Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Terug naar homepage
  • Opleidingsoverzicht

U bent hier

  1. Home
  2. Opleidingsoverzicht
  3. Master
  4. Research Master in Cultures of Arts, Science and Technology
  5. Waarom deze studie?
  • NL
  • EN
Vind een ander programma

Waarom deze studie?

Cultures of Arts, Sciences and Technology (Research)

Door de combinatie van kunst en wetenschap en technologie neemt CAST een nogal uitzonderlijke positie in binnen de afstudeerrichtingen. De opleiding onderscheidt zich zowel van kunst- en cultuuropleidingen (door wetenschap en technologie als creatieve praktijken te zien) als van STS-opleidingen (door kunst als materiële praktijk te zien). CAST leidt studenten op met de conceptuele instrumenten en methoden uit het interdisciplinaire gebied van STS (Science, Technology and Society studies) aangevuld met de geesteswetenschappen (zoals geschiedenis, filosofie, literatuur en kunst). Het CAST-programma richt zich op ontwikkelingen in de 20e en 21e eeuw, met enige aandacht voor de historische wortels van de huidige ontwikkelingen in eerdere perioden. De empirische focus op kunst, wetenschap en technologie vloeit voort uit de onderzoeksinteresses en expertise van de CAST-medewerkers.

Perfecte voorbereiding voor een onderzoekspositie

De onderzoeksmaster Cultures of Arts, Science and Technology is een intensieve en zeer gerenommeerde opleiding. Het programma is erop gericht om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een professionele onderzoeksfunctie. Tijdens je master volg je daarom een aantal cursussen die specifiek gericht zijn op onderzoeksmethoden zoals kwalitatieve interviews, conceptuele analyse, archiefonderzoek, etnografische observaties en retorische analyse, narratieve analyse en discoursanalyse. Het belangrijkste is dat je daadwerkelijk leert werken met deze methoden; dat doe je door het schrijven van review papers, onderzoekspapers en voorstellen. Je werkt met onderzoeksmedewerkers van de faculteit nauw samen aan hun projecten en krijgt een kijkje 'achter de schermen' van wetenschappelijk onderzoek. Het programma bereidt studenten niet alleen voor op een promotieplek. De in CAST opgedane kennis en vaardigheden geven onze studenten een goede basis voor onderzoeksposities en functies buiten de wetenschap (bijvoorbeeld bij overheidsinstellingen, denktanks, musea en galeries, onderwijs, bedrijfsleven, politiek en beleid).

FASoS CAST 2022

Wat ga je leren?

Bij deze opleiding:

  • Doe je interdisciplinair onderzoek op het raakvlak van wetenschap, technologie en kunst
  • Ontwikkel je algemene onderzoeksvaardigheden zoals het definiëren van een onderzoeksonderwerp, schrijven, presenteren en het managen van een project
  • Doe je praktische ervaring op met methoden als interviewen, conceptuele analyse, archiefonderzoek, etnografische observatie en retorische analyse, narratieve analyse en discoursanalyse

Dit programma is iets voor jou als je...

  • Interesse hebt in de raakvlakken tussen kunst, wetenschap, technologie en samenleving
  • In staat bent om je eigen leerproces vorm te geven
  • Een onderzoekende, nieuwsgierige, creatieve, avontuurlijke en open geest hebt
  • Uitstekende wetenschappelijke vaardigheden hebt en een passie voor kritisch onderzoek, debat en schrijven
  • Graag werkt in een kleine en hechte gemeenschap van studenten en onderzoekers
  • Je in een internationale context wilt studeren; in het studiejaar 2021-2002 hadden we studenten en docenten uit verschillende landen

Een opleiding met een opdracht

Deze opleiding richt zich op urgente kwesties rond technologie, wetenschap en kunst in de samenleving. CAST biedt volop mogelijkheden om je te specialiseren in een onderwerp dat jij belangrijk vindt. Op basis van een gedegen algemene ondergrond kun je je richten op verschillende ontwikkelingen in technologie, kunst en wetenschap. De technologieën die je bestudeert kunnen complex en eenvoudig zijn, van AI tot straatmeubilair; de kunstpraktijken zijn even divers als die van muziek, hedendaagse beeldende kunst en literatuur; de wetenschappelijk domeinen waarover je kunt schrijven omvatten de natuurwetenschappen, psychologie en neurowetenschappen.

Onderwijsmethoden

CAST biedt een curriculum dat gericht is op de onderzoekspraktijk. De opleiding maakt gebruik van een combinatie van onderwijsmethoden in het kader van Probleemgestuurd Onderwijs, zoals onderwijsgroepen, hoorcolleges, workshops, projecten en onderzoeksseminars. De opleiding is gebaseerd op het mentor-mentee-model, waardoor je vertrouwd raakt met de nieuwste onderzoeksmethoden en je leert in de praktijk. Je neemt ook deel aan de onderzoeksseminars van de faculteit, die regelmatig worden georganiseerd. Daardoor krijg je een kijkje achter de schermen van een groot onderzoeksinstituut.

Bij Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) werk je individueel of in kleine leergroepen aan authentieke wetenschappelijke output. Je werkt aan verschillende onderzoeksprojecten, waarbij je experimenteert met verschillende onderzoeksvaardigheden. Onderzoeksmethoden worden niet in aparte cursussen onderwezen, maar geïntegreerd in daadwerkelijke projecten over inhoudelijke onderzoeksvragen. Docenten treden op als begeleider en helpen je wanneer dat nodig is. Hierdoor leer je zelfstandig werken op en ontwikkel je de probleemoplossende vaardigheden die je nodig hebt in je carrière in Maastricht en daarbuiten.

 

Leer van de experts

Je krijgt lezingen van experts over methodologische kwesties ter ondersteuning van het werk dat je doet in de onderwijsgroepen en workshops. Tijdens je scriptiesemester leidt de programmadirecteur een reeks seminars en masterclasses waarin je algemene aspecten van je werk kunt bespreken, ervaringen kunt uitwisselen met je medestudenten, voorlopige resultaten kunt presenteren en je kunt voorbereiden op een 'leven na CAST'.

Internationale omgeving

Vanaf de eerste dag van deze opleiding word je geconfronteerd met verschillende standpunten en ervaringen, omdat je samenwerkt met medewerkers en studenten vanuit de hele wereld. 77% van onze studenten en 42% van onze medewerkers komen uit het buitenland. Je kijk op de wereld wordt door deze interactie verscherpt, waardoor je steeds dichter bij het doel van de opleiding komt. Dat doel is dat we onze studenten niet alleen feiten en concepten bijbrengen, maar ook internationale toegankelijkheid en begrip. In het academisch jaar 2021/2022 kwamen de negen eerstejaarsstudenten van deze afstudeerrichting uit acht verschillende landen. Deze diversiteit creëert een internationale ambiance die wordt versterkt door de internationale oriëntatie van de opleiding.

Onderzoeksstages

Bij CAST beschouwen we onderzoeksstages als een onmisbare ervaring. Je doet praktische en professionele ervaring op, en bouwt ook aan het netwerk dat je nodig hebt om na je afstuderen een baan te vinden. In het tweede jaar werk je als junior onderzoeker bij een onderzoeksinstituut of partneruniversiteit in Nederland of in het buitenland.

Studenten hebben stage gelopen bij:

  • Australian Museum, Sydney, Australia
  • Center for Art and Urbanity, Berlin, Germany
  • Copernicus Institute, Utrecht University, the Netherlands
  • Maastricht Sustainability Institute, Maastricht University, the Netherlands
  • Munich Center for Technology in Society, Munich, Germany
  • Rathenau Institute, The Hague, the Netherlands
  • Technical University and Museum, Munich, Germany
  • Padova Science Technology & Innovation Studies (PaSTIS), Padua, Italy
  • Institute for Technology Assessment and Systems Analysis (ITAS), Karlsruhe Institute of Technology (KIT), Karlsruhe, Germany
  • V2_Lab for Unstable Media, Rotterdam, the Netherlands
  • Waag, Technology & Society, Amsterdam, The Netherlands
  • Institute for Art and Innovation, Berlin
  • Division of Humanities and Social Sciences, California Institute of Technology, USA
  • Max Planck Institute of Art History, Berlin, Germany
  • Studio Tomas Saraceno, Berlin, Germany

Masterscriptie

Je schrijft je masterscriptie over een onderwerp naar keuze binnen de vakgebieden van CAST. Terwijl je aan je scriptie werkt, neem je ook deel aan maandelijkse seminars. Daar bespreek je het onderzoeksproces met je collega-studenten en krijg je deskundige ondersteuning. In voorgaande jaren waren de scriptieonderwerpen onder meer:

  • De rol van fantasierijke verwachtingen bij NASA-expedities
  • Het gebruik van nieuwe media bij het creëren van betrokken museumbezoekers
  • De opkomst van expertise over gehoorschade in klassieke muziekorkesten
PREMIUM honors programma

PREMIUM honours programma

Wil je een streepje voor hebben door tijdens je studie al ervaring te verkrijgen in het werkveld? Het PREMIUM honours programma helpt je daarbij. Je doet werkervaring op en ontwikkelt de vaardigheden die werkgevers belangrijk vinden. Onder begeleiding van academici voer je in een team drie maanden lang een opdracht uit voor een bedrijf, non-profit organisatie of onderwijsinstelling. Je werkt ook aan een persoonlijk ontwikkelingsplan, krijgt intensieve coaching en neemt deel aan colleges en workshops. Het programma zal je ongeveer 250 uur kosten. In ruil daarvoor verwerf je vaardigheden waar je de rest van je leven profijt van zult hebben.

Ben jij toe aan een extra uitdaging? 

 Meer over PREMIUM  

Topdocenten

Bij CAST weten we dat onze studenten allemaal hun eigen, unieke talenten hebben, en onze docenten doen er alles aan om het beste in jou naar boven te brengen. Onze staf bestaat uit een zorgvuldig geselecteerde groep hooggekwalificeerde onderzoekers met een internationale staat van dienst. Zij dragen hun kennis over in hun rol als docent, expert, curriculumontwerper, cursuscoördinator of mentor. Wil je meer weten over de medewerkers en hun specialisaties? Klik dan op hun profielen hieronder.

  • Prof.Dr. K. Bijsterveld
  • Prof.Dr.ir. W.E. Bijker
  • Prof.Dr. R. de Bont
  • Prof.Dr. F.M. Doorman
  • Dr. R.P.J. Hendriks
  • Prof.Dr. E. Homburg
  • Prof.Dr. A. Hommels
  • Dr. C. Ernsten, Programma directeur

 

  • Dr. A. Harris 
  • Dr. F. Huisman
  •  Dr. soc.wiss. J.D. Lachmund
  •  Prof. Dr. ir. H. van Lente
  •  Prof. Dr. C. Mody
  •  Dr. B. Pasveer
  •  Prof.Dr. P. Peters
  •  Dr. G. Somsen 
  •  Prof. Dr. T. Swierstra
  •  Dr. E. Steinbock
  •  Dr. J. Wachelder
  •  Dr. K. Wenz
  •  Prof.Dr. E. Wesseling
  •  Prof. Dr. S. Wyatt

Hoogtepunten van het programma

  • een werkelijk interdisciplinaire benadering van kunst, wetenschap en technologiestudies
  • je wordt opgeleid tot een uitstekende interdisciplinair onderzoeker
  • 80% van de CAST-studenten vindt een baan binnen een jaar na hun afstuderen
  • 10 studenten in het programma 2022/23, met 7 verschillende nationaliteiten

Share this page:

  • Facebook logo Facebook
  • Twitter logo Twitter
  • LinkedIn logo LinkedIn
  • Forward
  • Pinterest
  • Reddit logo Reddit
  • Bachelor
  • Master
  • Professionals
  • Overige cursussen

Research Master in Cultures of Arts, Science and Technology

  • Waarom deze studie?
  • Vakken & curriculum
  • Rankings & erkenning
  • Jouw toekomst
  • Toelatingseisen
  • Toelating & inschrijving
  • Collegegelden
  • Contact & meet us