Waarom deze studie?
In de masterspecialisatie in Work and Organisational Psychology bestudeer je menselijk gedrag in de context van werk en in organisaties. In de opleiding worden theoretische kennis van arbeids- en organisatiepsychologie gecombineerd met praktische toepassingen die kunnen worden geïmplementeerd in organisaties.
Vragen die we behandelen zijn onder meer:
- Wat zijn de oorzaken van stress en wat kan eraan worden gedaan?
- Hoe kunnen banen ideaal worden ontworpen?
- Wat motiveert mensen in hun werk?
- Hoe beïnvloedt de samenstelling van een team de effectiviteit ervan?
- Hoe is het teamklimaat van invloed op de teamprestaties?
- Bestaat er een optimale leiderschapsstijl?
- Wat zijn goede P&O-praktijken om werknemers te werven, selecteren, trainen en behouden?
- Hoe ziet het toekomstige werk eruit?
Inhoud opleiding
De kernvakken van deze opleiding zijn:
- Work psychology: is gericht op werkontwerp, beroepsmatige gezondheid en werkgedrag. Je leert over bronnen van werkstress, hoe het dagelijkse herstel van het werk te bevorderen, waarom mensen zich soms onbeschaafd gedragen op het werk en hoe dit van invloed is op hun collega's. We bespreken ook nieuwe werkregelingen en waarom thuiswerken een zegen en een vloek kan zijn voor de balans tussen werk en privé.
- Human resources: behandelt HR-praktijken van personeelsselectie en -beoordeling, training, prestatiemanagement, voortdurende professionele ontwikkeling, talentmanagement en carrièreontwikkeling. Het doel is deze praktijken te kunnen ontwerpen en evalueren op grond van een op bewijs gebaseerde benadering van besluitvorming.
- Organisational Psychology: is gericht op strategie, leiderschap, innovatie, teamwork, organisatiecultuur en -klimaat en verandermanagement. In subgroepen werk je aan casestudy’s waarin je op onderzoek gebaseerde oplossingen ontwikkelt voor diverse problemen waar organisaties mee te maken kunnen krijgen.
- Human performance: is gericht op de vraag 'Hoe verwerken mensen informatie terwijl ze taken uitvoeren?'. Je richt je op onderwerpen zoals motivatie, onderbrekingen op het werk, organisatorisch burgerschapsgedrag en ouder worden op het werk.
- The Future of Work: bespreekt belangrijke vraagstukken waar arbeids- en organisatiepsychologen nu en in de toekomst mee te maken krijgen. Bijvoorbeeld: hoe kan kunstmatige intelligentie organisaties helpen om efficiënt te zijn in de 21e eeuw? Hoe werkt de introductie van robots in het dagelijks leven?
Naast deze kernvakken worden je workshops aangeboden over onderzoeksmethoden en ontwerp, analyse en academisch schrijven die je zullen voorbereiden op het uitvoeren van je eigen onderzoek als onderdeel van je masterscriptie.