Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Terug naar homepage
  • Opleidingsoverzicht

U bent hier

  1. Home
  2. Opleidingsoverzicht
  3. Master
  4. Cognitive Neuroscience
  5. Waarom deze studie?
  • NL
  • EN
Vind een ander programma

Waarom deze studie?

Cognitive Neuroscience

In de specialisatie Cognitive Neuroscience krijg je een unieke combinatie van diepgaande kennis over de werking, perceptie en cognitie van het menselijk brein, parallel met een extensieve en praktijkgerichte training in het gebruik van de meest geavanceerde non-invasieve hersenimaging- (waaronder fMRI, fNIRS, DWI, EEG/MEG) en hersenstimulatietechnieken (TMS, tDCS). De verkregen kennis en vaardigheden vormen een uitstekende achtergrond om deze technieken flexibel toe te passen in fundamentele, praktische en klinische onderzoekssettings.

In deze opleiding worden relevante onderwerpen van Cognitive Neuroscience behandeld en wordt gebruikgemaakt van de onderzoeksexpertise van de vakgroep Cognitive Neuroscience bij het Maastricht Brain Imaging Center (M-BIC). Door belangrijke onderwerpen te behandelen in perceptueel en cognitief hersenonderzoek werk je aan een gedetailleerd begrip van de wijze waarop het 'werkende' brein waarneemt, voelt, beweegt en bewustzijn creëert. Specifieke vakonderwerpen zijn onder meer auditieve en visuele perceptie, aandacht, taal, sensomotorische functies, leren, geheugen, hersenconnectiviteit, connectomie en neuro-imaging bij bewustzijnsstoornissen.

Daarnaast leer je hoe je deze kennis kunt vertalen naar empirisch onderzoek door middel van uitgebreide praktijkgerichte training in alle aspecten van de experimentele cyclus, inclusief experimenteel ontwerp, registratie en manipulatie van hersenactiviteit en geavanceerde data-analyse. Methoden die je leert toepassen zijn onder meer (f)MRI, fNIRS, DWI, TMS, tDCS, EEG/MEG en data-analyse in Matlab, EEGLAB, Brainvoyager en Turbo-BrainVoyager (neurofeedback).

fpn_amb_rm_cn_1_4x5.png

Volg Igor op Instagram!

Stages

Dankzij de lokale onderzoeksinfrastructuur en een zeer rijk internationaal netwerk heb je uitgebreide mogelijkheden voor stages in cognitieve neurowetenschap en verwante velden in ons centrum en bij topuniversiteiten over de hele wereld (waaronder Cambridge, Harvard, NIH, Stanford, University College London). Stage-onderzoeksonderwerpen gaan van fundamenteel hersenonderzoek (bijvoorbeeld neurale basis van perceptueel leren, laag-specifieke aandachtseffecten in visuele cortex bij 7T fMRI) en toepassingen van geavanceerde neuro-imagingmethoden (bijvoorbeeld hersen-/computerinterfaces, multimodaal imaging) tot klinisch onderzoek (zoals tDCS-gebaseerde verlichting van fantoompijn, neurofeedbacktraining bij parkinsonpatiënten). We helpen je bij het vinden van onderwerpen en locaties die het beste passen bij je eigen interesses en carrièredoelen. Nieuwsgierig naar de projecten die studenten hebben uitgevoerd? Onder aan de pagina vind je een lijst met onderzoeksonderwerpen.

Docenten en onderzoeksomgeving

De docenten van Cognitive Neuroscience bestaan uit een internationaal en multidisciplinair team van onderzoekers, onder wie psychologen, biologen, artsen, technici, natuurkundigen en computerwetenschappers die gelieerd zijn aan het M-BIC en de Department of Cognitive Neuroscience aan de Faculty of Psychology and Neuroscience.

Het M-BIC biedt een unieke onderzoeksinfrastructuur met (ultra) high field imaging facilities (3T, 7T) en een van slechts vijf 9.4T-systemen wereldwijd, alsook volledig uitgeruste EEG-, fNIRS- en TMS/tDCS-laboratoria. Het onderzoek is georganiseerd rond perceptuele, cognitieve, methodologische thema's zoals beschreven op de website van het M-BIC. Voorbeelden van toegepaste/klinische onderzoeksprojecten zijn onder meer fMRI-gebaseerde neurofeedbacktherapie (bijvoorbeeld depressies, spinnenfobie), hersengebaseerde communicatie bij locked-in patiënten, TMS/tDCS-gericht hersenherstel na een beroerte of hersenoperatie, hersengebaseerde beoordeling van dyslexie-interventie, behandeling van tinnitus en toepassingen van gehoortoestellen.

Toen ik afstudeerde van de onderzoeksmasteropleiding ben ik bij Universiteit Maastricht gebleven en nu ben ik post-doctoraal onderzoeker bij de Faculty of Psychology and Neuroscience. De onderzoeksmasteropleiding, specialisatie Cognitive Neuroscience, was een uitstekende opstap die me goed voorbereidde op een PhD-functie, omdat deze me een diepgaande achtergrond gaf in geavanceerde onderzoeksmethoden evenals een gedetailleerd begrip van de structuur en werking van het menselijk brein in de vakken van het eerste jaar. Ik vind het fantastisch dat ik iedere dag nog steeds zoveel kennis gebruik die ik tijdens mijn onderzoeksmasteropleiding heb opgedaan. 

Martin Frost (Australië)
Post-doctoraal onderzoeker, Universiteit Maastricht

Voorbeelden van stageonderwerpen

Thesis Institution
Alleviating phantom pain in amputees' with tDCS FMRIB Centre, Oxford, UK
Treating depression using fMRI neurofeedback Cardiff University, UK
Brain network underlying moral judgment Harvard Medical School, Boston, USA
Auditory cortical analysis of melodies in musicians McGill University, Montreal, Canada
Brain connectivity alterations in long meditation experts MPI for Human Cognitive and Brain Sciences, Leipzig, Germany

Visual scenes revealed by multivariate fMRI analysis

National Institute of Health, Bethesda, USA
Fine-grained object representation in the visual cortex Cognition and Brain Sciences Unit, Cambridge UK
High resolution imaging of direction selective columns in human area V5 University of Minnesota, USA and MBIC, UM
Combining EEG/TMS to study decision making UCL Institute of neurology, London, UK
Modeling anatomical and functional brain connectivity Universitat Pompen Fabra, Barcelona, Spain

 

Share this page:

  • Facebook logo Facebook
  • Twitter logo Twitter
  • LinkedIn logo LinkedIn
  • Forward
  • Pinterest
  • Reddit logo Reddit
  • Bachelor
  • Master
  • Professionals
  • Overige cursussen

Cognitive Neuroscience

  • Waarom deze studie?
  • Vakken & curriculum
  • Jouw toekomst
  • Toelatingseisen
  • Toelating & inschrijving
  • Collegegelden
  • Contact & meet us