Waarom deze studie?
In de specialisatie Health and Social Psychology bestudeer je gedrag en gedragsverandering met behulp van methoden uit de klinische en sociale psychologie. De nadruk ligt op begrijpen hoe de persoonlijkheid, cognities en sociale omgeving van mensen van invloed is op hun gezondheid en sociaal functioneren.
De onderliggende mechanismen van gedrag en gedragsverandering met betrekking tot levensstijl
In de specialisatie Health and Social Psychology bestudeer je gedrag en gedragsverandering met behulp van methoden en modellen uit de gezondheids-, klinische en sociale psychologie. De focus ligt op het begrijpen hoe de persoonlijkheid, cognities en sociale omgevingen van mensen van invloed zijn op hun ongezonde en gezonde gedragingen, zoals eetstoornissen, alcoholmisbruik en veiligheidsgedrag met betrekking tot seksuele en reproductieve gezondheid. Je leert hoe je de (a) determinanten en gevolgen van (on)gezond gedrag systematisch analyseert en (b) systematisch interventies ontwikkelt die gedrag op het gebied van gezondheid en veiligheid in diverse levensdomeinen bevorderen. Je gaat je bezighouden met kwesties als automatische versus gecontroleerde invloeden op gedrag, zelfregulering, gewoonten en op theorie en bewijs gebaseerd programmaontwerp. Je gaat je theoretische kennis toepassen op klinische, gezondheids- en sociale kwesties in de algemene bevolking of onder specifieke doelgroepen. Je verkrijgt ook praktische vaardigheden waarmee je succesvol je eigen onderzoeksproject kunt uitvoeren, in het laboratorium of in het veld. Na afronding van deze opleiding ben je gedragsexpert met kennis van gezondheids-, sociale en klinische psychologie.
Inhoud opleiding
De specialisatie in Health and Social Psychology biedt de volgende kernvakken:
- Bad habits: maakt je vertrouwd met diverse recente standpunten uit de sociale en klinische psychologie die verklaren hoe gezond en gewenst gedrag en hun negatieve tegenhangers zich ontwikkelen en blijven voortduren. Slechte gewoonten worden vanuit een cognitief oogpunt beschouwd, met de nadruk op automatische associatieve processen en perceptuele processen. De rol van de sociale omgeving in de prevalentie van slechte gewoonten wordt ook besproken in dit vak.
- Manipulation: behandelt strategieën van sociale invloed, overtuiging en gedragsverandering. Je leert welke technieken, tactieken en procedures mensen gebruiken om de overtuigingen en het gedrag van andere mensen te manipuleren of veranderen. Je neemt deel aan discussies over hoe sociale beïnvloedingstechnieken werken en over de psychologische principes waarop de effecten van deze technieken gebaseerd zijn.
- Self-control regulation: gaat over de regulering van gedrag. Je kijkt naar vraagstukken zoals waarom mensen het moeilijk vinden om hun impulsen te weerstaan en je bestudeert diverse zelfbeheersingsprocessen, waaronder emotionele zelfregulering, automatische zelfregulering en de rol van denken (overtuigingen) en acceptatie. Je richt je ook op mogelijke manieren om je vermogen te verbeteren om zelfbeheersing te praktiseren.
- Planning behaviour-change programmes: is gericht op de toepassing van psychologische theorieën op de ontwikkeling van interventies in het kader van gedragsverandering. Je kijkt naar onderwerpen zoals risicocommunicatie, attitudeverandering, sociale invloeden, zelfregulering en vooroordelen en discriminatie.
Je krijgt ook een aantal professionele vaardigheidstrainingen naast hoorcolleges en workshops over onderzoeksmethoden en -ontwerpen, onderzoeksethiek en aanvragen van ethische goedkeuring, schrijven van een onderzoeksvoorstel en data-analyse. Hiermee kun je jezelf voorbereiden op een onderzoeksstage en het schrijven van je scriptie.