Waarom deze studie?
In de specialisatie Cognitive Neuroscience bestudeer je het menselijk brein en welke invloed dit heeft op cognitie, perceptie en gedrag. De opleiding combineert diepgaande kennis van de functies en cognities van het menselijk brein met praktische training in de toepassing van non-invasieve beeldvormingstechnieken van de hersenen, zoals EEG en fMRI.
Bestudeer belangrijke onderwerpen in perceptueel en cognitief hersenonderzoek
Door belangrijke onderwerpen te behandelen in perceptueel en cognitief hersenonderzoek werk je aan een gedetailleerd begrip van de wijze waarop het 'werkende' brein waarneemt, voelt, beweegt en reageert op relevante informatie. Specifieke onderwerpen zijn onder meer auditieve en visuele perceptie, aandacht, taal en sensomotorische functies. Daarnaast leer je hoe je deze kennis kunt vertalen naar empirisch onderzoek door middel van praktijkgerichte training in alle aspecten van de experimentele cyclus, inclusief experimenteel ontwerp, registratie van hersenactiviteit, data-analyse en -interpretatie. Je leert onder meer de methoden fMRI en EEG evenals data-analyse in de softwarepakketten Brainvoyager en EEGLAB.
Uitstekende medewerkers, uitstekende faciliteiten
Je gaat werken met een internationaal en multidisciplinair team dat bestaat uit psychologen, biologen, artsen, technici, natuurkundigen en computerwetenschappers: allemaal leden van het Maastricht Brain Imaging Center (MBIC). Dit centrum biedt een unieke onderzoeksinfrastructuur met de nieuwste ultra-high field imaging facilities.
De specialisatie Cognitive Neuroscience is gericht op de normale hersenen en de verkregen kennis draagt direct bij aan klinische toepassingen zoals:
- neurofeedback voor de behandeling van depressie
- hersengerichte communicatie bij locked-in-patiënten
- begeleiding van hersenrevalidatie na een beroerte of hersenletsel
Kijk op de website van het Maastricht Brain Imaging Center voor meer info over het instituut.
Is dit de juiste keuze voor mij?
Deze specialisatie past bij jou als je:
- de normale en/of abnormale hersenfuncties wilt begrijpen, door gebruik van hersenbeeldvormingstechnieken
- enthousiast bent om cognitieve neurowetenschappelijke theorieën te vertalen naar empirische onderzoeksvragen
- praktische kennis en vaardigheden wilt opdoen, bij het verkrijgen en analyseren van EEG- en fMRI-data
- een bachelordiploma hebt in psychologie, biologie of een aanverwant veld
- een academische of onderzoeksgerichte carrière nastreeft