In de masteropleiding Kunst- en Cultuurwetenschappen (Arts and Culture) staat cultuur in wording centraal. Cultuur is geen vaststaand gegeven, maar altijd in beweging en voortdurend in ontwikkeling. Als begrip verwijst cultuur naar de resultaten van intellectuele en artistieke creativiteit en reflectie, zoals wetenschappelijke en literaire teksten of kunstwerken. Het duidt ook de culturele praktijken aan waarin mensen hun dagelijks leven vormgeven en die tot uiting komen in hun individuele smaak en omgangsvormen. Ten slotte vormt cultuur het hart van de maatschappelijke processen waarin mensen ethische, esthetische en politieke betekenissen en waarden uitdrukken en betwisten.
In de specialisatie Kunst en Erfgoed: Beleid, Management en Educatie bestudeer je de begrippen 'kunst' en 'erfgoed' als uitdrukkingen van cultuur in het verleden en heden. Je leert hoe de betekenissen, waardes en gebruik van kunst en erfgoed door de tijd heen zijn veranderd. Wat is de wetenschappelijke en maatschappelijke betekenis van kunst, cultuur en erfgoed? Waarom worden sommige kunstwerken, cultuuruitingen, gebruiken en objecten uit het verleden wel gewaardeerd en andere niet? Vind jij het interessant om op zoek te gaan naar de antwoorden op deze vragen en heb je affiniteit met kunst en erfgoed? Dan is de specialisatie Kunst en Erfgoed: Beleid, Management en Educatie iets voor jou! In deze opleiding - die zowel in het Nederlands als in het Engels wordt gegeven - ontdek je welke academische en professionele kennis en vaardigheden je nodig hebt om een goede beleidsmaker, programmamaker, kunstmanager, museumeducator of curator te zijn. Je benadert kunst en erfgoed vanuit verschillende perspectieven en krijgt veel mogelijkheden om je eigen master op maat samen te stellen.
Wij vinden het belangrijk dat je de Nederlandse en Vlaamse context in een internationaal perspectief kunt plaatsen.
1ste semester – september t/m januari
Alle onderwijsgroepen en workshops worden bij voldoende Nederlandstalige studenten in het Nederlands gedoceerd en sommige studiematerialen zijn beschikbaar in het Nederlands. Tijdens de onderwijsgroepen wordt er ruim aandacht besteed aan de Nederlandse en Vlaamse context. Je schrijft je essays en opdrachten in het Nederlands. De hoorcolleges worden in het Engels gedoceerd en volg je samen met je internationale studiegenoten.
2e semester – januari t/m juli
De academische vaardigheidstraining wordt bij voldoende Nederlandstalige studenten in het Nederlands gegeven. De keuzevakken worden in het Engels gedoceerd en volg je samen met je internationale studiegenoten. Vervolgens kun je een stage in het binnen- of buitenland kiezen. Je blijft je essays en je opdrachten in het Nederlands schrijven. De scriptie schrijf je uiteraard ook in het Nederlands.
De Nederlandstalige specialisatie Kunst en Erfgoed vindt alleen doorgang bij een minimum van 7 studenten. Studenten die meer informatie willen ontvangen over de keuze tussen de Engelstalige specialisatie Arts & Heritage: Policy, Management & Education en de Nederlandstalige specialisatie Kunst & Erfgoed: Beleid, Management en Educatie, wordt aangeraden contact op te nemen met de opleidingsdirecteur of zich voor beide specialisaties aan te melden.
Download onze Kunst en Erfgoed flyer
Engelstalige variant van deze opleiding: Arts and Heritage, Policy, Management and Education
Liliane komt uit de stad Évora in Portugal. Ze heeft haar bachelor communicatiewetenschap gedaan in Lissabon en is daar een tijdje in de communicatie gaan werken. Maar toen vond ze haar droomprogramma aan de UM en besloot ze de grote stap te maken.
Waarom Liliane koos voor de Engelstalige specialisatie Arts and Heritage: “Nou, het is een beetje een gek verhaal. Na mijn bachelor was ik vastbesloten om in Lissabon te blijven. Ik wist dat ik dit specifieke masterprogramma wilde doen. Maar ineens sloten ze de master helemaal zonder enige uitleg. En ik had geen plan B. Dus begon ik te zoeken en de eerste master die ik vond, was deze!”
Volg Liliane:
“Mijn programma gaat over het begrijpen van hoe kunst onze wereld beïnvloedt en de kracht die het heeft om alles te veranderen.”
Bij FASoS bieden we onze aankomende studenten de mogelijkheid om deel te nemen aan een campus tour op 18 december, 12 maart 2025 en 7 mei 2025. Tijdens deze campusrondleiding laat een van onze studentambassadeurs je onze faculteit, binnenstad en alle belangrijke UM-gebouwen zien. Ben je niet in de gelegenheid om op een van de bovenstaande data te komen? Geen zorgen! We bieden ook campusrondleidingen aan tijdens onze Open Dagen, Experience Days en Introductiedagen.
Ontdek meer over een van de meest internationale universiteiten in Europa, ervaar onze unieke benadering van het onderwijs, verdiep je in het programma van je keuze en ontdek onze prachtige stad. De volgende Master Open Dag vindt plaats op 9 november 2024.
Wij organiseren regelmatig Instagram Live Q&A sessies waar je al je vragen over onze opleidingen en studeren in Maastricht kunt stellen aan onze student ambassadeurs. Kijk op onze Master events pagina voor meer informatie en registratie.
Kunst en Erfgoed heeft mijn basis in de hedendaagse kunst verbreed met kennis over erfgoed, musea en kunst en cultuurbeleid.
In deze specialisatie leer je hoe een samenleving met het verleden omgaat. Waarom worden sommige cultuuruitingen en verhalen vergeten en/of onderdrukt, en hoe kunnen we deze alsnog eer aandoen?
Het fijne aan deze master is dat het persoonlijke contact tussen docent en student centraal staat.
De huidige generaties het belang laten inzien van erfgoed in onze maatschappij, daar wil ik mij graag voor inzetten, met beleid en educatieve projecten.
Ik wil graag mijn bijdrage leveren aan het debat: wanneer is iets kunst?
Ontdek hoe het is om in Maastricht te wonen en te studeren:
In het support gedeelte van de site vind je meer informatie over praktische zaken en wet-en regelgeving, zoals:
Ga naar support voor aankomende studenten
Ga naar Regelingen en besluiten van de Universiteit Maastricht en vind de OER van jouw opleiding
Neem voor meer algemene informatie contact op met:
+31 43 388 5388
study@maastrichtuniversity.nl
Bonnefantenstraat 2
6211 KL Maastricht
Meer informatie over de opleiding? Bezoek de contactpagina van deze opleiding of bestel meteen een brochure