Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Terug naar homepage
  • Opleidingsoverzicht

U bent hier

  1. Home
  2. Opleidingsoverzicht
  3. Master
  4. European Public Affairs
  5. Waarom deze studie?
  • NL
  • EN
Vind een ander programma

Waarom deze studie?

European Public Affairs

Het masterprogramma European Public Affairs (EPA) biedt een grondige professionele opleiding in zowel de theoretische als de praktische aspecten van Europese beleidsvorming. De beleidscontext in de Europese Unie is complex en hedendaagse beleidsproblemen zijn grens- en discipline-overschrijdend. Je leert daarom verschillende wetenschappelijke concepten, theorieën en onderzoeksmethoden uit vakgebieden als politicologie, recht, economie, cultuurwetenschappen en bestuurskunde. Je gebruikt deze kennis om EU-beleidsproblemen te onderzoeken, te analyseren en kritisch te beoordelen. Je wordt ook gestimuleerd om vertrouwd te raken met nationale en regionale verschillen binnen het Europese grondgebied en om te zoeken naar gemeenschappelijke kenmerken en integratieroutes. Deze kennis en vaardigheden breng je in de praktijk door samen met je medestudenten concrete oplossingen te ontwikkelen voor reële beleidsproblemen.

Multidisciplinair

De Europese ontwikkelingen kunnen alleen worden begrepen in een brede context, tegen de achtergrond van verschillende disciplines. De financiële crisis en de reactie van de EU daarop – of het ontbreken daarvan – kunnen bijvoorbeeld niet volledig worden verklaard vanuit louter economisch of financieel oogpunt. De reactie van de EU kan niet alleen worden begrepen vanuit kennis van de verschillende nationale wettelijke en institutionele regels voor de markt en de banken, maar ook van de verschillende sociaaleconomische en culturele percepties. Tijdens de opleiding European Public Affairs leer je deze verschillen herkennen en op waarde te schatten, wat je zal helpen bij het formuleren van effectief beleid.

Praktijkgericht

EPA combineert theorie en praktijk. Als wetenschappelijke opleiding is zij gebaseerd op onderzoek. Maar ze is ook gericht op de beroepspraktijk, omdat je het vermogen ontwikkelt om wetenschappelijke ideeën toe te passen. Je werkt met je medestudenten in kleine teams om reëel bestaande beleidsproblemen binnen hun context te analyseren. Samen leer je mogelijke oplossingen te ontwerpen en te beoordelen – oplossingen die 'in het veld' kunnen worden toegepast. Deze praktische aanpak, die wordt versterkt door onze nauwe samenwerking met professionals op het gebied van openbaar bestuur in de EU, zorgt voor een directe link tussen de 'collegezaal' en de 'professionele wereld'.

 

FASoS European Public Affairs

Wat ga je leren?

  • Het complexe systeem van Europees bestuur begrijpen en kritisch beoordelen
  • Hedendaagse EU-beleidsproblemen begrijpen en analyseren
  • Oplossingen voor beleidsproblemen onderzoeken en communiceren
  • Kennis ontwikkelen die de processen van de EU voor de aanpak van beleidsproblemen strategisch kan beïnvloeden

Internationale omgeving

Onze masteropleiding is echt internationaal. Ongeveer 90% van onze studenten komt uit het buitenland. Gemiddeld zijn er elk jaar 10 tot 15 verschillende nationaliteiten bij de opleiding vertegenwoordigd. Ook de docenten hebben meer dan 10 verschillende nationaliteiten. Door de samenwerking met medewerkers en studenten van over de hele wereld word je vanaf de eerste dag geconfronteerd met verschillende gezichtspunten en ervaringen. Je wereldbeeld zal er door worden versterkt, wat je dichter bij het doel van de opleiding brengt: niet alleen onderwijs over feiten en concepten, maar ook over internationale toegankelijkheid [FD1] en begrip. Terwijl je onderzoek doet, debatteert en problemen oplost met cultureel diverse groepen medestudenten, wordt het je tweede natuur om aandacht te hebben voor andere meningen en culturen.

Brussel is dichtbij

Dankzij onze locatie in Maastricht, op slechts een uur rijden van Brussel, kunnen we uitgebreid gebruik maken van ons brede netwerk van gastdocenten, professionele contacten en alumni, die een bijdrage leveren aan de opleiding. Je hebt gemakkelijk toegang tot actoren die direct betrokken zijn bij het EU-beleidsproces en je neemt deel aan onze jaarlijkse tweedaagse bezoek aan EU-instellingen en adviesbureaus in Brussel.

Verhalen uit Brussel

De podcastreeks 'Stories from Brussels' van de UM Campus Brussels wil mensen uit verschillende UM-gemeenschappen met elkaar in contact brengen, om persoonlijke ervaringen te delen over hoe het is om in Brussel te wonen en te werken. Luister naar verschillende verhalen van UM-studenten over hun studiekeuze en hoe ze zijn omgegaan met de uitdagingen van de corona-pandemie. Wat missen ze wanneer ze niet fysiek naar de Universiteit Maastricht kunnen komen? Wat heeft hen doen kiezen voor de opleiding die ze nu aan de UM volgen en hoe is het eigenlijk om in Brussel te wonen, maar in Nederland te studeren? Hoe denken ze over hun toekomst en welke suggesties en tips hebben ze voor studenten in een stad als Brussel?

  •  Verhalen van UM-studenten

latest_stories_from_bxl.png

stories from brussels

Probleemgestuurd Onderwijs (PGO)

Zoals bij veel opleidingen van de Universiteit Maastricht hanteren we bij de EPA-master de PGO-methode (Probleemgestuurd Onderwijs). Het meeste werk wordt gedaan in kleine werkgroepen. Samen met je medestudenten zoek je naar oplossingen voor 'problemen' [FD1] uit de praktijk van Europees openbaar bestuur. De docenten treden op als begeleider en helpen je wanneer dat nodig is. Hierdoor leer je zelfstandig werken op en ontwikkel je de probleemoplossende vaardigheden die je nodig zult hebben in je beroepspraktijk.

Je gaat als professional aan de slag in een tijd van enorme veranderingen in de publieke sector. Dit betekent dat de kennis die je tijdens je studie opdoet tijdens je loopbaan zal verouderen. Je aanpassen en deelnemen aan veranderingen vereist dat je bepaalde kerncompetenties ontwikkelt, zoals communicatieve vaardigheden, kritisch redeneren, een logische en analytische benadering van vraagstukken, beredeneerde besluitvorming en zelfevaluatie. Probleemgestuurd Onderwijs is hiervoor een uitstekend hulpmiddel, omdat het is ontworpen om 'te leren leren' en voor het vinden van oplossingen voor concrete problemen.

 

PGO in de praktijk

In de module 'Implementation & Evaluation of EU Policy' word je gevraagd een adviesbureau te vertegenwoordigen en de Europese Commissie een strategie aan te reiken om problemen met de uitvoering van specifieke EU-wetgeving in de lidstaten op te lossen.

Debatten

Omdat discussies en debatten een essentiële eigenschap zijn van het openbaar bestuur in de Europese Unie, word je opgeleid tot een zelfverzekerde spreker en debater[FD1] . Tijdens elke module neem je deel aan een teamdebat, aan de hand van een specifiek onderwerp dat tijdens die module is bestudeerd of van een actuele kwestie. We gebruiken de Oxford-debatstijl. Zo leer je om standpunten te verdedigen die niet noodzakelijkerwijs de jouwe zijn en om in een korte tijd een solide argumentatie uit te werken. Je oefent ook verschillende debatrollen, zoals het houden van openingsspeeches, het reageren op de tegenovergestelde meningen, Q&A en het houden van een slottoespraak.

 

Voor of tegen?

Je debatteert over thema's als:

  • Lobbyen bij de EU is goed geregeld.
  • Om het toenemende nationalisme tegen te gaan, moet er een federatie van natiestaten komen.
  • De EU heeft in 2012 terecht de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen.

Quizzen

Voor een succesvolle carrière in het Europese openbaar bestuur heb je een grondige kennis nodig van de structuur, geschiedenis, werking en actualiteit van het Europese integratiemechanisme. De concurrentie op de arbeidsmarkt is groot en up-to-date kennis van Europese aangelegenheden is een must, vooral als je van plan bent deel te nemen aan het EU-concours. Daarom heeft elke module een 'quiz' van 20 vragen. Dit stimuleert je om het onderdeel te maken van je dagelijkse routine, die erop gericht moet zijn om de actualiteit en de politieke en beleidsontwikkelingen te volgen.

 

Kern curriculum

Je wordt een expert in European Public Affairs via een sterk academisch kerncurriculum van drie cursussen van 8 weken (36 ECTS) die zich richten op European Public Affairs vanuit een breed multidisciplinair perspectief waarin politicologie, bestuurskunde, rechten, geschiedenis en economie worden gecombineerd, zodat je een grondig inzicht krijgt in de complexiteit van het vakgebied. Je volgt één kernvak per periode en combineert dit met onderzoek en professionele vaardigheidstrainingen, zodat je stap voor stap je volledige potentieel bereikt.

Het resterende programma bestaat uit de EPA-stage en een onderzoeksverslag of de EPA-scriptie in combinatie met een keuzevak. Het hele jaar door werk je aan je masterproject. Na een vaardigheidstraining in de periodes 1-3 om je te trainen in methoden en onderzoeksontwerp, lever je eind januari een uitgebreid onderzoeksvoorstel in. Tijdens de periodes 4-6 ontwikkel je je uiteindelijke werkproduct.

Programma op maat

Het EPA-programma is ontworpen om je toe te rusten voor een professionele carrière in openbaar bestuur, onderzoek of consultancy. Het biedt aanpassingsmogelijkheden om je programma af te stemmen op je doelen. Bij inschrijving vermeld je in je motivatiebrief je keuze voor een van de twee beschikbare tracks, de thesis track of de stage track. Het thesis traject bestaat uit een keuzevak over beleidsprestaties in de EU (6 ECTS), gekoppeld aan de afronding van de MA EPA scriptie (15 ECTS). De MA EPA scriptie is vergelijkbaar met een traditionele academische masterscriptie, waarbij de nadruk ligt op theoretisch onderzoek en analyse. Dit traject is ideaal voor studenten die een onderzoeksgerichte carrière ambiëren of die overwegen om de MA EPA te combineren met een andere masteropleiding.

Stage en scriptie

Het stagetraject daarentegen omvat een stage-ervaring (12 weken) en een onderzoeksverslag (9 ECTS). Het onderzoeksrapport dient als een beknopt, praktijkgericht eindproduct, waarin je laat zien dat je in staat bent om beleidsuitdagingen in de echte wereld te analyseren. Daarnaast wordt de stage-ervaring (12 ECTS) gedocumenteerd en gereflecteerd in een stageverslag. Dit traject biedt je de mogelijkheid om praktische inzichten te verwerven en je kennis toe te passen, terwijl je tegelijkertijd de flexibiliteit hebt om gastinstellingen te kiezen op basis van je voorkeuren en ambities. Eerdere studenten hebben met succes stage gelopen bij een groot aantal gerenommeerde organisaties, waaronder Grayling Consultancy, de Belgische/Duitse Permanente Vertegenwoordiging, de Amerikaanse Kamer van Koophandel bij de EU, het VN-Bureau voor Industriële Ontwikkeling, de Europese Centrale Bank, het Europees Parlement en het Europees Milieubureau.

Het onderscheid tussen het thesis traject en het stagetraject zorgt ervoor dat je de flexibiliteit hebt om je studie af te stemmen op je specifieke interesses en carrièredoelen. Hierdoor kun je het meeste uit je MA EPA-ervaring halen en je pad uitstippelen naar een succesvolle professionele toekomst. Op de campus volgen studenten van beide studierichtingen samen lessen.

  • Grayling Consultancy
  • PA Europe Consultancy
  • Belgian/German Permanent Representation
  • US Chamber of Commerce to the EU
  • UN Office for Industrial Development
  • BusinessEurope
  • European Central Bank
  • Assistant to an MEP
  • European Environmental Bureau
  • Delegation of the European Commission to Thailand/Tanzania

Student European Public Affairs en studentenambassadeur Ilaria Povesan (2018/2019) liep stage in Brussel. Bekijk hieronder haar vlogs.

  • Deel 1
  • Deel 2
  • Deel 3

ilaria_povesan.jpg

Jouw docenten

European Public Affairs is een kleine, selectieve opleiding met 30 studenten. Hierdoor leer je je docenten goed kennen – in onze hechte academische gemeenschap zijn de docenten vaak meer mentoren. Hun deuren staan altijd open, ze vinden het leuk om jou te leren kennen en zijn geïnteresseerd in waar je mee bezig bent.

Onze vaste medewerkers zijn onder anderen:

  • Dr. Iskander de Bruycker (programmadirecteur, scriptie)
  • Dr. Paul Stephenson ( coordinator van module 4, scriptie)
  • Dr. Christine Arnold (coördinator van module 1, scriptie)
  • Dr. Aneta Spendzharova (coördinator van module 3, scriptie)
  • Dr. Francesca Colli (scriptie)
  • Dr. Anna Herranz Surralles (scriptie)
  • Dr. Andreea Nastase (coordinator van module 2, scriptie)
  • Dr. Elissaveta Radulova (coordinator van MARSAM, scriptie)
  • Prof. Esther Versluis (scriptie)
  • Dr. Soetkin Verhaegen (scriptie)

Gastdocenten

Je leert ook onze vele gastdocenten kennen, onder wie vertegenwoordigers van het European Institute of Public Affairs (EIPA), ambtenaren die in Brussel werken en onderzoekers en professionals uit de wereld van Europese aangelegenheden.

PREMIUM honors programma

PREMIUM honours programma

Wil je een streepje voor hebben door tijdens je studie al ervaring te verkrijgen in het werkveld? Het PREMIUM honours programma helpt je daarbij. Je doet werkervaring op en ontwikkelt de vaardigheden die werkgevers belangrijk vinden. Onder begeleiding van academici voer je in een team drie maanden lang een opdracht uit voor een bedrijf, non-profit organisatie of onderwijsinstelling. Je werkt ook aan een persoonlijk ontwikkelingsplan, krijgt intensieve coaching en neemt deel aan colleges en workshops. Het programma zal je ongeveer 250 uur kosten. In ruil daarvoor verwerf je vaardigheden waar je de rest van je leven profijt van zult hebben.

Ben jij toe aan een extra uitdaging? 

 Meer over PREMIUM  

Highlights van het programma

  • Public Affairs bestuderen vanuit een multidisciplinair perspectief en een goed begrip krijgen van beleidsvorming in de Europese Unie.
  • praktische opdrachten simuleren het werkveld van public affairs
  • training in professionele vaardigheden bereiden je voor op de arbeidsmarkt
  • focus op teamwork voor debatten en presentaties
  • sterke internationale reputatie en nauwe banden met Brussel
  • jaarlijkse driedaagse reis (fysiek of virtueel) naar EU-instellingen en adviesbureaus in Brussel
  • exclusief programma, met ongeveer 40 studenten per jaar - 30 studenten in het programma 2022/23, met 13 verschillende nationaliteiten
  • unieke toepassing van de onderwijsmethode Probleemgestuurd Onderwijs (PGO)
  • samenwerking met toonaangevende professionals in Europese publieke zaken
  • studeren op de plaats waar de Europese Unie werd opgericht met de ondertekening van het Verdrag van Maastricht in februari 1992
  • Pas je programma aan via het on-campus- en stagetraject

Share this page:

  • Facebook logo Facebook
  • Twitter logo Twitter
  • LinkedIn logo LinkedIn
  • Forward
  • Pinterest
  • Reddit logo Reddit
  • Bachelor
  • Master
  • Professionals
  • Overige cursussen

European Public Affairs

  • Waarom deze studie?
  • Vakken & curriculum
  • Jouw toekomst
  • Toelatingseisen
  • Toelating & inschrijving
  • Collegegelden
  • Contact & meet us