Bachelor

Computer Science

Computers zijn overal. Ze kunnen al veel: computers maakten de weg vrij voor zaken als internet, simulaties van klimaatverandering, videogames en gepersonaliseerde gezondheidszorg. Tegelijkertijd staan we nog steeds voor veel uitdagingen waarvoor betere computers nodig zijn. Daarom blijven computerwetenschappers de grenzen verleggen van wat deze systemen kunnen doen.

Volg onze studenten op Instagram

Emily Kate Proctor, studentambassadeur Computer Science
@um_computerscience

"Verken samen met mij de wereld van programmeren, kunstmatige intelligentie en technische projecten aan de Universiteit Maastricht!  Duik in praktijkgerichte uitdagingen en ontdek hoe het studentenleven in de informatica er echt uitziet."

Heb je een vraag over Computer Science? Stuur Emily Kate een DM!

Campus Tour Desktop - PHS redirect

Over Computer Science

Waar zouden we zijn zonder computers? Als je bij die vraag meteen denkt aan hoe vaak je je laptop of je smartphone gebruikt, heb je gelijk: computers spelen een enorme rol in ons leven. Er zijn echter genoeg andere voorbeelden. Je kunt geen weersvoorspelling lezen, trein pakken, tv-serie kijken of lezen over een wetenschappelijke doorbraak zonder dat er ergens een computer bij betrokken was.

De meeste mensen zijn afhankelijk van computers, maar computers zélf zijn afhankelijk van computerwetenschappers. Iemand moet tenslotte de instructies schrijven die computers vertellen wat ze moeten doen. Deze stapsgewijze instructies bevinden zich in software: de verzameling toepassingen, programma's en scripts die een computer uitvoert.

Over dit programma

Bij de bachelor Computer Science leer je alles over software. Of het nu gaat om een supercomputer voor wetenschappelijk onderzoek, computers in alledaagse voorwerpen als auto's, horloges en koelkasten, of je gameconsole: je leert hoe je allerlei soorten computers zo soepel mogelijk laat draaien.

Er zijn veel verschillende manieren om dit te bereiken. Moet de software efficiënter werken? Veiliger zijn, of juist toegankelijker of gebruiksvriendelijker? Je leert technieken vanuit allerlei verschillende gebieden van computerwetenschappen die je helpen om deze vragen te beantwoorden. Ons curriculum helpt je om geleidelijk aan je interesses binnen dit brede veld te ontdekken en vaardigheden te ontwikkelen die jij later in je carrière nodig hebt.

Je vraagt je misschien ook af:

Software en hardware

Alle fysieke onderdelen van een computer maken deel uit van de hardware. Dit zijn bijvoorbeeld toetsenborden, grafische kaarten, processors en andere tastbare delen. Het tegenovergestelde van hardware is software: de verschillende soorten programma's die op computers draaien. Besturingssystemen als Windows en Android, applicaties als Powerpoint en internetbrowsers, maar ook de drivers die individuele hardwarecomponenten aansturen zijn voorbeelden van software.

Hoe software het verschil maakt

Kennismaken

Studenten studeren samen

Ben jij je aan het oriënteren op een bacheloropleiding? Wij zijn er om je te helpen! We begrijpen hoe belangrijk het voor je is om de juiste bacheloropleiding te vinden. Daarom bieden wij je meerdere mogelijkheden om met Computer Science kennis te maken.

Praat met onze studenten, plan een persoonlijke afspraak of schrijf je in voor een Experience Day