Toelatingseisen
Op deze pagina vind je belangrijke details m.b.t. het aanmeldingsproces (zoals deadlines, toelatingseisen en benodigde documenten) voor de masteropleiding Geneeskunde voor studiejaar 2025-2026.
Vanaf studiejaar 2024-2025 kun je alleen nog maar in september starten met de master Geneeskunde, niet meer in februari.
De informatie op deze pagina is voor studenten die willen starten in studiejaar 2025-2026.
Klik hier om de toelatingseisen voor studiejaar 2024-2025 te bekijken.
Belangrijke deadlines voor een aanmelding
De masteropleiding Geneeskunde begint in september.
Onderstaande deadlines zijn van toepassing voor aanmelders die in september 2025 willen starten met hun studie
Tip: als je deze webpagina op je telefoon bekijkt, raden we je aan de landscape modus te gebruiken.
Datum | Wat je moet weten met betrekking tot deze datum |
---|---|
1 oktober 2024 | Studielink is open voor aanmeldingen voor het studiejaar 2025-2026 |
1 mei 2025, 23.59 CET |
Deadline voor het aanmelden in Studielink voor niet-EU/EER-aanmelders (Let op niet-EU/EER aanmelders hebben een visum of verblijfsvergunning nodig) |
1 mei 2025, 23.59 CET | Deadline voor het uploaden van de vereiste documenten voor niet-EU/EER-aanmelders |
1 juni 2025, 23.59 CET |
Deadline voor het aanmelden in Studielink voor aanmelders uit de EU/EER of Zwitserland Ook studenten die doorstromen van de UM-bachelor Geneeskunde naar de UM-master Geneeskunde moeten zich voor deze datum in studielink hebben aangemeld. |
1 juni 2025, 23.59 CET |
Deadline voor het uploaden van de vereiste documenten voor aanmelders uit de EU/EER of Zwitserland |
31 augustus 2025, 23.59 CET | Deadline voor het uploaden van bewijs van beheersing van de Nederlandse taal (indien van toepassing) |
Algemene eisen: vooropleiding
De toelatingseisen van studiejaar 2025-2026 voor de masteropleiding Geneeskunde zijn afhankelijk van je vooropleiding. Bekijk hieronder welke eisen voor jou gelden.
Je komt in aanmerking voor toelating tot de masteropleiding Geneeskunde, wanneer je in het bezit bent van een bachelordiploma Geneeskunde.
Je wordt geacht te beschikken over de competenties van, en het inzicht in, het vakgebied geneeskunde op bachelorniveau, zoals geformuleerd in de geldende Onderwijs- en Examenregeling (OER) bacheloropleiding en Raamplan 2020.
De graad van dit diploma mag niet ouder mag zijn dan vijf jaar bij aanvang van de masteropleiding; in bijzondere gevallen kan bij de toelating tot de master Geneeskunde onder te stellen voorwaarden hiervan worden afgeweken.
Aanvullende eisen
Taaleisen bij de master Geneeskunde
Deze opleiding wordt in het Nederlands gegeven. Het is daarom belangrijk dat je die taal voldoende beheerst om in het Nederlands intensief en uitdagend onderwijs te volgen en tentamens te maken.
Beantwoord onderstaande vragen om te achterhalen of je aan de taaleisen voldoet.
Aanmelders die hun vooropleiding in een niet-EU/EER-land gevolgd hebben (handling fee)
Aanmelders voor deze opleiding die hun vooropleiding in een niet-EU/EER-land gevolgd hebben, moeten een handling fee (administratiekosten) betalen. Meer informatie over deze handling fee en over hoe je deze betaling kunt regelen vind je op de Handling fee pagina.
Benodigde documenten
Tijdens het aanmeldingsproces voor deze opleiding moet je een aantal taken uitvoeren, waarvoor je vaak documenten zult moeten uploaden. Hieronder geven we alvast een overzicht van welke documenten je (misschien) moet voorbereiden.
Voor studenten met een bachelor Geneeskunde/Medicine van de UM
- Bewijs van Nederlandse taalvaardigheid (alleen voor studenten met een UM-bachelor Medicine)
Beantwoord de vragen onder het kopje ‘Taaleisen bij de master Geneeskunde’ op deze pagina om erachter te komen of je aan de taaleisen voldoet, en welk aanvullend bewijs je moet aanleveren wanneer je niet aan de taaleisen voldoet. In de uitleg die je na het beantwoorden van de vragen te zien krijgt, staat welke documenten je kunt gebruiken om je taalvaardigheid aan te tonen.
Voor meer informatie zie ook het document ‘Dutch proficiency level requirements for the master in Medicine in Dutch language’.
Voor studenten met een bachelor Geneeskunde van een andere universiteit dan de UM
- Een kopie van je geldig paspoort of EU-identiteitskaart geldig op 1 september 2025
Maak een kopie van de pagina met je persoonsgegevens. Sla deze kopie op als ‘paspoortkopie’ en niet als ‘paspoortfoto’. - Bewijs van Nederlandse taalvaardigheid
Beantwoord de vragen onder het kopje ‘Taaleisen bij de master Geneeskunde’ op deze pagina om erachter te komen of je aan de taaleisen voldoet, en welk aanvullend bewijs je moet aanleveren wanneer je niet aan de taaleisen voldoet. In de uitleg die je na het beantwoorden van de vragen te zien krijgt, staat welke documenten je kunt gebruiken om je taalvaardigheid aan te tonen. - Bewijs dat in de bachelor Geneeskunde in voldoende mate:
o gebruik is gemaakt van een longitudinaal geïntegreerd programma in consultvoering en reflectievaardigheden (CORE)*
o gebruik is gemaakt van een longitudinaal portfolio** voor leren, reflectie en beoordeling over alle leerjaren. Je kunt gevraagd worden om je portfolio te uploaden.
Documenten waarin wordt aangetoond dat aan bovenstaande eisen is voldaan, moeten vóór de aanmelddeadline geüpload worden in de MyApplication portal.
*Wat houdt het longitudinaal CORE-programma in: het geeft de ontwikkeling gedurende de gehele opleiding weer op het vlak van consult-, analyse- en reflectievaardigheden binnen de competentiedomeinen behorend bij de opleiding Geneeskunde. Gedurende het CORE-programma word je als student getoetst d.m.v. dossiervorming waarbij je materiaal verzamelt voor beoordeling van de verschillende vaardigheden.
**Wat houdt het longitudinaal portfolio in: het longitudinaal portfolio met mentorsysteem geeft de ontwikkeling gedurende de gehele opleiding weer waarin uitvoerig feedback wordt gegeven op de persoonlijke ontwikkelingen, het kennisniveau, de houding en het gedrag van de student. Als student maak je daar leerervaringen van en reflecteer je op de competenties (CANMEDS) behorend bij de opleiding Geneeskunde.
Waarom deze aanvullende documenten?
Om een soepele doorstroming van de bachelor Geneeskunde naar de master Geneeskunde te kunnen garanderen, is ervaring met een longitudinaal CORE-programma en een longitudinaal portfolio zoals dat bij de geneeskundeopleidingen aan de Universiteit Maastricht gebruikt wordt, noodzakelijk.