Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Terug naar homepage
  • Opleidingsoverzicht

U bent hier

  1. Home
  2. Opleidingsoverzicht
  3. Bachelor
  4. Psychologie
  5. Waarom deze studie?
  • NL
  • EN
Vind een ander programma

Waarom deze studie?

Psychologie

Psychologen willen verklaren, begrijpen én voorspellen hoe mensen denken, voelen en zich gedragen. Ze willen het niet alleen weten, maar het ook veranderen als dat nodig is. Het veld van de psychologie is heel breed. Volgens sommigen kun je daarom tegenwoordig voor algemene taken op academisch niveau beter een psycholoog inzetten. Er wordt ook steeds vaker een beroep gedaan op psychologen om maatschappelijke problemen te herkennen en aan te pakken. Denk aan de manier waarop mensen omgaan met de crises rondom klimaat, migratie, digitalisering, eenzaamheid, polarisatie, sociale rechtvaardigheid of de geestelijke gezondheidszorg. Gedurende jouw bachelor leer je het vakgebied psychologie daarom van binnen en buiten kennen.

Jaar 1

De bachelor in Psychologie begint in jaar 1 met een brede verkenning van het vakgebied. Hoe heeft de Psychologie zich over de jaren ontwikkeld en wat is de huidige stand van zaken in diverse subdisciplines. Deze kennis zal de basis zijn voor de rest van de bachelor en zal je ook een goed beeld geven in welke richting je wilt specialiseren in jaar 3, en zelfs na de bachelor en (eventuele) masteropleiding. Minstens zo belangrijk is de manier waarop je deze kennis zult opdoen: samen met anderen, kritisch denkend over de waarde van psychologische kennis, de manier waarop die verkregen is, en de impact die het heeft of kan hebben.

Jaar 2

In het tweede jaar vindt verdere verdieping van kennis plaats en kun je eigen accenten aanbrengen in projectonderwijs. In de eerste helft van het jaar sluit dit projectwerk aan bij toepassingsvelden van de psychologie en bij concrete vragen van extern belanghebbenden. Later in het jaar ga je samen met medestudenten werken aan een eigen onderzoeksproject. Door deze projecten zul je leren om effectief samen te werken in diverse groepen. Daarnaast blijf je ondersteunende vakken volgen, bijvoorbeeld psychologische communicatie, statistiek en programmeren.

Jaar 3

In het 3e jaar krijg je de kans om jouw opleiding verder te personaliseren door middel van keuzevakken en een specialisatie. Na het volgen van keuzevakken, eventueel in het buitenland, kun je een richting kiezen die aansluit bij jouw interesses en passies. Daarnaast kun je hierover een bachelor thesis schrijven. Zo zet je je eerste stappen als specialist. De drie specialisaties zijn:

Brein, gedrag en cognitie 
De Brein, Gedrag en Cognitie track behandelt thema’s uit de cognitieve en biologische psychologie. De specialisatie gaat over de cognitieve neurowetenschap van perceptie, aandacht, leren, geheugen en actie, bio psychologie en psychofarmacologie. Ook leer je de onderzoeksmethodes van cognitieve neurowetenschap, drug development, fundamentele neurowetenschap en neuropsychologie. Deze track sluit goed aan bij studenten met een interesse in een research master, of een master in Neuropsychology, door de focus op hersenbeschadigingen en stoornissen.   

Klinische Psychologie
In de klinische track verkrijg je de vaardigheden en theoretische kennis op het gebied van mentale gezondheid, inclusief het psychodiagnostische proces, psychodiagnostische dataverzameling, psychometrie en besluitvorming, indicatiestelling zorgbehoefte en behandeling, wettelijke en ethische kwesties gerelateerd aan het psychodiagnostische proces, en communicatievaardigheden en (psychologische) gespreksvaardigheden voor de mentale gezondheidszorg.

Transdisciplinaire Psychologie
In de transdisciplaire track ga je aan de slag met wetenschappelijke problemen die vragen om perspectieven van verschillende psychologische subdisciplines (e.g. arbeids- en organisatiepsychologie, gezondheidspsychologie, juridische psychologie), alsmede perspectieven uit gerelateerde disciplines (bijv. economie, rechten, gezondheidswetenschappen, politieke wetenschappen, engineering, data science), en de maatschappij (bijv. duurzame ontwikkelingsdoelen, maatschappelijke gelijkheid). Deze specialisatie laat zien hoe onderzoeksresultaten uit de (toegepaste) psychologie ons kunnen helpen om effectief en eerlijk om te gaan met complexe hedendaagse maatschappelijke problematiek.      

FPN Experience Days

Bezoek eens een FPN Experience Day. Tijdens een Experience Day ervaar je hoe het is om een dag psychologiestudent te zijn. Je volgt een proefcollege en ervaart hoe het is om met medestudenten samen te werken in een onderwijsgroep. Je wordt begeleid door ouderejaarsstudenten die al je vragen over studeren en het studentenleven kunnen beantwoorden. Lees meer over de Experience Days

Probleemgestuurd Onderwijs

Aan de Universiteit Maastricht werken we met Probleemgestuurd Onderwijs (PGO).  Je werkt in groepen van maximaal twaalf studenten aan praktijkprojecten. Je krijgt zo feitenkennis, leert samenwerken, en presenteren. Maar ook hoe je een wetenschappelijk onderzoek opzet, een persoonlijkheidstest afneemt, en omgaat met emoties. Samen zoek je naar oplossingen en formuleer je antwoorden. Zelfstandig, maar altijd onder begeleiding van een tutor.

Lees meer.

Programmatic Assessment

Vanaf het academisch jaar 2024-2025 zal de bachelor Psychologie Programmatic Asessement implementeren.

Bij Programmatic Assessment wordt inzicht in je ontwikkeling gecreëerd door gebruik te maken van een mix van verschillende zogenaamde datapunten (dit betekent: geen cijfers). Deze datapunten (zoals scores op toetsen, reflectieverslagen, peer-evaluaties, beroepstaken, etc.) zijn feedbackgericht. Ze stimuleren de dialoog tussen jou en je mentor/coach.

Samen bekijken jullie welke gebieden verdere ontwikkeling nodig hebben. Je krijgt de tijd en ruimte om fouten te maken en te leren van feedback. Doorlopende, zinvolle feedback zal ook gewoontes ontwikkelen voor life-long learning. Programmatic Assessment vereist dat je een actieve rol speelt in je leerproces.

Je bouwt je portfolio op met groepswerk, schrijfopdrachten en andere creatieve en educatieve producten. Een portfolio kan verschillende leerstijlen ondersteunen en de band tussen academisch leren en persoonlijke ervaring versterken.

Met een juiste mix van datapunten kunnen leerresultaten meerdere keren worden geëvalueerd zonder dat er een beslissing wordt genomen. Belangrijke beslissingen worden pas genomen als voldoende datapunten een rijk beeld hebben geschetst van jouw niveau van functioneren, wat de basis is voor het nemen van een betrouwbare en sterke beslissing. Dit leidt tot een vermindering van test gerelateerde angst: beslissingen met een hoge inzet zijn niet gebaseerd op één enkele beoordeling. Aan het eind van elk jaar presenteer je je portfolio en een commissie beslist of je kunt doorstromen naar het volgende jaar, kunt remediëren of opnieuw kunt beginnen. Er is geen bindend studieadvies.

Honours programma

Ben jij een van de beste studenten in jouw eerste jaar? Heb jij in een keer al je examens gehaald? Dan zal je worden uitgenodigd voor het honoursprogramma. Dit prestigieuze extra curriculaire programma verbreedt en verdiept jouw opleiding. Het programma start in het tweede jaar van de Bachelor in Psychologie en duurt één jaar. Je wordt uitgenodigd op basis van de gemiddelde score van alle eerstejaars studenten.

Het doel van ons honoursprogramma is verdieping en verbreding van het curriculum te verschaffen aan studenten die iets meer willen en iets meer kunnen.

Daarnaast komen studenten met studenten van andere faculteiten in aanraking, aangezien zij deelnemen aan het Honours + programma, gecoördineerd door EDLAB. Honours + is de zogenaamde ‘gemeenschappelijke kern’ voor alle facultaire honours programma's. In Honours + werken de studenten aan een interdisciplinaire academische opdracht, gebaseerd op de kernonderzoekstema’s van de UM en wonen ze diverse workshops bij.

MaRBLe honours programma

MaRBLe biedt getalenteerde derdejaars bachelorstudenten de mogelijkheid om een eigen onderzoek uit te voeren binnen een Research-Based Learning project. Je wordt hierbij begeleid door ervaren wetenschappelijk medewerkers, die je helpen je kritisch denken en jouw onderzoekvaardigheden verder te ontwikkelen. MaRBLe is een goede voorbereiding op een carrière als wetenschappelijk onderzoeker of een onderzoekspositie in het bedrijfsleven.

 meer over MaRBLe  

Share this page:

  • Facebook logo Facebook
  • Twitter logo Twitter
  • LinkedIn logo LinkedIn
  • Forward
  • Pinterest
  • Reddit logo Reddit
  • Bachelor
  • Master
  • Professionals
  • Overige cursussen

Psychologie

  • Waarom deze studie?
  • Vakken & curriculum
  • Jouw toekomst
  • Toelatingseisen
  • Toelating & inschrijving
  • Collegegelden
  • Contact & meet us