Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Terug naar homepage
  • Opleidingsoverzicht

U bent hier

  1. Home
  2. Opleidingsoverzicht
  3. Master
  4. Clinical Psychology
  5. Waarom deze studie?
  • NL
  • EN
Vind een ander programma

Waarom deze studie?

Clinical Psychology

De specialisatie Clinical Psychology voorziet je van de theoretische achtergrond en klinische kennis die nodig is voor toekomstig onderzoek naar de diverse gebieden van geestelijke gezondheid, met name experimentele psychopathologie, klinische psychologie en psychiatrie. Een sterke focus op onderzoeksvragen die kunnen leiden tot preventie- en interventiestrategieën onderscheiden deze masteropleiding van vele andere masteropleidingen, waardoor deze een ideale keuze is voor studenten die in de toekomst de wetenschappelijke en klinische praktijk willen combineren. Er zijn veel overeenkomsten tussen Clinical Psychology en Neuropsychology, maar ze verschillen in de nadruk op hersenprocessen. Clinical Psychology heeft een brede focus op diverse mechanismen in de paden die tot stoornissen leiden.

In totaal negen interactieve kernseminars, die telkens 4 weken bestrijken, behandelen huidige theorieën en methoden die genetische, omgevings-, psychologische en neurobiologische processen kunnen verhelderen die ten grondslag liggen aan het begin, het verloop, de behandeling en de preventie van geestelijke stoornissen gedurende een levensduur. Behalve aan specifieke stoornissen wordt er ook aandacht besteed aan bredere kwesties en controverses, zoals gender en culturele verschillen, validiteit van classificatiesystemen voor psychopathologie, voor- en nadelen van experimentele en diermodellen, gen-omgeving-interacties en de aard van weerbaarheid.

Dankzij de uitgebreide praktijkoefeningen in het schrijven van onderzoeksvoorstellen leer je testbare hypotheses te formuleren en deze te vertalen naar onderzoeksonderwerpen. Workshops maken je bekend met een breed scala aan onderzoeksmethoden, die reiken van neuro-imaging tot epidemiologie. Hoewel onderzoek de primaire focus houdt, omvat deze specialisatie ook training in diagnostische en andere klinische vaardigheden evenals mogelijkheden voor klinische en onderzoekservaring in een gezondheidszorgsetting.

Stages

Vanaf november in het tweede jaar besteed je je tijd aan de voorbereiding en uitvoering van je onderzoeksstage en masterscriptie. Je voert je eigen onderzoeksproject uit (zeer vaak als onderdeel van een grotere lopende studie), inclusief het schrijven van een voorstel en de data verzamelen en analyseren. Je doet verslag van je werk in een masterscriptie, geschreven in de stijl van een artikel in een wetenschappelijk tijdschrift. Gezien de sterk multidisciplinaire onderzoeksinfrastructuur hier in Maastricht en de uitgebreide internationale netwerken zul je vele mogelijkheden hebben voor stages die gerelateerd zijn aan ieder aspect van psychopathologie, lokaal of bij andere topuniversiteiten wereldwijd. We helpen je bij het vinden van onderwerpen en locaties die het beste passen bij je eigen interesses en carrièredoelen. Nieuwsgierig naar de projecten die studenten hebben uitgevoerd? Onder aan de pagina vind je diverse onderzoeksonderwerpen.

Als je kiest voor de specialisatie Psychopathology heb je ook de mogelijkheid om gedurende ten minste 13 weken een extra klinische stage te lopen in een goedgekeurde setting. Dit kan worden gedaan in combinatie met de vereiste onderzoeksstage of afzonderlijk. Op basis van cliënt/patiënt-gebaseerd onderzoek dat je doet tijdens de klinische stage lever je een aanvullend, kort onderzoeksverslag in: de minorscriptie. De lengte van de onderzoeksstage en de bijbehorende studiepunten worden in overleg bepaald, zodat je beide stages binnen het twee jaar durende curriculum kunt voltooien.

Testimonial Susanne Schweizer

 De onderzoeksmaster met specialisatie in Psychopathology was de ideale voorbereiding op een carrière in klinisch onderzoek. Vanuit Maastricht ging ik mijn onderzoeksstage doen en daarna een PhD bij de University of Cambridge, waar ik nu postdoctoraal onderzoeker ben die onderzoek doet naar hoe affectieve staten van invloed zijn op de cognitieve capaciteit van ons bewustzijn. Mijn tijd in Maastricht heeft me een goede theoretische achtergrond gegeven wat betreft de stand van de wetenschap in psychiatrische stoornissen, en een waardevolle methodologische skillset voor ontwerp en data-analyse in experimentele onderzoeken en klinische studies. 

Susanne Schweizer

Video testimonial

Fritz Renner
Psychopathology alumnus

Research Master in Cognitive and Clinical Neuroscience: specialisation Psychopathology

Docenten en onderzoeksomgeving

De docenten van Psychopathology vormen een multidisciplinair team van getalenteerde onderzoekers van de Faculty of Psychology and Neuroscience en de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. Ze hebben diverse achtergronden, van psychologie, psychiatrie, epidemiologie en neurowetenschap tot klinische praktijk. Wil je meer over ze weten? Zie dan de tabel aan de Engelse taalkant van deze website.

Nog meer leden van onze academische medewerkers zijn bij de opleiding betrokken als opleiders in trainingen van klinische en onderzoeksvaardigheden, mentors en supervisors van onderzoekskeuzevakken en stages, dus je zult altijd een expert kunnen vinden die je helpt je individuele interesses te ontwikkelen.

Onderzoek in psychopathologie wordt primair uitgevoerd in de volgende UM-onderzoeksgroepen:

  • Experimental Psychopathology (secties Eating Disorders and Addiction, Forensic Psychology, Behavioural Medicine en Clinical Psychology), Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN)
  • Afdeling Mental Health, School for Mental Health and Neuroscience, Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML)

Tijdens de vakken en je eigen onderzoeksprojecten bij UM heb je toegang tot geavanceerde laboratoriumfaciliteiten en -apparatuur.

Voorbeelden van thesis onderwerpen

 

Thesis Institution
Cue reactivity and attentional bias in pathological computer game players: an EEG study Johannes Gutenberg University, Mainz, Germany
Analgesia in borderline personality: influence of stress, opioids, dissociation and trauma University Hospital Aachen, Germany
Does oxytocin improve social behavior in youth with autism spectrum disorder?

University New South Wales, Sydney, Australia

Narcissism and self-control as predictors of reactive and proactive aggression Florida State University, USA
Role of self-control development in the intergenerational cycle of child abuse Heidelberg University, Germany
Underlying mechanisms of social interactions in psychotic patients with paranoia King’s College London, UK
Working memory in posttraumatic stress disorder

Cambridge University, UK

Rejection sensitivity as mediator between borderline personality features and negative trait appraisal Columbia University, USA
Emotional and physical pain in borderline personality disorder

McLean Hospital – Harvard, USA

Cannabis use in the development of psychotic symptoms

McGill University, Montreal, Canada

Interpersonal problems in recurrent MDD before and after cognitive therapy

University of Pennsylvania, USA

Separation anxiety: treatment-related changes in parent-child interaction style

Boston University, USA

Daily life stress in prodromal psychosis Bonn University, Germany
Personality disorders and antisocial behaviour: systematic review and meta-analysis

Oxford University, UK

Correlates of intimate partner violence

Moi University, Eldoret, Kenya

 

Share this page:

  • Facebook logo Facebook
  • Twitter logo Twitter
  • LinkedIn logo LinkedIn
  • Forward
  • Pinterest
  • Reddit logo Reddit
  • Bachelor
  • Master
  • Professionals
  • Overige cursussen

Clinical Psychology

  • Waarom deze studie?
  • Vakken & curriculum
  • Jouw toekomst
  • Toelatingseisen
  • Toelating & inschrijving
  • Collegegelden
  • Contact & meet us