Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Terug naar homepage
  • Opleidingsoverzicht

U bent hier

  1. Home
  2. Opleidingsoverzicht
  3. Master
  4. Imaging Engineering
  5. Vakken & curriculum
  • NL
  • EN
Vind een ander programma
Imaging Engineering

Vakken & curriculum 2024 - 2025

Je geeft zelf vorm aan je masteropleiding Imaging Engineering. Je krijgt genoeg ruimte van ons om vakken te kiezen die passen bij je interesse en ambities.

Je kunt kiezen uit vakken over molecular imaging, imaging informatics, microscopy and imaging technologies. Je academic adviser helpt je bij het kiezen van de vakken die het best bij je ambities passen: je staat er dus niet alleen voor.

Courses van voorgaande jaren inzien?

Kies een van de academische jaren hieronder om de pdf te bekijken.

  • 2021-2022
Grafische weergave van leerjaar 1

Jaar 1

Je begint met een tweedaagse introductie over Probleemgestuurd Onderwijs. Daarna volg je enkele verplichte vakken die zorgen voor een stevige basiskennis, die je helpt om de opleiding goed te doorlopen.

Nadat je de basisvakken succesvol hebt afgesloten, start je eerste projectperiode. In een team met medestudenten werk je aan een opdracht waarbij je je nieuwe kennis op de proef stelt. Je leert van elkaar en vergroot je vaardigheden. Vaak doe je je onderzoek bij één van de onderzoeksinstituten van de Universiteit Maastricht, zoals het Maastricht MultiModal Molecular Imaging Institute (M4i): de wetenschappelijke basis van veel van je docenten.

Na de projectperiode begint het maatwerk. Je beslist welke van de twee specialisaties je gaat volgen.

Je kunt kiezen uit:

  • Instrumentation Engineering
  • Molecular Imaging Engineering

De volgende twee perioden kies je, afhankelijk van je specialisatie en interesse, één van de twee keuzevakken.

Daarna sluit je je eerste jaar af met een tweede onderzoeksproject. Je bouwt verder op de kennis en vaardigheden die je al vergaarde. Je werkt samen met je medestudenten, die elk hun eigen achtergrond en kennis meebrengen. Zo vullen jullie elkaar aan.

Grafische weergave van leerjaar 2

Jaar 2

Je bouwt verder aan je toekomstige carrière en volgt een vak dat bij je specialisatie hoort. Daarnaast kies je nog één keuzevak.

De rest van het tweede jaar besteed je aan de grote finale: je masterscriptie. Dit project helpt je je eigen academische profiel op te bouwen, gericht op je carrière. Je werkt aan een onderzoeksproject of een op onderzoek gebaseerd techniekproject. Je doet je onderzoek bij een bedrijf, een onderzoeksinstituut of een niet-gouvernementele organisatie. Je werkt in een van de hightech-faciliteiten in Maastricht, in de buurt of in het buitenland – die keuze maak je helemaal zelf. Hou je ervan om in een laboratorium te werken? Dan is dit is je kans om je eigen data te verzamelen om zo op nieuwe ideeën voor je onderzoek te komen.

  • Jaar 1

  • Jaar 2

Studentenprojecten

Student werkt aan machine in laboratorium

Theodore Visvikis

Theodore Visvikis hoort bij de eerste groep studenten die aan de masteropleiding Imaging Engineering begon. Tijdens de eerste maanden merkte hij enkele kinderziektes op, die snel opgelost werden. “Niemand van ons had ervaring met programmeren. Daarom pasten docenten het tempo aan en begonnen ze op een toegankelijker niveau, wat ons natuurlijk hielp om het vak onder de knie te krijgen.”

Theodore en de andere pioniers werken inmiddels aan hun eerste project. Een maand lang analyseren ze hoe zenuwsignalen tijdens verschillende fases van de slaap veranderen. Om dit te kunnen doen, moeten de studenten data van verschillende soorten metingen synchroniseren. Om grip op het onderzoek te krijgen, verdelen ze hun taken onderling en bespreken ze hun vorderingen.

Theodore, die zijn bachelor bij het Maastricht Science Programme deed, heeft al een goed beeld over zijn toekomst: “Als ik een mooie plek als promovendus vind, ga ik daarvoor. Ik wil graag bij een universiteit werken die een zeer goede spectroscopie-groep heeft.”

Student bestudeert machine in laboratorium

Stefanos Zoidis

Ondanks de flinke hoeveelheid werk die ze moesten verzetten, pakte alles goed uit voor de allereerste groep studenten van Imaging Engineering. “Waar we nu staan, is echt een overwinning voor ons”, zegt de Griekse student Stefanos Zoidis, die hiervoor zijn bachelor bij het Maastricht Science Programme haalde.

De master Imaging Engineering komt in twee smaken. Studenten kunnen zich specialiseren in Molecular Imaging Engineering of Instrumentation Imaging Engineering. Stefanos kiest voor de moleculaire specialisatie. Samen met zijn medestudenten werkt hij nu aan zijn eerste projectmaand. “Ik houd ervan om onderzoek te doen. Als ik een idee heb over hoe ik een probleem kan oplossen en het werkt, dat is het beste gevoel dat er is.”

Tijdens hun werkbespreking klagen sommige studenten over de beperkte geheugencapaciteit van hun laptop. Ze werken met duizenden bestanden vol data over de activiteit van neuronen van slapende proefpersonen. Slechts 16 of 32 GB intern geheugen is daar niet voldoende voor. “Geen zorgen”, zegt hun projectmentor Niccolo Calcini. “Je kunt de krachtige computers van M4i voor je berekeningen gebruiken.”

Studente bestudeert machine in laboratorium

Ishika Mahajan

Omdat de master Imaging Engineering op zowel de technische als de moleculaire wetenschappen focust, kunnen studenten met bachelors uit beide vakgebieden de master volgen. Dat betekent dat ze extra kennis moeten vergaren over de vakken die ze minder goed beheersen. “Ik had geen ervaring met chemie en werkte nooit eerder in een lab. Daarom had ik in het begin wat moeite met de ‘chemische’ vakken”, zegt Ishika Mahajan (BSc elektrotechniek in India). “Onze docenten wilden echter zeker zijn dat niemand achterbleef. Daarom hielpen ze ons intensief om de vakken onder de knie te krijgen. We hebben ook ieder een eigen studieadviseur die altijd bereikbaar is om je vragen te beantwoorden.”

Ishika weet wat ze met haar MSc in Imaging Engineering wil bereiken. “India schakelt nog over naar digitale data in de gezondheidszorg. Eerst wil ik bij een Europees bedrijf werken en zien hoe experts omgaan met imaging-datamanagement. Later wil ik terug naar India en daar mijn eigen bedrijf beginnen.”

Lukas Bartsch

Lukas Bartsch studeerde Mechanical Engineering aan Zuyd Hogeschool in Heerlen. “De overstap van hbo naar de universiteit is goed te doen en hangt helemaal af van je houding. Als je je best doet, haal je goede resultaten.” Als ingenieur heeft hij geen moeite met de techniek- en natuurkundevakken, maar moest hij extra zijn best doen om de meer scheikundige vakken onder de knie te krijgen. Gelukkig was hulp overal te vinden. Door hun verschillende achtergronden helpen studenten elkaar bij de uiteenlopende onderwerpen.

Tijdens de projectmaand helpt hun mentor Niccolo Calcini de studenten zodat hun project op schema blijft. “Aha”, zegt hij nadat een student de software op zijn laptop niet aan de praat krijgt. “Je gebruikt een incompatibele versie.” Tja, iedereen heeft het moeilijk in het begin. “De software heet Easy Calcium, maar makkelijk is het zeker niet”, zegt de student.

In 2024 halen de eerste Maastrichtse studenten hun MSc in Imaging Engineering. Voor Lukas betekent dit waarschijnlijk niet het einde van zijn carrière als student. “Ik denk erover om een tweede master te volgen op het gebied van chemische technologie of toegepaste natuurkunde.”

  • Theodore Visvikis

  • Stefanos Zoidis

  • Ishika Mahajan

  • Lukas Bartsch

Onze beste eigenschappen.

Kleinschalig en persoonlijk onderwijs van hoge kwaliteit

Je krijgt onderwijs van experts op het gebied van Imaging Engineering en wordt onderdeel van een kleine internationale groep. Tijdens de tweejarige master krijg je persoonlijke begeleiding en advies.

Maak je eigen curriculum

Je kiest een specialisatie in Instrumentation Imaging Engineering of Molecular Imaging Engineering. Daarnaast kies je uit zes keuzevakken. Zo kies je een pad dat naadloos aansluit op je carrièredoelen, je interesses en je ambities.

Faciliteiten van wereldklasse in het hart van de industrie

De Faculty of Science and Engineering verzorgt de master Imaging Engineering samen met het Maastricht MultiModal Molecular Imaging Institute (M4i). M4i bevindt zich in het hart van de industrie en is onderdeel van de Brightlands-campussen. Tijdens je studie heb je toegang tot faciliteiten van M4i zoals de meest moderne imaging-instrumenten en andere grensverleggende technieken.

Lees meer over M4i

Het overzicht van het curriculum is momenteel alleen beschikbaar in het Engels.

Ga naar curriculum

Share this page:

  • Facebook logo Facebook
  • Twitter logo Twitter
  • LinkedIn logo LinkedIn
  • Forward
  • Pinterest
  • Reddit logo Reddit
  • Bachelor
  • Master
  • Professionals
  • Overige cursussen

Imaging Engineering

  • Waarom deze studie?
  • Vakken & curriculum
  • Jouw toekomst
  • Toelatingseisen
  • Toelating & inschrijving
  • Collegegelden
  • Contact & meet us