Toelatingseisen
Op deze pagina vind je belangrijke details m.b.t. het aanmeldingsproces (zoals deadlines, toelatingseisen, benodigde documenten en beoordeling) voor de bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen voor studiejaar 2025-2026.
De informatie op deze pagina is voor studenten die willen starten in studiejaar 2025-2026
Klik hier om de toelatingseisen voor studiejaar 2024-2025 te bekijken.
Belangrijke deadlines voor aanmelding
De bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen begint in september.
Onderstaande deadlines zijn van toepassing voor aanmelders die in september 2025 willen starten met hun studie.
Tip: als je deze webpagina op je telefoon bekijkt, raden we je aan de landscape modus te gebruiken.
Datum | Wat je moet weten met betrekking tot deze datum |
---|---|
1 oktober 2024 | Studielink is open voor aanmeldingen voor het studiejaar 2025-2026 |
1 april 2025, 23.59 CET |
Deadline voor het afronden van het hele aanmeldingsproces voor niet-EU/EER-aanmelders (deze aanmelders hebben een visum of verblijfsvergunning nodig) |
1 mei 2025, 23.59 CET | Deadline voor het afronden van het hele aanmeldingsproces voor aanmelders uit de EU/EER of Zwitserland |
Algemene eisen: vooropleiding
De toelatingseisen van studiejaar 2025-2026 voor de bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen zijn afhankelijk van je vooropleiding. Bekijk hieronder welke eisen voor jou gelden.
Aanmelders met een Nederlands diploma
Ben je in het bezit van een van de onderstaande diploma's, dan kom je in principe in aanmerking voor toelating.
- Een vwo-diploma nieuwe stijl; alle profielen
- Een vwo-diploma oude stijl (gymnasium of atheneum), bij voorkeur met wiskunde
- Een hbo-diploma, propedeuse of bachelor, bij voorkeur met wiskunde
- Een OU-propedeuse bij voorkeur met wiskunde
Aanmelders met een niet-Nederlands diploma
Heb je een vooropleiding gedaan die vergelijkbaar is met een Nederlands vwo-diploma, dan kom je in principe in aanmerking voor toelating. Kijk op de lijst met diploma's gelijkwaardig aan het Nederlands vwo-diploma of dat voor jouw vooropleiding geldt.
Lijst met diploma's gelijkwaardig aan het Nederlands vwo-diploma 2025-2026
Staat je vooropleiding niet op deze lijst, dan beslist de Universiteit Maastricht (UM) of je in aanmerking komt voor toelating.
Aanmelders zonder het juiste diploma of met ontbrekende vakken
Als je niet de noodzakelijke diploma’s hebt, kun je met een toelatingsexamen (het Colloquium Doctum) wellicht toch in aanmerking komen voor toelating. Hiervoor moet je 21 jaar of ouder zijn.
De Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) organiseert geen Colloquium Doctum examen. Je moet zelf met certificaten aantonen dat je de gevraagde vakken op Nederlands vwo-niveau nieuwe stijl beheerst. Dit zijn: Engels, Nederlands, biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde A of B. Het behalen van de certificaten moet je zelf regelen.
Klik hier om te achterhalen of je aan de Nederlandse taaleisen voor deze opleiding voldoet.
Klik hier om te achterhalen of je aan de Engelse taaleisen voor deze opleiding voldoet.
- Cursussen in biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde kun je volgen bij Boswell-Bèta, of en dat geldt alleen voor wiskunde, bij WisMon
- Voor het examen biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde, kun je terecht bij Boswell-Bèta of Centrale Commissies Voortentamen (CCVX)
- Voor het vak Engels kun je terecht bij Babel (kies voor de IELTS of Toefl examentraining) of UM Language Centre
- Voor een certificering Nederlands kun je terecht bij de CNaVT > Educatief Startbekwaam (STRT) en Educatief Professioneel (EDUP) (toelating hoger onderwijs).
Zodra je de examens hebt gehaald, stuur je de certificaten per post of via een daarvoor bestemd e-mailadres naar de UM. Meer informatie hierover staat onder ‘Gecertificeerde kopie diploma’ in de MyApplication portal.
Taaleisen bij een Nederlandstalige bachelor en master
Bij deze opleiding is Nederlands de instructietaal. Je moet het Nederlands daarom voldoende beheersen om intensieve en uitdagende vakken in het Nederlands te kunnen volgen en om toetsen in het Nederlands af te kunnen leggen.
Beantwoord onderstaande vragen om te achterhalen of je aan de taaleisen voldoet.
Aanmelders die hun vooropleiding in een niet-EU/EER-land gevolgd hebben (handling fee)
Aanmelders voor deze opleiding die hun vooropleiding in een niet-EU/EER-land gevolgd hebben, moeten een handling fee (administratiekosten) betalen. Meer informatie over deze handling fee en over hoe je deze betaling kunt regelen vind je op de Handling fee pagina.
Vrijstellingen
Studenten die van mening zijn dat ze vergelijkbare vakken eerder hebben gehaald, kunnen vrijstellingen aanvragen. Deze vakken moeten overeenkomen wat betreft inhoud, studielast en niveau.
Een verzoek tot vrijstelling wordt pas in overweging genomen wanneer je al bent ingeschreven.
Meer informatie over vrijstellingen kun je opvragen bij de Examencommissie van FHML via askFHML.
Benodigde documenten voor het aanmeldingsproces
Tijdens het aanmeldingsproces voor deze opleiding moet je een aantal taken uitvoeren, waarvoor je vaak documenten zult moeten uploaden. Hieronder geven we alvast een overzicht van welke documenten je (misschien) moet voorbereiden.
Benodigde documenten voor alle aanmelders voor deze opleiding
Een recente pasfoto
De pasfoto moet voldoen aan bepaalde richtlijnen. Je vindt deze richtlijnen in de taakomschrijving ‘Upload pasfoto’ in de MyApplication portal.
Een kopie van je geldig paspoort of EU-identiteitskaart
Maak een kopie van de pagina met je persoonsgegevens. Sla deze kopie op als ‘paspoortkopie’ en niet als ‘paspoortfoto’
Een kopie van je meest recente cijferlijst EN/OF een kopie van je diploma indien je dat al hebt behaald.
Documenten die nodig kunnen zijn, afhankelijk van je (academische) achtergrond
Een bewijs van je Nederlandse taalvaardigheid
Beantwoord de vragen over taalvereisten onder het kopje ‘Taaleisen bij een Nederlandstalige bachelor en master’ op deze pagina om erachter te komen of je aanvullend bewijs moet aanleveren. In de uitleg die je na het beantwoorden van de vragen te zien krijgt, staat welke documenten je kunt gebruiken om je taalvaardigheid aan te tonen.
Een Colloquium Doctum certificaat Engels
Alleen te behalen en aan te leveren, wanneer je in aanmerking wilt komen voor een Colloquium Doctum-verklaring en niet voldoet aan de toelatingseis ‘Engelse taal op Nederlands vwo-niveau’.
Een Colloquium Doctum certificaat Nederlands
Alleen te behalen en aan te leveren, wanneer je in aanmerking wilt komen voor een Colloquium Doctum-verklaring en niet voldoet aan de toelatingseis ‘Nederlandse taal op Nederlands vwo-niveau’.
Een Colloquium Doctum certificaat wiskunde
Alleen te behalen en aan te leveren, wanneer je in aanmerking wilt komen voor een Colloquium Doctum-verklaring en niet voldoet aan de toelatingseis ‘wiskunde op Nederlands vwo-niveau’.
Een vragenlijst Studiekeuzecheck Gezondheidswetenschappen
Alleen in te vullen en aan te leveren, wanneer je er zelf voor hebt gekozen deze check te doen. De Studiekeuzecheck is geen verplicht onderdeel van het aanmeldingsproces.
Hoe beoordelen we je aanmelding?
Als je je voor een opleiding wil aanmelden, of bezig bent met een aanmelding, is het fijn om te weten hoe jouw aanmelding beoordeeld wordt. Meer informatie hierover vind je hieronder.
De Universiteit Maastricht (UM) beoordeelt op basis van je vooropleiding of je in aanmerking komt voor toelating tot de bacheloropleiding waarvoor je je hebt aangemeld.
Het is ook mogelijk dat aanvullende documenten nodig zijn om je vooropleiding(en) te beoordelen. Hierom wordt per e-mail gevraagd, dus houd je inbox in de gaten.
Als je op basis van je vooropleiding of ontbrekende vakken niet direct in aanmerking komt tot toelating, krijg je te horen wat je nog moet doen.
Nadat de UM een besluit heeft genomen, ontvang je bericht.
Studiekeuzecheck
De Universiteit Maastricht vindt het belangrijk dat je een opleiding en leeromgeving kiest die goed bij je past en waarin je succesvol kunt zijn. Daarom bieden we je verschillende mogelijkheden om te verkennen of de opleiding aansluit bij jouw achtergrond en interesses (bijvoorbeeld Open Dagen en Experience Days). Daarnaast kun je vragen stellen om te beoordelen of je bij de opleiding past en/of een afspraak maken voor een gesprek met een van onze studieadviseurs door een e-mail te sturen naar: studiekeuzecheck@maastrichtuniversity.nl
Privacyverklaring Studiekeuzecheck
Lees meer over de privacyverklaring voor de Studiekeuzecheck
Studieadvies einde bachelorjaar 1
Aan het einde van het eerste jaar van de opleiding wordt aan iedere student een studieadvies over het al dan niet voortzetten van de studie uitgebracht. Dit advies is niet bindend. Wel moet de student een vooraf vastgesteld aantal studiepunten behalen om te worden toegelaten tot het tweede jaar van de opleiding. Het aantal studiepunten dat behaald dient te worden is vastgelegd in de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van de opleiding.