Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Terug naar homepage
  • Opleidingsoverzicht

U bent hier

  1. Home
  2. Opleidingsoverzicht
  3. Bachelor
  4. Arts and Culture
  5. Waarom deze studie?
  • NL
  • EN
Vind een ander programma

Waarom deze studie?

Arts and Culture
  • De beginfase
  • De afstudeerfase

Tijdens de bacheloropleiding Arts and Culture bestudeer je kunst en cultuur vanuit verschillende invalshoeken. Om de complexiteit van de huidige maatschappij te kunnen begrijpen, combineer je inzichten uit de filosofie, geschiedenis, science and technology studies, kunst en literatuurwetenschap. Dit helpt je om:

  • De historische achtergrond van de moderne cultuur te leren begrijpen.
  • Op een filosofische manier na te denken over huidige maatschappelijke thema’s.
  • De analytische capaciteiten te ontwikkelen om diverse wetenschappelijke invalshoeken met elkaar in verband te brengen.
  • Diepgaande kennis te verwerven over de rol van kunst, wetenschap, technologie, de media en de politiek in onze cultuur.

Welke kwaliteiten heb je hiervoor nodig?

  • Brede interesses en een onderzoekende geest
  • Liefde voor lezen en schrijven
  • De ambitie om zowel zelfstandig als in samenwerking met anderen te studeren

 

De beginfase

De bacheloropleiding Arts and Culture heeft een heel logische opbouw, waarbij de blokken op een systematische manier op elkaar aansluiten. De opleiding is opgedeeld in een beginfase en een afstudeerfase, die beide anderhalf jaar duren. De beginfase is chronologisch van opzet, beginnend bij de oudheid en eindigend in de vroege 21ste eeuw. In deze fase verwerf je brede kennis over de historische achtergrond van de moderne maatschappij en cultuur.

De opleiding legt sterk de nadruk op het ontwikkelen van jouw onderzoeks- en schrijfvaardigheden. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is een leertraject waarbij je steeds langere en complexere papers gaat schrijven. Uiteindelijk leidt dit in het derde jaar tot het schrijven van je bachelorscriptie.

FASoS Arts and Culture-2022 programme

Voor deze opleiding heb je nodig:

  • Een brede interesse in westerse cultuur en de historische achtergronden daarvan
  • Interesse in onze interdisciplinaire aanpak
  • Zelfdiscipline en uitstekende timemanagementvaardigheden
  • Een kritische geest en een brede wetenschappelijke oriëntatie
  • Goede kennis van de Engelse taal
  • Plezier in de interactie met studenten van verschillende nationaliteiten
  • Aangetrokken zijn door het kleinschalige en interactieve karakter van ons onderwijssysteem

De afstudeerfase

De afstudeerfase begint in het tweede semester van het tweede jaar. Tijdens dit semester kun je kiezen uit zes keuzevakken over maatschappelijke uitdagingen vanuit een Arts and Culture-perspectief. Deze keuzevakken bouwen voort op de kennis die je tijdens de beginfase hebt opgedaan en focussen op de verbanden tussen twee van de vier culturele domeinen die in de opleiding centraal staan:

  1. Media
  2. Kunst en literatuur
  3. Politiek
  4. Wetenschap en technologie

De Arts and Culture-opleiding biedt je de mogelijkheid om je kennis te verbreden en te verdiepen door twee van de zes keuzevakken te volgen:

Othering Europe richt zich op de stemmen van migranten en andere gemarginaliseerde groepen in Europa, erkennend hoe westerse stemmen het discours van de koloniale geschiedenis hebben gevormd en Europese Anderen benaderen door de lens van representatie en de de-kolonisatie van kennis.
Art, Literature and Technoscience onderzoekt hoe kunst en literatuur omgaan met maatschappelijke uitdagingen die verband houden met de impact van wetenschap en technologie, van klimaatverandering tot robotica.
Living in a Digital Age heeft een historische en filosofische kijk op actuele debatten over de digitalisering van de samenleving, van automatisering van arbeid tot surveillance.
Power & Democracy ziet democratie als iets wat mensen doen, en houdt rekening met de context van democratisch handelen.
Vulnerable bodies richt zich op de lichamelijkheid van het menselijk bestaan ​​en is het meest geïnteresseerd in lichamen die afwijken van de norm, in het bijzonder normen van bekwaamheid en jeugd, met perspectieven op het gebied van gender, handicaps en veroudering.
Authority, Expertise and Environmental Change houdt rekening met de specifieke uitdagingen van onze tijd als gevolg van de menselijke impact op de planeet: opwarming van de aarde, plastic vervuiling en verlies van biodiversiteit, en de manier waarop samenlevingen reageren op deze uitdagingen.

*Deze keuzevakken staan gepland voor het academische jaar 2020/2021 en kunnen aan verandering onderhevig zijn (inclusief de naam van het vak).

Begin van jaar 3: studeren in het buitenland, minor of stage
Aan het begin van je derde jaar kun je een stage of studie in het buitenland doen. Je kunt ook een minor volgen of ervoor kiezen om cursussen te doen bij een andere faculteit, een andere universiteit of de Maastricht Academy of Fine Arts and Design. 

Vaardigheidsonderwijs

Het vaardigheidsonderwijs Arts & Culture bestaat uit blokken die je vertrouwd maken met de belangrijkste onderzoeksmethodologieën in zowel academische als professionele omgevingen. Je leert geleidelijk relevant academisch onderzoek te doen, je wordt onderwezen in schrijfvaardigheden, past verschillende methoden toe en oefent strategieën uit voor het selecteren van relevant materiaal. Je gaat belangrijke zaken aanpakken zoals het formuleren van een goede onderzoeksvraag en hoe theorieën toe te passen en methodologie te gebruiken. Dit trainingsprogramma helpt je niet alleen academisch onderzoek en schrijfvaardigheid te ontwikkelen, maar traint je ook voor functiegerelateerde competenties, zoals concepten gebruiken, onderzoeksmethoden toepassen, bronnen analyseren, kritisch denken en presenteren. Je raakt vertrouwd met verschillende methodologische benaderingen en met meer algemene praktische en ethische keuzes, evenals met uitdagingen die je tegenkomt bij het doen van onderzoek.

Meer informatie over de vaardigheidscursussen vind je op de pagina Vakken & Curriculum.

Probleem-gestuurd Onderwijs (PGO)

Aan de Universiteit Maastricht leer je volgens de methode van het Probleemgestuurd Onderwijs (PGO). In kleine onderwijsgroepen met een maximum van 15 studenten analyseer je uitdagende vragen en casussen. Je werkt nauw samen met je tutoren en je medestudenten en onderzoekt vragen als ‘Is verstand het compleet tegenovergestelde van geloof of is dat een Europees idee?’ Samen met je groep ga je op zoek naar meer informatie en formuleer je je antwoorden. Begeleiders helpen je alleen als dat nodig is; op die manier leer je om zelfstandig te denken en ontwikkel je de probleemoplossende vaardigheden die je in een werkomgeving nodig zult hebben. Je verwerft niet alleen feitenkennis, maar leert ook om te werken in internationale teams, een overtuigend betoog te houden, en wetenschappelijk onderzoek te doen.

Maastricht University students on Problem-Based Learning

Internationale ambiance

Vanaf de eerste dag word je uitgedaagd door verschillende standpunten en ervaringen terwijl je communiceert met medewerkers en studenten van over de hele wereld. Door deze interactie wordt je wereldbeeld versterkt. Dergelijke diversiteit zorgt voor een internationale sfeer die wordt versterkt door de internationale oriëntatie van het programma.
Je hebt nauwe contacten met mensen uit verschillende culturen in je onderwijsgroep, aangezien 65% van je klasgenoten in het eerste jaar uit het buitenland komt, met 22 nationaliteiten. 42% van je docenten zijn internationaal. Daarnaast krijg je de kans om een volledig semester in het buitenland door te brengen aan een van onze +/- 100 partneruniversiteiten wereldwijd, stage te lopen bij een internationale organisatie of een minor te volgen bij een andere faculteit.

MaRBLe honours programma

MaRBLe biedt getalenteerde derdejaars bachelorstudenten de mogelijkheid om een eigen onderzoek uit te voeren binnen een Research-Based Learning project. Je wordt hierbij begeleid door ervaren wetenschappelijk medewerkers, die je helpen je kritisch denken en jouw onderzoekvaardigheden verder te ontwikkelen. MaRBLe is een goede voorbereiding op een carrière als wetenschappelijk onderzoeker of een onderzoekspositie in het bedrijfsleven.

 meer over MaRBLe  

Honours+ programma

Universiteitsbrede Honours+-component
Het Honours+-programma bestaat uit drie onderdelen. Studenten nemen deel aan workshops om hun professionele vaardigheden te ontwikkelen, ze helpen met het organiseren van DIY-lezingen en zijn coauteur van bijdragen aan het digitale magazine Excellium.
 Als je het Honours+ programma met succes afrondt, ontvang je bij je afstuderen een speciaal Honours Programme Certificate, in aanvulling op je diploma. Je krijgt hiervoor geen ECTS-studiepunten.

  • Meer informatie over Honours+

FASoS Honours-component
De Faculty of Arts and Social Sciences biedt haar meest ambitieuze bachelorstudenten de mogelijkheid om deel te nemen aan het Honours Programme. Je hoeft geen contact op te nemen als je bij de top 4 tot 5 procent van de eerstejaars studenten behoort (op basis van het gemiddelde cijfer) die in een keer geslaagd zijn voor hun eerstejaarscursussen en vaardigheidsonderwijs: je wordt uitgenodigd om je aan te melden.
Studenten van het Honours Programme krijgen de vrijheid om wetenschappelijke onderwerpen diepgaand te bestuderen. Het programma bestaat uit verschillende componenten, waaruit je er twee kiest. Je kunt bijvoorbeeld een kleinschalig, zes weken durend project doen onder leiding van een hoogleraar van de faculteit. Dit kan een klein onderzoeksproject zijn of bestaan uit het lezen en bespreken van verschillende boeken. Je kunt ook deelnemen aan onderzoek van de faculteit, kiezen voor een individuele opdracht zoals een paper schrijven, of een tweede minor aan de faculteit doen.

  • Meer informatie over het FASoS Honours Programme

 

Share this page:

  • Facebook logo Facebook
  • Twitter logo Twitter
  • LinkedIn logo LinkedIn
  • Forward
  • Pinterest
  • Reddit logo Reddit
  • Bachelor
  • Master
  • Professionals
  • Overige cursussen

Arts and Culture

  • Waarom deze studie?
  • Vakken & curriculum
  • Rankings & erkenning
  • Jouw toekomst
  • Toelatingseisen
  • Toelating & inschrijving
  • Collegegelden
  • Contact & meet us