Waarom deze studie?
In de specialisatie Cognitive Neuroscience krijg je een unieke combinatie van diepgaande kennis over de werking, perceptie en cognitie van het menselijk brein, parallel met een extensieve en praktijkgerichte training in het gebruik van de meest geavanceerde non-invasieve hersenimaging- (waaronder fMRI, fNIRS, DWI, EEG/MEG) en hersenstimulatietechnieken (TMS, tDCS). De verkregen kennis en vaardigheden vormen een uitstekende achtergrond om deze technieken flexibel toe te passen in fundamentele, praktische en klinische onderzoekssettings.
In deze opleiding worden relevante onderwerpen van Cognitive Neuroscience behandeld en wordt gebruikgemaakt van de onderzoeksexpertise van de vakgroep Cognitive Neuroscience bij het Maastricht Brain Imaging Center (M-BIC). Door belangrijke onderwerpen te behandelen in perceptueel en cognitief hersenonderzoek werk je aan een gedetailleerd begrip van de wijze waarop het 'werkende' brein waarneemt, voelt, beweegt en bewustzijn creëert. Specifieke vakonderwerpen zijn onder meer auditieve en visuele perceptie, aandacht, taal, sensomotorische functies, leren, geheugen, hersenconnectiviteit, connectomie en neuro-imaging bij bewustzijnsstoornissen.
Daarnaast leer je hoe je deze kennis kunt vertalen naar empirisch onderzoek door middel van uitgebreide praktijkgerichte training in alle aspecten van de experimentele cyclus, inclusief experimenteel ontwerp, registratie en manipulatie van hersenactiviteit en geavanceerde data-analyse. Methoden die je leert toepassen zijn onder meer (f)MRI, fNIRS, DWI, TMS, tDCS, EEG/MEG en data-analyse in Matlab, EEGLAB, Brainvoyager en Turbo-BrainVoyager (neurofeedback).