Waarom deze studie?
Psychologen willen verklaren, begrijpen én voorspellen hoe mensen denken, voelen en zich gedragen. Ze willen het niet alleen weten, maar het ook veranderen als dat nodig is. Het veld van de psychologie is heel breed. Volgens sommigen kun je daarom tegenwoordig voor algemene taken op academisch niveau beter een psycholoog inzetten. Er wordt ook steeds vaker een beroep gedaan op psychologen om maatschappelijke problemen te herkennen en aan te pakken. Denk aan de manier waarop mensen omgaan met de crises rondom klimaat, migratie, digitalisering, eenzaamheid, polarisatie, sociale rechtvaardigheid of de geestelijke gezondheidszorg. Gedurende jouw bachelor leer je het vakgebied psychologie daarom van binnen en buiten kennen.
Jaar 1
De bachelor in Psychologie begint in jaar 1 met een brede verkenning van het vakgebied. Hoe heeft de Psychologie zich over de jaren ontwikkeld en wat is de huidige stand van zaken in diverse subdisciplines. Deze kennis zal de basis zijn voor de rest van de bachelor en zal je ook een goed beeld geven in welke richting je wilt specialiseren in jaar 3, en zelfs na de bachelor en (eventuele) masteropleiding. Minstens zo belangrijk is de manier waarop je deze kennis zult opdoen: samen met anderen, kritisch denkend over de waarde van psychologische kennis, de manier waarop die verkregen is, en de impact die het heeft of kan hebben.
Jaar 2
In het tweede jaar vindt verdere verdieping van kennis plaats en kun je eigen accenten aanbrengen in projectonderwijs. In de eerste helft van het jaar sluit dit projectwerk aan bij toepassingsvelden van de psychologie en bij concrete vragen van extern belanghebbenden. Later in het jaar ga je samen met medestudenten werken aan een eigen onderzoeksproject. Door deze projecten zul je leren om effectief samen te werken in diverse groepen. Daarnaast blijf je ondersteunende vakken volgen, bijvoorbeeld psychologische communicatie, statistiek en programmeren.
Jaar 3
In het 3e jaar krijg je de kans om jouw opleiding verder te personaliseren door middel van keuzevakken en een specialisatie. Na het volgen van keuzevakken, eventueel in het buitenland, kun je een richting kiezen die aansluit bij jouw interesses en passies. Daarnaast kun je hierover een bachelor thesis schrijven. Zo zet je je eerste stappen als specialist. De drie specialisaties zijn:
Brein, gedrag en cognitie
De Brein, Gedrag en Cognitie track behandelt thema’s uit de cognitieve en biologische psychologie. De specialisatie gaat over de cognitieve neurowetenschap van perceptie, aandacht, leren, geheugen en actie, bio psychologie en psychofarmacologie. Ook leer je de onderzoeksmethodes van cognitieve neurowetenschap, drug development, fundamentele neurowetenschap en neuropsychologie. Deze track sluit goed aan bij studenten met een interesse in een research master, of een master in Neuropsychology, door de focus op hersenbeschadigingen en stoornissen.
Klinische Psychologie
In de klinische track verkrijg je de vaardigheden en theoretische kennis op het gebied van mentale gezondheid, inclusief het psychodiagnostische proces, psychodiagnostische dataverzameling, psychometrie en besluitvorming, indicatiestelling zorgbehoefte en behandeling, wettelijke en ethische kwesties gerelateerd aan het psychodiagnostische proces, en communicatievaardigheden en (psychologische) gespreksvaardigheden voor de mentale gezondheidszorg.
Transdisciplinaire Psychologie
In de transdisciplaire track ga je aan de slag met wetenschappelijke problemen die vragen om perspectieven van verschillende psychologische subdisciplines (e.g. arbeids- en organisatiepsychologie, gezondheidspsychologie, juridische psychologie), alsmede perspectieven uit gerelateerde disciplines (bijv. economie, rechten, gezondheidswetenschappen, politieke wetenschappen, engineering, data science), en de maatschappij (bijv. duurzame ontwikkelingsdoelen, maatschappelijke gelijkheid). Deze specialisatie laat zien hoe onderzoeksresultaten uit de (toegepaste) psychologie ons kunnen helpen om effectief en eerlijk om te gaan met complexe hedendaagse maatschappelijke problematiek.
FPN Experience Days
Bezoek eens een FPN Experience Day. Tijdens een Experience Day ervaar je hoe het is om een dag psychologiestudent te zijn. Je volgt een proefcollege en ervaart hoe het is om met medestudenten samen te werken in een onderwijsgroep. Je wordt begeleid door ouderejaarsstudenten die al je vragen over studeren en het studentenleven kunnen beantwoorden. Lees meer over de Experience Days