Master

Systems Biology

Wil je leren hoe je als wetenschapper wiskunde, biologie en data science combineert, zodat je uitdagingen op bijvoorbeeld het gebied van de gezondheidszorg kunt aanpakken? Start dan je master in Systems Biology aan de Universiteit Maastricht.

Vandaag de dag vormt de systeembiologie het hart van menig onderzoek op het gebied van de biologie en geneeskunde. Het vakgebied richt zich op het begrijpen van dynamische interacties tussen alle onderdelen van een levend systeem. Denk aan het samenspel tussen onze genen, eiwitten, cellen en hun omgeving. Systeembiologen verbinden al deze factoren door biologische processen, bij gezondheid en ziekte, te modelleren, simuleren en voorspellen, bijvoorbeeld voor het personaliseren van medische behandelingen.

De master Systems Biology levert je de kennis van wiskunde en biologie die je als systeembioloog nodig hebt. Je leert hoe je biologische systemen modelleert, zodat je hun functie kunt begrijpen, hun gedrag kunt voorspellen en nieuwe, waardevolle experimenten kunt uitvoeren.Vernieuwend onderzoek op het gebied van moleculaire imaging, neurobiologie, hart- en vaatziekten of kanker is niet mogelijk zonder de hulp van systeembiologen. De masteropleiding Systems Biology bereidt je voor op een rol als expert in deze boeiende en belangrijke sectoren. Je werkt mee aan het vergroten van onze kennis over de biologie van de mens en de geneeskunde. Het is onze missie om je tot een interdisciplinair wetenschapper op te leiden, met een focus op één van de speerpunten van het onderzoek van de Universiteit Maastricht: toepassingen op biomedisch vlak en voor de menselijke gezondheidszorg. 

Geïnteresseerd? Lees hier verder

Pablo Tejero Sanz, studentambassadeur Systems Biology
@um_systemsbiology

"Nieuwsgierig naar mij leven als student Systems Biology? Volg mij en ontdek het Maastrichtse studentenleven, lees over onze vakken en ontdek stages die je passie aanwakkeren. Ik kijk ernaar uit om je te leren kennen."

Heb je een vraag over Systems Biology? Stuur Pablo een DM!

Studie-informatie evenementen

Heb je interesse in deze masteropleiding? Dan willen we je graag helpen! Natuurlijk is het belangrijk dat je de master vindt dat het beste bij jou past. Daarom bieden we verschillende manieren aan om de studie Systems Biology te leren kennen.

Kijk hier voor onze studie-informatie evenementen

Ontmoet Systems Biology

Ontmoet onze studenten en staf online of tijdens één van onze events en ontdek hoe het is om te studeren bij de masteropleiding Systems Biologie van de Universiteit Maastricht.

Ontmoet onze studenten en staf

Ontmoet onze staf

Ontdek alles over Systems Biology en het leven in Maastricht. Volg onze studenten op Instagram en vind alle informatie die je zoekt. Aarzel niet om je vragen aan ons te stellen!

Volg ons op Instagram

Campus Tour Desktop - PHS redirect

Vergelijk de masteropleidingen: Biobased Materials – Imaging Engineering – Systems Biology

Weet je niet zeker welke masteropleiding het beste bij je past? Klik dan hier en bekijk onze handige vergelijkingstool. Die helpt je de opleidingen Biobased Materials, Imaging Engineering en Systems Biology te vergelijken op basis van inhoud en carrièremogelijkheden.

 • De master Systems Biology is de perfecte combinatie van de onderzoeksvelden waarin ik geïnteresseerd ben (biologie, wiskunde en computer science).
  Sebastián Ayala Ruano (Ecuador), Systems Biology
 • Probleemgestuurd leren gaat voor mij over het samen met je medestudenten leren van problemen. Je docenten zijn daarbij je gids. Deze manier van werken dwong me om meer over onze lesstof na te denken, waardoor ik de stof nu beter begrijp.
  Thijs Van Loo (Nederland), Systems Biology
 • Tijdens mijn bachelor Biomedical Sciences in Maastricht kreeg ik interesse in het raakvlak tussen biomedische wetenschappen en wiskunde. Vandaar dat Systems Biology de perfecte keuze voor me was.
  Liam Glueck (Ierland) Systems Biology
 • Ik koos Systems Biology omdat het mijn interesse in biologie en computerwetenschappen combineert. Systems Biologie leek mij dus het beste van deze twee werelden.
  Iga Skorupska (Polen), Systems Biology
 • De overgang van het grote Barcelona naar het kleinere Maastricht was enorm. Maar omdat Maastricht een echte studentenstad is, is er altijd wel iets te doen. Zeker tijdens de warmere maanden van het jaar zijn er veel evenementen, concerten en activiteiten. Zolang je de deadlines voor je studie goed in de gaten houdt, hoef je niks te missen.
  Paula Casademunt Porte (Spanje), Systems Biology
 • Ik koos de master Systems Biology aan de Universiteit Maastricht vanwege de toepassing van systeembiologie binnen de gezondheidszorg. Bovendien biedt de universiteit kleinschalig onderwijs aan, waarbij studenten en docenten nauw contact met elkaar hebben.
  Rosan Olsman (Nederland), Systems Biology
 • Samen leren is een prachtige ervaring.
  Caroline Collins (Schotland), Systems Biology