Waarom deze studie?
In dit programma zul je hedendaagse fenomenen van politieke cultuur kritisch analyseren door verder te gaan dan hun oppervlakkige verschijning en door naar het verleden te reiken om hun huidige prominentie te verklaren.
Wat ga je leren?
In de specialisatie Moderne Politieke Cultuur proberen we fundamentele vragen aan de orde te stellen: wat is de oorsprong van de meest urgente politieke problemen van onze tijd? Wat drijft sociale en politieke verandering en wat remt die? Waarom functioneren onze politieke culturen op de manier waarop ze dat doen? Wie bepaalt welke onderwerpen gepolitiseerd worden en waarom? Hoe zijn samenlevingen omgegaan met problemen rond politieke identiteit, organisatie, mobilisatie, conflicten en geweld, en wat kunnen we daarvan leren?
Om deze vragen te onderzoeken zoomen we in op een aantal actuele thema's van de hedendaagse politieke cultuur: democratie, nationale identiteit, politiek geweld, dekolonisatie en ongelijkheid. We analyseren deze onderwerpen op een interdisciplinaire manier door gebruik te maken van bijdragen uit de geschiedenis, politieke filosofie, literatuur en kunst en de sociale wetenschappen.
Als student in onze zeer internationale klas maak je deel uit van een hechte gemeenschap van academici en studenten die verenigd zijn door hun passie voor het onderzoeken van de complexiteit van de moderne politieke cultuur. Het programma laat je eerst kennismaken met een aantal academische concepten en thema's die je in staat stellen om politieke cultuur op een rigoureuze manier te analyseren. In een tweede fase leer je hoe je je conceptuele gereedschapskist in de praktijk kunt gebruiken door wetenschappelijke benaderingen en methodologieën te bestuderen die worden gebruikt op het gebied van politieke cultuur. Daartoe laat ons intellectueel diverse docentencorps je kennismaken met belangrijke methodologieën zoals conceptuele analyse, discoursanalyse, archief- en historisch onderzoek en etnografisch veldwerk. Vervolgens heb je de mogelijkheid om thematische keuzevakken te kiezen waarmee je je kunt verdiepen in specifieke uitingen van de moderne politieke cultuur, zoals nationale identiteit, politiek geweld en dekolonisatie.
Naast de thematische verkenning van politieke cultuur krijg je training in geavanceerd academisch onderzoek en schrijven binnen ons speciale vaardigheidstrainingstraject. Je wordt getraind in het identificeren, lokaliseren en beoordelen van relevante literatuur; het aanpakken van ethische problemen rondom onderzoek; het formuleren van een overtuigende onderzoeksvraag en het ontwikkelen en uitvoeren van je eigen onafhankelijke onderzoeksproject. Dit zijn vaardigheden die niet alleen belangrijk zijn voor academisch werk, maar die ook erg gewild zijn bij werkgevers. Als je geïnteresseerd bent in het opdoen van praktische werkervaring, dan kun je via onze stagemodule een langere periode werken binnen een instelling in de wereld van politiek, media, culturele instellingen, uitgeverijen, onderzoek en onderwijs.
Als hoogtepunt van je harde leren en studeren maak je een onafhankelijke MA-scriptie over een probleem en casestudy van je eigen keuze, begeleid door een ervaren wetenschapper.
Aan het eind van het programma ben je dus een kritisch analist en reflectief onderzoeker geworden: iemand die zelfstandig en met de nodige intellectuele rijpheid elk onderwerp van de moderne politieke cultuur kan onderzoeken.
Hoogtepunten van het programma
- een interdisciplinaire verkenning van de moderne politieke cultuur die uniek is in Nederland en Europa, waarbij een combinatie van benaderingen uit de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen wordt gebruikt om de wisselwerking tussen cultuur en politiek te onderzoeken
- een focus op actuele hedendaagse uitdagingen en debatten die je helpen een kritisch analist en onafhankelijk onderzoeker te worden
- leren in kleine groepen binnen een hechte gemeenschap van studenten en academici
- keuze uit een reeks keuzevakken die je in staat stellen je eigen academische interesses te volgen
- een echt internationaal klaslokaal: 12 studenten in het cohort 2022/2023 met 9 verschillende nationaliteiten
- een breed scala aan stagemogelijkheden die je helpen belangrijke professionele inzichten te verwerven en waarmee je je carrière een kickstart kunt geven
Interview met Dr. Darian Meacham, universitair hoofddocent Wijsbegeerte over de inhoud van het programma.
Interdisciplinaire methode
Bij de specialisatie Modern Political Culture nemen we toonaangevende benaderingen in de geesteswetenschappen als vertrekpunt en concentreren ons op een analyse van de politieke cultuur. Daarbij staan de vormen van politiek centraal, dat wil zeggen de manier waarop politiek wordt bedreven en gecultiveerd. Je bestudeert de politieke cultuur zoals die is ingebed in de attitudes en verwachtingen die in samenlevingen leven; je onderzoekt hoe specifieke politieke discoursen en praktijken zowel vorm geven aan als gevormd worden door de normen, waarden en ideeën van leden van verschillende groepen. Je bestudeert politieke cultuur dus als een weerspiegeling en resultaat van steeds veranderende historische en ruimtelijke contexten die betekenis geven aan politieke discoursen en processen.
Vanuit de geschiedenis, filosofie, literatuur, kunst en de sociale wetenschappen ontwikkel je eerst een begrip van de belangrijkste benaderingen en termen, die je in staat stellen politieke cultuur op een grondige manier te analyseren. In een tweede fase leer je hoe je je conceptuele instrumentarium kunt gebruiken door geschikte wetenschappelijke methodologieën te bestuderen voor de verkenning van politieke cultuur. Vervolgens kun je met keuzevakken dieper ingaan op specifieke uitingen van de moderne politieke cultuur.
Bij deze opleiding:
- verwerf je diepgaande inzichten over de raakvlakken tussen cultuur en politiek
- verdiep je je in urgente maatschappelijke vraagstukken
- leer je hoe je onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek doet
- krijg je inzicht krijgen in de vakgebieden waarin je kunt gaan werken, zoals de media, consultancy en de politiek