Waarom deze studie?
De specialisatie Clinical Psychology voorziet je van de theoretische achtergrond en klinische kennis die nodig is voor toekomstig onderzoek naar de diverse gebieden van geestelijke gezondheid, met name experimentele psychopathologie, klinische psychologie en psychiatrie. Een sterke focus op onderzoeksvragen die kunnen leiden tot preventie- en interventiestrategieën onderscheiden deze masteropleiding van vele andere masteropleidingen, waardoor deze een ideale keuze is voor studenten die in de toekomst de wetenschappelijke en klinische praktijk willen combineren. Er zijn veel overeenkomsten tussen Clinical Psychology en Neuropsychology, maar ze verschillen in de nadruk op hersenprocessen. Clinical Psychology heeft een brede focus op diverse mechanismen in de paden die tot stoornissen leiden.
In totaal negen interactieve kernseminars, die telkens 4 weken bestrijken, behandelen huidige theorieën en methoden die genetische, omgevings-, psychologische en neurobiologische processen kunnen verhelderen die ten grondslag liggen aan het begin, het verloop, de behandeling en de preventie van geestelijke stoornissen gedurende een levensduur. Behalve aan specifieke stoornissen wordt er ook aandacht besteed aan bredere kwesties en controverses, zoals gender en culturele verschillen, validiteit van classificatiesystemen voor psychopathologie, voor- en nadelen van experimentele en diermodellen, gen-omgeving-interacties en de aard van weerbaarheid.
Dankzij de uitgebreide praktijkoefeningen in het schrijven van onderzoeksvoorstellen leer je testbare hypotheses te formuleren en deze te vertalen naar onderzoeksonderwerpen. Workshops maken je bekend met een breed scala aan onderzoeksmethoden, die reiken van neuro-imaging tot epidemiologie. Hoewel onderzoek de primaire focus houdt, omvat deze specialisatie ook training in diagnostische en andere klinische vaardigheden evenals mogelijkheden voor klinische en onderzoekservaring in een gezondheidszorgsetting.
Stages
Vanaf november in het tweede jaar besteed je je tijd aan de voorbereiding en uitvoering van je onderzoeksstage en masterscriptie. Je voert je eigen onderzoeksproject uit (zeer vaak als onderdeel van een grotere lopende studie), inclusief het schrijven van een voorstel en de data verzamelen en analyseren. Je doet verslag van je werk in een masterscriptie, geschreven in de stijl van een artikel in een wetenschappelijk tijdschrift. Gezien de sterk multidisciplinaire onderzoeksinfrastructuur hier in Maastricht en de uitgebreide internationale netwerken zul je vele mogelijkheden hebben voor stages die gerelateerd zijn aan ieder aspect van psychopathologie, lokaal of bij andere topuniversiteiten wereldwijd. We helpen je bij het vinden van onderwerpen en locaties die het beste passen bij je eigen interesses en carrièredoelen. Nieuwsgierig naar de projecten die studenten hebben uitgevoerd? Onder aan de pagina vind je diverse onderzoeksonderwerpen.
Als je kiest voor de specialisatie Psychopathology heb je ook de mogelijkheid om gedurende ten minste 13 weken een extra klinische stage te lopen in een goedgekeurde setting. Dit kan worden gedaan in combinatie met de vereiste onderzoeksstage of afzonderlijk. Op basis van cliënt/patiënt-gebaseerd onderzoek dat je doet tijdens de klinische stage lever je een aanvullend, kort onderzoeksverslag in: de minorscriptie. De lengte van de onderzoeksstage en de bijbehorende studiepunten worden in overleg bepaald, zodat je beide stages binnen het twee jaar durende curriculum kunt voltooien.
De onderzoeksmaster met specialisatie in Psychopathology was de ideale voorbereiding op een carrière in klinisch onderzoek. Vanuit Maastricht ging ik mijn onderzoeksstage doen en daarna een PhD bij de University of Cambridge, waar ik nu postdoctoraal onderzoeker ben die onderzoek doet naar hoe affectieve staten van invloed zijn op de cognitieve capaciteit van ons bewustzijn. Mijn tijd in Maastricht heeft me een goede theoretische achtergrond gegeven wat betreft de stand van de wetenschap in psychiatrische stoornissen, en een waardevolle methodologische skillset voor ontwerp en data-analyse in experimentele onderzoeken en klinische studies.
Susanne Schweizer