Toelatingseisen
Op deze pagina vind je belangrijke details m.b.t. het aanmeldingsproces (zoals deadlines, toelatingseisen, benodigde documenten en beoordeling) voor de masteropleiding European Public Affairs voor studiejaar 2025-2026.
Bij het masterprogramma European Public Affairs vindt selectie plaats op basis van je kwaliteit en geschiktheid. Daarbij zijn zowel je motivatie, vooropleiding als je (professionele) ervaring belangrijk.
Belangrijke deadlines voor een aanmelding
Onderstaande deadlines zijn van toepassing voor aanmelders die in september 2025 willen starten met hun studie.
Tip: als je deze webpagina op je telefoon bekijkt, raden we je aan de landscape modus te gebruiken.
Datum | Wat je moet weten met betrekking tot deze datum |
---|---|
1 oktober 2024 | Studielink is open voor aanmeldingen voor het studiejaar 2025-2026 |
1 mei 2025, 23:59 CET |
Deadline voor het afronden van het hele aanmeldingsproces voor niet-EU/EER aanmelders (deze aanmelders hebben een visum of verblijfsvergunning nodig) |
1 juni 2025, 23:59 CET | Deadline voor het afronden van het hele aanmeldingsproces voor aanmelders uit de EU/EER of Zwitserland. |
Let op: Bekijk deze pagina's om te zien of je in aanmerking komt voor een beurs of financiele ondersteuning. Deadlines voor beurzen zijn vaak vroeger dan de genoemde data hierboven.
In Studielink moet je, in een dropdown-menu, je startmoment selecteren. Wil je starten in het komende studiejaar, dan kies je voor september 2025.
Algemene eisen vooropleiding
De toelatingseisen voor het studiejaar 2025/26 voor de masteropleiding European Public Affairs zijn afhankelijk van je vooropleiding. Bekijk hieronder welke eisen voor jou gelden.
Afgestudeerden van een relevante universitaire bacheloropleiding
Je komt in aanmerking voor toelating als je een relevant bachelorsdiploma hebt in bijvoorbeeld filosofie of sociologie. Je hebt voor dat diploma goede cijfers gehaald en je hebt relevante werkervaring.
Aanvullende eisen
Taaleisen bij een Engelstalige master
Bij deze opleiding is Engels de instructietaal. Je moet het Engels daarom voldoende beheersen om intensieve en uitdagende vakken in het Engels te kunnen volgen en om toetsen in het Engels af te kunnen leggen.
Je kunt nagaan of je voldoet aan de taaleisen door de vragen in het klikschema ‘Language requirements for English-language master’s programmes’ op de Engelstalige versie van de toelatingseisen-pagina voor deze opleiding te beantwoorden.
Aanmelders die hun vooropleiding in een niet-EU/EER-land gevolgd hebben (handling fee)
Aanmelders voor deze opleiding die hun vooropleiding in een niet-EU/EER-land gevolgd hebben, moeten een handling fee betalen. Meer informatie over deze handling fee en over hoe je deze betaling kunt regelen vind je op de Handling fee pagina.
Benodigde documenten voor het aanmeldproces
Tijdens het aanmeldproces voor deze opleiding moet je een aantal taken uitvoeren, waarvoor je vaak documenten zult moeten uploaden. Hieronder geven we alvast een overzicht van welke documenten je (misschien) moet voorbereiden.
Benodigde documenten voor alle aanmelders voor deze opleiding
- Een recente pasfoto*
De pasfoto moet voldoen aan bepaalde richtlijnen. Je vindt deze richtlijnen in de taakomschrijving ‘Upload pasfoto’ in de MyApplication portal. - Kopie van je geldig paspoort of EU-identiteitskaart*
Maak een kopie van de pagina met je persoonsgegevens. Sla deze kopie op als ‘paspoortkopie’ en niet als ‘paspoortfoto’. Je paspoort moet geldig zijn op 1 september 2025. - Een kopie van je meest recente cijferlijst en een kopie van je bachelor- of masterdiploma indien je dat al behaald hebt
Als je nog niet bent afgestudeerd, kun je officiële cijferlijsten van je bachelor- of masteropleiding uploaden. - Je curriculum vitae
Beschrijf je opleiding, je buitenschoolse activiteiten en stages/professionele ervaring. - Een motivatiebrief
Alle kandidaten moeten een motivatiebrief schrijven. Geef daarin goede argumenten waarom je deze masteropleiding aan de Universiteit Maastricht wilt volgen, én waarom je denkt dat je de opleiding succesvol kunt afronden. Welke track heeft je voorkeur: de thesis track of de stage track? De motivatiebrief moet tussen de 800 – 1.200 woorden zijn. - Een essay
Alle kandidaten dienen een bewijs van voldoende academische schrijf-/onderzoeksvaardigheden mee te sturen. De Toelatingscommissie vraagt de kandidaat een zelfgeschreven onderzoekspaper in te sturen van minstens 2.000 woorden (zonder voetnoten en bibliografie) over een relevant onderwerp. Je mag hiervoor een paper uit je vorige opleiding gebruiken. Het essay moet in het Engels geschreven zijn.
*Als UM-student hoef je bovenstaande documenten niet te uploaden in MyApplication portal. Mocht je paspoort echter niet meer geldig zijn op 1 september 2025, dan moet je alsnog een kopie van je paspoort uploaden dat wel op deze datum geldig is.
Documenten die nodig kunnen zijn afhankelijk van je (academische) achtergrond
-
Toon aan dat je de Engelse taal beheerst
Beantwoord de vragen onder ‘Language requirements for English-language master’s programmes’ op de Engelstalige versie van deze opleidingspagina om erachter te komen of je aanvullend bewijs moet aanleveren. In de uitleg die je na het beantwoorden van de vragen te zien krijgt, staat welke documenten je kunt gebruiken om je taalvaardigheid aan te tonen.
Hoe beoordelen we je aanmelding
Als je je voor een opleiding wil aanmelden, of bezig bent met een aanmelding, is het fijn om te weten hoe jouw aanmelding beoordeeld wordt. Meer informatie hierover vind je hieronder.
Alle benodigde aanmeld formulieren (inclusief de Engelse taaltest) worden beoordeeld door de Toelatingscommissie.
Op grond van de door jou aangeleverde documenten en de toelatingsprocedure neemt de UM een beslissing over je toelating. Wanneer een besluit is genomen over je toelating, ontvang je hierover een e-mail van de UM.