Toelatingseisen
Op deze pagina vind je belangrijke details m.b.t. het aanmeldingsproces (zoals deadlines, toelatingseisen, benodigde documenten en beoordeling) voor de bacheloropleiding Biomedical Sciences voor studiejaar 2024-2025.
De informatie op deze pagina is voor studenten die willen starten in studiejaar 2024-2025.
Klik hier om de toelatingseisen voor studiejaar 2023-2024 te bekijken
Selectie
De bacheloropleiding Biomedical Sciences (BMS) is een opleiding met een numerus fixus (fixusopleiding). Dit houdt in dat niet iedereen die toelaatbaar is ook een plaats zal krijgen. De fixus van BMS is ingesteld om de kwaliteit van het onderwijs te bewaken.
In 2024-2025 zijn er 400 plaatsen beschikbaar voor de bacheloropleiding BMS. Dit betekent dat je, indien je serieus meedoet aan de selectieprocedure, een reële kans hebt om een plaats te bemachtigen. Kandidaten kunnen deelnemen aan het selectieproces voor de bachelor BMS en de bachelor Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht in hetzelfde jaar. De selectieprocedures zijn gescheiden en deelname aan beide procedures beïnvloedt op geen enkele manier de kans om geselecteerd te worden. In het academiejaar 2023-2024 kregen alle deelnemers die het selectieproces hadden afgerond een plaats aangeboden in de bachelor BMS.
De deadline om je in Studielink voor deze opleiding aan te melden, is 15 januari, 23:59 CET.
Je kunt alleen in aanmerking komen voor toelating, als je over de juiste vooropleiding beschikt (niveau diploma) en je diploma ook een bepaald vakkenpakket omvat (de ‘nadere toelatingseisen’). Heb je een (buitenlands) diploma behaald in het juiste vakkenpakket, dan betekent dit niet automatisch dat je in aanmerking komt voor toelating. Er worden eisen gesteld aan het aantal uren, de inhoud en diepgang van de behandelde leerstof en de afgelegde examens.
De selectie bestaat uit twee onderdelen (een online vragenlijst en een online toets) die samen beoordeeld worden. De selectieprocedure is volledig online. Je hoeft dus niet in Maastricht aanwezig te zijn om deel te nemen aan de selectie. Het duurt ongeveer 4 uur om de selectieprocedure te doorlopen en vraagt geen voorbereiding in de zin van studeren.
Belangrijk: je moet controleren of de softwareprogramma's (zowel de testsoftware als de surveillancesoftware) op je computer werken om eventuele problemen tijdens het daadwerkelijke online examen te voorkomen.
Lees alle informatie op deze pagina zorgvuldig door.
Vragen?
Heb je vragen omtrent de selectieprocedure van de bacheloropleiding Biomedical Sciences? We helpen je graag verder via e-mail. Stuur ons je vragen via selectionbms@maastrichtuniversity.
Heb je vragen over Studielink, de algemene aanmeldingsprocedure, diplomavalidatie, visa, huisvesting, collegegeld of het studentenleven in Maastricht? Neem dan contact op met study@maastrichtuniversity.nl.
Download onze brochure voor meer informatie over de numerus fixus procedure.
Belangrijke deadlines voor deze opleiding met aanmelddeadline 15 januari
De bacheloropleiding Biomedical Sciences begint in september.
Onderstaande deadlines zijn van toepassing op een aanmelding om in september 2024 te starten.
De deadline om je in Studielink voor deze opleiding aan te melden, is 15 januari, 23:59 CET.
Voor een succesvolle aanmelding is het van groot belang dat je onderstaande deadlines goed in de gaten houdt.
Tip: als je deze webpagina op je telefoon bekijkt, raden we je aan de landscape modus te gebruiken.
Datum | Wat je moet weten met betrekking tot deze datum |
---|---|
1 oktober 2023 |
Studielink is open voor aanmeldingen voor het studiejaar 2024-2025
Let op! Als je vooropleiding niet op de lijst staat van Europese vooropleidingen (zie ‘Aanmelders met een niet-Nederlands diploma’ op deze pagina), zal de UM apart moeten beslissen of je met je diploma in aanmerking komt voor toelating. Deze beoordeling, ook wel het ‘toelaatbaarheidsonderzoek’ genoemd, neemt extra tijd in beslag. Meld je dus zo vroeg mogelijk aan als je diploma niet op de lijst voorkomt, bij voorkeur vóór 1 november 2023. |
Tot en met 15 januari 2024, 23.59 CET |
Deadline voor het afronden van het hele aanmeldingsproces voor alle aanmelders Alleen kandidaten met een voltooide aanmelding ontvangen een e-mail met een link naar een online vragenlijst (onderdeel 1 van de selectieprocedure). Let op: het aanmeldingsproces gaat vooraf aan de selectieprocedure; de selectieprocedure start zodra het aanmeldingsproces is afgerond. Zorg er daarom voor dat je je aanmelding op tijd afrondt. Let op: aanmelders moeten nu controleren of ze een toelaatbaarheidsonderzoek nodig hebben. Niet-EU/EER-aanmelders (deze aanmelders hebben een visum of verblijfsvergunning nodig). |
Tot en met 31 januari 2024, 16.00 CET |
Deadline voor het indienen van je ingevulde online vragenlijst via Qualtrics. Het duurt ongeveer 2 uur om deze vragenlijst in te vullen. (onderdeel 1 van de selectieprocedure) |
Tot en met 31 januari 2024, 16.00 CET* |
Deadline voor het inleveren van alle vereiste documenten voor het toelaatbaarheidsonderzoek Heb je een (buitenlands) diploma waarbij een nader ‘toelaatbaarheidsonderzoek’ nodig is? Dan dien je voor elk nader te onderzoeken vak (‘deficiëntie’) een syllabus te uploaden in de MyApplication portal. Hierover wordt met je gecommuniceerd via de MyApplication portal. Let op: het toelaatbaarheidsonderzoek kost tijd, dus schrijf je zo vroeg mogelijk in, als je kunt verwachten dat niet meteen duidelijk is dat je voldoet aan de toelatingseisen! |
Rond 1 maart 2024 |
Je ontvangt per e-mail een link voor een online toets (onderdeel 2 van de selectieprocedure) en een link naar een oefentoets. Aan de hand van de oefentoets dien je te controleren of de software (zowel de toetssoftware als de surveillance (proctoring) software) werkt op jouw computer, zodat je mogelijke problemen bij het maken van de online toets voor bent. Let op: om met proctoring te kunnen werken, moeten je computer en toetsomgeving aan bepaalde eisen voldoen. Controleer deze eisen en probeer eventuele problemen op te lossen, voordat je contact met ons opneemt. Als je tegen technische problemen aanloopt die niet met je computer of internet te maken hebben, dien je vóór 5 maart 2024 contact met ons op te nemen via selectionbms@maastrichtuniversity.nl |
9 maart 2024 |
Online selectietoets (onderdeel 2 van de selectieprocedure) |
15 april 2024 |
Rangnummers worden bekend gemaakt en Studielink start met het uitgeven van plaatsingsbewijzen. Je ontvangt je persoonlijk rangnummer in de rangorde die we hebben vastgesteld op grond van de scores behaald tijdens de selectie (dus de combinatie van onderdeel 1, de online vragenlijst, en onderdeel 2, de online toets). Let op: een studieplaatsaanbod moet binnen twee weken (14 x 24 uur) na ontvangst, geaccepteerd worden via Studielink. Doe je dit niet op tijd, dan vervalt het aanbod en krijgt de volgende kandidaat in de ranglijst de gelegenheid die studieplaats tijdig te accepteren. In het academiejaar 2023-2024 kregen alle deelnemers die het selectieproces hadden afgerond een plaats aangeboden in de bachelor BMS. |
Tot en met 16 juli 2024, 16.00 CET* |
Deadline voor het bewijs aanleveren dat je al je deficiënties hebt weggewerkt Stuur vervolgens zo spoedig mogelijk per post een gewaarmerkte kopie van het behaalde Boswel-Bèta, CCVX of vergelijkbaar -examen op naar: Als je door omstandigheden niet in staat bent om tijdig bewijs aan te leveren dat je al je deficiënties vóór 16 juli 2024, 16.00 CET* hebt weggewerkt, dien je een e-mail te sturen naar selectionbms@maastrichtuniversity.nl |
Tot en met 4 september 2024 |
UM stuurt plaatsingsaanbiedingen Kandidaten die op de wachtlijst staan, kunnen een plaats aangeboden krijgen. Houd je e-mail goed in de gaten! Je dient een aangeboden plaats binnen 2 weken (14 x 24 uur) na ontvangst, te accepteren via Studielink. Wanneer je dit niet op tijd doet, verlies je jouw plaatsingsaanbod en krijgt de volgende kandidaat op de lijst een plaats aangeboden. |
*Let op de tijdzone in Nederland (CET) en controleer het mogelijke tijdsverschil!
Algemene eisen: vooropleiding
Of je in aanmerking komt voor toelating (op grond van de van toepassing zijnde toelatingseisen voor studiejaar 2024-2025 voor de bacheloropleiding Biomedical Sciences) is onder andere afhankelijk van je vooropleiding. Lees hieronder welke stappen je moet zetten om in aanmerking te komen voor toelating.
Aanmelders met een Nederlands diploma
Ben je in het bezit van een Nederlands vwo-diploma nieuwe stijl met profiel ‘Natuur en Gezondheid inclusief natuurkunde’ of profiel 'Natuur en Techniek inclusief biologie’, dan kom je in principe in aanmerking voor toelating.
Bij de volgende Nederlandse diploma's bekijkt de UM of je in aanmerking kunt komen voor toelating. Dit hangt af van je vooropleiding, en of deze voldoende kennis op vwo-niveau nieuwe stijl garandeert van de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde. Voor onderstaande diploma’s moet je dit dan ook kunnen aantonen:
- Een vwo-diploma van vóór 2007
- Een hbo-propedeuse
- Een OU-propedeuse of een OU-bachelordiploma
Aanmelders met een niet-Nederlands diploma
Als jouw niet-Nederlandse vooropleiding gelijk staat met de Nederlandse vwo-opleiding, kom je op grond van zo’n niet-Nederlands diploma in aanmerking voor toelating. Kijk op de lijst met niet-Nederlandse vooropleidingen die gelijkwaardig worden geacht aan de Nederlandse vwo-opleiding of jouw vooropleiding daar tussen staat. Staat je vooropleiding niet op deze lijst, dan dient de UM aan de hand van je diploma apart te beoordelen of je in aanmerking komt voor toelating.
Je vooropleiding moet niet alleen qua niveau vergelijkbaar zijn aan het Nederlandse vwo, maar bovendien het juiste vakkenpakket omvatten. Je dient in je vooropleiding de vakken wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie te hebben gehad op een Nederlands vwo-examen niveau. Raadpleeg voor een aantal Europese vooropleidingen de vereiste diploma-eisen ten aanzien van die verplichte vakken.
Let op! Als je vooropleiding niet op deze lijst met Europese vooropleidingen staat, zal de UM apart beslissen of je met je diploma in aanmerking komt voor toelating. Deze beoordeling neemt extra tijd in beslag. Meld je dus zo vroeg mogelijk aan als je diploma niet op de lijst voorkomt, bij voorkeur vóór 1 november 2023. Houd er rekening mee dat je bij een aanmelding ná 1 november 2023 het risico loopt dat de beoordeling of je in aanmerking komt voor toelating en/of van een (of meer) van je eventuele ‘deficiënties’ niet meer gaat lukken, wat betekent dat je niet zou kunnen starten per studiejaar 2024-2025.
Aanvullende vakkenpakketeisen voor niet-Nederlandse aanmelders
Om in aanmerking te komen voor toelating tot de bachelor Biomedische Wetenschappen, dien je in je vooropleiding de vakken wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie gehad te hebben met een tijdsduur en diepgang vergelijkbaar met de Nederlandse vwo-opleiding. De volgende diploma’s bewijzen voldoening aan die eisen:
- Duits ‘Zeugnis der allgemeinen Hochschulreife’ met wiskunde, natuurkunde, scheikunde als ‘Grundkurs’ tot en met het laatste jaar en biologie als ‘Leistungsfach’
- Belgisch Diploma van Secundair Onderwijs met een van de volgende tracks:
- Grieks-Wetenschappen
- Latijn-Wetenschappen
- Moderne talen-Wetenschappen
- Wetenschappen-Wiskunde - Diploma Internationaal Baccalaureaat uit Geneve met
- Mathematics Analysis and Approaches HL of SL, of
Mathematics Applications and Interpretations HL, of
Mathematics SL or HL (exam before 2021).
- Physics SL of HL
- Chemistry SL of HL - - Biology HL
- Diploma Europees Baccalaureaat met
- Wiskunde: schriftelijk of mondeling examen, minstens 3 uur/week in de laatste 2 jaar
- Natuurkunde: schriftelijk of mondeling examen
- Scheikunde: schriftelijk of mondeling examen
- Biologie: schriftelijk of mondeling examen, minstens 4 uur/week in de laatste 2 jaar - Britse A/AS-levels, (I) GCSE’s en/of AICE:
- Wiskunde: GCE A- of AS-level
- Natuurkunde: GCE A- of AS-level
- Scheikunde: GCA A-level
- Biologie: GCE A-level
Zoals eerder vermeld: indien je in het bezit bent van een ander diploma dan hierboven vermeld, wordt door de UM op individuele basis beoordeeld of je aantoonbaar voldoende kennis hebt van de vier verplichte vakken (wiskunde, scheikunde, natuurkunde en biologie) en of je in aanmerking komt voor een vrijstelling (sufficiëntieverklaring) voor deze vakken. Deze beoordeling geschiedt aan de hand van de eindtermen voor het Nederlandse vwo-examen in het betreffende vak en de landelijke afspraken die met de Centrale Commissies Voortentamen (CCVX) en Boswell-Bèta gemaakt zijn. De beoordeling neemt extra tijd in beslag, dus meld je zo vroeg mogelijk aan, bij voorkeur vóór 1 november 2023.
Ontbrekende vakken (deficiënties) wegwerken
Als je een vwo-diploma nieuwe stijl of een daarmee vergelijkbaar diploma hebt of gaat behalen, maar daarmee niet (helemaal) voldoet aan de vakeisen voor wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie (met andere woorden: als je niet al deze vakken in je vakkenpakket had en daarom in een of meer van deze vakken geen eindexamen hebt gedaan, dus voor (een of meer van) die vakken ‘deficiënt’ bent), moet je (een) aanvullend(e) examen(s) doen om in aanmerking te komen voor toelating tot de bacheloropleiding Biomedical Sciences. Dergelijke examens kun je in het Nederlands of Engels doen bij de Centrale Commissies Voortentamen (CCVX) of Boswell Bèta. Let op: dit moet je zelf regelen met deze instanties. In specifieke gevallen biedt Boswell Bèta de mogelijkheid aan buitenlandse studenten om deze examens online af te leggen. Je moet zelf contact opnemen met Boswell-Bèta om een online examen aan te vragen.
Duitse studenten met deficiënties voor biologie, natuurkunde of scheikunde kunnen er ook voor kiezen het zogenoemde Vorsemester aan het Rheinische Bildungszentrum in Keulen af te ronden.
Houd er rekening mee dat je bij aanmelding na 1 november 2023 het risico loopt dat de beoordeling of je in aanmerking komt voor toelating en/of het tijdig kunnen wegwerken van een (of meer) deficiëntie(s) een onmogelijke opgave zal blijken. In dat geval kun je niet starten per studiejaar 2024-2025, zelfs niet als je een studieplek voor de bachelor Biomedical Sciences op basis van de selectie aangeboden hebt gekregen en geaccepteerd hebt.
Let op! Bewijs van een aanvullend examen in een vak aan een ander instituut dan hierboven genoemd (CCVX/Boswell- Bèta/Rheinische Bildungszentrum) leidt niet automatisch tot een sufficiëntieverklaring voor dat vak. De diepgang van het aanvullend examen zal apart moeten worden beoordeeld, waarbij strenge eisen gesteld worden aan de inhoud en diepgang van de geëxamineerde stof en de uren die ervoor staan om je die stof voldoende eigen te maken. In geval van twijfel zullen wij van je eisen dat je voldoende kennis en kunde aantoont door een aanvullend voldoende examen bij CCVX of Boswell-Bèta.
Certificaten uploaden in MyApplication portal
Zodra je je aanvullende examens succesvol hebt afgerond, moet je de certificaten uploaden in de MyApplication portal.
Informeer het Studenten Service Centrum (SSC) via e-mail (study@maastrichtuniversity.nl), t.a.v. Bureau Toelating en Inschrijving, dat je de certificaten hebt toegevoegd in de MyApplication portal.
De CCVX of Boswell-Bèta certificaten moeten we als gewaarmerkte kopie ontvangen. Je kunt deze per post naar ons opsturen:
Universiteit Maastricht
Studenten Service Centrum
UM Admissions
Postbus 616
6200 MD Maastricht
Als je niet in staat bent om voor de start van het studiejaar aan alle vakvereisten te voldoen, dien je zo snel mogelijk een e-mail te sturen naar selectionbms@maastrichtuniversity.nl. Dan wordt er gezamenlijk naar een mogelijke oplossing gezocht. Je dient uiterlijk op 16 juli 2024, 16.00 CET, bewijs te overleggen dat je voldoet aan de wettelijke (nadere) vooropleidingseisen 2024-2025, dus houd hier rekening mee en zorg dat je voldoende op tijd bent met contact opnemen.
Indienen verzoek voor een toelaatbaarheidsonderzoek
Als bij je aanmelding door de UM wordt vastgesteld dat op grond van je (buitenlandse) diploma een nader toelaatbaarheidsonderzoek ten aanzien van een of meer vakken noodzakelijk is, dan dien je daarvoor een verzoek in te dienen.
Je moet per betreffend vak (dus voor ieder vak waarvoor je sufficiëntie vooralsnog onduidelijk is) een dossier samenstellen en inleveren ten behoeve van een toelaatbaarheidsonderzoek. Het/de separate dossier(s) moet je vervolgens uploaden in de MyApplication portal. Deze opdracht wordt ook als een taak in de MyApplication portal vermeld: daar kun per vak een syllabus downloaden, invullen en weer uploaden.
Let op: de deadline voor het indienen van de benodigde toelaatbaarheidsonderzoeken is 31 januari 2024. Verzoeken ingediend na deze datum worden niet meer in behandeling genomen.
Aanmelders zonder het juiste diploma én 21 jaar of ouder
Als je niet de noodzakelijke diploma’s hebt, kun je met een toelatingsexamen (het Colloquium Doctum) wellicht toch in aanmerking komen voor toelating. Hiervoor moet je 21 jaar of ouder zijn.
De Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) van de UM organiseert geen Colloquium Doctum. Je moet zelf met certificaten aantonen dat je de gevraagde vakken op Nederlands vwo-niveau nieuwe stijl beheerst. Dit zijn: Engels, biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde.
Het behalen van de certificaten moet je zelf regelen.
- Cursussen in biologie, scheikunde, natuurkunde en wiskunde kun je volgen bij Boswell-Bèta
- Voor het examen biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde, kun je terecht bij Boswell-Bèta en/of Centrale Commissies Voortentamen (CCVX) - voortentamen
- Voor het vak Engels kun je terecht bij Babel en/of het UM Language Centre
- Voor een certificering Nederlands (Nt2) kun je terecht bij de CNaVT> Educatief Startbekwaam (STRT) en Educatief Professioneel (EDUP) (toelating hoger onderwijs)
Zodra je de examens hebt gehaald, moet je de certificaten uploaden in de MyApplication portal.
Laat UM Admissions via e-mail (study@maastrichtuniversity.nl) weten dat je de certificaten hebt toegevoegd in de MyApplication portal. Plaats in het onderwerp van je e-mail: ter attentie van UM Admissions.
Aanvullende eisen
Taaleisen bij een Engelstalige bacheloropleiding
Deze bacheloropleiding wordt in het Engels gegeven. Het is daarom belangrijk dat je die taal voldoende beheerst om in het Engels intensief en uitdagend onderwijs te volgen en tentamens te maken. Een minimaal niveau gelijk aan academic IELTS 6.0 is vereist voor deze opleiding.
Beantwoord onderstaande vragen om te achterhalen of je aan de taaleisen voldoet.
Benodigde documenten voor het aanmeldingsproces
Tijdens het aanmeldingsproces voor deze opleiding moet je een aantal taken uitvoeren, waarvoor je vaak documenten zult moeten uploaden. Dit uploaden wordt geregeld via de ‘MyApplication-portal’. Daarin moet je het volgende doen:
- Upload een recente pasfoto
De pasfoto moet voldoen aan bepaalde richtlijnen - Upload een kopie van je geldige paspoort of EU-identiteitskaart
Maak een kopie van de pagina met je persoonsgegevens. Sla deze kopie op als ‘paspoortkopie’ en niet als ‘paspoortfoto’ - Upload een kopie van je meest recente cijferlijst en een kopie van je diploma indien je dat al hebt behaald
Documenten die nodig kunnen zijn afhankelijk van je (academische) achtergrond
- Controleer of je een ‘handling fee’ (administratiekosten) moet betalen en maak de betaling in orde
-De ‘handling fee’ is in beginsel alleen van toepassing als je een niet-Europese vooropleiding hebt gevolgd, maar controleer ook de uitzonderingen op die regel!
-Indien van toepassing: upload het vrijstellingsformulier ‘handling fee’, als je op basis van bovengenoemde informatie denkt dat je voor vrijstelling van deze verplichting in aanmerking komt. - Controleer of je wiskundekennis voldoende is en lever hier bewijs van aan
- Controleer of je biologiekennis voldoende is en lever hier bewijs van aan
- Controleer of je natuurkundekennis voldoende is en lever hier bewijs van aan
- Controleer of je scheikundekennis voldoende is en lever hier bewijs van aan
- Bewijs van je Engelse taalvaardigheid
Beantwoord de vragen over taalvereisten onder het kopje ‘Taaleisen bij een Engelstalige bacheloropleiding’ op deze pagina om erachter te komen of je aanvullend bewijs moet aanleveren. In de uitleg die je na het beantwoorden van de vragen te zien krijgt, staat welke documenten je kunt gebruiken om je taalvaardigheid aan te tonen.
Je dient op uiterlijk 16 juli 2024, 16.00 CET, bewijs te overleggen dat je voldoet aan de wettelijke (nadere) vooropleidingseisen 2024-2025. Dat kan door middel van een vwo-diploma met de juiste eindexamenvakken, of een diploma dat daarmee vergelijkbaar is, of door een diploma aangevuld met CCVX of Boswell Beta gewaarmerkte certificaten. Indien je niet in staat bent om uiterlijk 16 juli 2024,16.00 CET, aan te tonen dat al je eventuele deficiënties zijn weggewerkt, omdat examenresultaten pas ná 16 juli 2024 bekend worden, dien je een e-mail te sturen naar selectionbms@maastrichtuniversity.nl. Houd er rekening mee dat instituten als CCVX en Boswell-Bèta maximaal 20 werkdagen nodig hebben om examenresultaten kenbaar te maken. Zorg er dus voor dat je een benodigd examen op tijd maakt.
Disclaimer
- De Universiteit Maastricht gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens.
- De verstrekte informatie wordt opgeslagen in een veilige omgeving en zal verwerkt worden overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
- De Universiteit Maastricht zal jouw informatie niet verstrekken aan derden zonder je uitdrukkelijke toestemming.
Hoe beoordelen we je aanmelding?
Als je je voor een opleiding wil aanmelden, of bezig bent met een aanmelding, is het fijn om te weten hoe jouw aanmelding beoordeeld wordt. Meer informatie hierover vind je hieronder.
De UM beoordeelt eerst op basis van je vooropleiding of je in aanmerking komt voor toelating tot de bacheloropleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Het is daarom belangrijk dat je goed controleert of je aan de toelatingseisen voldoet en dat je een realistisch plan hebt om eventuele onvoldoende vooropleiding (‘deficiënties’) weg te werken.
Selectieprocedure
Wanneer je in aanmerking komt voor toelating, volgt de selectieprocedure en het inschrijvingsproces, aangezien dit een fixusstudie betreft. Het is belangrijk dat je je berichten en je to-do-lijst in Studielink en de MyApplication portal regelmatig controleert en de aanwijzingen nauwkeurig en op tijd opvolgt.
Onderdeel één: vragenlijst
Dit betreft een online vragenlijst die via Qualtrics wordt afgenomen. In de vragenlijst wordt onder meer gevraagd naar je vooropleidingscijfers.
Om toegang te krijgen tot deze vragenlijst ontvang je een e-mail met een link. Alleen kandidaten met een afgeronde aanmelding ontvangen een e-mail met een link naar de online vragenlijst.
In de vragenlijst wordt onder andere gevraagd naar je cijfers van de middelbare school.
Let op: kandidaten met een Nederlands middelbareschooldiploma dienen hun overgangscijfers van het voorlaatste naar het laatste jaar vwo/middelbare school in te vullen in de ‘Cijferlijst decentrale selectie voor vwo-kandidaten’.
Kandidaten met een buitenlandse middelbareschoolopleiding dienen de overgangscijfers van hun voorlaatste naar het laatste jaar aan te leveren.
De selectiecommissie beoordeelt de ingevulde online vragenlijst. De resultaten hiervan worden gecombineerd met de resultaten van onderdeel 2. Je krijgt dus geen aparte uitslag van het eerste onderdeel. Je wordt automatisch uitgenodigd voor het tweede onderdeel van de selectie: de online selectietoets.
Onderdeel twee: online selectietoets
Op 9 maart 2024 wordt de online selectietoets afgenomen. Tijdens deze toets voer je een aantal opdrachten uit. De uitslag geeft ons inzicht inhoe jij scoort op bepaalde cognitieve en (inter-)persoonlijke eigenschappen en vaardigheden, die gekoppeld zijn aan competenties die centraal staan in het biomedisch curriculum: Biomedisch expert, Communicator, Investigator (onderzoeker) en Professional.
Deze test wordt online gemaakt en je hebt zowel software voor de test als voor de surveillance (proctoring) nodig. Om er zeker van te zijn dat je goed voorbereid bent, ontvang je een link naar een oefentoets. Je bent verplicht om de oefentoets te maken en eventuele problemen uiterlijk 5 maart 2024 aan ons door te geven via selectionbms@maastrichtuniversity.nl, zodat technische problemen je niet kunnen hinderen bij het echte examen op 9 maart.
Als je de oefentest niet gebruikt om je systeem thuis te controleren, kun je worden uitgesloten van een herkansing in geval van technische problemen.
Zorg er ook voor dat je voor speciale afspraken uiterlijk 5 maart 2024 contact met ons opneemt via selectionbms@maastrichtuniversity.nl.
Als voorbereiding op de selectietoets dien je alleen de oefentoets te maken (om te zien of je computer en internet aan de eisen voldoen). Verdere voorbereiding is niet nodig.
Beoordeling en ranglijst
Op basis van de behaalde resultaten in de selectieprocedure stelt de selectiecommissie een ranglijst op van de kandidaten. Deze lijst wordt doorgegeven aan Studielink. Op 15 april 2024 krijg je te horen wat jouw rangnummer in de lijst is en start Studielink met het uitgeven van plaatsingsbewijzen.
Is je behaalde rangnummer lager of gelijk aan 400, dan ontvang je automatisch via Studielink een studieplaatsaanbod.
Als je rangnummer hoger is dan 400, word je op een wachtlijst geplaatst. Als geaccepteerde kandidaten zich terugtrekken of hun plaatsingsbewijs niet inwisselen, krijgen de kandidaten op de wachtlijst een plaats aangeboden. Zorg ervoor dat je je e-mail (en spamfolder) goed in de gaten houdt!
Een via Studielink gedaan studieplaatsaanbod moet binnen twee weken (binnen 14 x 24 uur) na ontvangst geaccepteerd worden. Als je dit niet op tijd doet, vervalt het aanbod en ben je een kans op een studieplaats kwijt. Houd je e-mail vanaf 15 april 2024 dus nauwlettend in de gaten, want dit betreft een absolute deadline.
Let op: het ontvangen en accepteren van een plaatsingsbewijs vormt nog geen definitief toelatingsbewijs voor de bacheloropleiding Biomedische wetenschappen aan de UM. Het aanmeldingsproces is pas rond, als je tijdig hebt voldaan aan álle toelatings- en inschrijfvereisten, zoals tijdige wegwerking van eventuele deficiënties en betaling. Zie over deficiënties het onderdeel ‘Algemene eisen: vooropleiding’.
Studieadvies eind bachelorjaar 1
Aan het einde van het eerste jaar van de opleiding wordt aan iedere student een studieadvies over het al dan niet voortzetten van de studie uitgebracht. Dit advies is niet bindend. Wel moet de student een vooraf vastgesteld aantal studiepunten behalen om te worden toegelaten tot het tweede jaar van de opleiding. Het aantal studiepunten dat behaald dient te worden is vastgelegd in de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van de opleiding.