Specialisaties
Na de eerste multidisciplinaire blokken, kiezen studenten voor een van de volgende specialisaties
Biomedical Imaging
Introductie
Beeldvorming wordt steeds breder toegepast in biomedisch onderzoek en de klinische praktijk. Beeldvorming is de toepassing van geavanceerde visualisatietools om de kloof te overbruggen tussen de biomoleculaire routes naar menselijke ziekten. In deze unieke specialisatie word je getraind om geavanceerde beeldvormingstechnieken toe te passen, zoals Mass Spectrometry Imaging, Nanoscopy, Advanced Microscopy, PET en MRI in biomedisch onderzoek.
Met beeldvorming kunnen we biologische processen begrijpen, diagnoses ondersteunen, de effectiviteit van huidige behandelingen beoordelen en bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. We hebben de unieke kans om orgaanfuncties te bestuderen, zoals de beweging van het hart. En we kunnen een ziekteproces in de tijd volgen, zelfs voordat klinische symptomen optreden.
Als biomedisch wetenschapper, gespecialiseerd in beeldvorming, ben je een sleutelpersoon bij het oplossen van fysiologische vraagstukken met nieuwe beeldvormingsmethoden. Je communiceert zowel met clinici als ingenieurs en past state-of-the-art beeldvormingsmethoden toe op klinische behoeften. Je zorgt ervoor dat nieuwe beeldvormingsmethoden direct kunnen worden toegepast in een (pre)klinische (onderzoeks)omgeving.
Is dit de juiste specialisatie voor je?
Deze specialisatie is bedoeld voor studenten met een sterke interesse in het veld van biomedische beeldvorming en de brede toepassing ervan in het biomedische veld. Samen met experts op dit gebied richt je je op de toepassing van een breed scala aan beeldvormingstechnieken in biomedisch en (translationeel) klinisch onderzoek en gebruik je deze technieken om specifieke vragen te beantwoorden met betrekking tot oncologie, neurologie, cardiovasculaire ziekten en metabole aandoeningen, om er maar een paar te noemen.
Tijdens stages krijg je de kans om bij te dragen aan projecten gerelateerd aan kanker, neurodegeneratieve, cardiovasculaire en metabole ziekten. De uitmuntendheid van de beeldvormingsinfrastructuur en expertise bij Maastricht UMC+ wordt wereldwijd erkend.
Wat zal je leren?
In deze specialisatie leer je nieuwe technologieën toe te passen op biomedische wetenschappen om zo biomedische onderzoeksvragen op te lossen. Je leert ook de basisprincipes van beeldvormingsmodaliteiten, zodat je de juiste beeldvormingsmethode kan kiezen voor specifieke vragen. De focus ligt voornamelijk op het biomedische probleem en niet zo zozeer op de onderliggende methodologie/technologie.
De cursussen binnen de specialisatie bieden interactieve leermethodes om te leren van expert onderzoekers, praktische experimenten tijdens practica, lab bezoeken, workshops, projecten, interacties met clinici en stages in onze onderzoekslaboratoria
Wat zijn de carrièreperspectieven?
Hooggeschoolde wetenschappers zijn nodig om beeldvorming toe te passen op wetenschappelijk onderzoek en in een ziekenhuis. Deze specialisatie bereidt je voor op een carrière bij een universiteit, in verschillende onderzoeksinstituten verbonden met een academische organisatie, biomedische en farmaceutische bedrijven en universiteitsziekenhuizen.
Programma
Cursus 1: Preklinische Beeldvorming
Deze eerste cursus richt zich op preklinische beeldvorming, variërend van ex vivo beeldvorming van een enkel molecuul tot in vivo beeldvorming van diermodellen. De cursus heeft tot doel inzicht te geven in de basisprincipes en biomedische toepassingen van ex vivo en niet-invasieve in vivo beeldvormingstechnieken. Beeldvormingstechnieken die worden besproken, zijn massaspectrometrie beeldvorming (MSI), elektronen- en lichtmicroscopie (EM en LM), echografie, Magnetische Resonantie Beeldvorming (MRI), Computertomografie (CT) en nucleaire beeldvorming (Single Photon Emission Computertomografie (PECT) en Positron Emissie Tomografie (PET)).
e leert monsters voorbereiden, verwerven, transformeren, analyseren en verschillende beeldvormingsmodaliteiten gebruiken om subcellulaire structuren tot gehele dierbeeldvorming te visualiseren. Samen leggen deze preklinische onderzoeksmethoden de weg vrij voor nieuwe diagnostische benaderingen die nodig zijn voor gepersonaliseerde en systemische geneeskunde.
Binnen deze cursus ontwerp je een project om te leren hoe je een biomedische onderzoeksvraag kunt oplossen met geavanceerde beeldvorming. De onderscheidende (moleculaire) beeldvormingsinfrastructuur bij Maastricht UMC+ staat ter beschikking van studenten, die de kans krijgen om experts op het gebied van beeldvorming te ontmoeten en ermee in gesprek te gaan.
Cursus 2: Klinische Beeldvorming
Detweede cursus in deze specialisatie richt zich op de toepassing van beeldvorming om fysiologische en pathologische ziekteprocessen bij mensen in een klinische (onderzoeks)omgeving aan te pakken. Beeldvormingstechnologieën bieden steeds nauwkeurigere informatie over de morfologie, structuur, functie en dynamiek van levende systemen. In de levenswetenschappen en (translationeel) klinisch onderzoek is het gebruik van (diagnostische) beeldvormingstechnologieën steeds meer verspreid geworden en heeft het nu ook zijn intrede gedaan op het gebied van preventie en therapiebewaking.
Deze cursus richt zich op beeldvorming bij behandelingsbeslissingen op basis van moleculaire klinische diagnostische informatie en patiëntbeelden. Klinische beeldvorming richt zich op in vivo beeldvorming, beeldgestuurde interventies/bioptie en moleculaire weefselpathologie en morfologie. Deze cursus behandelt translationele aspecten van systeembiologie tot in vivo beeldvorming van de patiënt met MRI/MRS en andere radiologische methoden.
Je wordt geïntroduceerd in het concept van radiomica, waarbij beeldkenmerken worden geëxtraheerd uit medische beelden. Intraoperatieve diagnostiek en beeldgestuurde chirurgie worden bestudeerd als innovatieve benaderingen die moleculaire analytische informatie in handen van medische professionals brengen. Deze cursus leert biomedische wetenschappers om de schakel te zijn tussen beeldvormingstechnologie en de kliniek. Bovendien biedt deze cursus een translationele/klinische omgeving om studenten te leren samen te werken met clinici aan innovaties in de systeemgeneeskunde.
Meer informatie
Voor meer informatie over toelating kun je contact opnemen met ons master toelatingsbureau.
Vraag het aan een student
Mike koos de specialisatie Biomedical Imaging. Hij post wekelijks over zijn ervaringen op Instagram.
Hij beantwoordt ook graag vragen over het masterprogramma in Biomedical Sciences, zijn specialisatie en het (studenten)leven in Maastricht op Instagram.
Deze video geeft je een idee van de specialisatie Biomedical Imaging. Drie personen die op de een of andere manier te maken hebben met deze specialisatie vertellen je er graag meer over: dr Tiffany Porta Siegel, student Rob Janssen en senior principal scientist bij Janssen Pharma Rob Vreeken.
Master BMS, specialisation Biomedical Imaging
Genetics and Genomics
Introductie
Genetica en genomica spelen beide een rol in gezondheid en ziekte. Genetica helpt ons begrijpen hoe ziekten worden overgeërfd en welke screening- en testopties of behandelingen beschikbaar zijn. Genomica helpt ons ontdekken waarom sommige mensen ziek worden door bepaalde infecties, omgevingsfactoren en gedragingen, terwijl anderen dat niet doen.
Is deze specialisatie geschikt voor mij?
Deze specialisatie is ontwikkeld om studenten een sterke basis en expertise te bieden op het gebied van genetica. De belangrijkste focus ligt op de toepassing van principes van genetica en genomica in wetenschappelijk onderzoek en in de kliniek, met specifieke aandacht voor kanker, cardiogenetica, neurogenetica, modelsystemen, forensische en gepersonaliseerde geneeskunde.
Wat ga ik leren?
Je zult:
- kennis opdoen over technologieën voor het verzamelen van 'omics'-gegevens op grote schaal en over modellen die worden gebruikt voor genetische manipulatie of complexe menselijke aandoeningen;
- leren over de concepten en beperkingen van genetische tests, genetische diversiteit en de invloed van epigenetica op de fundamentele regulatie van genexpressie;
- gegevens analyseren en ethische en maatschappelijke kwesties met betrekking tot genetica en genomica definiëren;
- de concepten van moleculaire genetica toepassen in het kader van onderzoek en behandeling van ziekten (kankerprogressie, cardiogenetica en neurogenetica);
- genetische en biologische paden identificeren in complexe ziekten;
- en genetica en genomica toepassen in de persoonlijke geneeskunde.
Wat zijn mijn carrièreperspectieven?
Deze specialisatie bereidt je voor op een toekomst gericht op onderzoek op het gebied van genetica en genomica in de academie, biomedische bedrijven en in de kliniek.
Programma
In de eerste cursus worden de basisprincipes van genetica en genomica onderwezen. Deze cursus dient als basis voor het werk in de tweede cursus, die zich richt op de vertaling en toepassing van de kennis die is opgedaan in de eerste cursus om uitdagende klinische problemen op te lossen.
Cursus 1: Geavanceerde Principes van Genetica en Genomica
In deze cursus worden de moleculaire mechanismen van genetische en milieueffecten op genexpressie en eiwitfunctie behandeld. Daarnaast worden de principes van verschillende algoritmen en de databases en analytische programma's die beschikbaar zijn in het publieke domein besproken. Tot slot zal de impact van genetica en genomica op onderzoek en de samenleving met betrekking tot gepersonaliseerde geneeskunde en ethische kwesties worden besproken.
Cursus 2: Klinische en Toegepaste Genetica en Genomica Deze cursus gaat dieper in op de toepassing van de principes van genetica en genomica in wetenschappelijk onderzoek en klinische toepassingen, met specifieke aandacht voor kanker, cardiogenetica, neurogenetica, modelsystemen, forensica en gepersonaliseerde geneeskunde.
Meer informatie
Voor meer informatie over toelating kun je contact opnemen met ons master toelatingsbureau.
Vraag het aan een student
Leela koos de specialisatie Genetics and Genomics. Zij post wekelijks over haar ervaringen op Instagram.
Zij beantwoordt ook graag vragen over het masterprogramma in Biomedical Sciences, haar specialisatie en het (studenten)leven in Maastricht op Instagram.
Deze video geeft je een idee van de specialisatie Genetics and Genomics. Drie personen die op de een of andere manier te maken hebben met de specialisatie vertellen je er graag meer over: prof.dr Ronit Shiri-Sverdlov, student Jasper Germeraad en laboratorium specialist in Klinische Genetica bij MUMC+ dr Bianca van den Bosch.
Master BMS, specialisation Genetics and Genomics
Inflammation and Pathophysiology
Introductie
Onze vergrijzende samenleving staat voor vele bedreigingen, waaronder oncologische, neurologische en cardiovasculaire problemen. Vaak hebben deze problemen een inflammatoire aard of worden ze veroorzaakt door infecties. Daarom heeft deze specialisatie tot doel een grondig, klinisch relevant begrip te ontwikkelen van verschillende mechanismen van ziekteontwikkeling. De specialisatie beschrijft ook actuele relevante diermodellen.
Is dit de juiste specialisatie voor mij?
We bereiden je voor om bij te dragen aan het begrijpen van ontsteking en pathologische bedreigingen, en nieuwe behandelingsstrategieën te ontwikkelen. De ontwikkeling omvat het manipuleren van het immuunsysteem om celtherapieën, antilichaamtherapie, vaccinatie, medicijnontwikkeling en gentherapie te ontwikkelen.
Dit is de specialisatie voor jou:
- als je geïnteresseerd bent in het manipuleren van het immuunsysteem, en
- als je een carrière wilt nastreven in de industrie (biotechnologie) of in de academische wereld.
Wat ga ik leren?
Je zult:
- de pathofysiologie van relevante organen leren,
- technieken leren voor de studie van moleculen, cellen en organismen, klinisch relevant begrip krijgen van verschillende ziektemechanismen,
- leren om immunologische bedreigingen aan te pakken,
- nieuwe therapeutische strategieën ontwikkelen gericht op het immuunsysteem,
- worden voorbereid op werk in de academie en industrie,
- kritisch lezen en denken,
- onderzoek ontwerpen, uitvoeren, analyseren, uitleggen en verdedigen (via onderzoeksartikelen, essays, presentaties),
- samenwerken in kleine teams.
Doelen van deze specialisatie zijn:
- begrijpen van pathofysiologie: de studie van structurele en functionele veranderingen in weefsels en organen die leiden tot ziekte;
- evalueren van verschillende soorten therapieën, vaccinatie en immuunsysteemeffectoren;
- het manipuleren van het immuunsysteem,
- behandeling van ziekte.
Wat zijn mijn carrièreperspectieven?
Deze specialisatie bereidt je voor op een onderzoekscarrière op het gebied van ontsteking en pathofysiologie in de academische wereld, ziekenhuizen en de industrie (biomedische bedrijven), enzovoort (bijv. PhD, R&D).
Programma
Deze specialisatie combineert een opleiding in concepten met een geavanceerde training in immunologische technieken.
Cursus 1: Ontsteking en pathofysiologie
- leer steriele ontsteking en andere pathologische bedreigingen die leiden tot degeneratie
- leg hypersensitiviteitsstoornissen uit
- leg immuniteit tegen tumoren uit
- beoordeel immuniteit tegen microben
Cursus 2: Ontsteking en pathofysiologie - Manipulatie van het immuunsysteem, behandeling van ziekte
- leg antilichaamtechniek uit en ontwerp deze
- leg celtherapie uit en ontwerp deze
- evalueer en ontwerp vaccinatie
- bespreek orgaantransplantatie
- beoordeel gentherapietechnieken
- beoordeel het potentieel van microbiome-doelstellingen
Meer informatie
Voor meer informatie over toelating kun je contact opnemen met ons master toelatingsbureau.
Vraag het aan een student
Konstantina koos de specialisatie Genetics and Genomics. Zij post wekelijks over haar ervaringen op Instagram.
Zij beantwoordt ook graag vragen over het masterprogramma in Biomedical Sciences, haar specialisatie en het (studenten)leven in Maastricht op Instagram.
Deze video geeft je een idee van de specialisatie Inflammation and Pathophysiology. Drie personen die op de een of andere manier te maken hebben met de specialisatie vertellen je er graag meer over: prof.dr Pilar Martinez, student Jan Gaede and dr. René Hoet (VP Biologics Research bij Bayer AG en professor in Biopharmaceutics aan UM).
Inflammation and Pathophysiology - Biomedical Sciences
Neuromodulation
Introductie
De neurowetenschap heeft ons onschatbare inzichten gegeven in de organisatie van het centrale zenuwstelsel. Gebaseerd op decennia van fundamenteel en klinisch onderzoek, is neuromodulatie onlangs naar voren gekomen als een zeer veelbelovend vakgebied dat het landschap van de neurowetenschap kan veranderen. Uitgerust met gedetailleerde kennis van neuroanatomie en neurofysiologie zijn er een breed scala aan invasieve en niet-invasieve technieken ontwikkeld die manipulatie van het centrale zenuwstelsel op micro- tot macroniveau mogelijk maken. Dit biedt ongekende mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek en opent de deur voor nieuwe klinische toepassingen bij verschillende ziekten/aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Ter illustratie kan diepe hersenstimulatie specifieke kernen in de hersenstam richten om trillingen bij de ziekte van Parkinson direct te verminderen. Transcraniële magnetische stimulatie heeft bewezen effectief te zijn bij medicijnresistente depressie met vrijwel geen bijwerkingen. Ruggenmergstimulatie kan chronische pijnklachten verlichten. Deze en vele andere voorbeelden zullen worden belicht in deze specialisatie in neuromodulatie.
Universiteit Maastricht heeft een sterke traditie in onderzoek en toepassing van neuromodulatie, over een breed spectrum van neuromodulatietechnieken. Ingebouwd in dit unieke neuromodulatienetwerk bieden we deze unieke specialisatie aan als onderdeel van de masteropleiding Biomedical Sciences. Deze specialisatie is interdisciplinair van inhoud en interdepartementaal van structuur, ontworpen om state-of-the-art theoretische en methodologische training te bieden. Studenten kunnen kiezen tussen stages in onderzoekslaboratoria en/of klinische stages en/of industriële omgevingen. Studenten worden voorbereid om de mechanismen van de menselijke hersenen te ontrafelen en het volledige therapeutische potentieel van neuromodulatie in verschillende klinische gebieden te ontketenen.
Is dit de juiste specialisatie voor mij?
Deze specialisatie is ontwikkeld voor studenten die enthousiast zijn over het potentieel van neuromodulatie in wetenschappelijk onderzoek. We hopen nieuwsgierige en creatieve geesten aan te trekken die de principes van neuromodulatie willen leren, geïnspireerd willen raken door huidige klinische toepassingen en vervolgens willen bijdragen aan dit zeer interdisciplinaire veld.
Wat ga ik leren?
Je zult:
- essentiële kennis hebben over neuroanatomie en neurofysiologie om de basisprincipes van de huidige neuromodulatietechnieken te begrijpen,
- een uitgebreid overzicht hebben van state-of-the-art neuromodulatiebenaderingen en hun huidige klinische toepassingen,
- begrijpen hoe inzichten in de pathofysiologie van het centrale zenuwstelsel kunnen worden vertaald naar klinische toepassingen van neuromodulatie in de neurologie en psychiatrie,
- en op de hoogte zijn van huidige trends, ontwikkelingen, beperkingen en toekomstige uitdagingen op het gebied van neuromodulatie.
Wat zijn mijn carrièreperspectieven?
Het vakgebied van neuromodulatie is steeds relevanter in wetenschappelijk onderzoek, klinische omgevingen en de industrie. Er is veel vraag naar deskundige experts die bestaande methodologie verder kunnen ontwikkelen, nieuwe toepassingen kunnen verkennen en de implementatie van neuromodulatietechnieken in de klinische praktijk kunnen bevorderen. Deze specialisatie bereidt je voor op een toekomst in het vakgebied van neuromodulatie bij een academische instelling, klinische instelling of biomedisch bedrijf (bijv. PhD-kandidaat, R&D).
Programma
Deze specialisatie biedt een uitgebreid overzicht van de fundamentele principes en toepassingen van huidige neuromodulatietechnieken.
Cursus 1: Invasieve neuromodulatie
De eerste cursus begint met het verstrekken van essentiële kennis over neuroanatomie en neurofysiologie die nodig is om de basisprincipes van de huidige neuromodulatietechnieken te begrijpen. Op basis van deze principes worden verschillende state-of-the-art invasieve neuromodulatietechnieken in detail onderzocht, met een bijzondere focus op diepe hersenstimulatie, ruggenmerg- en sacrale neuromodulatie. Bovendien laat de cursus zien hoe inzichten in de pathofysiologie van het centrale zenuwstelsel kunnen worden vertaald naar klinische toepassingen van neuromodulatie in de psychiatrie en neurologie. Prominente voorbeelden zijn de toepassing van diepe hersenstimulatie bij de ziekte van Parkinson en OCD. Deze en vele andere voorbeelden worden besproken, waarbij het potentieel van invasieve neuromodulatie in de klinische praktijk wordt onthuld. Aan het einde van deze cursus hebben studenten een goed begrip van de huidige invasieve neuromodulatietechnieken en zijn ze op de hoogte van recente trends en ontwikkelingen voor zowel fundamentele als klinische toepassingen.
Cursus 2: Niet-invasieve neuromodulatie
Deze cursus zal verschillende state-of-the-art niet-invasieve neuromodulatietechnieken in detail onderzoeken, met een bijzondere focus op transcraniële magnetische en elektrische stimulatie (TMS/TES). Bovendien laat de cursus zien hoe inzichten in de pathofysiologie van het centrale zenuwstelsel kunnen worden vertaald naar klinische toepassingen van niet-invasieve neuromodulatie in de psychiatrie, neurologie en neurorevalidatie. Prominente voorbeelden zijn de toepassing van TMS bij depressie en beroerte. Deze en vele andere voorbeelden worden besproken, waarbij het potentieel van niet-invasieve neuromodulatie in de klinische praktijk wordt onthuld. Aan het einde van deze cursus hebben studenten een goed begrip van de huidige niet-invasieve neuromodulatietechnieken en zijn ze op de hoogte van recente trends en ontwikkelingen voor zowel fundamentele als klinische toepassingen.
Meer informatie
Voor meer informatie over toelating kun je contact opnemen met ons master toelatingsbureau.
Vraag het aan een student
Sara koos de specialisatie Neuromodulation. Zij post wekelijks over haar ervaringen op Instagram.
Zij beantwoordt ook graag vragen over het masterprogramma in Biomedical Sciences, haar specialisatie en het (studenten)leven in Maastricht op Instagram.
Deze video geeft je een idee van de specialisatie Neuromodulation. Drie personen die op de een of andere manier te maken hebben met de specialisatie vertellen je er graag meer over: onderzoeker Alix Thomson, prof.dr Alexander Sack en prof.dr. Yasin Temel.
MSc Biomedical Sciences: specialisation Neuromodulation
Nutrition, Physical Activity and Metabolism
Introductie
Een levensstijl gekenmerkt door overvoeding van macronutriënten en ondervoeding van micronutriënten, samen met lichamelijke inactiviteit, leidt tot ontsporingen in metabole gezondheid en uiteindelijk tot verslechterde functie en gezondheid. Een breed scala aan huidige voorkomende aandoeningen in westerse samenlevingen vindt gemeenschappelijke grond in metabolisme dat ontspoort.
Het doel van deze specialisatie is om de fysiologie en de mechanismen die aan deze ontsporingen ten grondslag liggen te begrijpen, als basis voor het ontwerpen en optimaliseren van preventieve en therapeutische voedings- en levensstijlinterventies die de metabole gezondheid verbeteren en de ziektetoestand verlichten.
Is dit de juiste specialisatie voor mij?
- Als je oprecht geïnteresseerd bent in hoe voeding, lichamelijke activiteit en een sedentaire levensstijl van invloed zijn op de gezondheid...
- Als je geïnteresseerd bent in de mechanismen (van molecuul tot mens) die de (mal)adaptieve reacties van het menselijk lichaam op veranderingen in energiebeschikbaarheid en -vraag reguleren...
- Als je wilt weten hoe lichaamsbeweging en fysieke activiteit de gezondheid kunnen bevorderen...
- Als je enthousiast bent om de kennis op te doen die nodig is om nieuwe levensstijlinterventies te ontwerpen om de gezondheid te bevorderen...
Dan is dit de specialisatie voor jou!
Wat ga ik leren?
In deze specialisatie zul je dieper ingaan op:
- de integratieve en interorgaanfysiologie van belangrijke metabole processen;
- de biochemische en cellulaire basis voor veranderingen in de gezondheid veroorzaakt door voeding en lichaamsbeweging;
- de biochemische en cellulaire basis voor de gezondheidsbedreigende effecten van een sedentaire levensstijl;
- hoe voeding en lichaamsbeweging van invloed zijn op niet-overdraagbare ziekten;
- identificatie van routes die fundamenteel zijn voor het ontwerpen van levensstijlinterventies die de energieomzet en gezondheid bevorderen.
Wat zijn mijn carrièreperspectieven?
Om de progressieve toename van aandoeningen die gemeenschappelijke grond vinden in verstoorde stofwisseling te stoppen, hebben we hoogopgeleide mensen nodig om potentiële succesvolle doelen en routes voor interventie via wetenschappelijk onderzoek te identificeren. Dit omvat onderzoek in de academische wereld, ziekenhuizen en de industrie (variërend van biomedische en farmaceutische bedrijven tot bedrijven die wearables ontwikkelen om gezondheid en fysieke activiteit te monitoren). Je kunt ook de opgedane kennis toepassen in (academisch) onderwijs of in de volksgezondheid om nieuwe wetenschappelijke achtergrond te bieden voor nieuwe gezondheidsbevorderingsprogramma's.
Programma
Cursus 1: Voeding, Lichamelijke Activiteit en Metabolisme: Fundamentele Aspecten
Deze cursus biedt diepgaand inzicht in de belangrijkste systemen van menselijke voedings- en oefenfysiologie en metabolisme. Met basiskennis over voedingsstofopname door het maagdarmkanaal als uitgangspunt, zal de cursus zich richten op cellulaire en orgaanspecifieke routes voor de omzetting van macromoleculen in hun oxideerbare derivaten. De centrale rol van tussenliggend metabolisme, metabolieten en kleine circulerende hormonen zoals peptiden in metabole controle en interorgaankruisgesprek (spier-lever-vetweefsel-cardiovasculair systeem-hersenen) zal grondig worden bestudeerd in de nuchtere, postprandiale en geoefende toestand. Deze cursus biedt de mechanistische basis om te begrijpen hoe afwijkingen in energie- en substraatmetabolisme de gemeenschappelijke noemer kunnen zijn bij meerdere zeer voorkomende aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson, sommige soorten kanker of uitzaaiingen, COPD, sarcopenie, obesitas, type 2 diabetes en gerelateerde hart- en vaatziekten. Veranderingen in de energiestatus, energieperceptie en energieomzet zijn allemaal geassocieerd met deze aandoeningen. Deze veranderingen kunnen voortkomen uit aangetaste signalering van nucleaire receptoren, post-transcriptionele modulatie via bijv. micro RNA's, post-translationele modificatie (acetylering, glycosylering, fosforylering) die de eiwitfunctie en metabole processen belemmert en metabole processen die de energiestatus van de aangetaste cellen veranderen in termen van NAD+/NADH en ADP/ATP-gerelateerde energiestatus. Aangezien mitochondriën de subcellulaire hub zijn in de energieomzet, wordt gedetailleerde kennis over de dynamiek van het mitochondriale netwerk als een essentieel onderdeel van deze cursus beschouwd.
Cursus 2: Levensstijlinterventies en Metabolisme; een Translationeel Perspectief
In deze cursus wordt de rol van voeding en lichamelijke activiteit bij het voorkomen van chronische ziekten bij mensen overwogen. Levensstijlfactoren die metabolisme op micro- (cellulair) en macro- (orgaan) schaal moduleren, worden bestudeerd via een translationele benadering. Deze cursus tilt conventionele strategieën om de gezondheid te bevorderen (zoals voedings- en oefeninterventies) naar een hoger niveau door de onderliggende mechanismen te verkennen en hoe deze interventies chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker, chronische luchtwegaandoeningen en diabetes kunnen voorkomen. Interventies zoals gewichtsverlies, (voedings)stoffen, lichaamsbeweging, sedentair gedrag, slaap, stressmanagement ter bevordering van metabolisme zullen studie-onderwerpen zijn. De basis voor interindividuele verschillen in responsiviteit, inclusief genetica, wordt bestudeerd in het kader van gepersonaliseerde interventies om de gezondheid te bevorderen en ziekten te voorkomen.
Meer informatie
Voor meer informatie over toelating kun je contact opnemen met ons master toelatingsbureau.
Vraag het aan een student
Elisa koos de specialisatie Nutrition, Physical Activity and Metabolism. Zij post wekelijks over haar ervaringen op Instagram.
Zij beantwoordt ook graag vragen over het masterprogramma in Biomedical Sciences, haar specialisatie en het (studenten)leven in Maastricht op Instagram.
Deze video geeft je een idee van de specialisatie Nutrition, Physical Activity and Metabolism. Drie personen die op de een of andere manier te maken hebben met de specialisatie vertellen je er graag meer over: prof.dr Matthijs Hesselink, student Marvin Feldmann en voedings-en bewegingsonderzoeker bij UM Marlies de Ligt.
Master BMS, specialisation Nutrition, Physical Activity and Metabolism
Regenerative Medicine
Introductie
Een toenemend verouderende bevolking in de geïndustrialiseerde wereld gaat gepaard met een aantal nieuwe uitdagingen. Zo neemt met de vergrijzing en een actievere levensstijl ook de vraag naar behandelingen voor beschadigde en zieke organen en weefsels toe. De interventies die worden gebruikt om met succes de functie van beschadigde organen of weefsels te herstellen, zijn de afgelopen decennia ook veranderd. Terwijl zo'n dertig jaar geleden implantaten werden gebruikt om passief de functie van slecht functionerend weefsel over te nemen, ligt de focus tegenwoordig op het ontwikkelen van methoden die het lichaam tijdelijk 'triggeren' om zichzelf te repareren of te regenereren. Bovendien moeten dergelijke interventies betaalbaar zijn, omdat de last voor ons gezondheidszorgsysteem ook groeit.
Om succesvolle en betaalbare regeneratieve strategieën te kunnen ontwikkelen, moet kennis worden geïntegreerd uit verschillende disciplines. Een actieve samenwerking tussen chemici, materiaalwetenschappers, natuurkundigen, biologen, computationele wetenschappers en clinici is nodig om daadwerkelijk het verschil te maken in het biomedische veld.
Is dit de specialisatie voor mij?
Deze specialisatie is ontwikkeld voor studenten met interesse in een multidisciplinair veld dat tot doel heeft oplossingen te creëren voor het herstellen van de structuur en de functie van permanent beschadigde weefsels en organen door gebruik te maken van een combinatie van wetenschap en technologie. Regeneratieve geneeskunde (RG) is inherent translationeel en gebruikt basiskennis om echte klinische problemen op te lossen. Binnen deze specialisatie zullen de onderwerpen zich richten op zowel de moleculair-biologische (inclusief stamcelbiologie en gentherapie) als de technologische (inclusief weefseltechniek en biofabricagetechnologieën) aspecten, en de combinatie daarvan binnen een klinische context.
Wat ga ik leren?
Je zal:
- een overzicht krijgen van de wetenschap en technologie op het gebied van RG;
- worden blootgesteld aan de essentie van multidisciplinariteit binnen RG;
- het verschil begrijpen tussen basisonderzoek en translationeel onderzoek;
- leren hoe je nieuwe uitvindingen op het gebied van RG naar de markt kunt brengen;
- de wetenschappelijke reis maken van basisonderzoek en technologie naar een klinische toepassing; en
- leren om gespecialiseerde kennis over te brengen naar een groep wetenschappers met verschillende achtergronden en specialisaties.
Wat zijn mijn carrièreperspectieven?
Deze specialisatie bereidt je voor op een toekomst gericht op onderzoek op het gebied van regeneratieve geneeskunde in de academische wereld, biomedische bedrijven, enzovoort (bijv. PhD, R&D).
Programma
In de eerste cursus worden de basisprincipes van RG onderwezen. Deze cursus dient als basis voor het werk in de tweede cursus, die zich richt op de vertaling en toepassing van de kennis die is opgedaan in cursus 1 om uitdagende klinische problemen op te lossen.
Cursus 1: De Wetenschap en Technologie van Regeneratieve Therapieën
Deze cursus gaat over blootstelling aan de essentie van multidisciplinariteit binnen RG. Je zult je kennisniveau over de technologie en wetenschap achter regeneratieve geneeskunde zoals celtherapie, materiaalkunde, fabricagetechnologieën en combinaties daarvan, binnen een klinische context, verhogen.
Cursus 2: Therapieën Vertalen naar de Kliniek en de Markt
In deze cursus maken we de wetenschappelijke reis van wetenschap en technologie naar de kliniek en producten. Met behulp van werkelijke klinische uitdagingen moet je een nieuwe oplossing uitwerken voor dat klinische probleem, ondersteund door experts in het veld. Je zult weten waar je biomedische oplossingen in de Technology Readiness Level-keten moet plaatsen en je leert hoe je het verder kunt brengen en gespecialiseerde kennis kunt overbrengen naar een groep wetenschappers uit verschillende disciplines.
Meer informatie
Voor meer informatie over toelating kun je contact opnemen met ons master toelatingsbureau.
Vraag het aan een student
Jarod koos de specialisatie Regenerative Medicine. Hij post wekelijks over zijn ervaringen op Instagram.
Hij beantwoordt ook graag vragen over het masterprogramma in Biomedical Sciences, zijn specialisatie en het (studenten)leven in Maastricht op Instagram.
Deze video geeft je een idee van de specialisatie Neuromodulation. Drie personen die op de een of andere manier te maken hebben met de specialisatie vertellen je er graag meer over: prof.dr Jan de Boer, student Daphne Eussen en ondernemer Niloofar Tahmasebi.