Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Terug naar homepage
  • Opleidingsoverzicht

U bent hier

  1. Home
  2. Opleidingsoverzicht
  3. Master
  4. Modern Political Culture: Ideas and Discourses
  5. Waarom deze studie?
  • NL
  • EN
Vind een ander programma

Waarom deze studie?

Master Arts and Culture: Modern Political Culture: Ideas and Discourses

In dit programma zul je hedendaagse fenomenen van politieke cultuur kritisch analyseren door verder te gaan dan hun oppervlakkige verschijning en door naar het verleden te reiken om hun huidige prominentie te verklaren.

Wat ga je leren?

In de specialisatie Moderne Politieke Cultuur proberen we fundamentele vragen aan de orde te stellen: wat is de oorsprong van de meest urgente politieke problemen van onze tijd? Wat drijft sociale en politieke verandering en wat remt die? Waarom functioneren onze politieke culturen op de manier waarop ze dat doen? Wie bepaalt welke onderwerpen gepolitiseerd worden en waarom? Hoe zijn samenlevingen omgegaan met problemen rond politieke identiteit, organisatie, mobilisatie, conflicten en geweld, en wat kunnen we daarvan leren?

Om deze vragen te onderzoeken zoomen we in op een aantal actuele thema's van de hedendaagse politieke cultuur: democratie, nationale identiteit, politiek geweld, dekolonisatie en ongelijkheid. We analyseren deze onderwerpen op een interdisciplinaire manier door gebruik te maken van bijdragen uit de geschiedenis, politieke filosofie, literatuur en kunst en de sociale wetenschappen.

Als student in onze zeer internationale klas maak je deel uit van een hechte gemeenschap van academici en studenten die verenigd zijn door hun passie voor het onderzoeken van de complexiteit van de moderne politieke cultuur. Het programma laat je eerst kennismaken met een aantal academische concepten en thema's die je in staat stellen om politieke cultuur op een rigoureuze manier te analyseren. In een tweede fase leer je hoe je je conceptuele gereedschapskist in de praktijk kunt gebruiken door wetenschappelijke benaderingen en methodologieën te bestuderen die worden gebruikt op het gebied van politieke cultuur. Daartoe laat ons intellectueel diverse docentencorps je kennismaken met belangrijke methodologieën zoals conceptuele analyse, discoursanalyse, archief- en historisch onderzoek en etnografisch veldwerk. Vervolgens heb je de mogelijkheid om thematische keuzevakken te kiezen waarmee je je kunt verdiepen in specifieke uitingen van de moderne politieke cultuur, zoals nationale identiteit, politiek geweld en dekolonisatie.
Naast de thematische verkenning van politieke cultuur krijg je training in geavanceerd academisch onderzoek en schrijven binnen ons speciale vaardigheidstrainingstraject. Je wordt getraind in het identificeren, lokaliseren en beoordelen van relevante literatuur; het aanpakken van ethische problemen rondom onderzoek; het formuleren van een overtuigende onderzoeksvraag en het ontwikkelen en uitvoeren van je eigen onafhankelijke onderzoeksproject. Dit zijn vaardigheden die niet alleen belangrijk zijn voor academisch werk, maar die ook erg gewild zijn bij werkgevers. Als je geïnteresseerd bent in het opdoen van praktische werkervaring, dan kun je via onze stagemodule een langere periode werken binnen een instelling in de wereld van politiek, media, culturele instellingen, uitgeverijen, onderzoek en onderwijs.
Als hoogtepunt van je harde leren en studeren maak je een onafhankelijke MA-scriptie over een probleem en casestudy van je eigen keuze, begeleid door een ervaren wetenschapper.
Aan het eind van het programma ben je dus een kritisch analist en reflectief onderzoeker geworden: iemand die zelfstandig en met de nodige intellectuele rijpheid elk onderwerp van de moderne politieke cultuur kan onderzoeken.

Hoogtepunten van het programma

  • een interdisciplinaire verkenning van de moderne politieke cultuur die uniek is in Nederland en Europa, waarbij een combinatie van benaderingen uit de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen wordt gebruikt om de wisselwerking tussen cultuur en politiek te onderzoeken
  • een focus op actuele hedendaagse uitdagingen en debatten die je helpen een kritisch analist en onafhankelijk onderzoeker te worden
  • leren in kleine groepen binnen een hechte gemeenschap van studenten en academici
  • keuze uit een reeks keuzevakken die je in staat stellen je eigen academische interesses te volgen
  • een echt internationaal klaslokaal: 12 studenten in het cohort 2022/2023 met 9 verschillende nationaliteiten
  • een breed scala aan stagemogelijkheden die je helpen belangrijke professionele inzichten te verwerven en waarmee je je carrière een kickstart kunt geven
Darian Meacham

Interview met Dr. Darian Meacham, universitair hoofddocent Wijsbegeerte over de inhoud van het programma.

 Lees het interview hier

Interdisciplinaire methode

Bij de specialisatie Modern Political Culture nemen we toonaangevende benaderingen in de geesteswetenschappen als vertrekpunt en concentreren ons op een analyse van de politieke cultuur. Daarbij staan de vormen van politiek centraal, dat wil zeggen de manier waarop politiek wordt bedreven en gecultiveerd. Je bestudeert de politieke cultuur zoals die is ingebed in de attitudes en verwachtingen die in samenlevingen leven; je onderzoekt hoe specifieke politieke discoursen en praktijken zowel vorm geven aan als gevormd worden door de normen, waarden en ideeën van leden van verschillende groepen. Je bestudeert politieke cultuur dus als een weerspiegeling en resultaat van steeds veranderende historische en ruimtelijke contexten die betekenis geven aan politieke discoursen en processen.

Vanuit de geschiedenis, filosofie, literatuur, kunst en de sociale wetenschappen ontwikkel je eerst een begrip van de belangrijkste benaderingen en termen, die je in staat stellen politieke cultuur op een grondige manier te analyseren. In een tweede fase leer je hoe je je conceptuele instrumentarium kunt gebruiken door geschikte wetenschappelijke methodologieën te bestuderen voor de verkenning van politieke cultuur. Vervolgens kun je met keuzevakken dieper ingaan op specifieke uitingen van de moderne politieke cultuur.

FASoS MPC 2022 programme

Bij deze opleiding:

  • verwerf je diepgaande inzichten over de raakvlakken tussen cultuur en politiek
  • verdiep je je in urgente maatschappelijke vraagstukken
  • leer je hoe je onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek doet
  • krijg je inzicht krijgen in de vakgebieden waarin je kunt gaan werken, zoals de media, consultancy en de politiek

Student testimonials

"Ik heb het gevoel dat deze studie een vorm van intellectueel perspectief heeft opgeleverd die ik in de toekomst op veel manieren kan toepassen. Met de PBL-lesmethode leer je actief naar anderen te luisteren en op een doeltreffende manier te communiceren."

Enéa Dessard

"Het studeren van MPC heeft me verder geholpen om mezelf te ontwikkelen wat betreft vaardigheden zoals zelfstandig werken maar ook het uitwisselen van mijn ideeën binnen een groep. Het was een geweldige ervaring door de diverse onderwerpen die we op een interdisciplinaire manier behandelden."

Michael Nickenig

“Ik heb een geweldige tijd met mijn medestudenten gehad en genoot van hun kleurrijke mix van academische en persoonlijke achtergronden in deze prachtige stad. Daarnaast heb ik heb veel geleerd, zowel inhoudelijk als kritisch denken, analytische en schrijfvaardigheden."

Melissa Schnitzer

Vaardigheidstraining

Vaardigheidstrainingen maken ook deel uit van het curriculum. Daarbij staan de volgende onderwerpen centraal: wetenschappelijk schrijven op gevorderd niveau, het vinden van relevante literatuur, theoretische reflectie en onderzoeksmethoden in de geesteswetenschappen en kwalitatieve sociale wetenschappen.

Stage

Tijdens het tweede semester heb je de keuze om stage te lopen, in Nederland of in het buitenland, onder begeleiding van docenten van de Universiteit Maastricht. Dit is een unieke kans om je kennis toe te passen en praktische inzichten op te doen in het werkveld, zodat je na het afronden van je MA-studie een vliegende start kunt maken met je carrière. De stage is een volwaardig onderdeel van het programma en wordt opgenomen in je uiteindelijke MA-transcriptie.
De specialisatie Moderne Politieke Cultuur opent de weg naar een rijk veld aan stages binnen de politieke sfeer. In het verleden hebben onze studenten stage gelopen bij denktanks, NGO's, gemeenteraden, politieke partijen, ministeries en overheidskantoren en ambassades over de hele wereld. Sommigen hebben gewerkt als adviseur of projectmedewerker in organisaties die zich bezighouden met cultuurbeleid of die zich inzetten voor sociale en politieke verandering. Anderen hebben werkervaring opgedaan in musea, de media, uitgeverijen en onderzoeksinstellingen. Onze toegewijde stagecoördinatoren helpen je bij het vinden van een geschikte instelling en het maken van de formele afspraken om je stage te beginnen.

 

Probleemgestuurd onderwijs

Zoals bij veel opleidingen van de Universiteit Maastricht leer je ook bij Modern Political Culture volgens de methode van het Probleemgestuurd Onderwijs (PGO). In onderwijsgroepen van 12 tot 15 studenten zoek je naar oplossingen voor concrete 'problemen' op basis van actuele situaties op het gebied van kunst, literatuur en cultuur. Docenten treden op als begeleiders en helpen je waar nodig. Zo ontwikkel je de zelfstandigheid en probleemoplossende vaardigheden die je in je beroepspraktijk nodig zult hebben.

 

Onderwijsmethoden

De specialisatie Moderne Politieke Cultuur maakt gebruik van een combinatie van verschillende leeromgevingen:

  • Tutorgroepen: Dit is het werkcentrum van PGO. De groepen zijn klein en worden begeleid door een ervaren docent, maar studenten zitten om de beurt de discussie voor en leiden deze zelf. Ter voorbereiding op de les doe je zelfstandig of in teams onderzoek. Vervolgens presenteer je je resultaten aan elkaar, waarbij je het probleem actief analyseert door middel van discussie en debat.
  • Hoorcolleges: Interactieve hoorcolleges bieden een overzicht van een onderwerp vanuit vogelperspectief, terwijl je ook kunt inzoomen op specifieke onderwerpen, gepresenteerd door een expert op het vakgebied. Ze worden gegeven door onze eigen docenten, maar ook door gastdocenten van andere universiteiten en sprekers van externe instellingen. Op die manier brengen ze je in contact met professionals en academici uit het vakgebied.
  • Excursies: In sommige cursussen neem je deel aan excursies naar organisaties zoals musea, erfgoedsites, culturele instellingen, onderzoekscentra en archieven. Zo kun je de onderwerpen die in de cursus aan bod komen ter plekke uitdiepen, terwijl je professionals ontmoet die je laten kennismaken met hun eigen werk en de missie van hun instellingen.
  • Mentorschap: Tijdens de eerste twee onderwijsperiodes krijg je een mentor toegewezen, een ervaren academicus met veel onderwijservaring. Deze mentor staat klaar om samen met jou te reflecteren op je studievoortgang in het programma en om samen met jou eventuele uitdagingen aan te gaan.
  • Scriptiebegeleiding: Vanaf het moment dat je in Maastricht aankomt, begin je met het ontwikkelen van een thesisproject. In het tweede semester krijg je een begeleider toegewezen die je helpt je onderzoeksplannen te specificeren, je onderzoeksopzet te ontwikkelen en je onderzoeksproject uit te voeren. Regelmatige één-op-één scriptiebegeleidingsbijeenkomsten zijn een integraal onderdeel van dit scriptietraject, waarbij je begeleider feedback geeft op concepten van je work-in-progress.

Internationale omgeving

Vanaf je eerste dag als student in dit programma word je uitgedaagd met verschillende gezichtspunten en ervaringen terwijl je omgaat met medewerkers en studenten van over de hele wereld. 77% van onze studenten en 42% van onze medewerkers komen uit het buitenland. Dit zorgt voor een echt internationale sfeer die wordt versterkt door de internationale oriëntatie van het programma in termen van het onderwerp, met case studies uit verschillende geografische gebieden. Je wereldbeeld en interculturele vaardigheden worden versterkt door deze internationale interactie in de klas, waardoor je het doel van het programma om na te denken over hoe je eigen perspectieven en houdingen worden bepaald door specifieke historische, sociale en culturele contexten, kunt omarmen.

 

Docenten

  • Camilo Erlichman (programma directeur)
  • Darian Meacham
  • Miriam Meissner
  • Aline Sierp
  • Emilie Sitzia
  • Manuel Stoffers
  • Aagje Swinnen
  • Georgi Verbeeck
  • Tullio Viola
PREMIUM honors programma

PREMIUM honours programma

Wil je een streepje voor hebben door tijdens je studie al ervaring te verkrijgen in het werkveld? Het PREMIUM honours programma helpt je daarbij. Je doet werkervaring op en ontwikkelt de vaardigheden die werkgevers belangrijk vinden. Onder begeleiding van academici voer je in een team drie maanden lang een opdracht uit voor een bedrijf, non-profit organisatie of onderwijsinstelling. Je werkt ook aan een persoonlijk ontwikkelingsplan, krijgt intensieve coaching en neemt deel aan colleges en workshops. Het programma zal je ongeveer 250 uur kosten. In ruil daarvoor verwerf je vaardigheden waar je de rest van je leven profijt van zult hebben.

Ben jij toe aan een extra uitdaging? 

 Meer over PREMIUM  

Share this page:

  • Facebook logo Facebook
  • Twitter logo Twitter
  • LinkedIn logo LinkedIn
  • Forward
  • Pinterest
  • Reddit logo Reddit
  • Bachelor
  • Master
  • Professionals
  • Overige cursussen

Modern Political Culture: Ideas and Discourses

  • Waarom deze studie?
  • Vakken & curriculum
  • Rankings & erkenning
  • Jouw toekomst
  • Toelatingseisen
  • Toelating & inschrijving
  • Collegegelden
  • Contact & meet us