Waarom deze studie?
Forensisch onderzoek wordt steeds belangrijker in strafrechtelijke onderzoeken en bij het verzamelen van bewijs. Advocaten, officieren van justitie en rechters ervaren dat in hun dagelijkse werk. De masteropleiding Forensics, Criminology and Law geeft je inzicht in de verschillende disciplines die betrokken zijn bij forensisch onderzoek. Ook kijk je naar de rol die het strafrechtsysteem speelt in de maatschappij. Je volgt een aantal verplichte vakken en je kunt kiezen uit een breed scala aan keuzevakken en stagemogelijkheden.
Het grote geheel van strafrecht
In dit multidisciplinaire programma verken je het grote geheel van het strafrechtsysteem. Je bestudeert onderwerpen uit verschillende forensische disciplines, te weten psychologie, psychopathologie, accountancy en geneeskunde, waarbij onderwerpen aan bod komen als:
- oorzaken en verklaringen van crimineel gedrag
- methoden voor het verzamelen van bewijs
- menselijk gedrag tijdens strafrechtelijke processen
- psychologische aspecten van de zoektocht naar de waarheid in het strafrecht
- betrouwbaarheid van getuigeverklaringen
- verantwoordelijkheid
- bestrijding van fraude en inbeslagname van illegaal verkregen vermogen
- DNA-onderzoek in strafrechtelijk onderzoek en bij het verzamelen van bewijsmateriaal
Samenwerken
Deze onderwerpen overlappen vaak met die van andere studies aan de Universiteit Maastricht. Daarom werk je nauw samen met studenten en hoogleraren van andere faculteiten. Zo haal je het maximale uit onze bestaande kennis en kun je die gebruiken in je eigen programma.
Je leert door middel van colleges en werkgroepen. De colleges geven je inzicht in de inhoud van het programma, kennis die je hebt opgedaan in de academische wereld en in de beroepspraktijk. In de onderwijsgroepen kun je dieper op de materie ingaan met behulp van Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO). In kleine onderwijsgroepen van 10 tot 12 studenten zoek je naar oplossingen voor vraagstukken uit de praktijk of uit echte rechtszaken. Docenten treden op als begeleiders en geven hulp als dat nodig is. Zo bouw je zelfstandigheid op en ontwikkel je probleemoplossende vaardigheden die je in de praktijk nodig zult hebben.