Toelatingseisen
Op deze pagina vind je belangrijke details m.b.t. het aanmeldingsproces (zoals deadlines, toelatingseisen, benodigde documenten en beoordeling) voor de onderzoeksmaster in Cognitive and Clinical Neuroscience - specialisatie Clinical Psychology voor studiejaar 2024-2025.
De informatie op deze pagina is voor studenten die willen starten in studiejaar 2025-2026.
Klik hier om de toelatingseisen voor studiejaar 2024-2025 te bekijken.
Belangrijke deadlines voor aanmelding
Onderstaande deadlines zijn van toepassing voor aanmelders die in september 2025 willen starten met hun studie.
Let op: als je deze website op je telefoon bekijkt, adviseren we gebruik van de landscape weergave.
Datum | Wat moet je weten over deze datum? |
---|---|
1 oktober 2024 |
Studielink is open voor aanmeldingen voor het studiejaar 2025-2026 |
1 februari 2025, 23:59 CET | Aanmeldingsdeadline voor non-EU/EER-aanmelders die in aanmerking willen komen voor het UM NL-High Potential Scholarship of UM Brightlands Talent Scholarship |
1 maart 2025, 23:59 CET |
Deadline voor het afronden van het hele aanmeldingsproces voor alle aanmelders Non-EU/EER-aanmelders hebben een visum of verblijfsvergunning nodig. |
Meer informatie
Als je vragen hebt over de toelatingseisen of aanmeldingsproces, kun je een e-mail sturen naar:
fpn-researchmaster@maastrichtuniversity.nl
Algemene eisen: vooropleiding
De toelatingseisen voor academisch jaar 2025-2026 voor de Research Master Cognitive and Clinical Neuroscience zijn afhankelijk van je vooropleiding. Bekijk hieronder welke eisen er voor jou gelden.
De Toelatingscommissie van deze opleiding beoordeelt aanmeldingen als geheel op basis van diverse criteria. Omdat we een interdisciplinaire mix van studenten willen creëren, kunnen we niet zeggen welke universitaire bachelorgraad geschikt is voor de onderzoeksmaster en welke niet. In het verleden hebben studenten met uiteenlopende bachelorgraden, zoals politieke wetenschappen, filosofie, liberal arts, psychologie, fysiotherapie, neurowetenschappen, biologie, biotechnologie, gezondheidswetenschappen, biomedisch engineering en economie zich met succes aangemeld.
Het moge duidelijk zijn dat sommige bachelorgraden geschikter zijn voor specifieke specialisaties dan andere. Een bachelorgraad in moleculaire biologie past bijvoorbeeld beter bij de specialisaties 'Fundamental Neuroscience' of 'Drug Development and Neurohealth' dan bij de specialisaties Clinical Psychology of Neuropsychology.
Het omgekeerde geldt voor een bachelorgraad met een zwaartepunt in klinische psychologie. Tegelijkertijd zijn er geen strikte uitsluitingsgronden. Om een voorbeeld te geven: een aanmelder met een bachelorgraad in politieke wetenschappen kan een tussenjaar hebben genomen om in een neurowetenschappelijk laboratorium te werken, waar hij of zij een groot talent kan hebben gedemonstreerd voor experimenteel werk, statistieken en programmering, zoals hij/zij aantoont met een uitstekende motivatiebrief, en misschien zelfs een co-auteurschap van een conferentieabstract of paper. Een aanmelding van deze aanmelder voor bijvoorbeeld de specialisatie 'Cognitive Neuroscience' maakt een goede kans op toelating. Dergelijke aanmeldingen zijn zeldzaam, maar zijn in het verleden succesvol geweest. Daarom moet je in jouw aanmelding alle aspecten en sterke punten van jouw achtergrond benadrukken die jou een geschikte kandidaat maken voor de specialisatie van jouw keuze.
Equivalente bachelorgraad
Aanmelders moeten een bachelorgraad hebben die gelijk is aan een bachelorgraad van een Nederlandse universiteit. Om te kunnen bepalen of een bachelorgraad gelijk is aan een bachelorgraad van een Nederlandse universiteit maakt de Toelatingscommissie gebruik van de diplomawaardering van NUFFIC. NUFFIC geeft advies over de waarde van diploma's van hoger of secundair onderwijs die buiten Nederland zijn behaald. Indien mogelijk wordt het buitenlandse diploma vergeleken met een Nederlands diploma. NUFFIC beoordeelt niet alleen diploma's maar kan ook vaststellen of een opleiding of een onderwijsinstelling officieel erkend is. Bachelorgraden die NUFFIC beoordeelt als non-equivalent met een bachelorgraad van een Nederlandse universiteit zullen niet worden toegelaten. Als je niet zeker bent of jouw bachelorgraad equivalent is aan een bachelorgraad van een Nederlandse universiteit, word je met klem geadviseerd een verzoek in te dienen via de website van NUFFIC om dit te laten controleren voordat je je aanmelding indient.
Aanvullende eisen
Taaleisen bij een Engelstalige FPN-master
Deze opleiding wordt in het Engels gegeven. Het is daarom belangrijk dat je die taal voldoende beheerst om in het Engels intensief en uitdagend onderwijs te volgen en tentamens te maken.
Beantwoord onderstaande vragen om te achterhalen of je aan de taaleisen voldoet.
Aanmelders die hun vooropleiding in een niet-EU/EER-land gevolgd hebben (handling fee)
Aanmelders voor deze opleiding die hun vooropleiding in een niet-EU/EER-land gevolgd hebben, moeten een handling fee (administratiekosten) betalen. Meer informatie over deze handling fee en over hoe je deze betaling kunt regelen vind je op de Handling fee pagina.
Benodigde documenten voor het aanmeldingsproces
Tijdens het aanmeldingsproces voor deze opleiding moet je een aantal taken uitvoeren, waarvoor je vaak documenten zult moeten uploaden in de MyApplication portal. Hieronder geven we alvast een overzicht van welke documenten je (misschien) moet voorbereiden.
Vereiste documenten voor alle kandidaten voor deze opleiding
- Een recente pasfoto*
De pasfoto moet aan bepaalde richtlijnen voldoen. Je vindt deze richtlijnen in de taakomschrijving ‘Upload pasfoto’ in de MyApplication portal. - Een kopie van je geldige paspoort of je EU/EER-identiteitsbewijs*
Maak een kopie van de pagina met je persoonlijke gegevens. Sla deze kopie op als 'passport copy' en niet als 'passport picture'. - Een kopie van je meest recente cijferlijst EN/OF een kopie van je bachelordiploma
Als je nog niet geslaagd bent, kun je de officiële cijferlijst van je bacheloropleiding uploaden. - Een curriculum vitae
Vermeld je opleiding, relevante extracurriculaire activiteiten en stage-/professionele ervaring. - Een motivatiebrief (max. 500 woorden)
Je wordt verzocht de motivatiebrief te uploaden in de MyApplication portal onder de taak 'Motivatiebrief uploaden'. In deze brief geef je aan waarom je deze masteropleiding wilt volgen en welke specialisatie je kiest. Je moet uitleggen hoe je voldoet aan de toelatingseisen voor dit masterprogramma en hoe jouw achtergrond past bij de specialisatie van je keuze. - Een Academic Background Form
Het document 'Academic Background Form' dat moet worden ingevuld, is te vinden in de portal MyApplication onder de taak 'Prove your academic capabilities'.
*Als UM-student is het niet nodig dit document te uploaden in de MyApplication portal. Tenzij je paspoort niet geldig is op 1 september 2025; in dat geval moet je een kopie van je paspoort uploaden.
Documenten die nodig kunnen zijn afhankelijk van je (academische) achtergrond
- Houd er rekening mee dat vereiste documenten tijdig en vóór de deadline worden geüpload in de MyApplication portal in PDF- of Word-formaat.
- Upload geen Zip-bestanden, wij kunnen deze bestanden niet openen.
- Alle documenten moeten in het Engels zijn.
- Alleen een volledig ingevulde aanvraag wordt in behandeling genomen. Houd er rekening mee dat er na de deadline geen mogelijkheid meer is om uw aanvraag te herzien. Daarom raden wij u aan om op tijd te beginnen met uw aanvraag.
Hoe beoordelen we je aanmelding?
Als je je wilt aanmelden of je aan het aanmelden bent voor deze opleiding is het zinvol te weten hoe we je aanmelding beoordelen. Meer informatie hierover vind je in deze sectie.
De onderzoeksmaster Cognitive and Clinical Neuroscience is een selectieve opleiding met ieder jaar een maximale inschrijving van 24 nieuwe studenten per specialisatie.
Selectieprocedure
De belangrijkste stappen in de selectieprocedure zijn een beoordeling van je aanmelding, die mogelijk leidt tot een uitnodiging voor een interview. Na voltooiing van de selectieprocedure ontvang je een bericht over de status van je aanmelding (zie hieronder voor details).
Beoordeling van je aanmelding
Na ontvangst van alle vereiste documenten zal de Toelatingscommissie je aanmelding zorgvuldig beoordelen. Met alle door jou ingediende documenten beoordeelt de commissie je aanmelding op een aantal criteria, waaronder:
- kennis, vaardigheden en ervaring op het gebied van de specialisatie van jouw keuze die je in het verleden hebt opgedaan;
- je motivatie om een specialisatie te kiezen en nieuwe kennis en vaardigheden op te doen in die specialisatie;
- algemene motivatie en vermogen om onderzoek te doen;
- vereiste houding en communicatieve vaardigheden om in een onderwijsomgeving gebaseerd op Probleemgestuurd Onderwijs te functioneren en om een onderzoekscarrière in academische, industriële, klinische, overheids- en andere settings te ontwikkelen;
- openheid voor leren binnen een internationale academische omgeving;
- uitstekende beheersing van Engels in woord en geschrift.
Interview
Een (online) interview is onderdeel van de volgende selectieprocedure. Het bestaat uit een verdere beoordeling aan de hand van de bovenstaande criteria. De interviews vinden plaats in maart/april.
Bericht over de status van je aanmelding
Op basis van de ingediende documenten en de selectieprocedure voor de opleiding van jouw keuze beslist de UM of jou een plaats wordt aangeboden in deze opleiding. Wanneer de UM haar beslissing heeft gemaakt, krijg je hier bericht over per e-mail. We streven ernaar je binnen zes weken na de aanmeldingsdeadline te laten weten of jou een plaats wordt aangeboden of niet.
Als er meer kandidaten zijn dan plaatsen, worden kandidaten die voldoen aan de toelatingseisen mogelijk op een wachtlijst geplaatst. Dit betekent dat de definitieve acceptatiebeslissing wordt uitgesteld en dat de aanbieding van een plaats in de opleiding afhankelijk is van het beschikbare aantal plaatsen. Kandidaten die op de wachtlijst zijn geplaatst, krijgen regelmatige updates over de status van hun aanmelding.