Toelating & inschrijving
Wil je je voor deze opleiding aanmelden? Zorg dan dat je eerst de Toelatingseisen-pagina van de opleiding zorgvuldig doorleest om na te gaan of je aan de eisen voldoet/kunt voldoen (zie het donkerblauwe menu aan de linkerzijde van deze pagina).
Klaar om je aan te melden? Het aanmeldings- en inschrijvingsproces bestaat uit drie fases. Meer informatie over elk van deze fases vind je hieronder. Waar nodig, word je verwezen naar de Toelatingseisen-pagina en eventuele andere relevante informatie. Lees deze informatie zorgvuldig door en zorg dat je alle taken zo snel mogelijk afrondt (in elk geval voor de aangegeven deadlines).
Je vindt een overzicht van belangrijke deadlines op de Toelatingseisen-pagina van de opleiding.
Fase 1: Aanmelding via Studielink
Laat ons weten dat je je voor deze opleiding wilt aanmelden
Studielink
Om te beginnen met het aanmeldingsproces voor deze opleiding, moet je je eerst aanmelden via Studielink. Studielink is de centrale Nederlandse organisatie die aanmeldingen en inschrijvingen voor het hoger onderwijs bijhoudt. In Studielink kun je je aanmelden door aan te geven welke opleiding je bij de Universiteit Maastricht (UM) wil gaan volgen, of je wilt starten in september of februari (als dit voor de betreffende opleiding mogelijk is), welke vooropleiding(en) je gedaan hebt, en word je mogelijk om een aantal andere gegevens gevraagd.Studielink kent twee manieren van inloggen: met of zonder het gebruik van DigiD:
- Als je in een Nederlandse gemeente woont, kun je alleen inloggen met je DigiD. Als je in een Nederlandse gemeente woont, maar nog geen DigiD hebt, dan kun je deze aanvragen (Vraag een DigiD aan).
- Als je (nog) niet in Nederland woont, kun je inloggen door het creëren van een Studielink account (zonder DigiD). Aangezien jouw persoonlijke gegevens in dit geval niet via DigiD geverifieerd kunnen worden, zal Universiteit Maastricht (UM) je persoonlijke gegevens verifiëren.
Let op
- Je moet je ‘startmoment’ selecteren in Studielink. Let hierbij op dat je de juiste maand en het juiste jaar kiest in het drop down-menu, zodat je je ook daadwerkelijk aanmeldt voor de opleiding voor het komende academisch jaar.
- Je kunt een overzicht met belangrijke deadlines (inclusief de deadline voor het afronden van het aanmeldingsproces) vinden op de Toelatingseisen-pagina.
- Binnen 24 uur na je aanmelding via Studielink ontvang je een e-mail van UM. In deze e-mail staan jouw persoonlijke gebruikersnaam/UM-studentnummer en een link waarmee je je eigen wachtwoord kunt aanmaken. Deze gegevens kun je gebruiken om in te loggen in de MyApplication portal, de online omgeving waar de rest van het aanmeldingsproces zal plaatsvinden. Dit portaal geeft je een duidelijk overzicht van alle taken die je moet uitvoeren, zoals het uploaden van documenten en het betalen van je collegegeld.
Fase 2: Toelating
Laat UM nagaan of je aan de toelatingseisen voldoet
MyApplication portal
Om UM te laten bepalen of je in aanmerking komt voor toelating tot de door jou gekozen opleiding, moet je een aantal taken uitvoeren in de MyApplication portal, de online omgeving waar de rest van het aanmeldingsproces zal plaatsvinden. Alle taken die je moet afronden, zoals het uploaden van documenten, staan hier in een duidelijk overzicht op een rijtje. Je kunt op het portaal inloggen met jouw persoonlijke gebruikersnaam/UM-studentnummer en het wachtwoord dat je zelf hebt aangemaakt (je gebruikersnaam en uitleg over hoe je je eigen wachtwoord kunt aanmaken vind je in de e-mail die je van ons hebt ontvangen na je aanmelding in Studielink).Zorg dat je de taken in de MyApplication portal op tijd afrondt. Dit betekent dat je documenten uploadt, zodra je ze af hebt en/of in je bezit hebt. Hoe eerder je een taak afrondt, hoe eerder we je kunnen laten weten of je nog iets moet toevoegen of veranderen. Houd de aangegeven deadlines goed in de gaten, aangezien deze niet voor alle opleidingen hetzelfde zijn.
Zodra je al je toelatingstaken hebt voltooid, is je aanmeldingsdossier klaar om te worden voorgelegd aan de Toelatingscommissie. Alleen aanmeldingen die vóór de aangegeven deadline afgerond zijn, worden voorgelegd. Afhankelijk van je opleiding gebeurt dit onmiddellijk (op doorlopende basis), of na een aangegeven deadline.
Benodigde documenten
Een lijst van documenten die nodig (kunnen) zijn voor het aanmeldingsproces voor de opleiding van je keuze vind je op de webpagina 'Toelatingseisen' van de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld (zie blauwe menu aan de linkerkant).Correspondentie over je aanmelding
Vanaf nu ontvang je belangrijke informatie en oproepen tot actie met betrekking tot jouw aanmelding in de inbox van de MyApplication portal. We raden je aan om regelmatig in te loggen in de portal, zodat je op de hoogte blijft. Maar over belangrijke wijzigingen houden we je ook op de hoogte via het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven.Fase 3: Inschrijving
Regel de praktisch zaken die nodig zijn om met je studie aan UM te beginnen
Als jou een plek in je gekozen opleiding is aangeboden, moet je je inschrijving regelen. De inschrijftaken staan opgesomd in de MyApplication portal onder ‘Inschrijftaken’. Hieronder vind je een kort overzicht.
Betaal je collegegeld
Elke aanmelder moet zijn/haar collegegeld betalen. Meer informatie over hoe het collegegeld te betalen, vind je in de taakbeschrijving in de MyApplication portal.Zodra je de uitnodiging voor het betalen van je collegegeld hebt ontvangen, is het belangrijk dat je (in Studielink) aangeeft hoe je de betaling wenst te regelen. Doe dit op tijd (in elk geval vóórdat je start met je studie). Zorg er ook voor dat je (het eerste gedeelte) van je collegegeld op tijd betaalt, anders kun je niet starten met je studie.
Lees meer over collegegeldtarieven
Lees meer over wanneer je je collegegeld moet betalen
Lees meer over hoe je je collegegeld kunt betalenLaat UM je diploma verifiëren
Nederlandse diploma’s
Heb je het diploma op basis waarvan je een plek in je opleiding aangeboden hebt gekregen verworven in Nederland? Dan zal DUO de verificatie van je diploma naar UM indienen. Verdere actie van jouw kant is niet meer nodig.Niet-Nederlandse diploma’s
Heb je het diploma op basis waarvan je een plek in je opleiding aangeboden hebt gekregen verworven buiten Nederland? Dan moet je een gewaarmerkte kopie van je diploma sturen.Heb je je vooropleiding buiten Nederland gedaan en ontvang je je diploma niet voor de start van jouw opleiding? Stuur dan een gewaarmerkte afstudeerverklaring.
Informatie over de eisen aan een gewaarmerkt kopie van je diploma en aan een afstudeerverklaring, en het adres waarnaar deze documenten verstuurd moeten worden, kun je vinden in de taakomschrijving in de MyApplication portal.
Zorg ervoor dat aan alle aanmeldings- en inschrijvingstaken is voldaan
UM kan je alleen inschrijven als je alle taken in de MyApplication portal hebt volbracht. Zorg ervoor dat dit het geval is, zodat je aanmelding en inschrijving afgerond kunnen worden en je je zo snel mogelijk kunt gaan voorbereiden op je studie.Bevestiging van inschrijving
Als je bent ingeschreven voor je opleiding aan UM, ontvang je hiervan een bevestiging via e-mail van UM (in de inbox in de MyApplication portal) én van Studielink (per e-mail).UM e-mailaccount
Voordat je aan je studie begint, ontvang je de inloggegevens voor je UM e-mailaccount. Je UM e-mailadres wordt gebruikt voor alle correspondentie over je introductieprogramma en de start van je studie. Je privé e-mailadres wordt alleen gebruikt om je te informeren over het aanmeldings- en inschrijvingsproces.
Vragen over toelating en inschrijving?
Neem contact op met het Studenten Service Centrum:
study@maastrichtuniversity.nl
+31 43 38 85 388
Chat met ons (ma-vrij van 8.30 tot 17.00)
Facebook (messenger)
Twitter
Instagram
Bezoekadres: Bonnefantenstraat 2 (ma-vrij van 8.30 tot 18.00)
Postadres: Postbus 616, 6200 MD Maastricht, Nederland
Alle regels omtrent inschrijving, uitschrijving en collegegeldverplichtingen zijn nader uitgewerkt in het UM Inschrijvingsbesluit 2024-2025.
Het UM Inschrijvingsbesluit 2025-2026 wordt direct na vaststelling van de regeling op deze pagina geplaatst.