De masteropleiding Arts and Culture is gericht op cultuur in wording. Het begrip cultuur kan verwijzen naar de producten van intellectuele en artistieke creativiteit, zoals wetenschappelijke en literaire teksten of kunstwerken. Het duidt ook op de culturele praktijken die het dagelijks leven van mensen vormgeven en die tot uiting komen in hun individuele smaak en omgangsvormen. Ten slotte staat cultuur centraal in de processen waarin mensen ethische, esthetische en politieke betekenissen en waarden uitleggen en ter discussie stellen.
Hedendaagse literatuur en kunst gaan de confrontatie aan met de ethische uitdagingen van onze tijd. Door hun nadruk op onbeperkte betekenis en spel, creëren zij ruimte voor het onderzoeken van onrechtvaardigheden en het verbeelden van gemarginaliseerde identiteiten. Literatuur en kunst bieden ons ook manieren om ons te verbinden met andere mensen en culturen. In de masterafstudeerrichting Contemporary Literature and Arts: Cultural Interventions and Social Justice (CLA) onderzoek je hoe de 21e-eeuwse literatuur en kunst zich bezighouden met kwesties rond maatschappelijke rechtvaardigheid, zoals raciale onrechtvaardigheid, klasse- en genderongelijkheid, klimaatrechtvaardigheid, de rechten van migranten en vluchtelingen, de discriminatie van LHBTQ-plussers, leeftijdsdiscriminatie en validisme. CLA leert je om hedendaagse literatuur en kunst niet alleen te begrijpen als reflecties op en/of representaties van vraagstukken van maatschappelijke rechtvaardigheid, maar ook als actieve interventies in de politiek en de samenleving in het algemeen.
Hoe vertellen vluchtelingen over hun eigen ervaringen, waardoor ze er betekenis aan geven? Hoe gaan graphic memoirs om met het thema handicap? Hoe creëert performancekunst ruimte voor transgender stemmen? Hoe wordt politiek activisme beïnvloed door eco-kunst? Je onderzoekt deze en andere casestudy's vanuit theoretische en kritische perspectieven zoals postkoloniale studies, genderstudies en seksuologie, milieu- en gezondheidswetenschappen, en kritische age and disability studies. Met behulp van een interdisciplinaire methodologie leer je analytische benaderingen toe te passen uit de literatuur- en cultuurwetenschappen, kunstgeschiedenis, geschiedenis en filosofie, en vanuit de verschillende raakvlakken van de geesteswetenschappen met de sociale wetenschappen. Je wordt ook getraind in het gebruik van geavanceerde onderzoeks- en schrijfvaardigheden en schrijft je masterscriptie onder toezicht van een expert op dit gebied.
Andere afstudeerrichtingen in deze masteropleiding:
Liliane komt uit de stad Évora in Portugal. Ze heeft haar bachelor communicatiewetenschap gedaan in Lissabon en is daar een tijdje in de communicatie gaan werken. Maar toen vond ze haar droomprogramma aan de UM en besloot ze de grote stap te maken.
Waarom Liliane koos voor de Engelstalige specialisatie Arts and Heritage:“Nou, het is een beetje een gek verhaal. Na mijn bachelor was ik vastbesloten om in Lissabon te blijven. Ik wist dat ik dit specifieke masterprogramma wilde doen. Maar ineens sloten ze de master helemaal zonder enige uitleg. En ik had geen plan B. Dus begon ik te zoeken en de eerste master die ik vond, was deze!”
“Mijn programma gaat over het begrijpen van hoe kunst onze wereld beïnvloedt en de kracht die het heeft om alles te veranderen.”
Bij FASoS bieden we onze aankomende studenten de mogelijkheid om deel te nemen aan een campus tour op 18 december, 12 maart 2025 en 7 mei 2025. Tijdens deze campusrondleiding laat een van onze studentambassadeurs je onze faculteit, binnenstad en alle belangrijke UM-gebouwen zien. Ben je niet in de gelegenheid om op een van de bovenstaande data te komen? Geen zorgen! We bieden ook campusrondleidingen aan tijdens onze Open Dagen, Experience Days en Introductiedagen.
Ontdek meer over een van de meest internationale universiteiten in Europa, ervaar onze unieke benadering van het onderwijs, verdiep je in het programma van je keuze en ontdek onze prachtige stad. De volgende Master Open Dag vindt plaats op 9 november 2024.
Wij organiseren regelmatig Instagram Live Q&A sessies waar je al je vragen over onze opleidingen en studeren in Maastricht kunt stellen aan onze student ambassadeurs. Kijk op onze Master events pagina voor meer informatie en registratie.
Als je niet voldoet aan de toelatingseisen van dit masterprogramma, kun je mogelijk deelnemen aan een schakelprogramma (Pre-master). Bekijk de informatie over het schakelprogramma en leer meer over de opleiding, de cursussen en de vereisten.
Find out what it's like to live and study in Maastricht:
In the support section, you can find out more about practical matters and UM regulations, such as:
Visit 'Support' for prospective
students
Visit Maastricht University
regulations to find the EER of your
study programme
For general info, please contact us at:
+31 43 388 5388
study@maastrichtuniversity.nl
Bonnefantenstraat 2
6211 KL Maastricht
Chat with us (Mon-Fri from 8.30 to 17.00 CET)
For more info on a programme's
content, visit the programme's
contact page or order a brochure