Toelatingseisen
Op deze pagina vind je belangrijke details m.b.t. het aanmeldingsproces (zoals deadlines, toelatingseisen, benodigde documenten en beoordeling) voor de bacheloropleiding Regenerative Medicine and Technology voor studiejaar 2025-2026.
Welk studiejaar?
De informatie op deze pagina is voor studenten die willen starten in studiejaar 2025-2026.
Klik hier om de toelatingseisen voor studiejaar 2024-2025 te bekijken.
Vragen over toelating?
Contacteer ons via study@maastrichtuniversity.nl
Belangrijke deadlines voor aanmelding
De bacheloropleiding Regenerative Medicine and Technology begint in september.
Onderstaande deadlines zijn van toepassing op aanmelders die in september 2025 willen starten met hun studie.
Tip: als je deze webpagina op je telefoon bekijkt, raden we je aan de landscape modus te gebruiken.
Datum |
Wat je moet weten met betrekking tot deze datum |
---|---|
1 oktober 2024 | Studielink is open voor aanmeldingen voor het studiejaar 2025-2026 |
31 januari 2025, 16.00 CET* | Aanvragen van een ‘sufficiency check’ (indien van toepassing) voor niet-EU/EER-aanmelders die een visum of verblijfsvergunning nodig hebben
Een aantal aanmelders kan een ‘sufficiency check’ aanvragen, als de kennis in een specifiek vak moet worden beoordeeld. Aanmelders die hierop geattendeerd worden in de MyApplication portal krijgen de gelegenheid om vóór 31 januari een syllabus te uploaden in de MyApplication portal. |
1 april 2025, 23.59 CET* | Deadline voor het afronden van het hele aanmeldingsproces voor niet-EU/EER aanmelders (deze aanmelders hebben een visum of verblijfsvergunning nodig) |
1 mei 2025, 23.59 CET* | Deadline voor het afronden van het hele aanmeldingsproces voor aanmelders uit de EU/EER of Zwitserland |
1 juni 2025, 16.00 CET* |
Aanvragen van een ‘sufficiency check’ (indien van toepassing) voor aanmelders uit de EU/EER of Zwitserland Een aantal aanmelders kan een ‘sufficiency check’ aanvragen, als de kennis in een specifiek vak moet worden beoordeeld. Aanmelders die hierop geattendeerd worden in de MyApplication portal krijgen de gelegenheid om vóór 1 juni een syllabus te uploaden in de MyApplication portal. |
31 augustus 2025, 16.00 CET* | Deadline voor het indienen van bewijs dat je voldoet aan de wettelijke (vervolg)vooropleidingseisen 2025-2026 |
*Let op: de tijdzone in Nederland (CET) en controleer het mogelijke tijdsverschil!
Algemene eisen: vooropleiding
De toelatingseisen van studiejaar 2025-2026 voor de bacheloropleiding Regenerative Medicine and Technology zijn afhankelijk van je vooropleiding. Bekijk hieronder welke eisen voor jou gelden.
Aanmelders met een Nederlands diploma
Ben je in het bezit van een van de onderstaande diploma's, dan kom je in principe in aanmerking voor toelating.
- Een vwo-diploma nieuwe stijl profiel Natuur en Gezondheid met profielvak Natuurkunde en wiskunde B
- Een vwo-diploma nieuwe stijl profiel Natuur en Techniek, met profielvak Biologie
- Een OU-propedeusediploma, een hbo-propedeusediploma, hbo afsluitend diploma, universitair propedeusediploma, of universitair afsluitend diploma. Voldoende kennis op vwo-niveau van de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde B is vereist.
Een vwo-diploma oude stijl geeft geen toelatingsrecht meer.
Aanmelders met een niet-Nederlands diploma
Heb je een vooropleiding gedaan die vergelijkbaar is met een Nederlands vwo-diploma, dan kom je in principe in aanmerking voor toelating. Kijk op de lijst met diploma's gelijkwaardig aan het Nederlands vwo-diploma of dat voor jouw vooropleiding geldt.
Lijst met diploma’s gelijkwaardig aan het Nederlands vwo-diploma 2025-2026
Let op: staat je vooropleiding niet op deze lijst, dan beslist de UM of je in aanmerking komt voor toelating.
Je vooropleiding moet niet alleen qua niveau vergelijkbaar zijn aan het Nederlandse vwo, maar bovendien het juiste vakkenpakket omvatten. Je dient in je vooropleiding de vakken wiskunde B, natuurkunde, scheikunde en biologie te hebben gehad op een Nederlands vwo-examen niveau.
Aanvullende vakkenpakketeisen voor aanmelders met een niet-Nederlands diploma
Om in aanmerking te komen voor toelating tot de bachelor Regenerative Medicine and Technology, dien je in je vooropleiding de vakken wiskunde B, natuurkunde, scheikunde en biologie hebben gehad, met een tijdsduur en diepgang vergelijkbaar met de Nederlands vwo-opleiding. De volgende diploma’s komen tegemoet aan deze voorwaarden:
- Duits ‘Zeugnis der allgemeinen Hochschulreife’: wiskunde, natuurkunde, scheikunde: Als ‘Grundkurs’ tot en met het laatste jaar. Biologie als 'Leistungsfach'
- Belgisch Diploma van Secundair Onderwijs: een van de volgende tracks:
- Grieks-Wetenschappen
- Latijn-Wetenschappen
- Moderne talen-Wetenschappen
- Wetenschappen-Wiskunde.
Bij alle tracks minstens 4 uur wiskunde per week in de laatste 2 jaar. - International Baccalaureate met:
- Wiskunde Analysis and Approaches HL of SL of (further) Wiskunde HL (examen vóór 2021)
- Natuurkunde SL of HL
- Scheikunde SL of HL
- Biologie HL
- European Baccalaureate:
- Wiskunde: minstens 5 uur/week in de laatste 2 jaar
- Natuurkunde: schriftelijk of mondeling examen
- Scheikunde: schriftelijk of mondeling examen
- Biologie: schriftelijk of mondeling examen, minstens 4 uur/week in de laatste 2 jaar
- British GCE A-/AS- Levels:
- Wiskune: GCE A-level
- Natuurkunde: GCE A- or AS-level
- Scheikunde: GCE A-level
- Biologie: GCE A-level
Aanvullende vakkeneisen m.b.t. niet-Nederlandse vooropleidingen 2025-2026
Als je in het bezit bent van een ander diploma, wordt door de UM op individuele basis beoordeeld of je aantoonbaar voldoende kennis hebt van de vier verplichte vakken (wiskunde B, scheikunde, natuurkunde en biologie) en je in aanmerking komt voor een vrijstelling (sufficiëntieverklaring) voor deze vakken. Uitgangspunt bij deze beoordeling zijn de eindtermen voor het vwo-examen voor het betreffende vak en de landelijke afspraken die binnen de Centrale Commissies Voortentamen (CCVX) gemaakt zijn. De beoordeling neemt extra tijd in beslag, dus meld je zo vroeg mogelijk aan.
Let op! Het afleggen van een examen in een bepaald vak betekent zeker niet automatisch dat je voldoet aan de nadere vooropleidingseisen. Er worden strenge eisen gesteld aan het aantal uren, de inhoud en diepgang van de behandelde stof en de afgelegde examens.
Wegwerken ontbrekende vakken (deficiënties)
Als je al in het bezit bent of komt van een diploma vwo nieuwe stijl of gelijkwaardig, maar je voldoet niet (volledig) aan de aanvullende vakken voor wiskunde B, natuurkunde, scheikunde en biologie (dat wil zeggen dat deze vakken niet in je curriculum waren opgenomen en je dus niet hebt deelgenomen aan een eindexamen voor deze vakken, met als gevolg (een of meer) onvoldoendes), moet je (een) aanvullend(e) examen(s) afleggen om in aanmerking te komen voor toelating tot de bacheloropleiding Regenerative Medicine and Technology. Deze aanvullende examens kun je doen bij de Centrale Commissies Voortentamens en/of Boswell-Bèta. De examens kunnen zowel in het Engels als in het Nederlands worden afgelegd.
Let op: je moet deze examens zelf regelen. In specifieke gevallen biedt Boswell-Bèta de mogelijkheid voor buitenlandse studenten om deze examens online af te leggen. Je dient persoonlijk contact op te nemen met Boswell-Bèta om een online examen aan te vragen.
Duitse studenten kunnen ook kiezen voor het zogenaamde Vorsemester bij het Rheinische Bildungszentrum in Keulen voor deficiënties in biologie, natuurkunde of scheikunde.
Houd er rekening mee dat instituten als CCVX en Boswell-Bèta maximaal 20 werkdagen de tijd hebben om de uitslag bekend te maken.
Let op: het bewijs van een extra examen in een bepaald vak bij een ander instituut dan de hierboven genoemde (CCVX/Boswell-Bèta/Rheinische Bildungszentrum) betekent niet automatisch dat je voldoet aan de eisen voor dat vak. Het niveau van het extra examen zal individueel beoordeeld moeten worden. Hier gelden strenge eisen ten aanzien van aantal studie-uren, inhoud, moeilijkheid van de behandelde stof en afgelegde examens. In geval van twijfel zullen wij eisen dat je door middel van een extra voldoende examen bij CCVX of Boswell-Bèta (of Rheinische Bildungszentrum voor Duitse aanmelders) aantoont over voldoende kennis en vaardigheden te beschikken.
Certificaten uploaden in MyApplication portal
Zodra je je aanvullende examens met succes hebt afgerond, moet je de certificaten uploaden in de MyApplication portal.
Denk aan de deadline (zie tabel bovenaan deze website).
Aanvragen vakspecifiek toelaatbaarheidsonderzoek (sufficiency check)
Bij de beoordeling van je diploma / cijferlijst kan het voorkomen dat het niet duidelijk is of je in een bepaald vak aan de vak vereisten voldoet. Omdat onderwijsprogramma’s sterk kunnen verschillen, hebben we dan gedetailleerde informatie nodig over het curriculum van het specifieke vak dat je hebt gevolgd om je kennisniveau te kunnen beoordelen. Uitgangspunt van deze beoordeling zijn de eindtermen voor het vwo-examen voor het betreffende vak en de landelijke afspraken die binnen de Centrale Commissies Voortentamens (CCVX) gemaakt zijn.
Als dit op jou van toepassing is, bieden we je de mogelijkheid een syllabus in te vullen om je kennis van het specifieke vak te laten beoordelen door de Colloquium Doctum commissie. Richtlijnen en vereisten van de syllabus vind je dan in de MyApplication portal.
Denk aan de deadline (zie tabel bovenaan deze website).
Aanmelders zonder het juiste diploma of met ontbrekende vakken
Als je niet de noodzakelijke diploma’s hebt, kun je met een toelatingsexamen (het Colloquium Doctum) wellicht toch in aanmerking komen voor toelating. Hiervoor moet je 21 jaar of ouder zijn.
De Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) van de UM organiseert geen Colloquium Doctum. Je moet zelf met certificaten aantonen dat je de gevraagde vakken op Nederlands vwo-niveau nieuwe stijl beheerst. Dit zijn: Engels, biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde B.
Het behalen van de certificaten moet je zelf regelen.
Om te achterhalen of je aan de Engelse taaleisen voldoet, beantwoord de vragen onder ‘'aanvullende eisen' verder op deze pagina.
- Cursussen in biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde kun je volgen bij Boswell-Bèta
- Voor het examen biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde, kun je terecht bij Boswell-Bèta of Centrale Commissies Voortentamen (CCVX)
- Voor het vak Engels kun je terecht bij Babel (kies voor de IELTS of Toefl examentraining) of het UM Language Centre
Zodra je de examens hebt gehaald, stuur je de certificaten per post of via een daarvoor bestemd e-mailadres naar de UM. Meer informatie hierover staat onder ‘Gecertificeerde kopie diploma’ in de MyApplication portal
Aanvullende eisen
Deze opleiding wordt in het Engels gegeven. Het is daarom belangrijk dat je die taal voldoende beheerst om in het Engels intensief en uitdagend onderwijs te volgen en tentamens te maken.
Beantwoord onderstaande vragen om te achterhalen of je aan de taaleisen voldoet.
Aanmelders die hun vooropleiding in een niet-EU/EER-land gevolgd hebben (handling fee)
Aanmelders voor deze opleiding die hun vooropleiding in een niet-EU/EER-land gevolgd hebben, moeten een handling fee (administratiekosten) betalen. Meer informatie over deze handling fee en over hoe je deze betaling kunt regelen vind je op de Handling fee pagina.
Benodigde documenten voor het aanmeldingsproces
Tijdens de aanvraagprocedure voor deze opleiding moet je een aantal taken uitvoeren waarvoor je vaak documenten zult moet uploaden in de MyApplication portal. Hieronder geven we alvast een overzicht van welke documenten je (misschien) moet voorbereiden
Benodigde documenten voor alle aanmelders voor deze opleiding
- Een recente pasfoto
De pasfoto moet voldoen aan bepaalde richtlijnen. Je vindt deze richtlijnen in de taakomschrijving ‘Upload pasfoto’ in de MyApplication portal. - Een kopie van je geldig paspoort of je EU-identiteitskaart
Maak een kopie van de pagina met je persoonsgegevens. Sla deze kopie op als ‘paspoortkopie’ en niet als ‘paspoortfoto’. - Een kopie van je meest recente cijferlijst EN/OF een kopie van je diploma indien je dat al hebt behaald.
Documenten die nodig kunnen zijn, afhankelijk van je (academische) achtergrond
- Controleer of je een ‘handling fee’ (administratiekosten) moet betalen en maak de betaling in orde
- De ‘handling fee’ is in beginsel alleen van toepassing als je een niet-Europese vooropleiding hebt gevolgd, maar controleer ook de uitzonderingen op die regel!
- Indien van toepassing: upload het vrijstellingsformulier ‘handling fee’, als je op basis van bovengenoemde informatie denkt dat je voor vrijstelling van deze verplichting in aanmerking komt. - Controleer of je kennis van Wiskunde B voldoende is en lever bewijs aan
- Controleer of je kennis van Biologie voldoende is en lever bewijs aan
- Controleer of je kennis van Natuurkunde voldoende is en lever bewijs aan
- Controleer of je kennis van Scheikunde voldoende is en lever bewijs aan
- Een bewijs van je Engelse taalvaardigheid
Beantwoord de vragen over de taalvereisten onder het kopje 'Taaleisen bij een Engelstalige bacheloropleiding’' op deze pagina om erachter te komen of je aanvullend bewijs moet aanleveren. In de uitleg die je na het beantwoorden van de vragen te zien krijgt, staat welke documenten je kunt gebruiken om je taalvaardigheid aan te tonen.
Disclaimer
- De Universiteit Maastricht gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens.
- De verstrekte informatie wordt opgeslagen in een veilige omgeving en zal verwerkt worden overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
- De Universiteit Maastricht zal jouw informatie niet verstrekken aan derden zonder je uitdrukkelijke toestemming.
Hoe beoordelen we je aanmelding?
Als je je voor een opleiding wil aanmelden, of bezig bent met een aanmelding, is het fijn om te weten hoe jouw aanmelding beoordeeld wordt. Meer informatie hierover vind je hieronder.
De Universiteit Maastricht (UM) beoordeelt of je door je vooropleiding in aanmerking komt voor toelating.
Het kan zijn dat er aanvullende documenten nodig zijn om je vooropleiding te beoordelen. Hierom wordt per e-mail gevraagd, dus houd je inbox in de gaten.
Je ontvangt bericht zodra de UM een besluit heeft genomen.
Studiekeuzecheck
De Universiteit Maastricht vindt het belangrijk dat je een opleiding en leeromgeving kiest die goed bij je past en waarin je succesvol kunt zijn. Daarom bieden we je verschillende mogelijkheden om te verkennen of de opleiding aansluit bij jouw achtergrond en interesses (bijvoorbeeld Open Dagen en Experience Days). Daarnaast kun je vragen stellen om te beoordelen of de opleiding bij je past en/of een afspraak maken voor een gesprek met een van onze studieadviseurs door een e-mail te sturen naar: studiekeuzecheck@maastrichtuniversity.nl.
Privacyverklaring Studiekeuzecheck
Lees meer over de privacyverklaring voor de Studiekeuzecheck
Studieadvies eind bachelorjaar 1
Aan het einde van jaar 1 van de opleiding krijgt iedere student een advies over het al dan niet voortzetten van zijn/haar studie. Dit advies is niet bindend. Studenten moeten wel voldoen aan vooraf vastgestelde eisen die zijn vastgelegd in het Onderwijs- en Examenreglement (OER) van de opleiding.Aan het einde van jaar 1 van de opleiding krijgt iedere student een advies over het al dan niet voortzetten van zijn/haar studie. Dit advies is niet bindend. Studenten moeten wel voldoen aan vooraf vastgestelde eisen die zijn vastgelegd in het Onderwijs- en Examenreglement (OER) van de opleiding.