoorbeeld door aan te geven dat je fiscaalrechtelijke vakken hebt gevolgd die overeenkomen met ten minste 12 studiepunten/336 uur (hoorcolleges en zelfstudie)). De brief moet gedateerd zijn en gericht aan de Toelatingscommissie van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.
- Documenten die je Engelse taalvaardigheid bewijzen
Beantwoord de vragen met betrekking tot taaleisen onder het kopje 'Taaleisen bij een Engelstalige master' op deze webpagina om erachter te komen of je aanvullend bewijs moet aanleveren. In de uitleg die je na het beantwoorden van de vragen te zien krijgt, staat welke documenten je kunt gebruiken om je taalvaardigheid aan te tonen.
*Als UM-student hoef je dit document niet te uploaden in de MyApplication portal. Mocht je paspoort echter niet meer geldig zijn op 1 september 2024, dan moet je alsnog een kopie van je paspoort uploaden dat wel op deze datum geldig is. Als dit het geval is, krijg je hiervoor een specifieke taak in de MyApplication portal te zien.
Let op: alle documenten moeten in het Nederlands, Engels of Duits zijn.
Hoe beoordelen we je aanmelding?
Als je je voor een opleiding wil aanmelden, of bezig bent met een aanmelding, is het fijn om te weten hoe jouw aanmelding beoordeeld wordt. Meer informatie hierover vind je in dit onderdeel.
Voor deze masteropleigin vindt selectie plaats op basis van je kwaliteit en geschiktheid. Hiervoor zijn je motivatie en je academische ervaring, met name op het gebied van belastingrecht, belangrijk.
Let op: alleen volledige aanmeldingen worden beoordeeld. We raden je daarom aan je te houden aan de deadlines die in de tabel onder het kopje ‘Belangrijke deadlines voor een aanmelding voor deze opleiding’ op deze pagina staan vermeld. We streven ernaar om binnen drie tot vier weken je aanmelding te beoordelen en de uitkomst van deze beoordeling aan je te communiceren.