Waarom deze studie?
De bacheloropleiding Biomedical Sciences (in de Nederlandse taal bekend als biomedische wetenschappen) onderzoekt hoe het menselijk lichaam functioneert in het dagelijks leven, bij ziekte, tijdens veroudering en bij het leveren van bijzondere prestaties. Je bestudeert biologische processen op het niveau van moleculen, cellen, organen en het lichaam als geheel. Ook de invloed van omgevingsfactoren als voeding en milieu komt aan bod. De studie wordt ook wel omschreven als ‘de onderzoekskant van geneeskunde’. Dus als je iets wilt betekenen voor de gezondheidszorg, maar niet als arts, is Biomedical Science een goede keus.
Breed en flexibel programma
Door de flexibele opzet van de opleiding krijg je veel keuzemogelijkheden. Je begint met een aantal verplichte vakken, gevolgd door keuzevakken en een minorperiode. Je kiest zelf de thema’s en opleidingsblokken die het beste passen bij jouw passie, talenten en ambities. Hierdoor ontwikkel je een eigen expertise en profiel binnen het werkveld van de biomedische wetenschappen. Een persoonlijke mentor zal je hierbij begeleiden. Je sluit de bachelor af met het schrijven van een bachelorthesis.
Raakvlakken met geneeskunde en biologie
De opleiding legt duidelijk andere accenten dan een opleiding tot bioloog of arts. Binnen de biologie bestudeer je processen waarbij de onderlinge samenhang tussen biologische soorten en de relatie met de omgeving aan bod komen. In de geneeskunde benader je het fenomeen ziekte met de bedoeling de individuele patiënt te genezen.
Als biomedisch wetenschapper (en dus ook als student Biomedical Sciences) behandel je geen patiënten en kom je normaliter ook niet met deze in aanraking, maar gebruik je natuurwetenschappelijke kennis om inzicht te krijgen in het functioneren van de gezonde en zieke mens.Tijdens de opleiding volg je onder andere practica in het lab.
Biomedical Sciences bachelorstudent Chemène post wekelijks over haar ervaringen op Instagram. Zij beantwoordt ook graag de vragen die jij hebt over de opleiding en over het (studenten)leven in Maastricht.
Volg en contacteer Chemène op Instagram
Chat met de universiteit over toelating of services