Cursus

Taalcursus Medisch Nederlands voor studenten

Doe je een medische studie en wil je je medisch Nederlands oefenen? Dan kun je bij ons de online cursus Medisch Nederlands volgen. Tijdens de cursus kun je oefenen met het voeren van arts-patiëntgesprekken en krijg je feedback op je Nederlands.

Quick links

  • Ben je een buitenlandse student en beheers je het Nederlands minimaal op B2-niveau? Lees dan hieronder verder voor meer informatie over de cursus medisch Nederlands. Mocht je Nederlands nog niet op het vereiste B2 niveau zijn of wil je alleen bepaalde aspecten van je (medische) taalvaardigheid verbeteren, dan kun je met ons contact opnemen voor een Individueel Coachingstraject of groepscursus. Voor meer informatie hierover kun je contact met ons opnemen via your-language-course@maastrichtuniversity.nl
  • Ben je een ITM-student? Neem dan contact op met de coördinator van ITM: Marion Lausberg (marion.lausberg@maastrichtuniversity.nl).

  • Ben je een arts? Kijk dan op de pagina met meer informatie over MNO voor professionals

Inhoud van de training

Tijdens deze cursus bestudeer je zelfstandig het boek Hoe zit het met staan? en oefen je met de docent het voeren van medische consulten. Tijdens de cursus leer je medische terminologie te vertalen naar voor de patiënt begrijpelijke taal en wordt er aandacht besteed aan de opbouw van het consult.

Je maakt twee keer een verslag van het arts-patiëntgesprek en ook geef je aan het eind van de cursus een presentatie over een door jou te bepalen medisch onderwerp (patiëntenvoorlichting).

Cursusmateriaal

Hoe zit het met staan?,Cursus Nederlands voor anderstalige artsen. L.M. Bekedam & Palenstein Helderman-Susan, L.H.M., ISBN 9031346136 / ISBN 9789031346134

(niet-uitleenbare en en een uitleenbaar exemplaar zijn aanwezig in UB Randwyck en verkrijgbaar onder aanvraagnummer:SL W 18.GN4)

Van de docent ontvang je al het materiaal over de opzet van de cursus.

Toelatingseisen

Deze cursus is uitsluitend bedoeld voor studenten die de Master Geneeskunde willen volgen en die Nederlands niet als moedertaal hebben. Voor toelating tot de cursus moet je het Nederlands op B2-niveau beheersen.

Ben je een arts en wil je een AKV-examentraining of Individual Coaching volgen neem dan contact met ons op via your-language-course@maastrichtuniversity.nl voor meer informatie.

Het Europees Referentiekader geeft criteria waarmee je het niveau van je taalvaardigheid kunt meten. Bepaal je huidige of gewenste niveau met het document Niveaus van het Europees Referentiekader CEFR (PDF, 0,08 MB)

Je kunt ook een intakegesprek aanvragen om je niveau te bepalen.

Aanmeldproces

Wil jij je aanmelden voor deze cursus? Neem dan contact met ons op via your-language-course@maastrichtuniversity.nl. Wanneer je geen Staatsexamen, programma 2 hebt gedaan, kun je je op dit mailadres ook aanmelden voor een intakegesprek.

Je kunt op bijna elk moment in het jaar met deze cursus beginnen. Je kiest in overleg met je e-coach een geschikt moment.

Kosten:

  • UM-studenten €435
  • Externe cursisten €540

Eindresultaat en bewijs

Voltooiing van een cursus Medisch Nederlands levert een certificaat en twee ECTS-punten op. De cursus heeft het eindniveau Medisch Nederlands C1.