Specialisaties
Het programma biedt je de mogelijkheid om een van onze drie specialisaties te kiezen, gebaseerd op jouw voorkeuren. Elke specialisatie richt zich op een specifieke maatschappelijke uitdaging en bestaat uit twee onderdelencourses: De eerste is een meer fundamenteel vak, terwijl de tweede bestaat uit casestudy's uit het echte leven.
Na de verplichte basisvakken kies je een van de volgende drie specialisaties om meer gedetailleerde kennis op te doen op een gebied dat je interesseert:
(!) Houd er rekening mee dat deze specialisaties vanaf het academisch jaar 2023-2024 worden aangeboden.
Inequality and social inclusion
Toenemende ongelijkheid is een van de belangrijkste onderwerpen die we vaak tegenkomen in de media en beleidsdebatten. Toenemende globalisering, groeiende financiële markten en vaardigheidsafhankelijke technologische verandering worden geïdentificeerd als de belangrijkste oorzaken van inkomensongelijkheid binnen en tussen landen. Toenemende inkomensongelijkheid wordt gezien als een potentiële bedreiging voor de stabiliteit van politieke systemen en economische groei vanwege verminderde kansen en sociale uitsluiting van huishoudens met lage inkomens. Terwijl het publieke debat zich meestal concentreert op inkomensongelijkheid en rijkdom, ontstaan er veel andere ongelijkheden in samenlevingen die het beleid uitdagen. We zien bijvoorbeeld ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt, ongelijke toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, en ongelijkheid tussen generaties en tussen regio's in verband met klimaatverandering.
Deze specialisatie is ontworpen om duidelijkheid te geven over het onderwerp ongelijkheid door een helder begrip van ongelijkheid en de daaruit voortvloeiende beleidsdoelen te genereren. Na deze specialisatie kun je de volgende vragen beantwoorden:
- Wat is ongelijkheid en hoe kan het gemeten en geïdentificeerd worden?
- Hoe evalueren we ongelijkheid en wat moet het doel van het verdelingsbeleid zijn?
- Wat zijn de oorzaken en gevolgen van ongelijkheid?
- Hoe kunnen we iets doen aan ongelijkheid?
Hoewel we ons zullen richten op het economisch perspectief om deze vragen te beantwoorden, zullen we ook standpunten van andere sociale wetenschappen integreren.
Sustainable and resilient economies
Individueel gedrag kan mensen en systemen collectief naar een onduurzame en kwetsbare toestand drijven, waarin gemeenschappelijke hulpbronnen uitgeput raken en instorten, concurrentie redundanties aantast en systeemrisico's zich opstapelen. In deze specialisatie gaan we na onder welke omstandigheden een dergelijke dynamiek ontstaat en hoe publiek en privaat risicomanagement gebruikt kan worden om weerbaarheid en duurzaamheid te vergroten. Belangrijke concepten die in deze specialisatie aan bod komen zijn asymmetric information, time inconsistency, self-fulfilling prophecies en contagion. Om de oorzaken en gevolgen van problemen met duurzaamheid en weerbaarheid te analyseren, zullen we ons richten op drie uiterst belangrijke praktijkgevallen: i) klimaatverandering en natuurrampen, ii) beheer van de mondiale commons, en iii) kwetsbaarheid van het financiële systeem.
Na deze specialisatie kun je de volgende vragen beantwoorden:
- Welke dynamieken veroorzaken kwetsbaarheid en onduurzaamheid van samenlevingen?
- Hoe generaliseerbaar zijn deze kwesties in verschillende toepassingen en vakgebieden?
- Hoe kan economische theorie op micro-/meso-/macro-niveau worden gebruikt om echte gevallen van onduurzaamheid en kwetsbaarheid te analyseren?
- Hoe kies en gebruik je de juiste methodologie om een specifiek geval van onduurzaamheid en kwetsbaarheid te analyseren?
Technology, markets and societal change
Nieuwe informatie- en communicatietechnologieën veranderen bestaande markten, leiden tot het ontstaan van nieuwe markten en hebben een diepgaande invloed op de betrokkenen op deze markten. Bedrijven hebben gebruik kunnen maken van de beschikbaarheid van big data en nieuwe digitale technologieën om de werking van bestaande markten fundamenteel te veranderen. Nieuwe technologieën hebben ook geleid tot het ontstaan van geheel nieuwe markten en arbeidsrelaties. Veel van deze effecten van nieuwe technologieën kunnen de welvaart verbeteren. Veel nieuwe technologieën brengen echter tegelijkertijd ernstige en ongekende uitdagingen met zich mee: Aanbieders van platformen brengen vaak niet alleen kopers en verkopers met elkaar in contact, maar verkopen ook zelf aan kopers. Digitale ecosystemen sluiten consumenten in en bevorderen netwerkexternaliteiten op dramatische schaal. In deze gevallen leiden nieuwe technologieën tot een fundamenteel nieuwe, problematische marktdynamiek, zoals blijkt uit de dominantie van belangrijke spelers zoals Amazon of Google.
Deze specialisatie analyseert deze uitdagingen die voortkomen uit nieuwe technologieën en hoe dit de samenleving verandert. Na deze specialisatie kun je de volgende vragen beantwoorden:
- Hoe beïnvloeden nieuwe technologieën bestaande markten?
- Hoe leiden nieuwe technologieën tot het ontstaan van nieuwe markten?
- Wat zijn mogelijke concurrentie- en antitrustproblemen?
- Wat is een verantwoorde (overheids)reactie op nieuwe technologieën?