Waarom deze studie?
De bachelor Geneeskunde speelt in op actuele thema’s als obesitas en vergrijzing en brengt je vanaf de eerste dag in aanraking met de praktijk. Je begint met het aanleren van allerlei medische en praktische vaardigheden in het Skillslab; die oefen je vooral met en op je medestudenten. Daarnaast train je nog meer vaardigheden waar je als arts over moet beschikken, zoals gesprekstechnieken. Hoe ga je om met emotionele reacties van een patiënt? Je oefent dit op een simulatiepatiënt (een acteur die speelt dat hij ziek is).
Persoonlijk portfolio
Als student Geneeskunde houd je de vordering van je vaardigheden en je studievoortgang bij in een portfolio. Dat doe je zowel tijdens de bachelor- als de masteropleiding, onder begeleiding van een mentor. Zodoende heb je een goed zicht op je ontwikkeling en kun je je zelfstudie (bij)sturen.
Praktijkgericht
Bij Geneeskunde in Maastricht staat de praktijk centraal vanaf dag 1. In het begin oefen je op je medestudenten en poppen; zo leer je bijvoorbeeld op een nep-arm hoe je moet injecteren en voer je een lichamelijk onderzoek uit op een andere student. Je contact met echte patiënten zal in eerste instantie nog waarnemend van aard zijn. Tijdens de opleiding krijg je steeds meer verantwoordelijkheid in de omgang met de patiënt. In het tweede jaar loop je bijvoorbeeld vier dagen ‘zorgstage’ in een verpleeghuis om kennis te maken met het ‘echte’ werk in de gezondheidszorg. In je derde jaar loop je mee op verschillende poliklinieken.
Drie thema's in drie jaar
Elk jaar van de opleiding heeft een centraal thema. Zowel bij het vaardigheidsonderwijs als in de onderwijsgroepen draait het steeds om hetzelfde thema. Hierdoor onthoud je de stof beter.
- Het eerste jaar gaat het om ‘de mens in gezondheid en ziekte’. Behandel je bijvoorbeeld in je onderwijsgroep ‘circulatie en ademhaling’, dan leer je in het vaardigheidsonderwijs onder meer reanimeren.
- Het tweede jaar draait om het thema ‘op weg naar de praktijk’. Je leert klinisch na te denken over diagnostiek en behandeling.
- Het derde jaar staat in het teken van ‘van papier naar patiënt’. In plaats van geschreven patiëntverhalen vormen echte patiënten, die je op de polikliniek in het ziekenhuis ziet, de basis voor je studie-activiteiten

Geneeskunde bachelorstudent Lise deelt haar ervaringen via Instagram. Zij beantwoordt ook graag de vragen die jij hebt over de inhoud van haar opleiding en over het (studenten)leven in Maastricht.
Vragen over aanmelding, toelating, inschrijven, selectieprocedures, et cetera? Dat soort vragen wordt alleen door het universitaire bureau voor toelating behandeld, niet door Lise.
Chat met de universiteit over toelating of services