Jouw toekomst
Met de MSc Systems Biology and Bioinformatics op zak ben je klaar om als expert aan de slag te gaan op het gebied van de systeembiologie, binnen vakgebieden als de humane biologie en de geneeskunde. Dankzij de multidisciplinaire aard van de opleiding, krijg je een stevige wetenschappelijke basis van de biologie, wiskunde en computerwetenschappen met betrekking tot de systeembiologie. Aan de hand van keuzevakken leer je disciplines nog meer te verbinden en krijg je relevante technische en andere vaardigheden.
Na je afstuderen kun je aan je carrière werken in vakgebieden waarbinnen biologie en wiskunde een belangrijke rol spelen. Je begrijpt biologische systemen, kunt ze modeleren en hun gedrag voorspellen. Je hebt de kennis en vaardigheden voor het ontwerpen van innovatieve experimenten voor een breed scala van toepassingen binnen de biologie en levenswetenschappen.
Je expertise is gewild en relevant voor een carrière in, bijvoorbeeld:
- Elk wetenschappelijk instituut dat het menselijk lichaam en ziekten onderzoekt en een systeembioloog nodig heeft om biologisch relevante informatie uit verschillende bronnen te halen, zoals laboratoriumgegevens van patiënten en informatie uit beeldvorming
- Het MKB met een focus op innovatieve producten, technologie of procesontwikkeling in relatie met humane biologie en gezondheid
- Multidisciplinaire researchgroepen die zich bezighouden met medisch onderzoek en die grote hoeveelheden data genereren, zoals bij voorbeeld omics onderzoek
- Farmaceutische bedrijven of medicijnagentschappen die een datawetenschapper nodig hebben voor het evalueren van geneesmiddelen
- Instituten voor de volksgezondheid, zoals het RIVM, die zich met de prevalentie en incidentie van ziektes bezighouden
- Zorgverleners zoals ziekenhuizen die medisch wetenschappelijk onderzoek doen
Met jouw kennis van systeembiologie kun je een professional worden in verschillende vakgebieden. Naast het starten van je carrière in het bedrijfsleven, kun je ook onderzoeker worden, bijvoorbeeld als promovendus of als onderzoeksassistent bij een academische groep. Je hebt ook voldoende kwalificaties om je eigen bedrijf op te zetten en ondernemer te worden.
Is er vraag naar systeembiologen?
“Middelbare scholieren die biologie kiezen, kiezen vaak geen wiskunde B. Als biologen genereren ze vervolgens enorme hoeveelheden data. Wanneer je dan niemand in je onderzoeksteam hebt met vaardigheden in wiskunde en het modeleren van data, ben je verloren”, zegt Rachel Cavill, universitair hoofddocent aan het Departement of Advanced Computing Sciences. Dus ja, er is veel vraag naar systeembiologen. Je zult waarschijnlijk aanbiedingen voor banen krijgen voor of kort na je afstuderen.
Sebastián Ayala Ruano
Voordat hij naar Maastricht verhuisde, studeerde Sebastián Biotechnology Engineering in Ecuador. "Naast biotechnologie, volgde ik ook een minor in software engineering. Op zoek naar een master, zag ik dat Systems Biology and Bioinformatics in Maastricht de ideale combinatie van beide onderwerpen bood. De keuze werd heel makkelijk toen ik de Maastricht University NL-High Potential Scholarship won.”
Sebastián keek naar het microbioom van afvalwater. Zijn onderzoek resulteerde in een model dat voorspelt hoe micro-organismen zich in vervuild water gedragen en samenwerken. Zijn onderzoek won de MacsBio Master Thesis Award; hij studeerde cum laude af als MSc in Systems Biology and Bioinformatics. Maar dat is niet alles, zijn onderzoek leverde hem ook een baan op in het lab waar hij als stagiair werkte. Hij werkt nu bij het Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability in Kopenhagen
Sebastián verliet Maastricht met gemengde gevoelens. "In Maastricht maakte ik vrienden en leerde ik veel over systeembiologie en mezelf. Ik groeide als persoon, deels omdat ik moest leren leven in het buitenland, ver weg van mijn familie. Ik zal me de afgelopen jaren herinneren als de beste van mijn leven, aan de andere kant kan ik niet wachten om te zien wat er in Kopenhagen op mijn pad komt.”
Maaike Gerritse
MSc Systems Biology and Bioinformatics, 2021
Maaike Gerritse haalde haar bachelor in Medical Sciences & Engineering aan TU/e in Eindhoven, om daarna aan de master Systems Biology and Bioinformatics te beginnen. Ze vergelijkt beiden: “De TU/e is meer gestructureerd met 10 perioden van 4 weken en duidelijke tentamenweken. Net als bij Systems Biology and Bioinformatics doe je bij de TU/e veel projecten, maar deze lopen parallel aan het onderwijs." Vanwege de verschillen in het onderwijssysteem, zou Maaike opnieuw voor Maastricht kiezen.
Ze werkt nu aan haar promotieonderzoek in Wageningen, in de groep Host-Microbe Interactomics. "Ik ben betrokken bij het Europese project SPRINT, dat het effect van pesticiden op het milieu en de gezondheid van plant, mens en dier bestudeert. Mijn onderzoek richt zich specifiek op de impact van pesticiden op het microbioom en de orgaanfunctie van de mens."
Over haar tijd in Maastricht zegt Maaike: "Systems Biology and Bioinformatics is een kleine studie. Daardoor leer je je docenten persoonlijk kennen, ze behandelen je als een toekomstige collega. Ik deed er veel kennis op over de bio-informatica en leerde er werken in een interdisciplinaire omgeving."
Klára Ščupáková
MSc Systems Biology and Bioinformatics (2017)
“Voor mij was de Universiteit Maastricht een geweldige internationale universiteit die me op maat gesneden onderwijs van hoge kwaliteit bood”, zegt Klára Ščupáková, MSc in Systems Biology and Bioinformatics. "Naast mijn studie werkte ik bij het M4i instituut, een van ’s werelds beste imaging laboratoria.” Klára begon haar studie bij de HZ University of Applied Sciences in Zeeland, waar ze haar bachelor in chemie deed. “Tegelijkertijd deed ik mee aan het Analytical Science Talent Program, waardoor ik op zaterdagen lessen kon volgen aan de universiteiten van Amsterdam en Nijmegen. In vergelijking met deze universiteiten, legt de Universiteit Maastricht sterk de nadruk op de toepassing van theorie in de praktijk en groepsonderwijs.”
Klára werkt bij Philips Medical Systems als clinical marketingspecialist. Ze heeft een brugfunctie tussen de medische staf en R&D-staf. “Ik werk aan nieuwe imaging-gestuurde therapieën. De beeldvormende techniek faciliteert minimaal invasieve ingrepen, waarbij kleine devices door bloedvaten van de mens navigeren. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het verwijderen van bloedpropjes uit hersenen, of het vervangen van zieke hartkleppen.”
Klára sluit af: "Ik denk dat ik ook namens mijn collega’s kan zeggen dat we onze tijd als masterstudenten altijd als uniek en plezierig zullen herinneren!”
Jip de Kok
MSc Systems Biology and Bioinformatics, 2021
"Ik zou zonder meer opnieuw voor Maastricht kiezen”, zegt Jip de Kok. Hij haalde zijn bachelor- en masterdiploma bij de Universiteit Maastricht. “Ik ben altijd tevreden geweest met mijn opleiding aan de UM. Vooral het Probleemgestuurd Onderwijs sprak me erg aan. Deze aanpak maakt theoretische onderwerpen praktischer en eenvoudiger te bestuderen. Ik ben ook te spreken over onze docenten die altijd klaarstonden om ons te helpen.
Na zijn studie zocht Jip een baan. "De meeste vacatures richtten zich te veel op de winst voor het bedrijf. Daarom besloot ik uiteindelijk eerst te promoveren. Ik koos een onderzoek met focus op de wetenschap en de maatschappelijke impact ervan."
Jip doet nu onderzoek naar machine learning op de intensive care van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. "Ik werk vooral aan clusteranalyses en voorspellende modellen die helpen bij het onderzoek van de ic-patiënten, waardoor de artsen efficiëntere en betere patiëntenzorg kunnen leveren. Achteraf denk ik dat ik van de groepsprojecten en mijn masterthesis het meeste baat heb gehad voor mijn werk nu. Tijdens deze praktische activiteiten leer je hoe je je theoretische kennis kunt toepassen en leer je de kennis en vaardigheden beheersen die je nodig hebt om real-world problemen aan te pakken.”
Pepe Bonet Giner
MSc Systems Biology and Bioinformatics (2018)
De succesvolle ondernemer Pepe Bonet Giner studeerde aan vier universiteiten. Over Maastricht, waar hij zijn masterdiploma Systems Biology and Bioinformatics haalde, zegt hij: "Ik was vooral onder de indruk van het Probleemgestuurd Onderwijs (PGL), hiermee onderscheidt de Universiteit Maastricht zich van andere universiteiten. PGL verandert niet alleen je manier van studeren, maar zorgt er ook voor dat je meer tijd voor jezelf overhoudt.”
Pepe genoot van Maastricht als studentenstad en de eindeloze mogelijkheden die de stad biedt. “Mijn jaren bij de Universiteit Maastricht horen tot de beste van mijn leven. Ik moedig iedereen aan om hier te komen studeren.”
Nadat hij in Barcelona zijn promotieonderzoek afrondde, startte hij zijn eigen bedrijf, Hynts Analytics. “We helpen organisaties om beter gebruik te maken van hun data, om daarmee een positieve impact voor de organisatie te genereren. Op het moment werken we bijvoorbeeld aan producten voor de onderwijssector.”
Pepe vindt dat hij zijn succes te danken heeft aan de technische kennis en vaardigheden in programmeren die hij bij de Universiteit Maastricht opdeed. Op de vraag of hij een advies heeft voor nieuwe studenten, antwoordt hij: “Studeer hard, maak vrienden, haal het onderste uit de kan en geniet van je tijd als student.”